Serben satsar mot OS

I morse kablades nyheten ut att Umeås färskaste förbundskapten i ishockey heter Erik Vikström, mer känd i hockeykretsar som Serben. Han tar alltså över paraishockeyn i dess satsning mot ytterligare ett OS.

När Erik kände att han inte ville ta en sväng i division 1 igen med åtta månaders kontrakt och kamp att överleva de fyra övriga månaderna så såg han en annons om att paraishockeyn sökte en ny förbundskapten så han tog kontakt. -Jag skickade iväg ett mail och fick sen komma ned på två intervjuer. Sen frågade dom om jag var intresserad när jag var där på dag två så att säga och det var jag ju, så de bokade om mitt flyg hem. Den jag satt med var sportchefen för hela paraförbundet och sen fick jag träffa general manager för hockeyn. Papaishockeyn har även den tre-faldige SHL-mästartränaren Timo Lahtinen med som rådgivare, som också var med vid anställningen och det ser Erik mycket positivt på. -Han har en hel del historier att berätta, säger Erik och fortsätter. -Jag har ju aldrig haft någon sådan kollega. Jag har ju alltid varit headcoach, vilket jag förvisso är även nu, men nu har jag någon att bolla idéer med.

Trots att Erik kommer utan erfarenhet av paraishockey så har han ändå viss koll. -Ja, jag kunde lite, men har även fått den senaste VM-turneringen på en sticka så har har kunnat kolla på. Sen är jag inte fullärd än, men de ville ha en hockeytränare för att kunna steppa upp hockeyn.

Hans jobb som förbundskapten (som är en halvtid) innefattar egentligen allt, från att ta ut lag till att ordna läger, och fixa med turneringar. -Ser man sen till laget så har vi Uffe i målet som är född -62 och har gjort sju OS och sen finns en spelare som är född -99 så det är en bra blandning. Sen är ju Uffe ändå en av världens bästa målvakter. Han har deltagit i både vinter som sommarparalympics i olika sporter. Precis som med den ”vanliga” hockeyn så är det VM varje år och OS vart fjärde år och det är just Paralympics i PyeongChang 2018 som är det kortsiktiga målet just nu. -Vi ska kvala dit i oktober i Östersund där sju länder slåss om tre platser. Jag träffar laget för första gången i augusti för två läger och sen två helger i september med dubbellandskamper.

När man ser på paraishockeyn i Sverige så finns det fyra lag (Nacka, Lidköping, Hedemora och Malmö) med ungefär 40 spelare. Jämför man med Kanada så har de 4 000 spelare och i både Kanada och USA är man heltidsproffs och det speglar resultaten från exempelvis senaste VM. 0-17 mot Kanada och 0-7 mot USA. – I vår senaste trupp togs 16 utespelare ut och tre målvakter så det blir ju varannan spelare, förklarar Erik. Samtidigt är inte målet att rå på dom utan först och främst gäller det att kvala till OS för att sen framöver förbättra resultaten i både VM och OS så man slipper kvala till turneringarna framöver och ett första viktigt steg är att signa en bra hockeytränare och det har man nu alltså gjort och vi önskar återigen Erik lycka till med sitt nya jobb.

Ps. Ni läste ovan att förbundskaptensjobbet bara var en halvtid och det innebär förstås att han ställt sig till Björklövens förfogande övrig tid, vilket förstås är väldigt positivt. Ds.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: