Rör om och låt inget vara heligt!

Björklöven har i många olika ledande konstellationer och lika många, om inte fler olika trupper haft en femårsmålsättning om att ta sig tillbaka till SHL, ända sen man 2001/02 gjorde sin senaste ettårssejour i landets högsta liga.

När den ”näst” senaste planen skulle gått ut tror jag var denna säsong, men ordförande Mikael Salomonsson sa i januari att vi inom två år ska vara i SHL. Skulle då kunna tolkas som till säsongen 20/21. Tränare Joakim Fagervall förkunnade inför seriepremiären denna säsong följande till hockeysajten hockeynews.se.

– Vi har en målsättning i år att spela final. Det är bara det vi pratar om. Jag ser ändå att verksamheten vi har nu är tillräckligt bra för att vara ett topplag. Det kanske inte blir det flashigaste laget i varje match, men jag tror inte att vi kommer att ha de djupa dipparna som vi har haft tidigare. Det känns som att vi är jämnare och mer moget som lag, sa tränare Joakim Fagervall till hockeynews.se inför säsongen och fortsatte. – Att säga något annat än att ha som mål att vara ett topplag är skäl för att bli avskedad i en klubb, om man är med för att vara med. Jag tycker att det är en rimlig målsättning och spela fem roliga matcher i en final och sedan gå vidare därifrån. Någonstans måste man våga göra ett avstamp varje match. Det är aldrig okej att torska, det gör man ändå. Jag tror att vår verksamhet gör att vi kan vara där.

Nu står vi vid i en förhållandevis färsk tabell och ”bara” sju matcher spelade, men trenden är tämligen klar.

Är du en klubb som upplever inom väggarna att vi är redo för en topplats i hockeyallsvenskan och verkligen ska kriga in i kaklet för en plats i SHL, men inte nödvändigtvis behöver vinna en finalserie, men skaffa erfarenheten om vad som behövs och som är direkt en nödvändig för det som komma skall, enligt målsättningen senast uppgång till SHL säsongen 20/21.

Är då inledningen och den magkänsla man har över truppen anno 18/19 den som ska ta klubben till nästa nivå?

Nä, tyvärr inte. Det här håller inte, men frågan är då vad som är felet? Helt övertygad om att klubben framöver kommer snacka om tålamod när jag skriver detta, men tålamod är kanske något fansen ska man ha år ett, år två och kanske viss del av år tre av en SHL-målsättning över fem år, men går vi in på år fyra bör vi se någon frukt av klubbens arbete. Visst har vi sett att ekonomin blomstrar och uppfyller alla SHL:s något märkliga krav på både ekonomi och arena, men vad är den värt om vi inte kan omsätta den i det sportsliga?

Fagervall menar att laget är ämnat för topp två i tabellen, men är det baserat på vad vi verkligen har inom laget eller hans övertygelse om att man kan om man bara vill, trots egentliga sportliga förutsättningar? Oron fanns bland fans och folk kring laget inför säsongen att det lag vi har satt på isen inte alls innehåller spelare som kan leverera rent offensivt. 16 insläppta mål hittills är bra, men 13 framåt är faktiskt delat sämst tillsammans Tingsryd och Västervik, de två lagens som inför säsongen tippats ohjälpligt sist. Det anstå inte ett lag med SHL-ambitioner. Det kan helt enkelt inte ursäktas bort på något plan. Sju matcher räcker faktiskt för att visa brister. Ska vi tro på klubbens målsättning och tydliga budskap, att vi är ett lag för topp två, då är det dags att se nyktert på tillvaron.

Ser vi historiskt på svensk hockey finns det inget lag som levererat med enbart hårt jobb. Man åker definitivt inte ur en serie och når med viss logik en viss framgång med hårt jobb, men man vinner inga troféer. Det måste finnas mönsterbrytare, men frågan är om tränare Fagervall vågar ta in sådana i truppen? Inte fan åkte Jonathan Dahlén omkring ifjol med tanken om att INTE släppa in mål. Visst besatt han viss defensiv kunskap, men han VILLE göra mål. Han ville hellre vinna än förlora. Tror ni Matt Bailey, Pierre Engvall och vår egen Kevin Goumas släppte på offensiven i viljan att vinna säsongen 16/17 när Mora slog ut Leksand om en plats i SHL?

Vi har alla någonstans inom oss en livsfilosofi, men det innebär inte att vi prompt måste hålla stenhårt på den. Vi kan faktiskt förfina den längs resan och det är där jag tro Björklöven befinner sig just nu. Vi har mycket positivt i vårt bagage, men det sportsliga behöver förfinas.

Mitt omedelbara tips. Rör om och låt inget vara heligt. Det är det här vi har att röra oss med, samtidigt som jag tycker att den budgeten man haft att röra sig med borde kunnat användas bättre. Dock, vi lider inte av begränsad ekonomi, så det kan aldrig bli ett argument. Dock är det intressant att vi lägger pengar på nyförvärv likt August Tornberg, Hardy Häman-Aktell, William Eriksson och behåller spelare som Emil Norberg och Erik Rainersson som uppenbarligen inte tillför konkurrens. Vi har bredd rent antalsmässigt, men inte konkurrensmässigt, enligt dagens ledning. Spelare som igår levererade noll kan med säkerhet veta att man utan omsvep spelar imorgon mot AIK.

Vi tog exempelvis hem Alexander Hellström för knappast billiga pengar, men som snittar en istid som ger honom en femteplats bland backar. Bara en sån sak, när defensiven är prio ett. Är du inte nöjd med vad han presenterar, varför vidhåller du kedjorna så till den milda grad att de näst intill växt ihop utan glädje ihop?

Nu gäller det för klubben att agera och inse att den här truppen kanske inte är bättre. Bättre det än att reagera. Då lär det vara för sent.

Mitt råd är vidare att röra om i laget. Det som bestämdes på försäsongen och med facit hand fungerade, men som helt fallerat nu under inledningen av säsongen är bara att släppa. Här är mitt lag mot AIK.

31 Oscar Masiello, 30 Mattias Pettersson

Backar:
7 Alexander Hellström – 26 Jacob Stenqvist
5 Hardy Häman-Aktell – 52 August Tornberg
37 Jacob Andersson – 49 Simon Backman
8 Mikko Pukka

Kedjor:
71 Oskar Stål Lyrenäs – 18 Kevin Goumas – 48 Filip Cruseman
40 Sebastian Selin – 13 Fredric Andersson – 79 Emil Lundberg
29 Alexander Wiklund – Jacob Peterson – 14 Cody Murphy
33 Marcus Jonsson – 19 Kristoffer Söder – 20 Mattias Granlund

Har verkligen försökt att vara positiv och ingick ett litet muntligt avtal med en av de styrande, men det är svårt, sååå svårt. Inte heller trovärdigt för bloggen att hylla något efter matchen mot Almtuna och den här inledningen vi haft av serien. En sak är dock säker, de som tycker till, skriker högst och vågar vara kritiska, det är också de som bryr sig som mest om klubben och de kommer stå där i hallen i nästa match och alla därefter, hur det än går. Det som inte säger sin åsikt, bara stillasittandes tiger, rädd att trampa på någons tår och tror att allt är bra är de heller som inte kommer på nästa match. Riktigt kärlek är ärlig, rak och kan ibland göra ont, men den upphör aldrig. Glöm aldrig det!

Vi ger aldrig upp! #förevigtföralltid

Era tankar om läget i Björklöven just nu? Skriv en kommentar..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

6 thoughts on “Rör om och låt inget vara heligt!

 • 11 oktober, 2018 kl. 18:41
  Permalänk

  Bra inlägg håller med, skulle däremot plocka bort Söder och sätta in William Eriksson istället. Skitsamma om han inte är center.

  Svar
 • 11 oktober, 2018 kl. 19:24
  Permalänk

  Bra inlägg igen !
  Satsar man på ett ”ramstarkt” försvar & hamnar i underläge hela tiden så blir det så här. Ser ut som alla virrar omkring och jobbar på egen hand, ser väldigt märkligt ut??
  Tycker Löven borde satsat på ett ”ramstarkt” anfall istället så brukar försvarsspelet lösa sig själv då det alltid lättare att spela på ledningar.
  Satsar vi på en offensiv hockey så kommer nog jag också tillbaka till hallen & säkert många andra!! Det löven har att erbjuda nu är ju egentligen ingenting, allt går ju ut på att INTE anfalla & ha roligt på isen…..då finns ju risken att släppa in ett mål, MEN det gör vi ändå och då har vi inga nycklar att lösa matcherna.
  Tror spelarna som finns nu lätt skulle kunna vara ett topplag med rätt vägledning.

  Svar
 • 11 oktober, 2018 kl. 21:41
  Permalänk

  Fattar seriöst inte vad ni väntat er, ni tippade dom i toppen och hoppades att de skulle göra en ”Timrå” med spelare som senaste 2 åren gjort: cruseman 5mål i snitt. Lundberg 5mål, söder 0,5mål, selin 9,5mål, wiklund 8,5mål och lyrenäs 3mål. Dom gör precis vad de kan och är kapabla till lär nog tangera sina siffror, fattar inte hur ni hockey experter trodde att de skulle utvecklas till målmaskiner av rang, speciellt med en krävande coach och publik. Fagervall kan kanske på sin höjd skälla bra spelare som Hutch och Farley så att de höjs till sin normala standard. Men han, och ingen, kan skälla mediokra spelare bra. Ska man göra en Timrå måste man ha harmoni och de är fan inte lövens adelsmärke. Enda chansen och absolut ENDA chansen är att värva EN kille….. Per Kenttä! Tar spelarna på rätt sätt, hjälper till med flytt och fixar. En Janne Andersson-typ helt enkelt. Alla som själv idrottat vet hur man för såna ledare ger absolut allt. Hade en sån tränare i Kinna för tusen år sen, sträckte ena vaden första träningen och andra andra träningen man ger max i varje moment. Hade aldrig haft nån sån krämpa på 10 aktiva år innan med ”Fagervalltränare”

  Svar
 • 11 oktober, 2018 kl. 22:43
  Permalänk

  Mycket bra tankar. Som du skriver, det är nu vi måste agera, och våga prova nya vägar. Det är trotts allt professionella spelare och dem skall klara att få en rak åsikt och göra som chefen säger. Annars kan man bli utbytt. Och som äkta Löven fan så bryr man sig och står där på H för att stötta laget i vått och tort. Forza Löven!

  Svar
 • 11 oktober, 2018 kl. 22:53
  Permalänk

  Lundberg har levererat på allsvensk nivå tidigare likaså Cruseman !

  Selin borde i bra sällskap kunna panga in 15 kassar det är jämnlikt me va farley gjorde förra säsongen .

  Så nog borde man kunna få ut ungefär det man tappat i farley Otto och hutch
  I dessa tidigare nämnda .
  Om nu bara laget o spelsystemet funkade .

  Men nu gör det inte det .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: