Rekord vs snitt?

Ett rekord är alltid ett rekord, men man måste förstås se till förutsättningarna och vilka möjligheter man ges att slå ett rekord.

Just nu snackas det väldigt mycket om Björklövens möjlighet att slå poängrekordet i Hockeyallsvenskans grundserie på 109 poäng och även Jonathan Dahléns dito i poängligan att nå upp till 77 poäng.

Media vill förstås alltid ta chansen att hylla allt och alla och hitta rekord i det lilla såväl som det stora OCH visst har Löven och Jonte gjort det grymt bra denna säsong. Man behöver hjältar och galjonfigurer man kan bygga nyheter kring, men är dessa då så speciella…egentligen?

Björklöven har just nu tangerat det rekord som ligger gällande antalet poäng av ett lag i den moderna HockeyAllsvenskan, dvs. på 109 poäng. Ett helt sjukt poängantal av ett lag, men då antalet grundseriematcher utökats sen det förra rekordet sattes är det på sin plats att sätta detta i relation med nutid. Södertälje och AIK är de lag som hittills nått denna magisk siffra, men Södertälje gjorde detta på ynka 45 matcher och AIK ifjol på mer beskedliga 52 matcher. Därför vill jag mena att det rättmätiga rekordet borde bygga på snittpoäng, även om det förstås blir svårt i realiteten.

Det krävs av Björklöven i min bok 127 poäng för att slå SSK:s snitt från säsongen 2006/07 som låg på 2,422 poäng/match. Då skulle Björklöven hamna på ett snitt på 1,243. Med andra ord maximala 18 poäng på de avslutande sex omgångarna. Tufft att fixa den biffen, men vi kommer nog slå det siffermässiga poängrekordet, om än oväsentligt med fler antal spelade matcher. Kul i periferin men ack så oviktigt. Skulle rekordet betyda något hade vi brytt oss mer. Nu blir det en notis i rekordböckerna. Kul förstås..

Lättare för gröngult än rödvitt att nå rekord? Foto: Lucas Norlin

Likaväl har vi rekordet i den interna poängligan. Jonathan Dahlén dominerar friskt denna säsong och 66 poäng hittills på 46 omgångar är fränt, men likt Björklöven slåss han mot ett rekord från tider då det spelades betydligt färre matcher. Hockeyallsvenskan kommer säkert vilja hylla honom om han skulle passera Pär Arlbrandts 77 poäng, vilket dock var på på 45 matchers tiden. Han speladedock bara 42. Det motsvarar ett snitt på 1,83 poäng /match. 1,71 poänf/match om man räknar mot 45 matcher, vilket blir mest rätt. Annars kan ju någon lira en match, sätta två pinnar och bli skadad, tvingas sluta och inneha rekordet. Ni förstår en långsökta tanken?

Spelar Jonte resten av matcherna behöver han skrapa ihop ytterligare 23 poäng för att fixa en biff värt namnet. Då och bara då vid 23 poäng passerar han Arlbandts snitt. 23 poäng på sex omgångar på Jonte och maxpoäng för Björklöven? Nja. Ni lär får höra i stora medierna när de svingar sina stora klubbor och locka med klickrubriker om rekord hit och dit och man skulle förmodligen sälja sin mamma för att på basunera ut ett rekord, men rekord i sin rätta form lär vi inte få uppleva denna säsong. Grymt nära och kanske tankemässigt bättre då utvecklingen går framåt, men in i de riktiga rekordböckerna? Nja.. inte i min bok. Prestationerna av Södertälje och Pär Arlbrant är exceptionella och lär aldrig slås. Siffermässigt ja, men inte prestationsmässigt.

Era tankar om dessa potentiella rekord? ..

* * *

Dessa rekord kan man inte spela på, men är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

4 thoughts on “Rekord vs snitt?

 • 18 februari, 2020 kl. 22:28
  Permalänk

  Löven tangerade det ju bara på en match mer än vad SSK gjorde.

  Svar
 • 19 februari, 2020 kl. 00:23
  Permalänk

  Malmö 104p på 42 matcher har snittpoängsrekordet.

  Svar
 • 19 februari, 2020 kl. 06:43
  Permalänk

  Tycker inte man kan jämföra så ändå, snittpoäng alltså. Tänk en serie på, säg 8 matcher. Där är det inte omöjligt att ha ett snitt på 3p. Men ju fler matcher en serie har desto svårare är det att hålla uppe det snittet. Så jag tycker att rekordet ska gälla som det nu kommer göra. Man kan bara jämföra med säsonger med lika förutsättningar.
  Men annars har du en poäng, bedriften av ssk är svårslagen. Men som förra kommentaren säger så var vi där och nosade.
  Nu går vi för rekordet i HA med 52 omgångar.

  Svar
 • 19 februari, 2020 kl. 12:04
  Permalänk

  Vi kommer ju aldrig att få veta vilken snitt poäng som SSK skulle ha fått en på 52 matcher då måste vi ju jämföra med Lövens snitt på 45 matcher.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: