Reflektioner efter Västerås

Ja, för 11 omgångar sedan hade vi 11 poäng ned till negativt kval och det fanns liksom inte på världsbilden eller ens i sinnebilden att detta skulle kunna hända. Vi siktade uppåt. 11 omgångar senare ser vårvärldsbild ut på ett helt annat sätt. Här fortsätter mina reflektioner.

Alltså 11 omgångar senare ser en summerat tabell ut så här…

Vi fick ingen Fagervall-effekt, men det var kanske inte heller att vänta. Fuskbygget Björklöven är så genomskådat i dag att det nästan är skämmigt. Pratade med en Västeråsare inför matchen som var utom sig av oro. Jag lugnade honom (!), med kunskapen om vårt lag. -Du, lugna dig. Vi kommer nog fixa det åt er. Det blev ju så också. Alla matcher ser inte likadana ut, men resultatet är ofta detsamma. Trots att vi denna gång fick väldigt psykologiska mål i viktiga 1-0 i boxplay som lyfter vilket lag som helst. Vi fick 2-1 tidigt på deras kvittering. Vi kommer tillbaka till 3-3, men ändå lyckas vi hitta sätt att förlora. Nu säger jag inte att vi var värda att vinna, men om vi någon gång kunde släppa in riktiga hockeymål och inte bjuda som vi alltid gör. Sen tycker jag att vi spelade på tok för offensivt för att vara i det läge vi är i och på bortaplan. samtidigt vet väl laget att de inte besitter kunskapen att stänga en match.

Var som gäller nu och som vi ropat efter HUUUR länge som helst är att det måste in nya backar. Minst två. Det får kosta för att trilla ned i Ettan (jo, negativt tänk, men ge mig en morot eller en livboj att hålla näsan ovan vattnet dåh..), det kostar så mycket mer. Är rädd att klubben försvinner för alltid då.Det håller inte att vi ikväll exempelvis ha ett backpar som farligare än Donald Trump i egen zon, som gång efter annan tar horribla beslut i anfallszon och gör det helt omöjligt för laget att vinna. Vi har en annan back som väldig sällan träffar pucken på direktskotten i powerplay och när han väl träffar är det sällan på mål, han tappar klubban allt som oftast och hänger inte ned någonstans på isen. Ni får själv räkna ut vilka dom är. Inget pris på rätt svar dock. Stefan Öhman var inne på detta att de spelare som står för individuella misstag måste inse detta och spela med större marginaler. Tyvärr har det ju sett likadant ut i 39 omgångar och bättre kommer det inte bli. De måste bytas ut, så enkelt är det. Nu är egentligen redan för sent, men för att rädda klubbens existens. Joakim Fagervall vill inte de den individuella som problemet utan att kollektivet måste prestera, men det är i mina ögon omöjligt är samma spelare gör samma typ av misstag match efter match genom hela säsongen. Fyra spelare kan gör precis rätt, men om den femte gör något annat så funkar det inte och det kommer inte Fagervall att kunna ändra på.

Det håller inte heller att fortsättningsvis agera som vi gör i boxplay. 50 % denna kväll. Vår box är så liten och smal att yttrarna i motståndarnas PP får stå vid tekningspunkterna. Ändå tillåts passningar genom centrallinjen. Hur är det ens möjligt?

Det håller inte heller att inte ens komma till skott i våra egna powerplay. Problemet vi har i vårt PP och främst med Kim Karlsson och Stefan Öhmans lina är att det inte finns någon rörelse. Kim står och kladdar tills han blir less då ingen finns att passa och åker ned till förlängd mållinje där Stefan Öhman tar över och intar samma position som Kim hade innan. Sen börjar han kladda. I bästa fall byter dom en gång till. Ska man göra en överlämning måste den ske högre upp mot blå så att motståndaren måste välja Kim eller Stefan och så blir det yta för den andre. Fattar faktiskt inte vad problemet är…egentligen.

Något positivt att ta med sig är att vi tekade riktigt bra. Smaka på 66,67 % (6/3) på Kim Karlsson som vår sämste tekare? 72,73 % (16/6) På Tobias Hage, 75 % (3/1) på Marcus Jonsson, 77,78 % (7/2) på Zack Hamill och 80 % (8/2) på Stefan Öhman.

Avslutar en ett ganska gott betyg till Mattias Granlunds pump efter 1-0 målet från Mr Pump him self, Mats Lavander.

6 thoughts on “Reflektioner efter Västerås

 • 26 januari, 2017 kl. 07:36
  Permalänk

  Om inte slutspelståget gick tidigare så gick det igår. Klar analys. Vad kostar 2 skapliga backar i ett par månader? Kan ju inte vara speciellt stora pengar. Snart börjar väl finska ligan släppa?
  Borde ju finnas några som kan tänka sig att spela för en vettig peng mot att få visa upp sig mot exempelvis SHL?

  Allt har fått pågå alltför länge och ett par backar är nog enda lösningen.

  Det enda positiva med att hamna i ingenmansland är att man kan börja med nästa lagbygge fortare.
  Fattar än idag inte hur tankarna gick när ”man” satte den backsidan?
  Emmerdal var ju den enda som spelat stabilt på nivån föregående säsong. Ett halvt backpar.

  Svar
  • 26 januari, 2017 kl. 07:51
   Permalänk

   Hårt att såga som jag tyvärr gör, men allt handlar precis som Fagervall säger, om att vinna. Har vi då element som försvårar eller till och med omöjliggör detta måste åtgärder vidtas och borde ha vidtagits för länge sedan.

   Svar
   • 26 januari, 2017 kl. 08:28
    Permalänk

    Mycket bra skrivet! En kedja är inte starkare än sin svagaste länk….I det här fallet svagaste länkar….En gåta för mig är att man inte åtgärdat problemet ….att man agerar så saktfärdigt ( nu kommer man garanterat köpa in en back men det är allllldelessss försent…precis som tränarbytet …. (där kunde man också varit psykologisk å bytt tränare inför match mot ett lag man kunde slå å inte som nu ett toppformat Mora…då hade man haft större chans till en ”tränarbyteeffekt ”. Förstår att mycket( det mesta) handlar om pengar å att det kanske inte är lika lätt att hitta externa finansierer till en ”osexig ” back kontra prestige värvning a’la Zack H….men nu måste pengar fram till backar….det brinner verkligen i knutarna nu…..Löven riskerar sin existens….

    Svar
 • 26 januari, 2017 kl. 08:43
  Permalänk

  Har vi värvat en backuppsättning där ena halvan spelar för sina egna individuella poäng och den andra halvan i princip kan ses som en belastning längst bak i defensiven, ja det är nästan så att man funderar om de ibland är köpta av motståndarna, då kommer detta att gå KÄPPRÄTT ÅT HELVETE.
  Vi lyckas ändå göra en del mål framåt trots att de flesta backarna inte ens verkar ha lärt sig grunderna i hockey där i vart fall jag har förstått det som att man skall försöka spela pucken mellan varandra och försöka ha fart in i anfallszonen. Våra backar verkar ha gått någon annan skola där det enda som stod på dagordningen måste ha varit, RÖD LINJE SEN DUMPA.
  För ett försvarande lag går det ut på att hålla motståndarna från målet och trycka ut dem i sarghörnen. De som spelar mot Löven behöver nästan inte fundera över detta eftersom vi hjälper dom att själva skicka ner pucken direkt i sarghörnen. I min värld så kan inte motståndarna göra mål så länge man har pucken. Om det enda våra backar kan är att så fort som möjligt göra sig av med pucken då är det inte konstigt att det går som det går. Vi har en helt godkänd forwardsbesättning som sliter och försöker och faktiskt trots allt lyckas göra lite mål men med en backbesättning som denna kommer det ALDRIG att gå vägen. NÅGOT måste göras åt defensiven OMG

  Svar
 • 26 januari, 2017 kl. 09:10
  Permalänk

  Ja kom igen nu löven backar måste in nu..går inte det här..vinna eller försvinna

  Svar
 • 26 januari, 2017 kl. 17:36
  Permalänk

  Om man går igenom baklängesmålen..
  1-1 ett klassiskt mål. Pavel får två motståndare, varav en kommer loss med puck, går runt mål och lägger in den. Framför mål står Messy och Otto(?), men ingen av dem hinner med.

  2-2. en snabb spelvändning där det kommer två spelare från båset. ingen av våra forwards var med på bytet, så det blir det 2-1 överläge där 55 inte hinner flytta över tillräckligt fort. Dock så ska våra 3 forwards inte släppa mittzon som de gjorde.

  3-2 Här är Kim verkligen syndabock. Först ett konstigt pass över till andra sidan, istället för ett utlägg. JA vågade inte stå upp mot stor tung forward, utan pucken kommer in i slottet där Kim har kommit in från kanten. Men när Kim ser att det ska avlossas ett skott så backar han ut ur skottsektorn. 55 försöker i alla gå in och täcka skott med kroppen, så gjorde inte Kim.

  4-3 vårt svaga BP visar sig igen. Tittar man på boxen så är det endast 55 som tar närkontakt med sin spelare, de övriga 3 släpper målskytten helt fri mitt i slottet..

  5-3 stressigt agerat av 55 att försöka få in puck på mål. Hemarbetet av våra försvarare var inte ok, dålig kommunikation gjorde att båda försökte försvara på samma sätt.
  Här syntes den höga pressen våra forwards hade, då det endast kom Vik-spelare i andravåg.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: