Reflektioner efter Tingsryd

Tingsryd, känns som ständigt detta Tingsryd. Aldrig trodde jag att det laget skulle påverka mina tankar om Björklöven, men så har det blivit. Här kommer fler reflektioner.

Förra gången vi mötte Tingsryd borta kändes det som att det var då eller aldrig. Förlust och klubben skulle vart tvungen att agera på något sätt. Nu vann man, ledningen fick fortsatt förtroende och laget höjde sig en aning en längre tid. Nu, efter ett par hyfsade insatser på bortaplan svarade laget för en riktigt genomrutten insats, vilket också med eftertryck förklarades av såväl Jacob Andersson som August Tornberg. Därför blev jag lika häpen som chockad när assisterande tränare Jesper Jäger på presskonferensen efter matchen säger följande: – Vi går ut och glömmer att vi har en motståndare som är heta. Ehh nä, Jesper, Tingsryd var inte heta, de hade två raka förluster och 2-7 i målskillnad när pucken släpptes. Ni var ”hetare” efter två rätt bra bortamatcher som borde varit sex poäng. Han fortsatte. -Det är egentligen därifrån vi får börja vår match när vi släppt i de där tre målen efter 12 minuter. Öhh nä, alla matcher börjar när pucken släpps! Även för er.

Man pratar om att Fagervalls styrka är att få ihop en grupp. I min bok är en bra grupp trygg och fullt medveten vad som gäller. Hade vi ett sådant lag hade vi inte varit seriens sämsta lag i den första perioden. Jag ser en oerhört vilsen grupp som inte vet vad som gäller när pucken släpps. Motståndarna får diktera villkoren och sen får vi anpassa vår match efter det. Det inledande Jäger sa kan vara saker man säger när man egentligen inte har något att säga, men fortsättningen kring hans syn på resten av matchen är smått komisk. -Vi jobbar på bra, vi skapar mycket, vi är aggressiva, vi åker mycket skridskor, men vi får liksom inte till det ändå. Måste nästan slagit på fel tv-kanal för något av det där såg varken jag eller många med mig och det här oroar mig. Fagervall och Jäger är match efter match i det stora hela nöjda md lagets insats, men skyller på att det är smådetaljer som avgör, som att det är tillfälligheter, trots att det nu skett konstant i mer eller mindre sen serien startade. Har du den här synen att allt egentligen är ganska bra, ja, då analyser man knappast lagets insats utom inledningen i det här fallet och sen går man bara vidare. Det är ju uppenbart att man inte video analyserar varken de egna insatserna eller sina motståndare då ingen större skillnad skett i lagets sätt att spela sen seriestart. Man är rätt nöjd trots att man ligger 18 poäng från utsatt målsättning och farligt nära negativt kval och säger jag då rakt ut. Det här laget fixar inte ett negativt kval.

Tyvärr grundar sig alla dessa insatser i det vi skrivit och efterfrågat hela säsongen, avsaknaden av ett tryggt grundspel. Det är inte ovanligt att man upplever att det ser ut som att Björklövens spelare spelar ihop för första gången, men så blir det när du inte har någon solid grund att falla tillbaka emot. Spelarna måste i varje situation söka efter lagkamrater med blicken för du vet inte vart denne befinner sig, du hamnar i tidsnöd och får antingen slänga iväg pucken längs sarg eller sikta på en chanspassning. Samma blir det i anfallszon, har du ingen spelidé utan måste tänka i varje situation tappar du tiondelen som kan få skottet förbi ett benskydd. Det är det här jag vill benämna för ”hoppashockey”. Man har ingen direkt plan hur man ska göra mål utan hoppas att puckarna ska studsa vår väg när man slänger puckar hit och dit eller levererar alibiskott i fel lägen. Att via rörelse och kreativitet på en någorlunda förutbestämt sätt söka sig till bra lägen verkar inte vara något för den Fagervallska hockeyn. Att så långt det är möjligt påverka sin egen framgång ska vi inte satsa på. Att följa hockeyutvecklingen känns inte aktuellt här utan bara köra på, på det sätt som man gjort i 15 års tid.

Man pratar om att försvarsspelet skulle vara lagets styrka, ändå är vi bara två mål ifrån att ha släppt in flest mål? Och då är ändå känns försvarsspelet generellt bättre än anfallsspelet, där det endast är tre lag som gjort färre mål än vi.

Att gå in i detalj hur matchen var som sådan känns tämligen meningslös. Vill ni läsa om hur löven spelade igår finns 32 tidigare reflektioner att förhålla sig till och se den röda tråden. Fick dock höra en rolig anekdot då ett fan upplevde att han rörde sig mer i frustration i soffan än lövens spelare under ett PP.

Risken är väl tyvärr att vi vinner mot BIK på söndag och sen är väl allt frid och fröjd igen? Vi spelare inte alltid lika uselt som denna kväll, men bottennappen är tyvärr allt för frekvent återkommande för att jag ska kalla björklöven för en stabil grupp av hockeyspelare. När vi är bra är vi ändå ganska bra, men det måste ske kväll efter kväll och det ser jag inte att denna grupp kommer göra i någon större utsträckning under avslutningen av säsongen. Kanske dags att ta av skugglapparna, slänga klyschorna i diket och agera innan det är för sent?

Avslutar med en annan fundering kring Fagervall. Förr vägrade han uttala sig om skador, men har han nu avlagt ett nyfårslöfte för nu snackar skador som aldrig förr. Befriande kan jag tycka, men ändå märkligt. Oroväckande med Lindqvists fot, men vi får hoppas att han är ok.

Era tankar om ovanstående, om matchen eller om något annat? Skriv av er…

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

One thought on “Reflektioner efter Tingsryd

 • 4 januari, 2019 kl. 18:28
  Permalänk

  Nej kompis… Vi orkar inte mer nu
  Vi får ju aldrig reflektera över nåt kul/positivt.
  Ärligt talat vill jag fortf att de 2 ansvariga ska få sparken
  Tack för en strålande blogg, ni äger iaf

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: