Reflektioner efter Vita Hästen

Sägnen säger att Sleipner kan galoppera snabbare än någon annan häst, till och med snabbare än vinden. Björklöven är tyvärr ingen häst. Kanske därför vi vann i går kväll? Här kommer fler reflektioner.

Vissa lag är mer förutsägbara än andra och Vita Hästen är kanske ett sånt?Lite tråkhockey 2.0 och därför förberedde jag mig inför dessa reflektioner med en inledning skriven redan igår morse.

En dag på jobbet. Stämpla in, gör ditt jobb, hämta ut lönen på tre poäng, ta helg. Matcherna mot Vita Hästen är och kommer aldrig vara en vackert regisserad tillställning. 

Visst stämde mycket av det, vi stämplade in, gjorde jobbet, hämtade tre poäng och vi kan ta helg, men sällan har jag sett ett möte mellan dessa lag som var så hett och härligt grinigt. Såg helt plötsligt Sleipers arvingar en chans att ta Nobelhallens rykte och beteende?

Missförstå mig rätt, när man från läktaren yttrar spott och spe är en sak. Det vi läst om i medierna om att domare mordhotats i mängd är inte det jag talar om. Vi måste sätta en gräns mellan att ha en åsikt från läktare under match i samband med situationer till att uttala direkta hot via sociala medier och dylikt efter match. Jag är för en engagerad publik, men när slutsignalen ljuder är det liksom över. Whats happens on the ice stays on the ice.

Matchen då? Matchen var väl rätt färskt när vi fick se den första av många bataljer mellan Vita Hästens Christoffer Fish och Björklövens Alexander Hellström. I ett läge där VH hade PP så tog Fish tag i Hellströms halsskydd och slet och drog utan att Hellström gjorde något men till slut fick domare Peter Lyth nog efter ett par varningar och visade ut bägge. Märkligt, men 1-0 till Fish. Jobbigt för Fisken att inse att hans bidrag i PP än mindre värt för laget än att få ut Hellström. Detta såg vi även lite senare i perioden.

En annan utvisningssituation som var intressant var när det blev ett kurgel framför Björklövens mål efter 9.17 där alla mer eller mindre tog tag i alla, men där Brian Cooper tog ett bättre tag på Vita Hästens Anton Johansson där denne nog önskat en bättre fredagskväll. Den dödsångesten i blicken..

General Cooper tar inga fångar.

I den situationen fick vi kanske något märkligt ett PP. Visst gick Marcus Eriksson något hårt åt Joe Cannata, men tre man som buntar ihop honom, sätter porto och skickar till Postnord är kanske över gräsen?

I detta PP fick vår PP1 bara 37 sekunder innan andralinan beordrades in och vilket bra beslut av Fagervall/Kimby.

Uppställning två behövde 24 sekunder att sätta matchens första mål. Olle Liss sköt och Alexander Wiklund vann kampen framför mål och kunde sätta ledningsmålet.

Samma Wiklund kunde sen utöka ledningen bara 29 sekunder in i den andra perioden och är därmed verkligen på väg att nå sitt all time high när det gäller mål på A-lagsnivå. 11 mål denna säsong på 31 matcher och hans rekord ligger på 13 mål på 52 matcher, för två säsonger sen i Västervik. Han högg som en kobra på en puck han tog ned med hane och hittade femte hålet.

Sen fick vi ett PP som vi snabbt glömde, lite så att vi knappt var redo när Pontus Andreasson i en kontring hittade smått skottallergiske Fredrik Weigel som lirkade in 0-3 i femte hålet. Såg ni Pontus pass i det läget? Se och begrunda. Titta blicken redan innan han får pucken. Han vet innan han får en puck vad han vill göra med den. DET ’är skillnaden. Inte så liten heller. Sen har ju timingen i hela anfallet ett sjukt stäm. Kolla HÄR.

Sen fick exlövet Filip Cruseman fart och fixade matchens första straff, en straff som han själv inte fick lägga utan fick läggas av lagets sniper Linus Andersson, som med självförtroende sköt minst 2.47 meter utanför. Lite kuriosa i denna situation är att man först dömde straff, men efter klagomål från Vita Hästen spelare valde att videobedöma målchansen först och när den inte gav mål fullföljde man straffen. Var det rätt enligt reglementet? Luktade dubbelbestraffning? Gäller kanske bara statligt?

Vita Hästen skulle sen till slut reducera efter ett skott av Filip Cruseman som nästa säsongs SHL-spelare Istvan Bartalis kunde förvalta och handen på hjärtat, det var inte Joe Cannatas bästa retur.

Här fick Hästen lite vittring av både havre och fodertillskott Eclipse Biofarmab munkpeppar Pick & Mix och tog över matchen med en rätt furiös forcering perioden ut utan att få effekt.

I början av den tredje perioden fick Alex Hutchings en tackling som bedömdes som en interference, en bedömning som in min bok inte var en utvisning, men som gav oss 1-4 genom just Alex Hutchings, ett mål vi längtat efter en längre tid och et är precis så som Alex ska användas. Inte på direktskott utan hitta yta i zon, driva in för sin excellenta handledsskott. Bara jag som ser det?

Den tredje perioden hackade vi sönder matchen som värsta Kevin Mitnick och när August Tornberg satte 1-5 var liksom matchen i hamn. 2-5 gillades av undertecknad då jag hade 2-5 på löventipset och på straff av Filip Cruseman, men 3-5 var direkt vidrigt, uschligt att den fick gå in. Via Brian Coopers klubba, men det får vi ta. Tre poäng hem till Umeå och det var ju målet för dagen, eller hur?

Dina tankar efter Vita Hästen? Skriv en kommentar..

4 thoughts on “Reflektioner efter Vita Hästen

 • 21 december, 2019 kl. 15:45
  Permalänk

  Wiklund är ruggigt bra i år. Hoppas på en förlängning där.

  Svar
 • 21 december, 2019 kl. 17:05
  Permalänk

  Konstaterar att tabellen visar sitt klara budskap. Just nu är VI BÄST!
  Stort tack alla spelare och ledare som gjort hösten till vad den blev. En välförtjänt vila och så ses vi med ny energi för att lyfta ytterligare en nivå och få boka upp A3 för en stämning som får ligafotboll att blekna.

  Svar
 • 21 december, 2019 kl. 23:14
  Permalänk

  Är så sjukt irriterad på domarnivån i allsvenskan. Tycker att dom första 10-15 omgångarna så såg det bra ut med det nya systemet med fyra domare. Men vad har hänt sedan ?
  Att Lyth inte skulle fixa 4-domarsystemet är väl ingen förvånad över, var det överhuvudtaget någon som lade märke till den andra huvuddomaren i Hästen matchen ? Många pinsamma domslut av Lyth och det åt båda håll, men priset tar han nog när han dömer den andra straffen. Hur fan kan det bli straff för en liten slashing när Hästen spelaren även kan göra sitt avslut, avslutet hade inte blivit bättre utan rappet mot byxan.
  Lyssna på Lyths ”analys” efter matchen;
  https://www.hockeyallsvenskan.se/gamecenter/qWX-8BcNQybyb/articles/post

  Jag har just sett på Västervik – Tingsryd och domarinsatsen var en riktigt parodi och en mängd felaktiga beslut. Matchen höll på att spåra ur i andra perioden och det är som vanligt domarnas fel på grund av att dom inte klarar av att hålla en jämn och bra nivå på besluten på isen. Hur många gånger har man inte sett matcher som spårat ur på grund av ytterst tveksamma domarinsatser.

  Jag har skrivit det många gånger förut och skriver det igen att domarna och domaransvariga måste bli mer transparenta och börja på erkänna fel som begås och ”pudla” när man missar saker och tar felbeslut på isen. Det är inga konstigheter att man missar saker och tar fel och förhastade beslut på isen för det går fort därute men hur djävla svårt kan det vara att erkänna efter matchen att det blev fel. Det är så man får respekt och inte in absurdum försvarar sina beslut på isen och försvarar sina kollegor in i döden.
  Ett mycket bra exempel i närtid är Mikael Sjöqvist som gjorde en pudel efter matchen Leksand – Färjestad;
  ”Jag gjorde ett jävligt dåligt beslut. Jag berövade Leksand ett 4–4-mål och det är fruktansvärt. Det finns ingen som är mer förbannad än vad jag är, sade Sjöqvist”
  Mera sådant då kommer domarkåren att få respekt, det är väldigt enkelt.

  Med det sagt, så är det katastrof om det stämmer det som står i tidningarna idag med hot och till och med mordhot mot domarna och ändå värre deras familjer, det är riktigt horribelt. Och jag hoppas att alla som vet vilka det är som ligger bakom hoten ser till att anmäla det.

  Svar
 • 21 december, 2019 kl. 23:34
  Permalänk

  Klart det var rätt att kolla om det var mål o när det inte var det fullfölja straffen. Hade det varit mål hade det dock inte blivit någon straff. Videobedömning är ingen bestraffning så det är ju inte dubbelbestraffning

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: