Reflektioner efter Troja/Ljungby

Alltid lika jobbigt med en förlust, men egentligen borde man ha anat det. Här kommer fler reflektioner.

Inleder med ett citat från Twitter som än bättre beskriver ovanstående.

Ikväll är det dags för Björklöven igen. Troja borta. En match de borde vinna som de kommer förlora. För det är ju så Björklöven håller på.

Skrivet av ett klokt lövenfan som varit med länge och precis så där är det ju. Hade vi också satt de 2-3 bra lägena vi hade i den första perioden hade det säkert gått annorlunda, men det gjorde ju inte det och när vi sen bjuder på lägen som vi brukar göra ju längre en match går när det står 0-0, då vinner man inte.

Joakim Fagervall var uppenbart missnöjd med lagets insats igår.

Fagervall var återigen förvånad över lagets insats och återkom i intervjun med vk.se gång på gång hur BRA det såg ut på träningen dagen innan och det är kanske där man ska börja. På träning möter man Björklöven, inte andra hockeyallsvenskan lag. Vi har hört det här förr och ändå duggar dessa genomusla och bottenlösa insatserna som spön i backen. Tur är väl att vi möter Modo borta i nästa match för då kan ni lita på att vi kommer se ett annat Björklöven, något som ger några dagars andro, innan man med stor säkerhet inleder riktigt bra mot Vita Hästen för att sedan klappa ihop efter Hästens 1-0, men det är att gå händelserna i förväg.

Man har ju spelare som överhuvudtaget inte vill skapa något, som är så rädd eller innehar sån brist på finess eller kunnande att det är ovärdigt en klubb som Björklöven….eller egentligen, det låter ju i så fall som att vi tror att vi är något? Det kanske är där skon klämmer? Vi tror snabbt att vi efter en derbyseger mot Modo eller 4-0 mot Leksand är så in i vassen bra att vi bara behöver ställa ut skridskorna? Det var inte många som ville offra en hörntand i den här matchen. Jo, Messy hade en tung tackling i första, men i övrigt?

Vi prisade tre spelare efter matchen, men de som egentligen skulle prisas är ju i vanlig ordning Söderlövare och förstås även målvaktstränare Marcus Ekman Westman som förevigade dessa hjältar. Ni hördes bra i sändningen!

 

Nä, nu måste något hända. Det är naivt och snudd på tjänstefel att bara låta detta rulla på. Det har snackats om en back sen i september och nu när vi knappast lär se Stenqvist åter heller (läs nedan), så måste klubben agera. En sak som man omgående måste göra är att släppa prestigen och inse att fansens spelare Roope Talaja inte alls blivit vad någon hade hoppats på. Vi kan inte ha en dyr spelare som inte levererar på något plan. Här måste man jobba för att få ex en tysk klubb med god ekonomi att ta över hans kontrakt som ledigt skulle frigöra pengar till ex ett par backar eller en back och en forward. Förstår faktiskt inte varför det är så trögfattat i löven? Det är liksom att även om vi saknar massor så vill man vänta in i det sista och sen är det för sent? Varför inte agera i tid. Ni har sett det här laget i 29 matcher? Visst är kontinuitet bra, men bara med rätt spelare.

På tal om spelare. Har kollat runt lite och risken att vi inte återser Jacob Stenqvist i Björklöven kan tyvärr vara överhängande. Dels lade ju Frölundas backklippa Mike Weber ned sin karriär igår och även om Stenqvist inte är en rak ersättare till honom så lär man hålla kvar honom lite länge och när uppgifter når bloggen att många förståsigpåare inom SHL tycker att han är mogen uppgiften i Frölunda med rätt omgivning och får mycket lovord.

När det gäller Lukas Eriksson så kan vi bara utgå ifrån att han blir kvar. Han är i full träning och kan kanske spela mot Modo, men lär knappast kunna göra sig rättvisa efter sitt skadeuppehåll och hade löven velat bryta kontraktet så hade man förstås gjort det redan, men i vanlig ordning är det tyst när det gäller all kommunicering från Björklöven.

Har inte gått in på detaljer i matchen, men här är några.

2-0 målet i PK.

Har klagat på Lövens spel med en man mindre och även innan detta mål såg det ut som vanligt. Det vi hörde från lagkapten Fredric Andersson innan match med. – Vi har gjort ett par förändringar i boxplay. Det är backarna som klivit ut bredare på deras forward och att forwarden på samma sida skär av deras point-back och försöker låsa pucken på den sidan. Om du inte ska gå ut hårt och sätta press på anfallande laget så måste du istället låsa pucken på en sida och det har vi lyckats med bättre på slutet. Jag skulle säga att det är ändringen av backarnas spel som tagit bort tid och givit mest, men i slutändan handlar det om att vi måste ta bort alternativ av vad motståndarna vill göra. De har fått göra för mycket av vad de tränat på innan.

Det såg vi inte mycket av. Var precis lika passivt och enkelt att leka runt pucken i Lövens zon och även om 2-0 målet inför kom i direkt uppställt spel så hittade vi andra klassiska Lövenfel, som inleddes med bomullsmjukt spel längs sarg där två lövare förlorade sargduellen (orange cirkel) med de två övriga som nyfikna åskådare. Pucken hamnar sen hos Meyer (Lila cirkel) och enkelt hittar en helt fri Jonathan Johansson (röd cirkel) framför mål. Vi kan inte överbelasta så om vi inte till 100 % vet att vi vinner pucken.

3-0 målet bara 27 sekunder senare. Återigen handlar det här om att värdera lägena.

Roope Talaja väljer det svåra alternativet att hitta Simon Backman (röd pil) istället för att välja det lätta genom att droppa till Simon Åkerström (Grön pil) som hade haft ett väldigt lätt pass till Tobias Hage (blå pil) då backen (lila pil) är på väg åt ett helt annat håll och vips hade vi haft ett väldigt bra kontringsläge. Istället fick vi som bekant 3-0 i baken. Tyvärr är detta det som skiljer oss från ett bra konsekvent topplag, att fatta rätt beslut i rätt läge, att värdera lägena. Det är också det som är bristen i dagens Björklöven. Våra topprestationer är att mycket god klass, men det handlar om att gå till jobbet varje dag och det gör vi allt för sällan. Vi är inte närvarande hela tiden och det är det som skiljer de lag som når toppen från de som inte gör det. De som har spelare som är där varje dag levererar också varje dag och det är inget man kan prata sig till. Antingen har man det eller så inte.

Tekningar var i inledningen av säsongen ett av våra adelsmärken, men vad som sen hänt vete fan? Vi förlorar tekningar i alla viktiga lägen av matcherna. Fokus? Efter att Troja exempelvis i den tredje perioden dragit på sig en utvisning så vi fick spel fem mot tre tappade vi teken i offensiv zon och det tog oss 35 sekunder att ta os in i offensiv zon. När vi väl är där så är vi hart när än mer statisk än i vår penaltykilling. Löven anno 17/18 innehåller så många generella brister att inte ens jag kan lösa dom, tyvärr.

Era tankar om matchen? Feel free…

15 thoughts on “Reflektioner efter Troja/Ljungby

 • 28 december, 2017 kl. 08:51
  Permalänk

  Greg Squires vill tydligen till Sverige igen. Kicka Trallalla o gå all in där är ett börja med. Sen kan det väl för böveln inte vara så svårt att köpa nåt annat på backen.
  Men jag undrar om Fagerwalls bensin är slut oxå efter dubbla jobb. Han misslyckas med båda o Löven vissnar allt mer.
  Solsken efter Leksand o totalnojja efter denna. Börjat tröttna återigen efter halva säsongen

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 09:16
  Permalänk

  Ja det håller på att bli eller är en pajas förening björklöven ,tyvärr.
  Någon borde kunna gå och sparka in dörrar och försöka få ut ur ledande hur dom tänker om laget och vad man tänker göra nåt åt det? Segern mot Leksand var en hel del flyt faktiskt och det behöver man för att vinna.
  Ok bara för att vi tror att löven nu kommer att vara ett helt nytt lag mot Modo så blir de säkert tvärtom.
  Nä, finns de några intressanta spelare ute på marknaden borde de va självklart att försöka tillföra laget med det. För bättre än så här är jag tveksam att de blir.
  Fiasko bygge!!!

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 09:16
  Permalänk

  Hej Loven4ever!
  Du väljer i din analys att ensidigt fokusera på Lövens spel o spelare. För att analysen ska bli trovärdig behöver du oxå se vad motståndarlaget presterar. Hur de i gårdagens match i hög grad sätter hård press på Lövenspelarna så att de inte förmår att prestera bättre.

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 09:56
  Permalänk

  Håller helt med i allt som skrivs. Och det finns inte en klubb i världen som skulle behållt Talaja, ja förutom löven då. Pissförening!!

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 09:58
  Permalänk

  Bra analys. Riktigt bra kämpat av er på bloggen som faktiskt håller en hög och jämn nivå = proffs i utförandet.

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 10:27
  Permalänk

  Citatet beskriver väldigt pricksäkert hur Björklöven är och har varit. I början på säsongen kändes det stabilt och bra men vad som sedan hände…. Det är faktiskt helt sjukt. Att man ska behöva genomlida ytterligare en säsong. Nu tror jag på en ny förlustrad där vi återigen får höra hur bra det ser ut på träningen och att ingen förstår varför det inte fungerar på matcherna. Publikintäkterna kommer att minska och ett uteblivet slutspel och förhoppningsvis uteblivet kval dränerar kassan.
  Något måste hända, byt ut spelare gör något. Ge mig något att tro på igen.

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 10:54
  Permalänk

  Tycker att vi i klacken kanske skulle visa hur det låter när man inte är på jobbet.
  Så nästa hemma match första perioden så sjunger vi ramsorna i samtalston.
  Sedan upp med ett tifo inför andra där det står:
  110% i samtliga matcher! (Eller något annat fyndigt)
  Sedan klämmer vi i uta bara hellvete!

  Själv vet jag inte vad dessa bottennapp beror på.
  Är vi övertränad?
  Attityd problem?
  Själförtroendet som fått sig en törn?

  Vi har en mental coach som vi kastar pengar på, har han ens varit hör uppe och arbetat med laget? Det enda man hört honom klämma ur sig är att vi inte har vuxit i den Allsvenska kostymen.
  Va Fan!
  Björklöven kan lika gärna ge mig hans lön så kan jag klämma ur mig samma saker.. no prob.
  Hur kan vi inte vara redo? Inte som att vi gick upp i allsvenskan ifjol.

  Sedan till alla som säger, sparka Fagge eller diverse spelare, samt blir vansinniga om man säger emot.
  Vi kan inte sparka en tränare till. Vi befinner oss i detta läge för att vi tar in nya tränare hela tiden.. kolla på Mora de valde Collins och gav honom 4 år som tränare och lät honom bygga i lugn och ro.
  Talaja är under kontrakt får han sparken så måste vi betala honom tills han får tag i en ny klubb. Därför är det som bloggen skriver viktigt att hitta en klubb som vill ta över hans svindyra kontrakt.
  Samma sak med Åkerström, ring Norge och leta en klubb (omöjligt att Åkerström är dyr dock)
  Lukas Eriksson har vi chansen att bryta med. Finns inte en chans att något lag skulle behålla en spelare som inte spelat en match under säsongen tills han värvades och sedan gått skadad i mer matcher än han spelat sedan han kom.
  Är han kvar så är det endast som center i 4e linan.. thats it.

  Ja ja bara några tankar.

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 10:59
  Permalänk

  Stora sågen var framme igen! -:)
  Fagervall har flera saker och jobba med, men framför hur han själv tänker. Efter den senaste vinsten med 4-0, säger han ju något i stil med ”att det kanske inte är nog för vissa”. Han måste ju försöka förstå att tålamodet vid flera förluster i rad är förbrukat efter alla dessa år efter återkomsten, men det är inte hans fel, men han måste förstå. Ingenting blir bättre av att han blir sur eller snackar ”energi” på träningen och sedan kommer ut omotiverat eller genomför stora delar av matchen utan energi. ”Det grinar illa” eller ”vi var inte riktigt där idag” har vi hört i några år.

  Sedan vet inte heller hur han tänkte med Roope, som du var inne på.
  Kan ju inte ha den typen av spelare som supporterspelare. Du vill ju att dom som skänkte en slant ser att spelaren gör mål, ”där vann vi med 2-1 och min spelare gjorde ett mål, utan mina 40 kronor hade vi förlorat”. Om det inträffar flera gånger kanske han skänker 40 kronor igen eller kanske t.o.m 200 kronor nästa säsong, eftersom det gjorde sådan skillnad i hans ögon. Sedan kanske spelaren vart inne på lika många baklängesmål i andra matcher, men dom tänker inte en vanlig supporter på.

  Så vilket tänk är rätt, om man vill ha en ny supporterspelare nästa säsong?

  Jag tror fortfarande det går att fuska till laget så det kan gå bra i en playoff. Måste ju bli ett stort ekonomiskt avbräck att missa slutspelet nästan hela tiden, plus alla spontanköpsbiljetter under säsongen som uteblir när det går på knackigt?

  Börjar känna sig som en sådan där som spelar Jack Vegas.

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 11:06
  Permalänk

  Varför reser laget Umeå-Ljungby på matchdagen? Det är en alldeles för lång resa i tid.

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 11:34
  Permalänk

  Jag säger som Jocke Fagervall .
  ( jag tror nånstans )

  Seriöst detta håller inte ! Det ser förjävligt ut!
  Agera Jocke o det e nu ! El agera björklöven som förening .
  För det här slutar i ännu en katastrof säsong ! Fy faan ..

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 11:36
  Permalänk

  Orkar inte kommentera så mycket längre. Alla förutom möjligen ett antal ”riktiga supportrar som står upp i alla lägen” förstår sedan länge att detta inte bär. Bristerna är gigantiska och felen som görs så många att man inte vet var man ska börja någonstans. Ingen större tilltro till Fagervall alls och att han skulle sitta på några nycklar som ännu inte använts. Han har sett extremt trött ut en längre tid. Inte mycket brinn kvar där och vi är lätt mjukaste laget i serien. Var det så det skulle bli och det som såldes in?

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 11:41
  Permalänk

  Jag är imponerad över att ni orkar analysera dessa ständiga plattmatcher så ingående och nyanserat som ni gör, själv blir jag bara less på Björklöven, domarna, hockey och idrott i allmänhet ;-(
  Håller med att nu MÅSTE det hända något i truppen, det MÅSTE in både backar och forwards och inga dussinlirare typ den oduglige ”supporter liraren” Roope T eller halvtaskiga div 1 spelare utan spelare som kommer in och tar plats och ställer krav på sina medspelare.
  Jag fattar i alla fall inte många av Fagervalls så kallade matchningar, hur är det ens möjligt att Jacob A fick mest speltid av alla igår ?? I mina ögon var han och Åkerström klart sämst av backarna igår igen. Och vad skulle det tillföra att spela Adam Berglin i sista perioden !??? Nej han och många andra som inte håller allsvensk nivå måste bort från truppen, att dom var och en för sig är billiga är en sak men totalt skulle summan i alla fall täcka in en bra spelare.
  Och sedan måste det snabbt in en rutinerad duktig sportchef med pondus för det är helt orimligt att Jocke ska hinna med att ha två roller. Och jag är orolig för att lagbygget för näsa säsong också kommer att bli lidande om inte det kommer in en ny sportchef snarast.
  Nu MÅSTE Lövens styrelse agera ( både gällande nya spelare nu och SC ) och det är nu och inte i morgon. Vikande publikintäkter och missat slutspel igen blir nog mer kostsamt både kort och långsiktigt än att överskrida årets budget och satsa.
  Trots att man nu är både förbannad och frustrerad så kommer man att stå där på läktaren i Fjällräven center på lördag och skrika sig hes på sitt kära Björklöven men frågan är hur länge till man orkar.

  Till sist någon måste ta av Lyth och Schilken sina domarlicenser, Löven eller något annat lag förlorar inga matcher pga dom men dom förstör sporten ishockey och dödar intresset.

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 15:36
  Permalänk

  Många oroas över missat slutspel… Det troliga är att Björklöven hamnar i negativt kval! Många av de lag som inledde svagt har spelat upp sig medan Löven alltjämt fammlar i mörker. Det håller inte att var 4-5 match göra en fin prestation, så länge man ständigt förlorar mot lag de MÅSTE ha bakom sig. Behöver inte vara mattegeni för att räkna ut vart sådant slutar. Men ser Björklövens ledning det?

  Svar
 • 28 december, 2017 kl. 17:14
  Permalänk

  Många kloka ord, förstår inte varför Per Ledin ratades..visst ingen speedkula eller poängmaskin men ett proffs ut i fingertopparna…skulle aldrig tillåta någon att glida runt och ”fylla år” på isen.
  Nu är det dags att titta neråt i tabellen och inse att laget är felbyggt som vanligt…

  Svar
 • 29 december, 2017 kl. 14:56
  Permalänk

  Mitt förslag till styrelsen är att lägga pengarna på spelaren Joakim Hilding och sportchef Lasse Johansson, trots hans svartgula själ.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: