Sannolikheten för olika ligavinnare?

Hockeysajten fick ett mycket intressant mail från Thomas Mäkitalo som står bakom sajtens Dagensbetting.se.

Thomas har tagit fram data som visar hur stor sannolikhet det är att de olika klubbarna vinner HockeyAllsvenskan (inklusive slutspel). Där ser man till exempel att sannolikheten att vårt Björklöven vinner Hockeyallsvenskan är hela 37,56%.

Här en graf som visar hur alla lag i HockeyAllsvenskan ligger i förhållande till varandra.

Källa: Dagensbetting.se

Lagen listade:

IF Björklöven 37,56%
Timrå IK 20,78%
Modo Hockey 19,75%
AIK 7,21%
BIK Karlskoga 7,02%
Västerås IK 6,78%
Södertälje SK 6,67%
Mora IK 2,8%
HC Vita Hästen 2,01%
Almtuna IS 1,79%
Västerviks IK 1,59%
Tingsryds AIF 1,09%
Kristianstads IK 0,96%
Väsby IK HK 0,8%

*

Hur har man då kommit fram till detta?

Den här uträkningen bygger på att man slår ihop oddsen från flera olika spelbolag, tar fram snittodds och sedan omvandlar oddset till den procentsats det motsvarar. I det här fallet är det ett snittodds från några av de största spelbolagen i Sverige.

Men utifrån detta får man en samlad bild på den faktiska sannolikheten att ett lag vinner serien. Spelbolagen som dels har sina experter som sätter oddsen och som sedan justerar efter hur folk spelar brukar ligga väldigt nära verkligheten vilket vi sett flertalet gånger från allt från fotbollsligor till presidentval. Den blir extra kraftfull när man tar med flera spelbolag för att få ett medelvärde mellan dem.

Det är även intressant att Allsvenskan har väldigt tydliga topplag jämfört med SHL. Ser vi till SHL är Luleå favoriter med en sannolikhet på 16,6% när man räknar på samma sätt vilket alltså är lägre än tre av lagen i toppen av Hockeyallsvenskan.

*

Sajtens tankar?

Det går ju inte att komma ifrån att trion Björklöven, Timrå IK och MODO sticker ut en aning sett till denna lista och även då att dessa tre ges så stor chans jämfört med Luleå som gavs sannolikheten ca 17% att vinna SHL och ändå är favorit sett till den ligan.

Vad innebär då en sannolikhet på 37,56%?

Ja, i det här fallet byggde sannolikheten 37,56% på ett genomsnittligt snittodds på ca 2,66. Huruvida du tycker att det sedan är spelvärt hos just bolag eller inte beror ju sedan på hur du skattar lagets chans att vinna ligan.

Jag tyckte det här var rätt intressant, sedan då att tre lag så otroligt sticker ut. Men sett till pågående omröstning till tuffaste motståndet i ligan ingen direkt överraskning.

Kommentarer, reflektioner.. fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: