Reflektioner efter Vita Hästen

Darth Vader fanns i hallen under matchen vi kunde ju hoppas att han skulle ge kraften till de våra, men så blev det inte riktigt. Här kommer fler reflektioner.

När allt ser ut att vara för bra för att vara sant så är det oftast inte sant. Vi hade öppet mål men sköt långt utanför. Främst tänker jag på att Leksand slog Pantern och BIK Karlskoga slog Almtuna och vägen låg öppen att på riktigt hugga på fjärdeplatsen genom att slå ett brandskattat Vita Hästen. Tyvärr kände kanske spelarna samma sak för om det låste sig eller vad det var vet jag inte, men mindre desperat lag var det sällan man såg. Som att man bara åkte runt och trodde att allt skulle gå av sig själv eller att någon annan skulle fixa biffen. Joakim Fagervall var inne på det på presskonferensen att vi inte gör jobbet färdigt och pekar på målet som Filip Riiska gör i slutet. Med jobbet färdigt torde han då mena komma in på mål och skymma alla våra skott och då främst från backarna. Det är ju helt riktigt, men han glömmer en viktig detalj och det är att det krävs finess och främst tyngd och styrka för att ta sin in på mål. Handlar inte om att var sugen att ta sig dit. Det saknas i vår trupp. Axel Ottosson, Austin Farley, David Lindqvist, Andreas Wikström som exempel äts ju upp till förrätt av motståndarbackar. Ingen vilja eller smärta i världen kan få dem att vinna den duellen. Vi måste utnyttja den våra spelare är bra på istället för att alla ska ställa sig i giv akt inför en spelidé som inte fungerar över linjen.

När vi sen ändå fortsätter att skjuta skott där målvakten har fri sikt, så bygger vi upp målvakt efter målvakt till näst intill världsmästarklass då självförtroendet växer för varje räddat skott. Lägg då hellre ned pucken djupt i zon och bygg nya lägen. Det finns en logik i att man exempelvis alltid inleder uppvärmningar med enkla skott, för att målvakten ska komma in i det och bli varm. Om vi i stället väljer att ta betydligt färre skott, men väljer och värderar våra lägen, så att målvakten inte bli uppvärmd utan kanske rent får stå kall ett tag, så blir det mycket svårare.

Leif Strömberg pratar på presskonferensen att man kollat in Lövens senaste matcher och lyckas egentligen utan problem hålla bort löven. Vi har ju visat med all tydlighet att vår offensiv består i att, som Strumpan själv skulle uttryckt det, slänga in skrynkligt på mål och då är motståndarnas uppgift att hålla rent så att målvakten får fri sikt vilket dom fått nu i jag vet inte hur många matcher.

Tittar vi på effektiviteten lagen emellan i de fyra senaste matcherna så ser det ut så här.

Björklöven-Vita Hästen 2,27 % – 10, 53 %
Björklöven-Modo 4,76 % – 3,12 %
Björklöven-Troja/Ljungby 6,98 % – 12,90 %
Södertälje-Björklöven 17,65 % – 2,86 %

På dessa matcher har vi gjort 6 mål på 164 skott. Tar vi bort Troja där vi trots sätt usel statistik ändå satte tre kassar så har vi 3 mål på 3 mål på 120 skott, mål på vart 40:e. Det beror ju förstås på någonting och att ändå fortsätta på samma sätt match efter match blir ju att citera Einstein: “Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat.”

Vi har ett solitt försvarsspel och ett bra penaltykilling (PK), men man måste försöka hitta en mer fantasifullt anfallsspel som ställer betydligt mer frågor än det gör idag. Vi blir allt för lättlästa och fprtsätter vi så här så kommer målskyttet se likadant ut. Vi har förvisso värvat Brock Trotter, men vem ska sätta hans passningar? Vi har redan goda passningsspelare, men vi kan inte passa pucken i mål. Gud i himlen om Hutch mirakulöst kunde tillfriskna och lira med Trotter, men hur stor är den chansen? Vi pratade kort med honom igår och hans att ena dan kändes det hur bra som helst för att nästa han väldigt ont. Återkommer till Hutch.

En annan sak som jag måste ifrågasätta är när Fagervall på presskonferensen säger att spelidén i PP ser bra ut? Vi är ju så lättlästa att hälften vore nog. Vi spelare två rightbackar i PP1 och två leftbackar i PP2 och då vår enda briljanta idé är backskott, vilket gör att motståndarna aldrig behöver vrids på huvudet för pucken går bara från speluppbyggande forward till höger upp till back som passar lite sinsemellan och sen skott, men då bägge har samma fattning kan bara skotten kommer från vänster i PP1 och från höger i PP2. Allt motståndaren behöver tänka på är att ha en kille i skottlinje mot den killen och vart går de flesta skotten? I täck? Det är ju för att deras forward redan är där. Någon som sett andra lag som faktiskt utnyttjar det faktum som hela spelsituationen kallas? ”Numerärt överläge”. De bygger för att utnyttja att man faktiskt är en man mer och använder varianter för att få en spelare ”fri”. Försöker du någon gång nå igenom boxen med ett par måste motståndet vrida på huvudet och spelaren i dess rygg kan hitta ny yta.

Nä, skifta och sätt ihop Westerlund med Åkerström och Stenqvist med Jacob Andersson. Då får vi i alla fall två alternativ om vi prompt måste slava under backskottet.

Filip Westerlund var återigen en av planens giganter. ( Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Fagervall fortsätter att under presskonferensen att försköna lagens insats när det gäller målskyttet. -Vi har killar som gjort 15 mål, men än en! Ja, men inte så många fler, men väl en till. Han fortsätter.-Vi har flera som är över 10 mål! Ja, om vi räknar bort de två nyss nämnda, som ju gjorde hälften av sina mål inom de tio första omgångarna, så har vi två till. Axel Ottosson och skadade Alex Hutchings och han lär inte göra mål any time soon. Tycker man ska sluta försköna och inse allvaret eller så ser man det inte och då är det ju än värre.

Hutch var det ja. Träffade honom kort i en av pauserna när alla barn kunde träffa de skadade spelarna och ta autografer och snacka lite. Riktigt bra initiativ från Björklöven att taggade barn och ungdomar kunde få träffa några av sina hjältar och glädjen var stor på många håll. Stor tummer upp Björklöven!

MEN… ser ni? Man lyckades missa att ta fram Alex Hutchings matchtröja, så väldigt få fattade vad den killen gjorde där eller som han själv uttryckte det: -De måste tro att jag är en läskigt farbror som bar gillar att så här bland spelarna. Sånt får inte hända Löven!! En annan jättemiss var när barnen ville ha sina matchtröjor, halsdukar, T-shirts, mössor och flagor signerade och så hade Löven bara tagit fram bläckpennor. Hutch och Cody fick ta hjälp av Emmerdahl att förklara för barnen att det inte går att skriva med bläck på tyg.

Ja, vi hade ju som sagt Darth Vader i hallen och man hoppades ju här att han skulle ge de våra kraften, men tänker man på historien så tillhör han ju ”den mörka sidan” till stor del och blir ju inte ”god” förrän alldeles i slutet. Han gav oss 14 sekunders hopp och det visade sig ju alldeles för lite. Annan actionfigur nästa gång?

Era reflektioner?

 

6 thoughts on “Reflektioner efter Vita Hästen

 • 19 februari, 2018 kl. 18:12
  Permalänk

  Ja som sagt varje lag som spelar defensivt mot Löven kommer ta tre poäng.

  Farley kommer inte göra mål och kommer inte till sin rätt i en kedja med två helt förutsägbara spelare.

  I andrafemman är Lindquist helt ur slag och Ottosson som jag tror Fagervall hade hoppats skulle vara

  den konstruktive levererar mest missar.

  Första året som jag inte vill ha en spelare kvar. Jo Adam Werner men till nästa år ingen mer.

  Svar
 • 19 februari, 2018 kl. 18:50
  Permalänk

  Lägg ner söndagsmatcher!!!
  Likadant förra säsongen.Totalt heldött på läktarna och familjens dag
  Hörde många som inte ids gå på söndagar middag med familjen och sånt sätts högre upp.
  Det syntes ju även på spelet
  Söndag är vilodag

  Svar
 • 19 februari, 2018 kl. 18:57
  Permalänk

  Lite mer om PP. Ni har självklart rätt i hur backarna matchas, men oavsett vem som skjuter så fattas det pondus framför mål. Lukas E har väl tillbringat halva in tid i löven framför mål, men har han ens varit nära att sätta pucken en enda gång?
  Återkommer än en gång till Pavel som alternativ. Han har stått framför mål förut och petat in puckar. Pavels speluppfattning är tre gånger snabbare än LE:s, och det gör honom betydligt rörligare och snabbare på puckarna.
  Men nånting som är märkbart och desto allvarligare är frånvaron av spelglädje. I början av serien när t ex Otto gjorde mål blev han glad, nu ser han mest lättad ut.
  Ett lag utan spelglädje har ingen framgång – det är sen gammalt.

  Svar
 • 19 februari, 2018 kl. 19:28
  Permalänk

  Bra skrivet. Håller med helt. Enda tillägget är som jag sagt tidigare att dem behöver ”one day off”. På kedjesidan ska Farley in med Ottoson och Lindqvist PUNKT. Tycket man ska se på Östersunds fotbollskag och tränarens tänk där. Jag tror fullt ut på tränarstaben men nu gäller det att bryta mönstret. Ladda på IKSU Spa 🙂 Ni fattar.

  Svar
 • 19 februari, 2018 kl. 21:05
  Permalänk

  Kan det vara så att Fagervall är så kylig att han kört stenhård fys de senaste veckorna för att börja släppa upp och då kommer toppformen lagom till de sista seriematcherna och kvalet? Nästan så man börjar tro det med tanke på hur segt o nertränat laget sett ut senaste fyra matcherna. Mån som har insikt i laget?

  Svar
 • 19 februari, 2018 kl. 23:28
  Permalänk

  In med kapten Öhman o rör om i grytan.
  Peta #11 o sätt Trotter tillsammans med Farley o antingen Trallala eller Rainersson
  Ang PP så står även den förhoppningen till Trotter, då måste fan de andra vara beredda på direktskott
  Pröva Ottosson på en kant med F.Andersson
  Gör nåt i alla fall, reagera

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: