Skägg och spets?

Så här långt med 20 spelare (som presenterats) i truppen (en målvakt, sju backar och 12 forwards) faktiskt bara två rena nyförvärv i backen Simon Åkerström (Vita Hästen) och centern Fredric Andersson (Örebro HK).

Vad mer har Jocke Fagervall spanat in? Foto: Lövenbloggaren

Med tanke på att vi med ett nödrop undvek ett negativt kval och alltjämt siktar mot Topp 4 gäller det att de sista tröjorna går till spets och gärna något spännande ”skägg” som höjer pulsen lite.

Insamlingen till Supporterspelaren 17/18 pågår för fullt (just nu finfina 150 000 pengar av de 500 000 kr man siktar på) och sedan har det de två senaste säsongerna presenterats en ”Företagens spelare” där jag tänker på rätt meriterade Brock Trotter och Zach Hamill. Så mer lär garanterat hända.

Sett till dagens trupp, även om det garanterat finns stor revanschlusta inom gruppen och att ex.vis #8 Mikko Pukka kommer vara med från start krävs mycket mer för att truppen ska kännas någorlunda komplett och på allvar kunna utmana mot Topp 4.

Vad skulle jag addera om jag vore i Fagervalls kavaj?

Om nu ex.vis varken Jesper Thörnberg, Lucas Sandström eller Zach Hamill skulle bli kvar, vilket inte är otroligt, skulle vi tappa två av de tre främsta målskyttarna från i fjol och den näst poängstarkaste sett till poäng per match.

Det är inget man skrattar bort och därför skulle jag, även om kontraktet med Fredric spetsar centerlinjen, vilja se minst två rejält offensiva poängstarka spelare och med tanke på att vi genom #33 Marcus Jonsson endast har en rightfattad forward skulle de gärna få vara just rightare. Det öppnar även för fler möjligheter i ex.vis PP där vi under förra säsongen var ligans 11:e bästa lag via måttliga 16%.

Utöver att de gärna bör vara rightfattade och rejält poängstarka skulle de gärna få vara lite större och tillföra lite muskler och tyngd till vår offensiv. Här så klart ändå viktigt att de är skridskostarka och på så sätt passar in i det spelsystem Jocke och klubben vill sätta. Men en ännu rejälare och något skridskostarkare #18 Olof Mårs som var rejält stryktålig och rakade in returer på löpande band skulle göra vårt lag så mycket spetsigare.

Tittar vi sedan till backarna kommer vi tappa den offensiva LEJ och har så här långt endast ersatt med Åkerström (iaf officiellt) som mer känns som en tvåvägs-back. Här skulle vår skakiga defensiv och det försvarsspel vi visade upp i fjol må bra av ännu en defensiv kugge, även om #8 Mikko Pukka är med från start och #12 Niklas Pavel blivit en säsong äldre tycker jag backsidan likt forwards skulle behöva ännu en lite större och gärna fysisk back som håller rent framför egen kasse och i den egna zonen.

Även om uppgifterna kring Berglin (länk) skulle visa sig stämma att det i ett senare läge skulle skriva kontrakt och vi genom Adam får lite tyngd och kilon skulle jag i så fall främst eventuellt möjligen se honom som en ersättare för #42 Wikström. Förutsatt att alla de kontrakterade blir kvar kan jag omöjligt förstå det kontraktet, då känns vår backsida än svagare än det vi såg i fjol. Då var vi för övrigt det lag som släppte in överlägset flest mål. Eller så kommer truppen vara gigantus och i stället för sju eller åtta som vi inlett med de senaste säsongerna kör vi på nio eller tio. Jag har ingen aning, eller förstår inte heller riktigt det tänket.

Sedan är det frågan vem av backarna som ska kliva fram och ersätta de 28 poäng (5+23) som #16 LEJ trots allt gjorde förra säsongen? Visserligen noterades #57 Stefan Andersson för 23 poäng (6+17), men polisen blir inte direkt yngre eller snabbare och hans namne Jacob noterades i fjol för totalt 16 poäng (4+12) varför det även skulle behövas ett offensivt hot.

Om vi sedan rundar av med målvakterna eller den inlånade #35 Adam Werner gäller det att den nästa ska vara av minst samma klass. Jag gillar att även målvakterna ska tävla och kriga om spaden men här har det pratats i termer av yngre och mer som ett komplement. Även om Adam klev fram under säsongen och hade en positiv utveckling så är han trots allt bara förstaårssenior och har bara noterats för 25 matcher i HockeyAllsvenskan.

Nu tror jag dock att hans lite drygt 89% och 2,98 insläppta mål per match klart skulle förbättras med en stärkt backsida. Men jag ser ändå gärna en rejäl utmanare för konkurrens och fortsatt utveckling.

* * *

Några önskenamn utifrån ovanstående?

Målvakt?

 • Henrik Haukeland

Här skulle dock Masiello, Rifalk eller möjligen Söderblom vara mer troliga namn.

Backar?

 • Alexander Hellström
 • Anton Cederholm
 • en back typ ”Kevin Gagné”

Här torde man även möjligen kunna kolla med Jansson och Karlsson ifall nu inte VIK Västerås skulle kunna fixa sin biljett. Drömmen så klart Acke som lagets verkliga general.

Forwards?

 • Jacob Lagacé
 • John Henrion
 • Christoffer Fish
 • Lukas Zetterberg

Här hoppas man så klart på duon Lagacé och Henrion som var så framgångsrika i Asplöven, båda högerfattade och garanterat inte helt obekanta för Fagervall heller.

* * *

Reflektioner, tankar.. fältet som vanligt rätt så fritt.

4 thoughts on “Skägg och spets?

 • 9 april, 2017 kl. 18:20
  Permalänk

  Lukas Zetterberg känns tveksam. Mycket tavlor under säsongen. Chansning. Borde finnas vassare yngre spelare. Christopher Fish har en av sina sämre säsonger i år och är dessutom en svag kvalspelare. Hyfsad i serielunken men är sämre när det är som viktigast. Oerhört svag i årets negativa kval och har vArit sämst när det gäller även de år VIK kvalat uppåt. Så även om han gör många poäng så görs de inte när de behövs mest.
  Sedan måste ni nästan också se Austin Farley som ett nyförvärv som kan leverera mycket poäng. Blev ju inte många matcher ifjol…

  Svar
  • 9 april, 2017 kl. 18:27
   Permalänk

   Zetterberg hade -10 i kvalet och -13 i serien vilket är riktigt dåligt

   Svar
 • 9 april, 2017 kl. 23:12
  Permalänk

  Acke – Drömmen.

  Jacob Andersson, utvecklas inte? Blir inte bättre? I övrigt håller jag med, nu är det målgörare som ska in.

  Svar
 • 10 april, 2017 kl. 08:35
  Permalänk

  Både Lukas Zetterberg och Fish vill jag inte se i löven.
  Båda har inte imponerat på mig eller på fansen i Vik.
  Zetterberg ryktas vara träningsovillig och en medgångsspelare,likaså med Fish att han inte pallar press och spelar man vid oss bör man palla press 🙂
  Det jag har sett av Zetterberg så spelade han mest för sig själv,och särskilt i kvalet då han bara gjorde soloraider.
  Duon Lagace och Henrion däremot vore något att få till oss.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: