Reflektioner efter Timrå IK

Till slut kanske vi blåste bort bortaspöket för gott? Vi tog tre livsviktiga poäng mot Timrå och frågan är nu om kapten Jonsson har vända skutan eller om det bara var en lyckosam sidovind?

I en här matchen slets man som vanligt mellan hopp och förtvivlan, främst när man hade tänkt sig att vara på plats. En magsjuka i familjen satte stopp för de planerna och vid 2-0 kändes det surt, vid 2-2 kändes det kanske skönt att slippa uppleva ytterligare en tung förlust, men vid 3-2 och 4-2 skulle man verkligen vilja ha varit där. Får kompensera med att det i ställer blir en tripp på tisdag.

Matchen då? Ja, vi inledde ju allt annat än bra, eller om det var Timrå som inledde som man ska på hemmaplan. Vi hade ett PP inte värd namnet och vi ska vara glad att Kevin Lindskoug vaknade på rätt sida. Dock hade vi ett par bra lägen varav Tommy Warghs i ribban efter en mycket bra skymning av Pär Edblom var ett av dessa. Sen kunde vi något orättvist ta ledningen genom Jesper Thörnberg på samma variant som funkade mot AIK, dock lite sämre pass till Thörnberg som dock fick mycket yta att hitta luckan mellan Adam Reideborns ben.

Det finns bland små detaljer i spelet som får mig att baxna och ett av dessa är när en av backarna byter. Som i mitten av den första perioden när Stefan Andersson, som hade närmast till båset bytte och Kalle Ekelund kom in. Trots att flera lägen fanns att byta kant med Emil Wikström som hade fått ett jättelångt byte, så att han fick närmare att byta så skedde inte detta. Istället kunde Timrå sånär utnyttja det faktum att Wikström var tröttare än tröttast. Sådana enkla detaljmissar kan bli grymt dyrbara.

Nä den första perioden vill vi helst glömma eller som Tommy Jonsson uttryckte det efter två perioder. ”Vi var sovande i första, men växte i andra” och det var precis vad som hände. Victor Ekeståhl-Jonsson hade ett skott i stolpen och Kalle Ekelund hade ett nedlägg via Jesper Thörnbergs rygg/hjälm i ribban och sen hittade vi bra lägen på Brock Trotter, Fredrik Hetta och kanske främst William Quist som själv säger sig få hjärnsläpp när han missade öppet mål.

Perioden gav dock inga mål och höjdpunkterna tilldrog sig istället (utöver de missade målchanserna) till alla de smått legendariska och felaktiga uttalanden som konstant ramlar ur expertkommentator Harald Lückner mun

– Timrå har seriens bästa boxplay. Trea i den lista jag kollat.

-Per Hallin har rutin med över 670 matcher i hockeyallsvenskan! Nä, Harald, har har 172 matcher, men 618 i SHL.

-Skillnaden mellan SHL och hockeyallsvenskan är exempelvis passningsspelet. Jo, det brukar bli så att de bättre spelarna och lagen spelar där.

Sen kontrade ju kommentator Lars med en riktigt höjdare: -Fredrik Hetta har haft en riktigt lång måltorka, ja, han har ju varit skadad hela den tiden, i avdelningen ”svårt att göra mål från läktaren”.

I den tredje började vi bra med ett läge från Lucas Sandström direkt, men efter det blev det ofantligt tafatt. Visst förstår man att mycket står på spel, men att få så elektriska klubbor, gör ju att man blir oroligt om det skulle bli ett negativt kval. Efterfrågade en timeout på Twitter och det är uppenbart att Tommy inte är helt handfallen i båset. Han läser Twitter, för timeouten kom och den gav effekt direkt. Bara 50 sekunder senare kom 2-0 genom Alex Hutchings, mycket fint framspelad av Pär Edblom och det är ju precis för sånt här vi har värvat honom. Hutchings för den delen också. Se i highlights hur Hutch drar sig ifrån försvaret för att få ytan.

23426567373_371382ffc7_b

Alex Hutchings svarade för sitt 13:e mål när han satte 2-0. Foto:AXELLÖF

Sen trodde vi först på 3-0, men det döms nog rätteligen bort då den verkar ta i Jesper Thörnbergs handske eller främst är det kanske hans framåtrörelse med armen som gör att det ser ut som han medvetet slår in pucken. Tror inte han har sån koll, men dömt är dömt.

Sen kom då det obligatoriska bjudningsmålet där Kalle Ekelund inte lyckas få pucken ur zon trots 100 % kontroll och vips var det matchen igen. Inte heller imponerar hans försvarsspel här han bara följer puckens väg för att till slut hamna inne i målgården innan han vänder sig om. Nu ska inte bara han ha skäll för att ha problem med att få ut pucken. Det är ett genomgående problem våra spelare har och det är samma sak som jag skrev ovan. När vi hamnar under press så får vi verkligen elektricitet i klubborna. Här blev det dock mål och då blir det förstås extra synligt och kännbart.

Sen fick vi ett gyllene tillfälle att avgöra matchen då vi fick chansen i spel 5 mot 3 i hela 1.17, men som vanligt är man benägen att säga så har vi ett pucktempo som inte gör någon glad, vilket är lite märkligt då de tre PP målen vi gjort mot Timrå och senast AIK just tillkommit pga av snabbt pucktempo.

Sen passade William Quist på att missa sitt andra öppna mål, även om Reideborn svarade för en fin räddning ska den chansen sitta. När Timrå sen kunde kvittera som var man lika förbannad som ledsen för Williams skull. Hur skulle han sova i natt? Dock fixade han själv biffen och med väldigt bra uppbackning av Brock Trotter. Efter att Timrå haft en bra press, så höll Trotter kylan och tog sig hela vägen över isen in i Timrås zon. Se i highlights hur han ser att det är William Quist han har med sig och han vet hur Quist vill ha pucken, dvs yta att bryta in från höger så därför riktade han in sig på deras vänsterback och väntar bara till denne stötte mot Trotter och lättade sen pucken till Quist som kunde bryta in och sätta 3-2. Ser enkelt ut och bra hockey ska vara enkel.

23425119794_ffe3b8b275_b

Brock Trotter, arkitekten bakom William Quists matchvinnande mål. Foto: AXELLÖF

Timrå tog sen ut målvakten och vi kunde sätta spiken i kistan genom Lucas Sandströms 4-2 och en blytung seger var bärgad.

Vad tycker ni själva om matchen? Skriv en kommentar…

 

 

 

 

9 thoughts on “Reflektioner efter Timrå IK

 • 4 januari, 2016 kl. 09:50
  Permalänk

  Satt i bilen och lyssnade på sändingen via mobilen hela resan. Fyfan, i halkan dessutom och som det svängde i 3e.

  STARTA MASKINERIET WASA! Vi dör utan det..

  Svar
 • 4 januari, 2016 kl. 10:12
  Permalänk

  Kul grej när Ekelund sköt och träffade Törna på hjälmen!!
  Undra om Holm hade godkänt den nicken!!!
  Nu blev det ju en till ribbträff!!

  Svar
  • 4 januari, 2016 kl. 19:56
   Permalänk

   Klart den skulle godkänts…han varken såg att den kom eller gjorde nåt för att påverka puckbanan….hade väl bedömts på samma sätt om den studsat på ett ben och i mål…d v s mål!!

   Svar
 • 4 januari, 2016 kl. 11:17
  Permalänk

  Alltså denna Ekelund minst ett grovt misstag varje match. Måste städas bort! Tommy Jonsson den snubben är helt borta. Verkade som vi sov första perioden! Inte första gången han uttalar sig så. Är din uppgift att få igång killarna

  Svar
 • 4 januari, 2016 kl. 11:20
  Permalänk

  Varför ligger tcim nere?

  Svar
 • 4 januari, 2016 kl. 12:26
  Permalänk

  Skulle vara kul om ni kunde gå på djupet i detta att våra backar har så förtvivlat svårt att få ut pucken ur igen zon. (Möjligen Emil exkluderat) Gustav P har ju varit inne på det oxå. Kolla m Peter A eller nån riktigt erfaren. Jag förstår inte varför våra backar inväntar checkande forward och tappar försprång/kontroll. Det kan ju avgöra om det blir play-off eller inte. Och om man får blödande magsår eller inte i februari!

  Svar
  • 4 januari, 2016 kl. 13:37
   Permalänk

   Inväntar på checkande forward är en bra spelmetod vid kontring
   Klart det gäller ju att sätta passning eller dropp perfekt

   Svar
 • 4 januari, 2016 kl. 12:39
  Permalänk

  Om backarna inte bara ska rensa sarg-ut så krävs det att någon forward gör sig spelbar och vill ha pucken! Många gånger står forwards still eller är på fel sida om motståndarna.

  Svar
 • 4 januari, 2016 kl. 16:19
  Permalänk

  Fy satan vad dålig o tråkig match detta var. Dåligt tempo, sjukt dåliga passningar. Trotter en av de värsta, ni kanske bara kommer ihåg de (typ 3st) bra som han hade under matchen. Vet inte om alla i Löven var på samma nyårsfyllefest för sega var de verkligen utom klippan bakom de sämsta backarna i HA. Tur nog så har jag cmore så jag inte köper match efter match som förra året….
  Här har ni matchens 3 Löv = Lindskoug, Lindskoug, Qvist. Inte ens möjligt att nämna någon annan.
  Men gryymt viktiga poäng, nu kör vi över resten. Murch

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: