Reflektioner efter Västerås

Ja, vad säger man efter 5-4 mot Västerås? Viktig seger, men behövde det verkligen bli så erbarmligt spännande? Nog borde vi stängt efter 5-2? Här kommer fler reflektioner.

Vi inledde ju matchen klart bra och hade ju 10-0 i skott vid den första periodens powerbreak. Vi satte ju också 1-0 i vårt första powerplay i matchen, påpassligt av Zack Hamill och vi stoppade därmed en sju matchers streak med mållösa powerplay. Det blev också startskottet på en effektivitet som jag tror är svår att överträffa. Fyra mål på fem försök, alltså en effektivitet på 80 (!) %! Galet bra! Hur kan sånt egentligen hända? Efter sju raka matcher där vi knappt tagit oss in i zon och där motståndarna allt som oftast skapat bättre lägen än oss och sen säger det smackibånkX4?? Hockey är väl en för härlig sport? Eller som tränare Marcus Åkerblom uttryckte det på presskonferensen.

-Det har varit torka bra jäkla länge!

Sen fick vi kanske lite svullhuvud för i vårt nästa PP när tiden i stort sett är över så spelade Kim Karlsson en riskabel passning till Stefan Andersson som bröts och vips fanns den tidigare utvisade Mikael Frycklund helt fri från utvisningsbåset. Där måste vi ha så pass mycket hockeyvett att man håller i pucken så att han får komma tillbaka i i sin egen zon innan man säker avslut. Illa! Kim skulle dock revanschera sig, men det kommer vi till senare.

Sen satte vi då 2-0 också det i PP, denna gång är Joakim Högberg lika påpassligt på en retur som Zack var på 1-0.

Efter den första perioden hade vi alltså 2-0 i mål, 15-3 i skott och hela 71%-29% i tekningar. Sjukt bra siffror.

Dock drog Axel Ottosson på sig en utvisning på slutsignalen för hakning trots att vi hade pucken. OM siffrorna i perioden var sjukt bra, så var den utvisningen sjukt onödig och antar att tränarna tog det med honom för Åkerblom var inte nöjd med den efter matchen.

Vet att fler som likt undertecknad såg matchen via webben reagerade på kommentatorns sätt att kommentera. Allt var typ Lasse Granqvist x100. Varje gång ett lag kom i in zon var det ”otroligt bra målchans!” Lite jobbigt för mig som emellanåt lyssnade på matchen när jag försökte hinna lägga en golvplanka mellan avblåsningarna.

Sen kom 3-0 och det genom dagens recept, dvs i PP, även om målet i sig inte påminde om ett klassiskt PP-mål utan mer ett anfall i flygande fläng där Lucas Sandström hittade Austin Farley framför mål som satte sitt enda skott i matchen. 100 % är inte illa. Zack Hamill hade förresten 50 % i effektivitet och Joakim Högberg hela 66.67 %.

Efter att Västerås reducerat till 3-1 så kunde vi utöka när Zack Hamill visade klass då han sökte sig in i banan och pricksköt 4-1. Hamill är för övrigt en spelare som jag ser många likheter med Brock Trotter. Oerhört skicklig med klubban, grymt spelsinne och en kyla utöver det vanliga i hockeyallsvenskan. Tänker framförallt på en situation i den andra perioden i ett PP där han var pressat av två spelare vid blålinjen längst mot sargen vid Västerås bås. Han vickade lite på axlarna, körde några sköna moves och vips var de båda spårlöst borta och vi kunde börja bygga upp ett spel. Hamill är bara så sjukt bra. Skillnaden mellan Hamill och Trotter är att Hamill faktiskt är lite egoistisk och skjuter ibland. Det kan bli guld värt framöver.

Tyvärr fick Västerås en snabb reducering som fick dem att jobba sig tillbaka i matchen eller som Marcus Åkerblom sa på presskonferensen.-Vi ger dom luft!

En lite komisk situation fick vi ju se när Jesper Thörnberg täckte skott och pucken tog en båge och trillade ned i…Linus Boström byxa!

Noterade förresten att Jacob Andersson måste ha klippt sig. Tänk vad lite avsaknad av hårsvall kan förändra ett utseende på en spelare.

Om den första perioden gick i Lövens favör så såg siffrorna i den andra perioden helt annorlunda ut. 2-2 i mål, 4-12 i skott och hela 41%-59% i tekningar.

Har man gjort det senaste målet i en match och vunnit den andra perioden klart på poäng som Västerås gjorde så är det klart att deras snack i pausen inför den tredje perioden låg i att gå ut och att jobba på det, att få nästa mål och jobba vidare. Då borde vårt 5-2 bara 1:36 in i den tredje perioden ha fått deras tuppkammar att sloka som en punkares dito i regn och där ligger kanske svagheten i dagens löven, oförmågan att stänga en match. Ett mönsteranfall där Kim Karlsson till slut hittar Joakim Högberg som satte sin andra kasse, på ett riktigt distinkt sätt. Här borde matchen varit avgjord, men Västerås reducerar två gånger om och när sen Simon Fredriksson utvisas för en förseelse som sällan blir något och allra minst i slutet av en match så fick Västerås verkligen chansen, men med tur och skicklighet höll vi ut och tog tre blytunga poäng. Åttonde segern på den nio senaste matcherna på hemmaplan är också en styrka. Vi har gjort T3 till vår borg igen och det är viktigt. Att sen kommentatorn vid ett tillfälle hade mage att tycka att det var en väldigt tyst stämning i hallen förtydligar bara hur märklig han var. Green Devils hördes bra genom rutan matchen igenom och att den sen blir tyst i slutet beror ju på att alla slits mellan hopp och förtvivlan när Västerås jagade kvittering.

Vi släpper in fyra mål denna kväll och det är rent statistiskt inte bra, men målen vi släppte in var bra hockeymål. Stefan Gråhns står för en ypperlig framspelning på Foppamanér till 3-1, Hampus Larsson sätter sin första kasse för säsongen till 4-2 med en hästspark mot en skymd Niklas Lundström, 5-4 målet är en styrning framför mål. Det enda man möjligen kan gnälla lite på är Stefan Gråhns 5-3, där vi misslyckas att rensa pucken ur zon och hamnar fel i positionsspelet.

Innan jag avslutar vill jag tillägga Austin Farleys påverkan på vårt powerplay. Titta hur han ständigt rör sig med puck och rör om. Det är inget bordshockeysliknande agerande han håller på med. Han nystar upp försvaret gång på gång tills läget för en lagkamrat dyker upp. Små detaljer men ack så viktiga. Han är grymt bra i det tysta. Hamill är grymt bra så det syns. Båda kommer betyda massor för laget framöver. Att Farley var oFarley i Modo är för mig en gåta.

Till syvende och sist så räddar powerplay oss i dag och det är vad vi tar med oss och förstås att försvarsspelet såg mycket mer tryggt ut… och två transatlanter som ger oss hopp, eller hur?

Era tankar efter segern igår?

2 thoughts on “Reflektioner efter Västerås

 • 10 december, 2016 kl. 09:14
  Permalänk

  jag var på plats och kan bara hålla med om att GD var ovanligt tyst även den här matchen. Stundtals lite Vännäs/Teg känsla i hallen. Man kunde höra bänkgrannen 10 platser bort fisa trots att löven hade PP och ledde med 2-0.

  Jag är inte insatt i GD och vem som är klackledare etc men så länge klackledaren tog ton och ”manade på” så sjöng klacken högt och ljudligt men när han tystnade så tystnade hela klacken. Under väldigt lång tid stundtals… generationsväxling på G?

  I övrigt håller jag med om matchen. Skön seger men onödigt spännande.

  Svar
 • 10 december, 2016 kl. 16:53
  Permalänk

  Slashing pä 18 Axel Ottosson 20.00 och Hamill stavar vi Zach i förnamn. ??

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: