Reflektioner efter Vita Hästen

Vi inledde ju rätt bra, enkelt spel och det fanns förhoppningar. 60 effektiva minuter senare var man villrådigare än någonsin, fast förankrad i landet mellan desperat hopp och uppgivenhet. Här kommer fler reflektioner.

Image result for angry

När jag skriver dessa reflektioner så brukar jag oftast bryta ned matchen i smådetaljer, men frågar mig nu om det är lönt? Det rör sig inte om små detaljer längre när det gäller Björklöven. Det är så oerhört stora och många problem att det inte ens är känns möjligt att försöka bena ut. Det går knappt ens att sätta fingret på det.

Det finns ärftlig bindvävssjukdom som heter Ehler Danlos syndrom (EDS), som kort beskrivet innebär att bindväven, som håller ihop allt i en människans kropp, är i dåligt skick. Min familj har den (finns i olika nivåer) och jag tror banne mig att Björklöven ärvt den. Det är ju tyvärr så att inget i Björklöven håller ihop, även om man verkligen vill tro annat. Vi ska ju trots allt enligt ordförande Salomonsson säsongen 19/20 etablerat oss för spel i SHL.

Jag kan ha misstolkat allt, men inför denna match sa väl assisterande tränare Jesper Jäger i en intervju med hemsidan (HÄR) att man efter Linus Boströms sorti skulle… och jag citerar –Flytta om så lite som möjligt och fortsätta ha kontinuitet! Sen ändrar man i tre av fyra kedjor och bänkar den bäste backen. Vart fan håller det ihop? Tittar vi bara lite bakåt så sa ordförande Mikael Salomonsson häromdagen i ett öppet brev att målsättningen att med framgång delta i slutspelsserien finns absolut inom räckhåll, vilket man tidigare under säsongen också sagt, men Joakim Fagervall sa ju i vår intervju med honom för ett tag sen att topp fyra är målet, allt annat är skit! Det håller inte heller ihop.

Salomonsson sa vidare i det öppna brevet att General manager har befogenheter och mandat att i sin roll agera inom tilldelad budgetram, men samme GM sa i vår intervju att sportchef Daniel Johansson har sista ordet (Hör HÄR). Fagervall pratade också om att gör en bra vår, den bästa i vår historia (Hör HÄR) och där skämtar han inte. För att nå topp 4, som de två senaste säsongerna krävt 85 poäng så innebär det i realiteten 13 trepoängare på de sista 20 omgångarna. Vem tror då det efter gårdagens insats? Vi har tagit 12 trepoängare på de inledande 32 omgångarna och då har vi ju emellanåt varit bra. Det finns de som tolkar Fagervalls Topp 4 som en framtida målsättning, men det gör inte jag.

Nä, Fagge, du måste tyvärr inse vad du givit dig in på. Att klubben gick med på ditt topp 4 snack var bara för att nagla fast dig. Nu står du där med ett lag som inte heller kan förändras nämnvärt till kommande säsong då vi uppenbart har fel spelare på kontrakt även över nästa. Har du, Joakim Fagervall en outklausul? Vet att många fans vill ha det på sitt årskort framöver. Andra från södra Sverige frågar vilken sajt som man bäst kan sälja bort Lövensouvenirer. Många har gjort andra planer i morgon trots inköpt biljett för att slippa förstöra en fredagskväll på hallen. Nä, nu handlar det inte längre om några halvdana insatser på isen. Nu börjar det så smått handla om Björklövens överlevnad. OM två omgångar kan vi vara under det negativa kvalstrecket. Efter det kan det bli RIKTIGT jobbigt. Jag vet att det är ett negativt tänk, men ge mig något som vänder det till ett positivt? Snälla?

Jag är ganska aktiv på Twitter under matcherna och skrev där efter matcher att jag uppskattade Västerås MannequinChallenge, dels för att den de facto var riktigt bra men kanske framförallt att jag under 35 sekunder inte led efter förlusten. Än bättre var det att jag sjukt nog såg fram emot att söva vår 1 åring som givetvis skulle se hela matchen och var rejält grinig och bråkig sista fem. Väntade mig en kamp för att få honom att sova så att jag under 15-20 minuter skulle helt fokusera på det. Nä, han hade den goda smaken att trilskas så man kunde glömma för liten stund till. Han somnade direkt…suck.

Nåväl, hur jag eller andra fans mår är ändå inte det mest väsentliga utan vad som är nr 1 priority är hur Löven går vidare efter detta. Visst, man får historiska fem stycken 3 mot 5 mot sig idag och släpper in tre mål, men den här matchen är ändå inte unik. Vi har sett det tidigare under säsongen, så fort vi släpper in ett mål så tappar alla spelare koncepten. man glömmer helt vad man snackat om. I går så lirade man faktiskt riktig bra fram till 0-1. Enkelt i egen zon och utöver en del skott utanför så såg det helt OK ut. Efter 0-1 så infann sig de symptomatiska misstagen i egen zon, stressen och de onödiga utvisningarna. Sen är matchen körd.

När tränare Marcus Åkerblom inför matchen (Hör intervju med VK HÄR) har påpekat vikten av att inte ta utvisningar och försökt sätta en gräns till 2 st, men efter att vi tagit 13 st (utöver matchstraffet) och efter matchen säger -Vet inte om jag känner något emot någonting, vi är ju i det här tillsammans, klart jag blir lika frustrerad som dom blir, ingen mening och älta det, vi måste hitta en väg att gå vidare. Vad fan är det? Vad är vitsen att ställa ett krav på sina anställda om man tar ansvaret själv när de inte uppfyller kraven? Han vill lyfta att vi spelare 0-0 i spelet 5 mot 5, men orsaken till förlusten är ju att vi tar för många utvisningar. Det är ju där man måste börja. Ingen säger att det är lätt att försvara sig i spel 3 mot 5 och därför sätter man sig inte i det läget fem gånger i en match. Det är inte domarens fel. Tro mig.

Problemet utöver det är att pengarna är typ slut, vi har redan bytt spelsystem, bytt tränare, vi har ändrat på målvaktssidan och spelarna har upplevt hårtorkar och krismöten. Vad har det gett? Nada. Tyvärr är den krassa sanningen i min värld att det är väldigt lite som talar för att ett pånyttfött på negativ kvalplats placerade Södertälje inte snart har ätit upp vårt försprång. Att tränare Åkerblom i intervjun med VK menar att man till denna match ville ha in mer offensiv på backplatsen i mot AIK bänkade Lucas Ekeståhl-Jonsson valde att bänka den bäste defensive i Niklas Pavel (tillsammans med Jonas Emmerdahl) är för mig inte en gåta. Det är fan ett tjänstefel! Specsavers är sponsor åt vårt boxplay, men borde helt klart vara till våra tränare!

Tyvärr hör man ju också i intervjun med Mattias Granlund efter matchen (ihop med det Åkerblom sa ovan) att ingen ryter till i laget. Inte tränarna och inte spelarna. Vi har en grupp ja-sägare som i medgång fungerar, men som i motgång blir en blöt trasa. Det har vi varit inne på sedan man redan ifjol rensade ut oliktänkande och tyvärr verkar vi ha rätt.

Usch, vill ju vara positiv, men åt vad? Ge mig era tankar istället, men ge mig inte anledning att moderera era kommentarer. Inget under bältet ok? …

 

 

20 thoughts on “Reflektioner efter Vita Hästen

 • 5 januari, 2017 kl. 08:15
  Permalänk

  Det positiva är att förmågan hos spelarna finns. Det är inte dåliga spelare. Det är i huvudet på spelarna det sitter. De tar ofta fel beslut, spelar med små marginaler, och verkar sakna tro på sig själva, varandra och spelidén. Kanske är spelarna för bra eller iallafall tror att de är bättre än de är och inte vill spela det enkla alternativet. Ofta är det för mycket pucktittande och för lite hålla koll på sin gubbe. Det känns också statiskt i rörelsemönstren. Men det kanske inte är så konstigt när man vaskat om i kedjorna till denna match. Men Löven är laget för mig oavsett resultat. Fattar inte att folk struntar i att gå på hemmamatcherna bara för att det går dåligt. Klubben och laget presterar inte bättre om publiken inte stöttar både med röst och plånbok.

  Svar
  • 5 januari, 2017 kl. 09:05
   Permalänk

   Att vi vaskar om lite ska inte göra att det ser ut som det gör. Och vi ligger tvåa i publikligan, tycker det är märkligare att det ens är publik på plats?

   Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 08:19
  Permalänk

  Jag tror det är paniken vi ser i Åkerbloms agerande.

  Detta var hans stora chans och det ser ut som han sumpar den. Offattbart hur de gör de ändringar de gör inför denna match och motiverar så vagt.

  Äh. In med Pavel – Emmerdahl och låt de lira 50min, minst. Så känner jag just nu. Låt Murphy och Farley ligga på den speltiden också.

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 08:25
  Permalänk

  Ja vad ska man säga. Under försäsongen har vi dragits med skador på flera av de kreativa spelarna som man har gått och längtat efter att få tillbaka för då……..
  Nu när de flesta är tillbaka och vi har ”spetsat” truppen med några transatlanter då skulle ju allt bli rejält mycket bättre. Men vad händer? Vi har totalt slutat spela ishockey. Vad har hänt i gruppen? Transatlanterna levererar INGENTING och spelet har totalt havererat. Det är ironiskt men vi spelade bättre offensiv hockey under TJ. Vi har ett spelarmaterial i truppen som ska i vart fall hålla oss i mitten av tabellen men lyckas inte tränarduon få någonting att hända så måste Fagge kliva ner och ryta till. Någonting MÅSTE hända och det NU. Vi har som sagt inte speciellt många matcher kvar att rimligtvis kunna åtminstone kravla oss upp på lite fastare mark. Som troget fans så är man helt mållös efter gårdagen. Ska man våga sig på hallen på Fredag? Man känner en viss vånda invärtes att det skall bli en pinsam tillställning efter gårdagens totala handlingsförlamning.

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 09:00
  Permalänk

  Matchen började ganska stabilt men likt ett lag i motgång så fortsatte den negativa spiralen.
  Frustrationen satt utanpå tröjorna och humöret,man ville visa att hjärtat finns men visade det på fel sätt.
  Man har ändrat i spelsystemet och rört om men det händer inget,vad kan man då göra mer?
  Jag har nämnt det förr.
  Spelarna har slutat lyssna.
  -In med en NY röst och spelide som gäller säsongen ut
  – En ny målsättning för att säkra kontrakt och med en chans till ett slutspel.

  Budgeten gapar tomt men man kan göra saker ändå på ledarsidan.
  – Sätt in Fagerwall som coach säsongen ut,eller ta in Beljavski,sätt in P05 tränaren som ny coach för A-laget om ingen annan vill,gör något,sitt inte still i båten som kommer att sjunka snart.

  -Ge mer istid åt våra transatlanter,över 23 min per match är minimum.
  -Ge Hamill en bättre omgivning,gör allt för att få igång honom.
  -Coacha hårt på dom spelare man tror på,det är inte mkt kvar av säsongen.
  – Alla måste med på tåget (ny coach och spelide som alla är med på).

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 09:02
  Permalänk

  Något måste ju göras. Kan tycka att man kan ringa Wargh och ge honom en try-out, det kan inte bli sämre och jag tror en del av problemet där var TJ taktik som inte fungerade för någon. Han ska ju spela t.v med boden så det kan ju inte vara allt för svårt…

  Sedan måste ju tränarna ha i gång Hamill. Varför inte prova med Öhman?
  Usch, vad tjatig man blir när tränarna verkar helt sakna idéer och ändrar på saker som fungerar och låter det som inte fungerar rulla på.
  Märkligt beteende men det finns säkert någon term inom psykologi för det. Men just nu känns det som lite inkompetents/låsning på ledarsidan. Lite som Tommys ande fortfarande svävar över laget. Kanske dags för vissa att byta husgud, vad vet jag?

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 09:02
  Permalänk

  Det finns tyvärr ingenting som tyder på en vändning. Vi får börja titta neråt i tabellen. Ser inga räddningsplankor förutom VIK och SSK, och dom verkar ha en betydligt bättre trend än oss.
  Hur klarar vi ett kval? Är Stefan Öhman lämplig som kapten? Vem i laget visar vägen?
  Hur många backar skulle vi behöva för att styra upp försvaret?
  Hur känns det för Dalle när han har 1 år kvar med Niklas och Stefan som är kraftigt i utförsbacken?
  Jag ser ingen lösning, förstår inte alls hur det ska vända.
  Fel ledning (MÅ,JJ) igen.
  Underpresterande spelare igen.
  Spets som blivit trubbig igen.
  Dåliga avslut igen.
  Det upprepar sig från andra säsonger.

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 09:55
  Permalänk

  Säsongskort ligger kvar i plånboken. Men jag har svårt att vara den optimist jag vill vara. Är faktiskt riktigt dåligt att ”nystarta” på de här sättet. Jag kan bara se en orsak till detta och de är att spelarna inte tror på spelidén.
  Kanske vore bättre att spelarna själva tar tag i taktpinnen och lägger upp hur de ska spela. Kan i alla fall inte bli sämre.
  Som den idiot man är, lär jag ju ändå gå till ladan på fredag och tro på underverk 🙂

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 10:18
  Permalänk

  Pinsamt att man har en dyr GM o.s.v när man håller på att åka ner i div.1!! Känns som det är alldeles för många kockar och att man inte drar åt samma håll. Fagervall skulle göra bäst nytta nere i båset. Oerhört slöseri att ha en sådan tillgång på en GM-post där han uppenbarligen inte lyckas alls. Är dock rädd att tankarna är någon helt annanstans å att GM-TITELN är ytterligare något fint att ha i CV:n!?. Nej…det här är ovärdigt en klubb som löven…Vaska om….agera….vakna nu!!! så vi iallafall stannar kvar i allsvenskan!!!!

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 10:21
  Permalänk

  P.s att bänka Pavel!!??? Hur f-n tänker man??? Han va ju uppenbarligen inte skadad!? Man tar sig för pannan! T.o.m min mormor hade coachat bättre!

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 11:11
  Permalänk

  Int Fagges fel då han ba ärvt andras skithögar från loppisen (:) D ära ba mycket mer shit å skithögar som lunchat ishallsrestaurangen och ljugit om allt 1 jvla pack som måst bort. res återspeglar spegel i sportslig kompetens i alla lag Va har Dalle å stenmarkarn lyckats med????

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 12:15
  Permalänk

  Om Åkerblom sagt det som står i artikeln i dagens VK så är det helt otroligt !
  ” Det blev stora siffror och det är inte kul, MEN VI VET VARFÖR och vi får analysera det och gå vidare”
  Som sagt det är helt djävla otroligt, det är inte så många matcher sedan han stod och sa samma sak efter en match, att han visste vad felet var. Om han vet det så varför åtgärdar han inte !? Det visar ju bara att han är helt inkompetent som coach och har absolut inget att göra i mitt kära lövens bås, nej kicka Åkerblom och flytta Jäger tillbaka till juniorerna. Och trots att Fagervall sa innan eller i början av säsongen att det inte kommer att hända att han ställer sig i båset så ser jag det som den enda lösningen ( ekonomiskt ) för resten av säsongen i alla fall.

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 13:27
  Permalänk

  En analys av lagets situation ger följande: Mönstret är extremt samma lika som under de senaste åren.
  Oavsett vad vi värvar, vilken tränare vi ställer i båset, så saknas det nånting kring laget.
  En gnagande känsla jag har är att det inte klickar inom truppen. Detta är något som vi hört kring laget ett par år nu. Kärnan vi har med SA, Nicke, SÖ, Kim, Thörnberg, Sandström och nån till verkar inte besitta förmågan, eller viljan att införliva nya spelare i laget.
  Sen Fernström kom, så har han fått samma bemötande som Kevin hade sista tiden, helt ensam på isen. Nu såg jag i går att minst en spelare var fram och slog sin klubba på benskydden, men annars så är han totalt utlämnad. Mot AIK, det var väl vid det 2:a målet där Messy agerade back och var med sin klubba och petade på pucken (vilket ledde till friläget där målet kom) bad på inget sätt om ursäkt till Fernström för att han var och petade, tvärtom såg man Messys ilska mot Fernström direkt efter målet.

  Vår uppåtgående formkurva försvann faktiskt i samband med Kims återkomst, även om han fixade poäng mot Modo, så har vi gått negativt sen han kom tillbaka.
  Många ”experter” menar att en sån som Hamill behöver kreativa spelare runt sig,, men trots kräftgången har vi ännu inte sett Hamill göra ett enda byte med t ex Kim – varför?
  Att en sån som Kim har högsta stjärnstatus i laget och bland fansen är ingen hemlighet, men pallar han verkligen konkurrens från en som Hamill?
  Nu är detta mina amatörmässiga reflektioner, och mest troligt är det rena fantasier,, men nånting är fel inom gruppen, det ser vi alla när vi beskådar deras uppträdande mot varandra..

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 14:13
  Permalänk

  Man kan väl dra slutsatsen att Åkerström lider av ett stort stresspåslag med tanke på hur laget presterat och det krav som ledningen ställer . Negativ stress påverkar bla förmågan att hitta kreativa lösningar och beslutsfattandet. Så frågan måstes ställas om inte sjukskrivning en tid skulle vara bra för både tränare och laget.

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 16:24
  Permalänk

  Nu har Örebro kickat tränarna för andra gången den här säsongen, kan dom kan vi 😉

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 16:26
  Permalänk

  Exakt !! Bra där 😉

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 17:34
  Permalänk

  Tror dock inte Fagerwall vågar gå ner i båset helt enkelt. För om inte ens han lyckas vända på skiten i år så har han nu nånting att skylla på, eller hur?

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 17:39
  Permalänk

  Han kommer måsta kliva ner ! El kasta om totalt o ta upp beljavski till A-laget ..

  Svar
 • 5 januari, 2017 kl. 20:58
  Permalänk

  Nu måste tränarna sätta ned foten!
  När insatsen inte duger förtjänar man ingen istid.
  Jag tror att tränarna måste vara tuffare i coachningen.
  Spela de spelare som gör sitt jobb och vill vinna!!

  Mitt lag i morgon
  Mv
  31

  Def
  12-4
  55-37
  57-16 endast i PP
  Extra 51

  Kedjor
  7,6,28
  91,24,19
  14,18,36
  22,74,20
  Extra 33

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: