Reflektioner efter Västervik

Tre poäng, bibehållen serieledning och en helriktig kontraktsförlängning. Ungefär så, men inte mycket mer. Här kommer fler reflektioner.

Tack varje vår fina säsongsinledning är varje match en ynnest att få vara en del av och det var ju därför man även kände ett visst tagg även igår mot Västervik. Normala säsonger känner man ju inte det. Västervik är väl ett av de där lagen som man vet man måste möta men hellre möter någon annan.

Sen ska man kanske inte sitta och kasta sten i glashus och låtsas som vi är så jäkla bra. Jo, vi leder serien, men har fortfarande rejäl minusstatistik på Västervik. Går dagens seger var ju blott den femte på de 14 mötena hittills. Därför var också gårdagens seger rätt skön, då vi kunde nolla en motståndare som vi helt tydligt inte kan spela mot.

Innan match fick vi nys om att Per Kenttä skulle ut på isen och när vi såg honom gå ned mot sekretariatet med en lunta papper i handen så förstod man att en kontraktsförlängning var på gång. Att se sen blev Sebastian Selin känns helt rätt och riktigt. Där har vi en kille som tagit ett rejält kliv i år. Super-Sebbe ligger delad tvåa i den interna målligan och kommer slå sitt poängrekord i hockeyallsvenskan med råge som ligger på 26 poäng (9+17) om inget sensationellt händer. Han har nu skrapat ihop 17 poäng (9+8) och sin målbästa säsong var 15/16 (Almtuna) och 17/18 (Pantern) med 12 mål. Även det personliga rekordet lär ryka all världens väg. I och med denna signing har Per Kenttä stått för två riktigt bra tidiga förlängningar då han ju tidigare förlängde med lagkapten Fredric Andersson.

Matchen då? Ja, vi inledde starkt med ett par riktigt riviga byten med en del bra målchanser som följd. Att det sen skulle vara Hardy Häman Aktell som skulle inleda målskyttet och som han gjorde det var väl mindre väntat. Ja, så oväntat att ingen hade tippat honom som förste målskytt i vår klassiska tävling, men riktigt fin aktion och mycket välriktat skott. Matchuret visade då 3.30.

Även om det kändes som att vi hade ganska bra kontroll på perioden visade ju skotten något annat (8-7) och vi ska ju inte glömma Lucas Wernbloms handhandflipp i ribban, som man av någon outgrundlig anledning valde att ringa på. Från den vinkeln kan aldrig puckbanan blivit som den blev om den tagit någonstans inne i mål.

Skrev ju ovan om Selins poängskörd, men det är ju inte bara där han har sina uppsidor, utan han är ju riktigt grym i penaltykilling (PK). Dels han förmåga att skära av i själva spelet i boxen, men sen hans press ihop med Alexander Wiklund är ju enastående. De skapar ju målchanser i varje PK och även svarat för två mål så här långt på säsongen med Wiklund som exekutor och Selin som framspelare vid bägge tillfällena.

Det såg lite kul ut när Fredrik Weigel hade väl bråttom ut från utvisningsbåset så han fastnade med byxan i haken till låset i båsdörren.

Sen en annan detalj. När vi spelade powerplay (PP) i mitten av den andra perioden slarvade vi kring blå vilket skulle gett Västervik ett friläge om inte Fredric Andersson rutinerat ”råkat” stå för en rätt osynlig interference och hindrat en Vvik-spelare att gå mot puck.

August Tornberg borde ha satt något av de lägen han fick denna match. Hade minst två riktigt bra lägen och på det sista var han rätt sur på sig själv.

Ett andra mål skulle dock komma och det genom en som tackade för det nya kontraktet på bästa sätt, då Sebastian Selin lika kliniskt som David Lindqvist mot AIK kliniskt satte 2-0 på ett friläge. Riktigt fin framspelning av Brian Cooper och det roligaste med det målet var kanske inte att just Selin gjorde mål utan det man fick se i spelarbåset. Hardy Häman Aktell tog ett par rejäla hoppsasteg och hoppade sen upp i famnen på nye Zach Palmquist, fullständigt utom sig av glädje. Fantastiskt roligt att se. Tänk om man fått den på film?

Undra vad Zach tänkte när han fick jätten Häman Aktell i famnen? Foto: Lövenbloggaren

Om vi går tillbaka till Brian Cooper så växer han bara i mina ögon för varje match som går. Utöver ett enastående spelsinne, ett fysiskt spel som inte borde vara möjligt när man bara är två äpplen hög, så är han så rutinerad. Han visste inför matchen att Västerviks Darren Nowick var det största hotet, så vid vartenda läge som gavs var Brian på honom och var det inte faktiskt spel under själva spelet, så var det tjuv och rackarspel efter avblåsningar och mellan bytena, med småsmällar och trashtalk. Han körde hela registret. När så tiden var inne för Västervik att börja fundera på att plocka sin målvakt så tog han helt enkelt och startade ett litet slagsmål med Nowick och fick med honom ut i utvisningsbåset. Våra övriga transatlanter följde upp med att skapa irritation och spelavbrott med små slagsmål, allt för att få Västervik ur rytmen och det fungerade. Inte enligt den svenska modellen, men det fungerade.

Avslutar med att det var skönt att se lite känslor i en match, då jag tycker att intensiteten numera ibland kan vara väl låg. Det känns ibland som att man inte alltid vill göra vad som krävs för att vinna. Ibland ser till och med vissa spelare rätt nöjda ut när de har förlorat. Som att inget hänt. Som när Västerviks Rob Bordson brast ut i ett stort leende 30 sekunder efter slutsignalen när han pratade med Zach Palmquist. Visst, de har spelat ihop i AHL för fyra säsonger sen, men ogilla att förlora en stund i alla fall? Träffade en gammal spelare efter matchen och vi pratade om just detta. Han berättade att hans lagkamrater minsann fick veta att de levde om man skrattade tätt inpå en förlust. Lite så bör det vara. Man ska ogilla att förlora då jobbet ju går ut på att vinna, eller hur?

Era reflektioner efter matchen? Skriv en kommentar. Själv drar jag över kvarken för lite SM-liiga.

2 thoughts on “Reflektioner efter Västervik

 • 21 november, 2019 kl. 17:30
  Permalänk

  Spännande att se vem som blir nästa kontraktsförlängning….jag sätter min slant på Alexander Wiklund.

  Svar
 • 21 november, 2019 kl. 19:59
  Permalänk

  100% övertygad om att bristen på det fysiska spelet kommer att fälla oss när det gäller. Inte ens de fullvuxna pjäserna kan eller får utdela en regelrätt propp. Såg 2 bra tacklingar på hela matchen mot V- vik.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: