Sex matcher & 18 möjliga poäng

Efter torsken med 1-2 i söndags hemma mot HC Vita Hästen i A3 Arena nu bara sex matcher kvar av grundserien och således maximala 18 poäng, i detta nu alltså plats sex för vårt gröngula Björklöven med våra 70 poäng på poängkontot.

Joakim Fagervall jublar efter seger, hur många gånger på de kvarvarande sex matcherna? Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Vad lär krävas för att nå slutspel och hur många segrar för topp 5?

Vi kan väl först kolla in aktuell tabell:

Sedan kan vi då med de fem senaste säsongerna som referens se att det brukar krävas 99 pinnar för final, 85 poäng för topp 5 och därigenom tre hemmamatcher i stället för två vid ett ev. slutspel och sedan då 76 poäng för att bli topp 8 och därigenom få kvalificera sig för slutspelet.

Med tanke på hur otroligt jämt det varit den här säsongen inser vi snabbt att det inte kommer krävas några 99 pinnar för final den här säsongen, mer troligt 92-94 poäng eller så. Här talar väl det allra mesta för att Timrå tar den ena platsen och att mycket mellan AIK och Leksand lär avgöras nästa tisdag den 27:e när AIK tar emot just Leksand hemma på Hovet.

För topp fem lär det på samma sätt inte krävas 85 poäng, men säkert behövs nog en 82-83 poäng i alla fall. Kampen kring den 8:e platsen just nu stenhård med sex lag inom fem poäng och här talar väl det mesta för att de 76 som brukar räcka inte kommer göra det den här säsongen. Mer troligt då att det kommer krävas 78-80 poäng eller något liknande.

..och här är då det återstående spelschemat för vårt gröngula Björklöven:

IK Pantern (4) vs Björklöven (3-6 i inbördes poäng under säsongen)

Björklöven vs Almtuna IS (5) (5-4)

TAIF (13) vs Björklöven (6-3)

Björklöven vs AIK (2) (4-5)

Björklöven vs Västervik (12) (0-9)

Timrå IK vs Björklöven (1) (0-9)

Mina tankar kring kommande motståndare är att vi möter fyra lag som är före oss i tabellen, det är positivt vilket gör att vi på det sättet genom segrar ex.vis mot Pantern och Almtuna direkt förbättrar vår position och ev. även tabelläge genom ett bra resultat. Vi har även två tuffa matcher mot Tingsryd och Västervik som båda vill undvika negativt kval, de två senaste säsongerna har vi vunnit en nere i NGA och med tanke på förlust i första bortamatchen den här säsongen ett ypperligt läge till revansch.

AIK hemma i Umeå en helt annan grej än borta på Hovet, av de sju senaste har vi fyra segrar mot AIK´s tre.

När vi sedan kommer Västervik som vi har hemma i näst sista omgången är det ett lag vi haft märkligt svårt för, en seger på sju försök och hemma i Umeå vet vi ännu inte hur det känns att vinna mot Västervik.

Vi avslutar sedan mot Timrå som i det läget kan (och lär) vara klart för final, på så sätt fokus på något annat lite längre fram så att få möta dem i sista matchen kan faktiskt vara en liten fördel.

* * *

Hur många poäng plockar vi på de sista sex omgångarna? Svårt att sia, men jag vill i vart fall se sammanlagt tio poäng (Almtuna, TAIF, AIK och Västervik) och med det tror jag vi fixar slutspelsplatsen. Med ett par bonuspoäng i morgon kväll mot Pantern eller i sista omgången mot då finalklara Timrå kan vi fixa topp 5 och på så sätt en extra hemmamatch vid ett ev. slutspel.

Å andra sidan väldigt små marginaler, vårt poängsnitt just nu 1,52 p/match vilket skulle ge 79 poäng efter 52 matcher och det skulle ju vara rätt surt i fall vi håller det och vi missa slutspel med någon poäng eller kanske på sämre målskillnad. Någon risk för negativt kval ser jag direkt inte, även om vi måste spela om det så klart.. och skulle vi fortsätta framöver att enbart pricka magplattan utan trafik på kassen, eller enbart ta mjuka alibiavslut så kan vi så klart bomma. Min känsla är ända att det finns så pass mycket kvalité att det inte lär hända.

Dina egna tankar kring fortsättningen, fältet som vanligt rätt fritt..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på Hockeyallsvenskan? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan för att ta del av ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda matcherna!

2 thoughts on “Sex matcher & 18 möjliga poäng

 • 20 februari, 2018 kl. 23:40
  Permalänk

  Tror att Pantern matchen avgör mycket hur serien ska sluta, seger där helst med 3-4 gjorda mål och självförtroende kan börja komma tillbaka. Och sedan Almtuna hemma på fredag med sedvanlig fredags stämning i hallen och förhoppningsvis Trotter spelklar så tar vi även Almtuna av bara farten. Då kan vi nog få lite medvind och knipa en så viktig fjärde eller femte plats och då kan det bli ett riktigt roligt Meca slutspels serie.

  MEN torsk mot Pantern då blir det nog en nagelbitare att komma topp åtta.

  Tycker ändå att det sett rätt bra ut ganska länge med två stora och ganska viktiga undantag, målskyttet i både fem mot fem och även i PP, det MÅSTE omgående bli bättre !

  Svar
 • 21 februari, 2018 kl. 08:49
  Permalänk

  Seger mot Pantern och Almtuna ger ett ypperligt läge. Västervik kan vi inte spela mot och Tingsryd blir nog också svårt i Småland. AIK kan gå om gummiarmarna uteblir och Timrå blir förlust som den här säsongen varit. Bra läge till seger på förhand, men sumpar det. 🙁

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: