Reflektioner efter Vita Hästen

Seger i Himpan är vi inte bortskämda med, även om matchen aldrig nådde några höjder, men vem är jag att kräva allt? Här kommer fler reflektioner.

Grabbarna tycker jag stod för en stabil insats i den första perioden. Stod upp bra och spelade enkelt i egen zon och svarade ju också för matchen första och enda mål i den perioden, då pånyttfödde Simon Åkerström satte 0-1 på ett mycket fin sätt. Assist på Jacob Andersson och Tobias Hage som då gjort poäng i sex de sju senaste matcherna. Positivt att vi också vann 18 av 29 tekningar (62-38 i %) vilket tyder på bra fokus i laget.

Simon Åkerström satte 0-1 målet vilket var hans tredje mål för säsongen. Arkivfoto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Om den första perioden var helt ok, så var den andra just en klassisk andra period av Björklöven där inte mycket fungerade. Inte så att Vita Hästen var speciellt bra, men känslan var inte bra och som började med ett slarvigt byte följt av en idiotslashing av Pukka som gav spel 3 mot 5. En heroisk insats gjorde dock att vi höll tätt, men känslan av ofokus och slarv hängde kvar och bara ett par minuter senare låg 1-1 pucken i lövenkassen och det försvarsspelet vi visade upp då är inte ens värdigt ett div 2 lag. Se 26 sek in i highlights så för står ni vad jag menar.

Mycket bättre blev det inte och med ca minuten kvar av den andra perioden fick vi så vår första chans i powerplay, men mycket hann inte hända innan Herr Ofokus dök förbi igen sade hej och vips hade Hästen satt 2-1 på ett distinkt friläge med ynka 19 sekunder kvar av perioden.

Så långt kändes det inte som att vi skulle få med oss någon poäng då passningskvalitén från Modomatchen kändes igen och med ett spel helt utan linjer och mest på chans är inget man vinner ligor på. Dock skulle vi kvittera kort efter vår timeout, då Mikko Pukka i en kontring inte sköt varken det bästa eller det mest välplacerade skottet i hans karriär, men in bakom Pontus Sjögren hittade pucken och 2-2 var ett lyckligt faktum.

Efter det målet spelade vi upp oss rejält, men några fler mål blev det inte under ordinarie tid. Dock skulle vi få sista ordet då hittills iskalle Austin Farley fick yta och och med ett skott som räddades men fick en hög både över för dagens lite olycklige Sjögren i Hästenkassen så hittade även den pucken in i målet och segern var ett faktum.

Annars inleddes förlängningen med ett i mina ögon märkligt domslut och som skulle vara väldigt intressant att veta vilken förklaring tränare Fagervall egentligen fick av domare Peter Lyth? Axel Ottosson bryter in mot mål med puck och har två Hästenspelare i ryggen och får en knuff bakifrån i skottögonblicket så han krockar med målvakt Sjögren och åkte då alltså ut för målvaktsinterference. Men vad ska karln göra? Använda klubban som en trollstav och förvandla sig själv till en fågel och flyga över Sjögren?

Vill passa på att ge tränare Fagervall cred som agerade tidig i den tredje perioden då han gick ned på tre kedjor (51,13,7/19,18,20/16,24,33) och också tog en tidig timeout som ju gav önskad effekt.

Stort cred också till vår BP. sjätte matchen av de senaste sju som vi håller rent. Vårt PP får förstås underbetyg idag då vi slarvade in 2-1 pucken, men sen fick vi ju inte mer än en chans i PP denna kväll.

Även Adam Werner ska ha cred. Återigen en mycket stabil insats och räddade laget vid ett flertal tillfällen.

Oroande att Stefan Andersson försvann ur matchen och jag kan bara anta att det har med en skada att göra. Han haltade ju av isen i den andra perioden och vill inte minnas att jag såg honom mer i matchen. Vi har inte råd med mer skador.

Oroande också hur Björklövens spel med puck ser ut. Man pratar om att man gått tillbaka till grunderna, men det kan enbart handla om försvarssspelet och spel utan puck, för spelet med puck lämnar mycket att önska. Känns mest som att man har fullt fokus att ta pucken över mittlinjen på nåt sätt och sen dumpa och jaga sig blå. Förstår inte hur vi ska ta oss till SHL med ett spel som mer bygger på att vi ska skapa målchanser på motståndarnas slarv än att äga spelet själv. Ser många lägen då man skulle kunna spela sig in, men likt förbannat ska det dumpas ned. Kanske är Fagervalls hockey, men mer inte framgångsfaktorn i det.

Utöver domare Peter Lyth så ska statistikansvariga i Himpan ha en släng av sleven också. Gör ert jobb sin som tagit på er att göra det. Knappt en siffra rätt i statistiken, till och med fel period på ett av målen. Istiden misstämmer så in i bomben. Skulle ex Jacob Andersson lirat dubbelt så mycket som Simon Backman i den andra perioden? Slutade tekningarna i förlängning verkligen 0-0?

En domare vid namn Peter Lyth
Lyckas alltid hamna i dispyt
Då han blandar och ger
Och tar sånt ingen annan ser
Slutar med att alla får psykbryt

Era reflektioner av matchen?

4 thoughts on “Reflektioner efter Vita Hästen

 • 4 januari, 2018 kl. 08:26
  Permalänk

  Det finns så mycket att kommentera, men tar två sekvenser. I 1:a perioden när JA söker passning med en motståndare i ryggen. Han vrider och vänder ett flertal gånger, till slut finns bara Åkerström att passa. Han i sin tur är redan under press, så det enda han kan göra är att försöka åka med puck. Det enda passningsalternativet är en stillastående forward ute vid sargen ett par meter in i egen zon. Ett lättplockat byte för VH. Finns inte ord för hur dåligt system det är. Överlag så slutar alla uppspelsförsök i panik med ett enda mål, över röda och dumpa.
  1-1 målet. Pukka kommer hemåt som 3:e, åker förbi eget mål och ställer dig bakom målet??? Nicke hinner inte hem för att stoppa målskytten. Är det lagets taktik att försvara bakom eget mål, då vill jag ha en bra förklaring till den tanken. Är rätt säker på att Pukka gjort mer nytta framför mål.
  Hoppas Farley’s mål får igång honom, han hade inte ett rätt förutom målet, hans pucktapp orsakade ju kontringen till ett av målen.

  Svar
 • 4 januari, 2018 kl. 12:35
  Permalänk

  Tappar vi inte pucken lite för lätt i anfallszonen vid 1-1 målet?

  Svar
 • 4 januari, 2018 kl. 15:53
  Permalänk

  Visst är det Lindquist #7 och inte Pukka som åker hem och ställer sig bakom målet vid 1-1? Backarna är ju S.Andersson och Backman vad jag kan se. Hur som, ett väldigt märkligt agerande iaf. Vi ska vara väldigt nöjda med 2 poäng igår känns det som

  Svar
 • 5 januari, 2018 kl. 00:00
  Permalänk

  Ja, det är Lindquist o inte Pukka som är bakom mål. Men mest illa med det målet är Niklas Johansson! Slöåkning hemåt och sedan tafatt agerande mot VH-killen. Med hans alla år inom hockeyn borde han ju lätt se vad som är på väg att se och resolut plocka bort målskytten!! Lojt o nonchalant ännu en gång. Kunde blivit tre poäng om man ALLTID gör jobbet fullt ut.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: