Reflektioner efter Västerås

Matcher mellan Björklöven och Västerås brukar oftast bli speciella, minnesvärda, fartfyllda, tighta och sevärda tillställningar och denna var inget undantag förutom att den kanske inte var så tight man kunde förvänta sig och rolig var den nog bara för oss gröngula. Gulsvart har nog en del att tänka på. Här kommer fler reflektioner.

 Tre matcher på sex dagar blev till slut lite för mycket för Västerås, ett Västerås som annars var det lag som satte full fart direkt, lite som Alexander Deilert förutspådde och noterade att det bara var Fredric Anderssons lina med Alexander Wiklund och Sebastian Selin som inte var tillbakatryckt de första fem minuterna. Efter 5.02 kom matchens första avblåsning. Då hade Björklöven gjort matchens första mål genom Tyler Vesel som helt glömdes bort framför Emil Kruse i Västeråskassen och kunde på in en retur på Justin Crandalls skott. Inte så rättvist om man nu kan prata om rättvisa fem minuter in i en match.

2-0 skulle komma bara två och en halv minut senare då Olle Liss först skickat i väg en av många Lissiler denna match. Det sjöng rejält i kryssribban och i efterdyningarna vann han själv puck i sarghörnet, passade Oskar Steen som smekte iväg ett inte allt för hårt skott som Carl Grundström förtjänstfullt skymde. Bra timing i det målet.

Björklöven skulle sen få dubbla möjligheter i powerplay och även om det första inte är något man lägger på minnet så blev det andra desto bättre. Först hade PP2 med Andreasson, Liss, Deilert, Steen och Grundström ett bra ryck med många skott, något PP1 med Palmquist, Andersson, Crandall, Vesel och Hutchings tog efter och efter en kanonad kunde den sistnämnda få öppet mål till 3-0. Fint uppoffrande spel av Justin Crandall i sarghörnet och finfin macka av Tyler Vesel.

Här fick Västeråskeepern Emil Kruse nog eller om det var tränare Paananen som ville få en förändring, men målvaktsbyte blev det, tyvärr inte till det bättre.

Västerås fick sen en chans i PP efter gårdagens mest omtalade utvisning, då Carl Grundström åkte ut för.. ja vad?

Domaren ska alltså i pausen erkänt sitt misstag och att han skulle sett felet om han sett reprisbilder. Det är ju bra, men min fråga är: Reprisen visades tre gånger på jumbotronen och man kan ju tycka att någon ur domartrion, allra minst han som tog den borde tittat på den i och med alla de kraftiga reaktioner från både publik, spelare och ledare i Björklöven. Skönt att ett sånt beslut inte fick betydelse för matchutgången. Nu kunde man bara skratta år eländet.

Björklöven sköt bokstavligen sönder både match och Västerås i den första perioden och någon tight match skulle det aldrig bli. 17-5 i skott och 3-0 hade faktiskt kunnat varit mer.

1.12 in i den andra perioden fortsatte det. I en sekvens med väldigt många korta passningar i egen zon klagade jag kort på pressläktaren till VK:s David och Gustav Pettersson att löven inte riktigt får någon fart i anfallen med dessa korta passningar och vips var Carl Grundström fri efter en bra låååång passning från Daniel Norbe och vilket klassavslut sen. Han hade med sig Oskar Steen men beslutade sig för att prickskjuta i bortre krysset i stället. Klass som sagt. Själv ska jag vara tyst.

Västerås fick en liten chans att komma in i matchen då man kort därefter tilldömdes en straff, men Kevin Poulin ville annat och räddade Victor Hertzbergs försök att spräcka nollan.

Nollan skulle dock inte förbli intakt för när Västerås fick chansen i PP, först fem mot tre där Björklöven med Adam Plant i förarsätet kämpade heroiskt kunde man med endast sex sekunder kvar av den andra utvisningen få in pucken bakom Poulin. Den första utvisningen ådrog sig Daniel Rahimi och när han kom in i spel igen såg det ut som att han försökt sno en blodtrycksmanschett i utvisningsbåset som hände och dinglade efter högerbenet.

Björklöven skulle sen få in ytterligare en puck, men domarna beslutade sig för att ringa på den då Oskar Steens klubba såg misstänkt hög ut när han styrde Daniel Norbes skott, något en del fans tyckte var fel. Målet dömdes bort och hade kunnat ge Västerås blodad tand, men istället för att gräva ned sig valde Björklöven att sätta tre kassar till inom 45 sekunder. Rekord? När, faktiskt inte ens nära. Den 21 december 2006 gjorde HV 71 0-1, 0-2 och 0-3 inom loppet av 26 sekunder i ett möte med Timrå. Det finns 23 liknande fall om man räknar bort tom kasse. (Källa: domarna.se)

5-1 förpassades i mål av den alltid så blygsamme Pontus Andreasson. Visst, inte ditt hårdaste skott, men i det läget gäller att det att hitta luckan och inte skjuta hårt. Pucken satt och vilket anfallfall sen. Pucken gick som på ett snöre eller som Harald Lückner sa i sändningen ”Det är ju rysspel på 60-70-talet”. För en gångs skulle hade han rätt. Navet i hela anfallet var ju Andreasson själv. Utnyttjar väggspelets eminenta egenskaper. Mycket bra anfall.

31 sekunder senare fick vi 6-1 efter att Daniel Rahimi satt säsongens andra mål på ett välplacerat slagskott. Han sa efter matchen att det var lite tur, men jag ser ett välriktat medvetet skott i det hörn målvakten kommer ifrån. Skolboksexempel. Kul att han även kan bli ett offensivt hot.

Vi lägger på ytterligare 14 sekunder för 7-1 målet där Västeråsförsvaret bjuder på läget genom att räkna helt fel. Alexander Wiklund tackade för kaffet och satte sitt tredje mål för säsongen. Sen är hela den situationen talande för hela matchen. Efter det första målet vann Björklöven i stort sett alla dueller och här är det ett oerhört vekt gulsvart försvar.

I det läget var skottstatistiken alltså 25-13 och 7-1 i mål. Galet effektivt Björklöven. Här såg det också ut som att inbytte målvakten Jesper Myrenberg ville kliva av och förbättrar Västerås inte sitt försvarsspel måste man kanske börja registerna tre målvakter till match, något många lag gjorde ifjol, förmodligen mer av skaderisk m.m.

i slutet av den andra perioden noterade jag att Karl Johansson fick chansen i PK, vilket var glädjande. Gillar det jag ser av honom, men då han varken spelar PP eller PK i ordinarie uppställningarna försvinner han lätt ur matchbilden när det blir mycket utvisningar.

Noterbart kring dessa tre snabba mål var att vi där gjorde lika många mål på 45 sekunder som MODO då gjort på 160 minuter.

Västerås hade sin chans i fem mot tre i den andra perioden, vi fick ett liknande läge i den tredje och då skulle Olle Liss presentera sig igen. Vunnen tekning av Oskar Steen, två snabba pass av Andreasson och Deilert och en ny Lissil och Myrenberg hann knappt reagera. 8-1. BOOM!

Olle Liss skulle även avsluta målskyttet, med ytterligare ett tungt skott, denna gång ett handledsskott i ett läge där han pausar sig i sidled förbi sin försvarare och får en riktigt bra flex i klubban och slutresultatet var spikat. Bra anfall där Alexander Deilert driver upp pucken med Liss långt ut på höger och Grundström långt ut på vänster vilket får Västeråsbackarna att inte våga stå upp på egen blålinje och Deilert som alltid är så kylig med pucken håller i tills han kommit in i zon. Nytt skolboksexempel på ett bra anfall… igen.

Riktigt kul seger för Björklöven där många klev fram och skönt att se i alla fall 55 bra minuter. Vi närmar oss 60. Åtta olika målskyttar visar också på Björklövens styrka över fyra linor och frågan är ju vem som ska kunna matcha detta lag över tid?

Vet att Björklöven är noga med alla restriktioner och rekommendationer kring allt runt Covid-19, men det faktum att det oftast var 55 åskådare än 50 då Västeråsspelare på läktaren kan man förstås göra väldigt lite åt.

Sen skänker placeringen av åskådarna en tanke. Borde man inte kunna få placera ut mer åskådare på fler sektioner efter precis samma restriktioner? Titta noga på bilden.

Bild
Foto:Lövenbloggaren

Kvällens fyndigaste kommentar av matchspeakern: ”Kvällens publiksiffra 50, fullsatt!”

Kvällens skönaste: Låten musikkillen valde efter segern.

Lite roligt är jag faktiskt haft en lagkamrat under juniortiden som heter Mikael Kraus. Vet dock inte hur hans sångkunskaper var.

Kvällens snyggaste: När Björklöven att på jumbotronen tacka August Tornberg för sin tid i klubben. Kul också att August själv hann se den.

Vänder man sig till motståndarna Västerås så blir man ju direkt oroligt. Tippat topplag av många, men efter det här? Han man ex råd att ”inte” ta in NHL-spets om det nu blir att camperna förskjuts till den 15 december dvs en månad längre i Sverige. Klubbens enda NHL-lån Rasmus Asplund skulle komma till spel igår efter sin skada mot Timrå med dök aldrig upp, men förhoppningar finns att han spelar för Västerås på lördag mot Almtuna, men hjälper det? Det pratades om något krismöte när Västerås efter matchen stängde in sig i omklädningsrummet, men så ska inte ha varit fallet.

Vi ser fram emot vårt möte med Västervik på söndag kl 17.30, återigen i A3 Arena.

Era reflektioner efter Västerås? Skriv en kommentar..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

One thought on “Reflektioner efter Västerås

  • 16 oktober, 2020 kl. 10:19
    Permalänk

    Intressant att se om löven kan fortsätta att spela på samma sätt som de gjorde mot Vik. Frågan är om är löven så här himla bra när allt flyter eller var Västerås så dåliga? Hoppas att löven fortsätter att starta matcherna redan i 1a perioden. Då blir dem svår slagna. Vilken otrolig bredd löven har och det tror jag inget annat lag i HA kan matcha. Det kommer att bli avgörande betydelse för hur långt löven kommer att gå. Med den här starten på serien som kommer dem bara att bli bättre och bättre för varje match. Det enda som kan fälla löven är om dem slutar att vara ödmjuka och jobba för varandra.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: