Slopa slutspelsserien!

Nu är fanimig på tiden att någon tar i med hårdhandskarna innan vi sänkt Svensk hockey på riktigt! Visst känns en slogan typ ”Alla ska med” friskt, men samtidigt så typiskt svenskt att man vill spy och det med magsäcken hängandes ut ur min mun! Nu har jag fan fått nog!

Känslan är att dra mössan över allt när det gäller svensk hockeys framtid. Foto:Lövenbloggaren

Skrev ett inlägg för några dagar sedan om Ekonomin i klubbarna där jag försökte bena ut hur det står ställt med ekonomin i de hockeyallsvenska hockeyklubbarna och det var ju på någon väg ingen munter läsning. Sen har jag i sig inte järnkoll, men tendensen är ju trots allt solklar. Vi jobbar oss målmedvetet som en lämmel mot stupet mot svensk hockeys undergång!

Vem är då boven i dramat? Ja, det snillet som insåg att ju fler lag som har chansen till avancemang, vilket leder till fler intressanta tv-sändningarna och också därav de så utspridda omgångarna. Ingen vän av ordning kan ju, med handen på hjärtat, tycka att lag åtta i hockeyallsvenskan ens ska ha möjlighet att kvala up mot SHL? Ett lag som de senaste fem säsongerna som mest vunnit 22 av 52 matcher?

Det räcker att titta på hur serien som sett lika ut ett tag fått ett nytt namn bara liksom föratt? Slutspelsserien blev i år ”Slutspel inför direkt kval till SHL” men serietekniskt ingen förändring alls. Med tre omgångar kvar endast en spänning mellan två lag. Övriga blev typ hånade av sina fans.

Samtidigt lockas de av möjligheten till avancemang som mer eller mindre aldrig försvinner och satsar också därefter. Titta bara hur serierna är utformade. I exempelvis fotbollens superetta har ett lag möjligheten att ta sig uppåt efter de två topplagen som går direkt upp. Tre lag av 16. Sund. Här fattar liksom lagen sin status. Tänk om du gav dessa lag samma chans? Tror du GAIS skulle toksatsat som mittenlag i hockeyallsvenskan? Jo, förmodligen, men de vet de hur läget ligger och brer sin macka därefter, utan giriga tv-kanaler som påverkar och överlever också därefter.

Hockeyallsvenskan har ett system vi haft under många säsonger och det är dags att någon säger stopp och det är vad jag säger nu. Visst låter vidlyftiga TV-avtal läckert (men enbart för SHL-lagen) men det bottnar i att fler åskådare väljer TV-soffan före arenan och det är där vi börjar att gräva vår grav. TV vill ha så många viktiga matcher som möjligt och därför styr de hur seriesystemen utformas. Alla lag ska ha chansen så länge det bara är möjligt, men till det priset att nio av fjorton hockeyallsvenska klubbar nu riskerar att försvinna pga dålig ekonomi? Tyvärr verkar svensk hockey inte inse detta, de hockeyallsvenska klubbarna står med knäna fast förankrade i mattan medan SHL-klubbarna gnuggar sina händer likt en kåt närsynt. Ge detta en säsong eller två och vi har ingen andraliga värt namnet som SHL gratis kan plocka spelare från och vart hamnar vi då? Om hockeyallsvenskan utarmas på klubbar, vem får då njuta av spelare som Brock Little, Mikael Backlund och Nils Andersson? Finns inte bredden kan du aldrig få spetsen.

När hockeyallsvenskan snart är ett minne blott och ingen vill se denna serie och än mindre en serie att rekrytera i från, får SHL-klubbarna söka sig utåt för spelare, vilket höjer kostnaderna, samtidigt som intresset minskar för hockeyn i stort och då är svensk hockey i riktigt fara. Frågan är bara vem som vågar sätta stopp för denna uppåtgående spiral som på sikt kommer död svensk hockey? Jag vågar…vågar du?

6 thoughts on “Slopa slutspelsserien!

 • 12 mars, 2017 kl. 17:19
  Permalänk

  Instämmer. Grundproblemet ligger i att det inte finns någon direktplats till SHL och detta har man ju varit tydliga med, att man vill ha det så. Men det är ändå bra att många lag har chansen tycker jag. Dock med ett litet annat upplägg.

  Så här tycker jag att det borde se ut:

  Ettan och därmed lika serievinnaren belönas direkt med en plats i SHL. Varav också den sistplacerade i SHL åker direkt ner till HA.

  De två lagen som har plats 12 och 13 i SHL spelar kvalserie tillsammans med lag 2 och 3 i HA som är direktkvalificerade för denna.

  Lag 4-7 spelar bäst av 3 där 4:an möter 7:an och 5:an möter 6:an där den högst rankade har två hemmamatcher. Vinnarna i dessa två matchserier går sedan vidare till kvalserien.

  Till sist alltså en kvalserie med 6 lag där de 2 bästa efter 10 omgångar belönas med platser i SHL.

  Ett system som påminner en hel del om det gamla systemet, dock med en direktplats vilket enligt mig är ett måste för att intresset inte ska försvinna.

  Är man sist i SHL då ska man fan åka ut. Inte en massa livlinor hit och dit. Det blir mycket matcher även med denna modell men chansen att faktiskt knipa en plats i SHL känns åtminstone rimlig.

  Svar
  • 12 mars, 2017 kl. 19:55
   Permalänk

   Håller med.
   Idag kan man teoretiskt klara sig kvar i SHL genom att vinna 4matcher på hela säsongen. Helt absurt.
   Den som kommer sist ska åka ut och eventuell fallskärm betalas solidariskt av de 4 lag som spelar semifinal i SHL. Den som går upp skall inte böta till den som åkte ut….
   Resten håller jag med dig till punkt och pricka också. Sedan bör man slopa den löjliga play-in serien

   Svar
 • 12 mars, 2017 kl. 21:04
  Permalänk

  Nu är det ju så mycket man skulle vilja diskutera runt hela upplägget för svensk professionell ishockey med kval/tv-avtal/stängda ligor m.m. Men så att mitt inlägg inte blir så spretigt så tänkte jag bara fokusera runt slutspelsserien.

  Ska vi inte ha en sådan? Eller vad ska vi ha istället? Jag menar nog måste vi ju hålla uppe intresset för fler lag bakom topp2. Men kanske inte så här många lag. Sen om allsvenskan har varit jämn och lag med endast 22-23 vinster i slutändan får chansen att kvala uppåt tycker jag inte är något vi ska döda. AIK kan ju mycket väl, om de nu tar sig dit, visa sig vara värda det. Just nu är dom ju väldigt bra. Sen blir det ju betydelösa matcher för vissa lag när det handlar om en serie. Det kan man komma runt med ”head do head”-matcher. Det kan ju vara en idé istället.

  Hur tycker ni att det ska se ut för lag som placerar sig strax efter den absoluta toppen efter grundserien är spelad? Jag tycker själv att en slutspelsserie är OK. Men kanske inte med såhär många lag inblandade. Man får intryck av inlägget att ni vill att bara den absoluta toppen ska få spela vidare. Sen får säsongen avslutas för de övriga.

  Svar
  • 13 mars, 2017 kl. 10:11
   Permalänk

   Kika på mitt förslag Brinken. Där får flera lag chansen. En kvalserie enligt tidigare känns som det bästa alternativet enligt mig. Bara löjligt som det är i nuläget med en matchserie på 7 matcher där SHL-laget har en fördel av 4 hemmamatcher. En säsong som denna ska Mora vara förtjänta av att gå upp i form av en direktplats.

   Svar
 • 13 mars, 2017 kl. 10:34
  Permalänk

  Jag blir snabbt realist och realisten i mig förstår att kvalserien får vi aldrig tillbaka. Däremot borde en direktplats för den allsvenska vinnaren vara på sin plats, men frågan är om SHL någonsin kommer att tycka det. Skönt i varje fall att SHL åtminstone låter två lag vara tvungna att ”hävda” sin SHL-status via ett kval. Bättre än ingenting. Men klart det är gjort så att SHL-lagen ska fixa det i det långa loppet. Sen så är det så pass mycket snack just nu om serier och betydelselösa matcher för avhakade lag att det just nu är otänkbart att man inför kvalserien igen. Det tror jag.

  Svar
 • 13 mars, 2017 kl. 17:51
  Permalänk

  Håller med om att dagens upplägg är värdelöst. Tycker man skulle kunna låta dom 4 sämsta lagen i SHL möta dom 8 bästa i HA i en dubbbelserie och sedan får dom 3 översta välja motståndare på plats 5-8 i en bäst av sju. Det ger SHL-lagen ett grymt försprång men samtidigt finns det ju större chans att vandra mellan olika nivåer utan att fastna som är lätt hänt nu. Leksand hade ju ett jäkla flyt men annars är det ju få som kommit tillbaka dom senaste 15 åren. Kolla bara hur många år Mif satsade över 30 miljoner utan att komma upp.
  Och utan bonusplatserna hade det kanske dröjt ännu längre.

  Något behövs ju iallafall göras, dessa pengar ifrån serien räcker väl i bästa fall till resekostnaderna?
  Men samtidigt är det ju värdelösare att vara ett stryklag i SHL än ett topplag i HA. Inte för att Björklöven har vart det men ni förstår tanken.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: