Reflektioner efter Västerås

Jag tar nog tillbaka det där tankarna jag hade igår om att vi brukar trivas i ABB Arena. Igår var ingen trivsam tillställning i min mening, därtill var missarna allt för många ihop med en ljudlös förstaperiod. Här kommer fler reflektioner.

Matcherna mot Västerås blir ju alltid bra fart och två lag som vill väldigt mycket och i denna matchen absolut  inget undantag. Nu bidrog ju inte avsaknaden av ljud under den första perioden till någon större upplevelse.

Knappt man la märke till Västerås 1-0 mål i powerplay. Herregud så ointressant sport blir utan ljud. Måste vara rädd om hörsel. Det målet vill nog förövrigt Joe Cannata glömma och visst måste han få göra något missat någon gång, men det såg allt annat än otagbart ut. Annars präglades väl den skottfattiga förstaperioden mest om kamp, fart och lite grinigt humör, lite som en slutspelsmatch. Vi skapade en del lägen utan det där lilla extra.

I inledningen av den andra perioden i powerplay hade vi ett skott i stolpen signerat Emil Lundberg och jag var rätt bombsäker att han skulle sätta den, men det är verkligen inte hans säsong så här långt. Vi hade fler bra lägen där Tyler Vesel med en giftig styrning kanske var den bästa. Sen fick vi ett nytt PP där vår andra uppställning med Andreasson, Liss, Weigel, Wiklund och Larsen fick ett riktigt bra tryck, så pass att Vik-boxen verkligen gick på knäna, men här tycker jag de gjorde en riktig miss. De tryckte på i 1.30 och till slut blev den en avblåsning och här kunde VIK-boxen få byta. I min bok måste spelarna vara så pass slipade att de börjar byta succesivt så att nästa uppställning fräscha kan komma in och fortsätta att trumma på mot en livlös box.

Mål skulle det till slut bli, även om det inte räknades in som ett PP-mål, då målet föll samma sekund som VIK-spelaren äntrade isen. Skitsamma, mål är alltid mål och lite extra kul är debutanten Olle Liss fick visa varför han är plockat till löven. Han hittade ytan i slottet och pang i tredje maskan. Som min gamle tränare alltid sa, Krysset är alltid ledigt. Grattis Olle till första kassen.

Mycker fokus på nyförvärvet Olle Liss.

I den andra perioden, som vi vann skotten med 23-4 skulle vi givetvis ha stängt matchen och kastat bort nyckeln. Så blev det ju tyvärr inte.

I den andra periodpausen intervjuades Niklas Lidström av C More och han var imponerad av Björklöven och menade att de spelade ett spel han gillar, då man spelar mycket puck.(tur vi hade ljud då).

Den tredje perioden blev ju inte alls vad man hade hoppats på. Två lag som inte riktigt gick för det och vågade vinna utan matchen gick till förlängning.

Där skulle ju tyvärr domarna spela en stor roll. Jag säger inget om att man tar Fredrik Weigels utvisning. Han är och hakar med klubban, även om jag kan tycka att det är en kampsituation där han själv inledningsvis får en lätt armbåge och tappar lite balansen. Saken är ju den höga klubba mot Olle Liss som jag för mitt liv inte då förstod varför domarna inte tog. Nu vet vi. De missade den, HUR nu pucktittande kan vara ett problerm där du har fyra domare på sex spelare varav tre är i samma situation, med puck vill jag minnas?

Nu utnyttjade Västerås läget på ett mycket bra sätt och de tog ju verkligen tillvara på sina lägen i PP, något vi inte gjorde och då vinner man inte en sån här match. Västerås har också en otroligt tight defensiv där vi inte någon gång kom in på kassen för att ta returer på de få skot som ändå nådde fram. Under matchen hade vi alltså 72 skottförsök under matchen där vi nådde fram med 35, 25 utanför och 12 i block. Västerås siffror var 52 skottförsök, 28 på mål, 16 utanför och 8 i bock. Framförallt två i mål mot vårt enda.

Benar vi ut dessa än mer och gå in på powerplay och skott där så hade vi alltså 14 skottförsök under de tio minuter vi hade i PP och ETT enda nådde fram till mål. Västerås hade på sina 9.30 min i spelformen 23 skott och 11 på mål varav då ett i mål.

Med ett normalfungerande PP med våra mått mätt hade vi vunnit. Inget snack om det, men nu är vårt PP inte normalfungerande och har inte varit så under en längre tid och det börjar verkligen bli ett problem. Utan leverans i PP skapas en stress när de sk. ”enkla” målen uteblir och vi istället släpper in dessa då vårt PK, som tidigare var lika pålitlig som en riktig vän.

Nu handlar det om att få special teams att fungera och det vet laget bäst hur de kommer tillbaka till det. Vi har bevisligen de spelare som krävs om man se tillbaka till tidigare stats där vi låg på över 30 % i PP och 90 % i PK.

Går man in på kedjornas insatser så tycket jag fjärdelinan såg pigg ut och har sett så ut de senaste matcherna. Riktigt bra checking och stressande VIK-backarna så det stod härliga till. Även ”All-right”-kedjan var ju egentligen bra, hade bra snurr i anfallszon, men det blir lite mycket av det goda. Borde hitta lite mer killerintinct och mer rakt på mål. Finns ju oändligt med skills i den kedjan, men vem vet? Vi vet vad vi har i dessa och därför kanske man ska försöka röra om lite för att hitta alternativ? Man kan ju alltid gå tillbaka. Vår tidigare framgångskedja i lagkapten i spetsen var oväntat blev, men måste väl få ha en formdipp även dom.

Gillade det jag såg i den ”nya” kedjan med Weigel, Andreasson och Liss. Den kan bli riktigt fin vad det lider om det såg ut så där bra igår. Weigel och Liss i all ära men kan fortfarande inte släppa hur hal Andreasson är. Otroligt rolig att se på.

Sen måste jag ge Västerås Marcus Bergman titeln ”Matchens stålman!” just innan målet föll stod han framför mål och fick ta emot ett benhårt sklagskott i bröstet från en lagkamrat, han vet sakta ihop sig som en fällkniv, kände efter en sekund och rätade sen på ryggen och fortsatte att skymma för fler skott. Mäktigt!

Avslutar dock med en känga till Hockeyförbundet som verkar vara som en tjurigt barn i trotsåldern som inte vill lyssna. Trots att kritiken är massiv efter i stort sett varje match så verkar ju inget hända. De kanske har några möten i det tysta, men våga i så fall vara transparanta och informera utåt så slipper ni kanske drevet som väller fram likt en vulkan just nu. Med rätta ska tilläggas. Hur blinda domare sen ska bli bättre vete tusan, men såg ett avsnitt av Våra bästa år. Där fick en blind man ett konstgjort öga inopererat så han fick synen åter, måhända bara på ett öga. Det kanske skulle vara något? Sen är ju det fiction, men det är ju i ärligastes namn även domarnas insatser. De kan knappast vara på allvar, eller hur?

Era reflektioner efter Västerås? Skriv en rad..

4 thoughts on “Reflektioner efter Västerås

 • 12 december, 2019 kl. 17:30
  Permalänk

  Tittar mycket puck i OT säger han men vars tittar dom mest övrig tid??

  Svar
 • 12 december, 2019 kl. 18:36
  Permalänk

  Vilken djävla simpel kommentar av domaren. IQ fiskmås stämmer bättre. Den enda som tar bladet från munnen är Kentää. Hedervärt.
  Kanske GD skall klargöra våra åsikter nästa gång vi drabbas av någon i trojkan Babyface Holm, facebook gurun Shilken eller blundandes Lyth. Från förbundshåll hörs ingenting. Som vanligt gömmer man huvudet i sanden och väntar ut stormen som aldrig kommer. När Hovet kokar av vrede kallas det för stämning. När vi skriker i förtvivlan är vi gnällspikar. En djävligt konstig ekvation. Att domare kan göra fel är en sak. Att inte stå för det är skamligt.

  Svar
 • 12 december, 2019 kl. 20:06
  Permalänk

  Helt obegriplig förklaring av Lyth, är det ens någon som fattar vad han menar ? En ”icke situation” med mera, HELT GALET. Det är just sådant där som gör att man tappat all respekt för domarkåren. Hur svårt kan det vara erkänna misstagen rakt av utan omsvep, man är så sjukt less på att eftersnacket efter i stort sett varje hockeyallsvensk match ska domineras av domarnas insatser.
  Nivån sattes i gårdagens match redan efter 25 sekunder när domarna tar en helt obegriplig utvisning på Selin. Men det var inte bara vi som blev drabbade utan även Västerås, Daniel Öhrns hooking var lika obegriplig.
  Men säsongens märkligaste avblåsning tror jag Holm stod för i matchen mot Modo när han blåste av spelet när vi hade en 2 mot 1;a, den är riktigt skum.
  Nej domarna och domaransvariga måste sluta att stoppa huvudet i sanden och hålla varandra om ryggen för nivån den här säsongen är verkligen i många matcher under grundvattennivån. Och jag fattar inte varför inte tränare och spelare inte ska kunna kritisera domarna utan att domarna och domarbasen ska gå ut och grina i pressen över det och hur ledsna dom blir över uttalanden.
  Jag tycker det är rätt skönt att höra att någon törs och vill säga det alla tänker;
  https://twitter.com/cmoresport/status/1058459108117041153

  Svar
 • 13 december, 2019 kl. 22:56
  Permalänk

  ”Korpenliraren” Tambellini med 4 poäng idag…

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: