Reflektioner från en finsk fredagkväll

Lite 90-tal, många trevliga möten och två övertidsvinster. Här kommer fler reflektioner.

Har ju sedan igår spenderat tiden på andra sidan kvarken, men det hindrade inte att ikväll se två matcher samtidigt så gott det gick och enklast är väl att gå igenom allt kronologiskt.

Tog Finlandsbåten igår. Som att kliva in i filmen ”Sånger från andra våningen”. Grått, tråkigt, julbordet smakade som att det självdött för länge sedan och personalen såg inte ut att ha hört ett skämt sen 1972. Lägg till taxfreepriser som var dyrare än hemma och vem som helst kunde hålla sig för skratt. Checkade in på hotellet 23:54, med sovande son i barnvagn och möts av att receptionisten med sorg i rösten uttrycker. -Baren stänger tyvärr om några minuter.. Som om jag, en trött småbarnsförälder skulle beh… eller jo, hon hade nog fan rätt.

Vaknade hyfsat utvilad till en förmiddag som var vigd till äventyrsbad på Tropiclandia för sonens skull. Hade aldrig varit där, men väl inne kändes Holmsundsbadet lyxig. Fördelen var att det bara var tio personer förutom oss så vi behövde inte trängas…i det allt för kalla vattnet. De bägge bubbelbaden tänkte du? Inte en grad varmare än det andra vattnet. Vi gav upp rätt fort och begav oss ned mot staden för lite lunch. Hittade ett köpcentra där vi tog oss en pizza och lite pasta att dela på. Visste ni att det finns ett embargo mot Finland som hindrar landet att importera kryddor? Hade jag ingen aning om.

Men sen skulle dagen ta fart. Tänkte köpa hem lite öl på hotellrummet och gick in på en mataffär och tänkte, fan de har ju starköl i vanliga butiker. Tror billigaste lilla burkölen (4,4%) gick på 20 kr/st. Ett sexpack små 2,8% öl 48 kr! Nä, la ned direkt. När ska det vända?

Sen skulle det faktiskt vända. Efter att nyheten spridit sig att vi skulle över så erbjöds vi hämtning på hotellet av Sports matchspeaker Miia Kahila och förutom skjuts hem efter matchen så ordnade hon att vi fick tillgång till spelare efter matchen. Mycket uppskattat.

Lite mankemang att köpa biljetterna var det och när vi förstått finskan och köpt dök en trevlig man från Mora upp och det visade sig vara Jakob Stenqvists pappa Mikael som åkt från Mora för att se sonen spela. Det slutade med att vi såg matchen tillsammans vilket var väldigt trevligt.

Noterade då att domarna i Finland värmer upp på is. Kändes ju då fullkomligt logiskt. Varför har vi inte så hemma? De testade headseten, de släppte puckar och värmde på is istället som hemma med att spela gris som andra klassens korpenlirare.

Sen skulle sonens förmåga som puckmagnet aktiveras. Efter uppvärmningen skulle det likt hemma göras knoge med alla spelare och vips kom Sports Niklas Nevalainen med en puck och när matchen väl skulle börja så hade man på NHL-manér en ceremoniell tekning med någon sponsor och när denne sen gick förbi oss (vi satt på näst nedersta raden) så ropade han på sonen och humpade upp pucken.

Matchen som sådan var som finska matcher är mest, väldigt böljande och lite stuktur, Sport tog en 2-0 ledning, Ässät kom ikapp och avgjorde i PP under övertiden. Jakob Stenqvist hade en assist till den första målet. Vad man annars slogs av är att Finland är där vi var förr med lite extra allt. Cheerleaders i varje trapp, enbart hårdrock i högtalarna med bl.a. Danko Jones, Mustasch och Guns´n roses. När det gäller musiken så spelades det rätt frekvent i spelavbrotten i den första perioden, men sen kom Sportklacken igång och sjöng oavbrutet resten av matchen (inte en ramsa i första perioden) och jag tror inte det spelades en enda ton i ett spelavbrott efter det. Sa jag förresten att ölen flödade i arenan? Fler ölhak än klassiska kiosker, men inget tjafs. Sen hade man gratis kaffe vilket förstås uppskattades av en kaffetunna som jag.

Sen har ju SM-liiga detaljen att varje lags bäste poängmakare spelar i guldhjälm och att bäste poängmakare som är junior bär en blå Red Bull hjälm. Tvekers på just den detaljen, men bra info utan att behöva söka.

Mitt i allt detta följde vi ju förstås vårt eget Björklöven.

1-1 satt riktigt fint under spelet och finnarna såg konstigt på oss när det målet föll. Foto: Lövenbloggaren
1-2 föll när vi väntade på Stenqvist i pressrummet. Foto: Lövenbloggaren

Vi hann ju utöver att intervjua Jacob Stenqvist lite oväntat träffa Filip Riska som sent valt att spela med Sport och han nämnde en hemlig sak för oss som han snabbt insåg att han försagt sig, men ni kommer förstå imorgon bitti när det blir offentligt.

Stenqvist förresten. Stort tack för att du tog dig tid och såg till att sonen nu har en ny snuttefilt.

Lycka att få en äkta matchtröja med hela lagets autografer. Foto: Lövenbloggaren

Om vi kort går in på Björklöven och de delar vi hann se så kan man väl bara konstatera att det kändes rätt onödigt att det skulle krävas straffar (och vilka straffar sen) för att vinna. Nog borde vi kunnat städa av SSK i ett betydligt tidigare skede? Hed vi förlorat så hade man ju skickats tillbaka till känslan man blivit av det från Finlandbåten.’

Nu blev det inte nya sånger från andra våningen utan sånger från en fortsatt serieledare….”VI ÄR VACKRAST!”

Era reflektioner från SSK-matchen? Skriv en kommentar..

* * *

Är du sugen att spela på SM-liiga lägger du dessa hos vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

8 thoughts on “Reflektioner från en finsk fredagkväll

 • 23 november, 2019 kl. 11:02
  Permalänk

  Tack för ett väldigt trevligt inlägg om er resa!
  Gillar ironin i beskrivningarna om saker och ting på båten och om dom finska priserna.
  Ang Löven så var det ett väldigt onödigt poängtapp.
  Det såg så otroligt stabilt ut trots endast ett måls överläge och det var det som gjorde att vi förlorade en pinne.
  Den där extra skärpan för att vara effektiva,avsaknad av folk framför kassen.
  Sen ska SSK berömmas,dom kämpade väl trots att spelet inte alls stämde,och dom gav aldrig upp och det gav resultat.
  Ny match imorgon.
  Forza Löven !

  Svar
  • 23 november, 2019 kl. 13:41
   Permalänk

   Håller med, rolig läsning en lördagsmorgon. Blir kul att läsa imorrn vad Riska hade sagt.

   Svar
  • 24 november, 2019 kl. 11:02
   Permalänk

   Trodde det skulle kablats vid det här laget. Vi får vänta. 😉

   Svar
 • 23 november, 2019 kl. 18:59
  Permalänk

  Vad var det som skulle bli offentligt imorse som Riska avslöjade ? Eller är det imorgon söndag som det blir offentligt ?

  Svar
  • 24 november, 2019 kl. 11:04
   Permalänk

   Tydligen har det inte kablats ut än. Vi får avvakta. Lovade att inget säga förrän det var offentligt.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: