Senaste nytt om Kim Karlsson

Alla hoppas vi att Kim Karlsson ska återhämta sig på bästa sätt och även om vi snabbt vill ha honom tillbaka på isen så är det viktigaste att han först bli människa igen.

Johan Löf / AXELLÖF

Pucktrollaren #6 Kim Karlsson återhämtar sig som bäst just nu. Arkivfoto:AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Megazone

 

Den skiktröntgen han omgående fick göra konstaterade att han inte hade någon blödning på hjärnan och han fick ju åka hem samma natt.

Hur är då läget så här två veckor senare?

– Det är inte så illa, men han är fortfarande på steg ett i hjärntrappan. Han har en bit kvar att vandra, säger Björklövens lagläkare David Hellsten till vk.se som säger att Karlsson kunnat ta någon lättare promenad. Den så kallade hjärntrappan innehåller sex steg och det är svårt att säga om Kim Karlsson hinner tillbaka för att spela mer ishockey den här säsongen. Det är ju endast 25 dagar till säsongens sista grundspelsmatch som är på bortaplan mot Leksand den 28 februari.

– Det är svårt att säga om han kommer att spela mer i år eller inte. Det beror på hur det går för Kim och hur länge säsongen pågår. Man ska vara försiktig med sådant här, säger David Hellsten vidare. Kim själv vill inte uttala sig än om sig hälsotillstånd vilket är fullt förståeligt.

Kim befinner sig alltså fortfarande efter två veckor i steg 1. Han har alltså inte varit besvärsfri i 24 timmar än. Då känns spel i år som helt uteslutet och inte något man heller bör eftersträva. Hälsan är viktigare än en lek som hockey trots allt är.

Hjärntrappans alla sex steg:

Steg 1 – hjärnvila.

Initialt ska idrottaren vila helt från både fysisk och psykisk anspänning – »hjärnvila«. Detta begrepp betonar vikten av minskad stress på hjärnan, en stress som uppkommer vid såväl psykisk som fysisk belastning. Hjärnvilan pågår fram till dess att alla symtom har försvunnit. Följaktligen innebär detta att man ska avstå från exempelvis TV-tittande, datorarbete, läxläsning och liknande hjärnpåfrestningar. I steg 1 ska all fysisk aktivitet som ger en pulsstegring undvikas. Lugna promenader är dock tillåtna.

Steg 2 – lätt aerob träning.

Sådan träning påbörjas när idrottaren varit besvärsfri i 24 timmar. Det är lämpligt att använda en ergometercykel, som ger en bra överblick av träningens intensitet, då belastningen lätt kan beräknas och justeras. Idrottaren bör anpassa ansträngningsgraden till maximalt 12 på en 20-gradig Borgskala, vilket innebär träning utan känsla av mjölksyra.

Steg 3 – grenspecifik individuell träning.

Joggning, skridskoåkning, friåkning alpint och liknande grenspecifik träning kan ingå i detta steg. Intensitet och mängd anpassas efter individens »normala« kapacitet.

Steg 4 – grenspecifik träning utan kroppskontakt.

Teknik- övningar tillsammans med laget, med full fysisk belastning, ingår i steg 4.

Steg 5 – grenspecifik träning med full kroppskontakt.

Kroppstacklingar inom ishockey och nickningar inom fotboll tillåts i steg 5.

Steg 6 – återgång till match och tävling.

Detta schema är utarbetat för vuxna individer. Vid rehabilitering av hjärnskakningar hos barn gäller i princip samma riktlinjer. I dagsläget finns inga exakta rekommendationer annat än att man bör vara försiktigare och försöka styra rehabiliteringen och återgången till idrott i en långsammare takt än vad som gäller för vuxna.

(Källa:Läkartidningen.se)

 

Megazone

2 thoughts on “Senaste nytt om Kim Karlsson

 • 3 februari, 2016 kl. 12:01
  Permalänk

  Vi behöver vår SHL-Kim

  Svar
 • 3 februari, 2016 kl. 16:16
  Permalänk

  Känner mig personligen lite orolig i detta ärende. Dels för Kim men framförallt hanteringen från löven vad det gäller skador. Verkar som i flera fall att personen som varit skadad antingen kommer tillbaka för tidigt eller som ett vrak som knappt står att känna igen. (Jon, Stefan, LEJ, Tommy mfl säkerligen)
  Hoppas Kim får ta det lugnt o med ro inför nästa säsong. Vill inte se honom på is mer denna säsong. Finns fler än Jacobsson som gärna spelar fult mot lirare som Kim.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: