Reflektioner efter Tingsryd

I går tog vi två poäng, men det var ju den enda positiva att ta med från matchen.Här kommer fler reflektioner.

 

I fredags föll vi efter straffar mot det tabellmässigt nästa sämsta motståndet. Igår vann vi en dito mot det sämsta motståndet. Utöver poängen fanns inget att hurra för. Det såg precis ut som vanligt och att försöka försköna gårdagens insats en en massa ursäkter lurar bara sig själv.

Det som kanske oroar mest är Joakim Fagervall på presskonferensen efter matchen är nöjd med hur man följer sin gameplan utom två byten i första perioden. Börjar bli rätt less på dessa ursäkter om att vi näst intill i hans ögon gör perfekta matcher, men att motståndarna bara gör mål på våra misstag. Som att jag på måndag skulle säga till kollegorna i vår spelklubb. ”Hade vi bara satt kryss i match tre och tvåa i match 13 hade vi fått 13 rätt.” Fagge ÄR alltså rätt nöjd i det stora hela hur löven genomför matchen, men samtidigt klämmer han in ”långt ifrån lysande”. Ändå känns det lite som att det ÄR alltså så här han vill att det ska se ut.

Han är nöjd med vårt boxplay förutom det mål vi släppte in. Vi har 66 %, dvs 1/3. Vi är helt enkelt bra utom när vi är dåliga då, eller?

Den här insatsen förändrar ju i stort ingenting. Ja, ledningen fick någon vecka till. Man har ju vart sämre än motståndarna i alla matcher om man bortser från mötet med Södertälje. Finns inget i den här matchen som tyder på att man är nått på spåren, men Fagge antyder ju att han är rätt nöjd och att man följde sin gameplan bra och då vill man eller kan man inte se de problem som finns.

Så länge man håller sig till sitt beryktade system så händer ju exakt noll och ingenting offensivt. Endast när vi ligger under i slutet eller får in ett reduceringsmål blir det gasen i botten.

Sen pratar han om att Peterson är hetm kanske hetast i ligan. Nja, Peterson är inte het i dess rätta mening. Ja, har gör mål men det beror på att han är just så bra. Fagervall får det att låta som att han med fingertoppskänsla väntat på att satsa på Peterson till rätt när övriga hockeyUmeå skrikit efter mer speltid på Peterson sen match ett. En så bra och kreativ spelare ska inte husera i en fjärde med minimal istid.

Samtidigt fick Söder igår endast nio minuter varav ynka 20 sekunder i tredje när vi skulle gå för det. Han har tidigare snittat 18-19 minuter. Märkligt att ledningens lagbygge genomskådats av fans och folk runt om och nu börjar lika det alla velat hela tiden. Defensiva spelare från SHL blir inte bra offensiva i HA bara för att tränaren delar ut den rollen. Det är bara att förringa HockeyAllvenskan, inget annat.

Jag känner spontant inte att det är Fagge som blivit en kass tränare över en sommar. Snarare ser vi nu resultatet av att förlora/göra oss av med en massa offensiv spets och ersätta det med ett gäng rejects från diverse tredje- och fjärdelinor och spelare som borde ”blomma” snart.

Matchen då?
Ja, vi fick ju något PP tidigt i matchen och tycker det är väldigt märkligt att vi kör med fem leftforwards i ena PP-uppställningen. Tror inget annat lag gjort det utöver den ryska superfemman.

1-0 målet tillkom ju efter felbeslut där Acke måste uppfatta hur trött Emmerdahl och lägga ut pucken i stället för att spela in bakom eget mål. Det gav till slut Tingsryd den ytan de behövde för att kunna skapa och sätta en målchans som kanske inte såg helt otagbar ut för Masiello i Lövenkassen.
Noterade i paus att et är anmärkningsvärt att Fagervall anser att vi offensivt har 12 forwards som bidrar mer än Kevin Goumas, utan att han glänst på något sätt hittills. Han måste få istid och varvas igång. Om det var planerat att han skulle komma in i andra är okänt, men är det så att han ska matchas in försiktigt numera så säg så. Nu skapas bara en massa onödiga rykten.
Vet egentligen inte om vi skapade en riktigt bra målchans i den andra perioden? Så långt ledde Tingsryd fullt rättvist, även om dom inte imponerade speciellt mycket, men hade likt alla andra lag fart under skridskorna och lite finess i anfallsspelet. Tror det är viktigt att Björklöven inser att hockey är en sport som bygger på spel med inslag av kamp. Det är i sig ingen kampsport till 100 %, så man kan inte bara vinna genom att kämpa. Det måste mixas med finess och mönsterbrytare.
I den tredje periodens inledning hade då jag redan skrivit in 1-1 när Fredric Andersson fick ett riktigt bra läge efter Emil Lundbergs smarta skott, men Tex Williamsson stod för en magnifik räddning.
Lite typiskt löven i det läget när man efter den målchansen som kunde tänt hela laget istället drar på sig en väldigt onödig utvisning och tappar ett bra läge att ta över matchen. Vi fixade den utvisningen och skapade sen ett finfint läge genom Alexander Wiklund, men samma där. Anfallet efter är vi alltså SJU(!) man på isen och där blir vi straffade för det slarvet. 2-0 efter ett fint PP av Tingsryd och då talade väldigt lite för Björklöven.
Vi skulle dock också sätta en kasse i PP och äntligen är vi nog många som skrek ut när Oskar Stål-Lyrenäs reducerade med dryga tre och en halv kvar av matchen. Grattis till första målet för säsongen, Oskar! Cred där till Jacob Stenqvist som gick på mål och skapade yta för Lyrenäs och Peterson för bra tekning.
Först där och då kunde vi se en desperation i laget och en vilja och attityd som vi inte sett under de 56:18 minuter som spelats innan det och så är det i nästan varje match. Varför?
Vi vet alla att kvitteringen kom och det då med bara 13 sekunder kvar av matchen när Jacob Peterson satte pucken efter bra förarbete att Jacob Andersson pinchade bra och vann puck efter sarg och sen framspelningen av Messy Jonsson.
I förlängningen skapade vi inte mycket, dels pga av en utvisning men kanske mest pga av vi inte alls utnyttjade de yter ett tre mot tre spel erbjuder. Tingsryd åkte skridskor, använde överlämningar och vågade försöka utmana sin ”gubbe”, men vi likt vårt övriga anfallsspel är långsamt, gärna extrem utsida som mer präglar rädsla att göra misstag än att vilja bli en vinnare. Masiello kom ut stort och gjorde en riktigt bra räddning i början av övertiden.
Nu skulle det visa sig att vi hade killar som skulle vilja vinna och det med en riktigt gammal klassiker som aldrig bli omodern. Skott i ”gubbhörnet”, dvs precis ovanför benskyddet, men under handsken. Cred också till Masse som tog två av tre straffar. Gott mos!
Kontentan blir ändå att det tyvärr såg lika illa ut som tidigare, men att vi på något sätt lyckade få med oss två poäng. Nu väntar BIK Karlskoga hemma i mkorgon där det är sålt galet mycket biljetter. Visst, via en mängd olika driver, men hur man få dit folk är oväsentligt. Det kommer bli över 4 000 åskådare är de flesta kommer att hjälpa Björklöven mot nya poäng och förhoppningsvis ett mer vägvinnande spel.
Era reflektioner efter matchen?
* * *
Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.
Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

5 thoughts on “Reflektioner efter Tingsryd

 • 25 oktober, 2018 kl. 15:27
  Permalänk

  Hoppas att Ståhl-Lyrenäs kommer igång efter två mål igår, och drar med sig resten av laget.

  Svar
 • 25 oktober, 2018 kl. 16:37
  Permalänk

  på olika björklövenforum i sociala medier finns det dels fans som skriker att alla ska avgå och dels fans som manar till att sitta lugnt i båten.

  Fredagen tror jag blir dagen D.
  Vinner björklöven på ett övertygande sätt kommer fler sätta sig ner, men förlorar de med det spel de hittills visat… Då tror jag det exploderar!
  För visst, vi är många som sitter i båten, men ingen är lugn.
  Förlust och Fagge är kickad! Och blir han inte det, kommer folk att kräva det.

  Jag hoppas innerligt, och tror fortfarande på ett mirakel. Imorgon smäller det.
  På ett eller annat sätt.

  Svar
 • 25 oktober, 2018 kl. 17:15
  Permalänk

  Bra reflektioner, Fagervall är säkert duktig på träningar och för individen men saknar vinnande strategi. Han såg dock mindre plågad ut igår, sminkad kanske?

  Svar
 • 25 oktober, 2018 kl. 17:22
  Permalänk

  Som vanligt ett väldigt läsvärt och intressant reflektion. Jag vet inte om det var för att man så gärna ville vara positiv. Eller om man inte har några krav längre. Men jag tyckte att dom var bra i första och borde kunnat ta ledningen. Defensiven såg rätt bra ut också. Även om det gnagde i bakhuvudet att på något sätt kommer dom nog att släppa in ett mål. Efter målet så blir det som vanligt, hängskallar och uppgivet. Fanns sedan inga tendenser till att ta sig in matchen igen. Jag hade nog lämnat TVn om jag inte hade blivit så apatisk och besviken. Känslan är tyvärr att det knappast kommer att bli så mycket bättre.
  Det Fagervall sedan säger i intervjuer ska man nog inte ta så allvarligt. Finns nog mycket som snurrar i skallen men han vill hålla masken utåt. Inget försvar men en trolig förklaring.
  Den jag tycker är värst är att jag kan känna att det finns en hel del prestige. Har han bestämt att ex Söder ska spela pp då får han göra det alldeles för länge trots att det inte funkar.

  Svar
 • 26 oktober, 2018 kl. 08:17
  Permalänk

  Bra reflektioner,i synnerhet om våra KHK spelare.
  Grönberg/Fagerwall har väl inspirerats av filmen Moneyball och Las Vegas ihopskrap men det är lite skillnad på kvalité i NHL och här.
  Jag tycker man ska jag Petterson massor av istid,liksom Lyrenäs,ta tillbaka William Petterson och ge han mkt istid också,vet inte hur kontraktet ser ut om han kan tas tillbaka men om så borde man göra det.
  Unga killar som tar för sig är det som gjort att många lag gjort succé.
  Sedan så vill jag se spetsvärvningar givetvis men ovanstående förslag kostar inget och dom gör absolut inte bort sig om dom skulle få en 18-20 min per match.
  När man kollar istider gillar jag inte vår ”sossehockey filosofi” men den är vi inte ensamma om.
  Jag gillar dock inte den,men det är olika skolor.
  Istider på våra forwards.
  Fredrik A på ca 19 min
  Emil L på ca 19 min
  Selin på 16.29
  Lyrenäs på 15 min..
  Resten har under 15 min av våra forwards.

  Några klubbar till kör ett liknande koncept,Västerås,Oskarshamn(kör dock hårt med 3 killar),MODO,SSK,Pantern(extrema på den punkten,den med mest istid av forwards har på 16 min).

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: