Reflektioner efter Södertälje SK

Ojojoj, man vet knappt vart man ska börja? Kanske lite kring om de våra tog till sig av mötet efter Västervik? Eller om hur många som sitter på läktaren mot AIK? Eller om Björklöven kanske lirar i HockeyEttan nästa säsong? Här kommer mina reflektioner efter Södertälje.

Det är ju i alla fall befriande att man hinner dra lite på smilbanden innan A-laget sänker en fullständigt. Tänker på knattarna och där en av dessa lovade att ta Löven upp i SHL. Vi tänkte först ”så länge ska det väl ändå inte ta”. Efter matchen inser vi att han förmodligen hade helt rätt. Detta Löven har inte tagit ett enda steg mot SHL sen man klev upp i Hockeyallsvenskan för tre och en halv säsong sedan. Blev jäkligt glad när Fagervall i vår intervju ville skruva upp målsättningen mot topp fyra, men det här laget kan aldrig leva upp till det. Finns inte en sportsmössa.

Det jag framförallt undrar än hur det är ställt mentalt i den här gruppen? Alla blir totalt handlingsförlamat vid minsta motgång. Finns inget jädra anamma någonstans. Spelarna såg ut som en liter långfil i ansiktena vid varenda byte. Inte en jävel som röt till i båset och försökte tagga igång varandra. Inte tränarna för den delen heller. Man pratade inför matchen att alla skulle få en ny chans att revanschera sig efter insatsen senast mot Västervik och att -De som inte tar chansen då får finna sig att bli bänkade eller rent av hamna på läktaren. Kommer tränare Åkerblom att leva upp till detta löfte/hot? Hade jag varit honom så hade jag åkt ned till Stockholm med typ tre femmor och lämnat resten hemma eller kanske än värre, ta med dom men sätta dom på läktaren.

Sen är ju dessvärre tränarna en del av problemet. De har haft ett antal snack under säsongen. Ibland har det blivit bättring, men inget verkar det senaste snacket ha givit. De agerar inte heller under matcherna. Vad är vitsen att ha spelare på bänken när de på isen kan lira som en påse nötter utan att bli bänkade? Hur ska exempelvis Nicklas Johansson och Simon Fredriksson kunna ta tillbaka en plats om de inte ens får testa?

Ser vi till matchen som sådan så är det bara att inse, något vi tjatat om i tid och otid. Vi har inte ett hockeyallsvensk försvarsspel. Vi ligger på tok för långt ifrån våra markeringar och det beror förmodligen på att våra backar är så osäkra på sin egen förmåga att de hellre ligger en bit ifrån istället för att riskera att bli bortgjorda. Då blir vårt försvarsspel stillastående likt spel i boxplay och väldigt lätt att anfalla mot. Det är bara att titta på 0-1 målet. Förvisso oväntat skott av Anton Holm, men vi ligger för långt ifrån i varje närkamp innan det målet. Sen undrar jag om inte Fernström är skymd av Jacob Andersson i det läget?

ssk01

Sen måste man spräcka backparet med valparna Lucas Ekeståhl-Jonsson och burskyddets okrönte konung Jacob Andersson. Dessa två har endast en bra egenskap i hop och det är platsskiftningarna på offensiv blå, men det ger sällan utdelning och det kan de inte få leva vidare på. Jacob har också en riktig olat utöver de ständiga burskydden och det är att han går offensivt med puck, dumpar och åker själv på dumpet, men bara för syns skull. Inte så att han någonsin skulle försöka vara först på pucken och då är agerandet fullständigt menlöst. Stanna då hellre hemma för du ställer även egna forwards.

Vid 0-2 är det Christian Bull som återigen släpper en spelare innanför sig på egen blå. A och O är att alltid låta spelarna husera på utsida. Avslutet av exlövet Hank Nyberg är kvalitativt. Många pratade under matchen om att Fernström skulle ha varit felplacerad, men det tycker jag nog inte. Däremot blir han väldigt liten i skottögonblicket.

ssk02

Viktigt, eller vad man då trodde var ett viktigt reduceringsmål bara 28 sekunder efter 0-2 var ju Lucas Sandström 1-2 mål, efter en härlig lång passning av Lucas Ekeståhl-Jonsson.

Sen fick vi vänta till tidigt i den tredje perioden på nästa mål och det blev ju tyvärr SSK:s redan efter 24 sekunder och här fick vi se firma Ekeståhl-Jonsson/J.Andersson visa hur man inte agerar i egen zon. Förmodligen hade man i pausen pratat om att vara aggressiva direkt i den tredje perioden och de far omkring men uträttar väldigt lite. Bägge går först bort sig på samma kille bakom mål. Först blir Jacob bortvänd och sen ska LEJ dir bak av någon oförklarlig anledning, vilket gör att vi helt kommer fel i försvarsspelet.

ssk1-3

I situationen som följer så har Jacob Andersson sin kille inom räckhåll och har sett honom passera, men bestämmer sig ändå att kliva över på andra sidan kassen och lämnar sin kille helt allena som kan sätta den kommande sargreturen.

ssk1-3b

Sen får man lite Raycroft vibbar på Fernströms agerande i den situationen. Glider väldigt långt ut till höger och har inte en möjlighet att hinna tillbaka in i målet. Zack Hamill hamnar ju helt fel då hans egen klubba gick sönder och åkte i panik och snodde åt sig Niklas Pavels i båset utan att Pavel hann reagera. Messy och Granlund försöker reda ut försvarssoppan men ni vet, för många kockar?

Vid 1-4 förlorar vi 3-4 raka dueller innan Jacob Andersson serverade SSK:s målspruta Anton Holm till hans tredje mål i matchen och 17:e(!) totalt denna säsong. Imponerande.

Sen kom också 1-5 där Jacob Andersson också är inblandad. I ett 1 mot 2 läge ska backen skära av passningsmöjligheten och lämna puckförare till målvakten. Här går han för hårt på puckförare och slutar sen spela när han blir överspelad. Återigen juniormisstag.

Vad ska då Björklöven göra? Som det är ju känns det tyvärr som att det är fritt fall mot HockeyEttan och jag vet faktiskt inte vart man ens ska börja nysta. Man kan inte byta ut stora delar av laget. Det tillåter inte ekonomin. Man har redan haft brandtal på brandtal och det var inte givit effekt. Man har redan sparkat en tränare. Det gav effekt, men den smekmånaden är över sen länge. Kan knappast sparka en gång till. Tyvärr är det ju försvarsspelet om är roten till det onda. Vi har för dålig backbesättning. Det spelar knappast någon roll vad backcoach Jäger hittar på. Han är tränare, inte magiker. Även om man sminkar en gris så är det fortfarande en gris. Löven har problem, stora jävla problem och den målsättning som Fagervall uttryckte får dom gärna har kvar,så länge den håller oss från negativt kval.

Sen kan man fråga sig om spelarna ställer några som helst krav på varandra eller var det så att man till den här säsongen rensade bort alla med en egen åsikt, de som vågade ta ton mot lagkamraterna och som ställe krav? Har vi just nu en trupp med ja-sägare, en trupp som funkar i medgång, men som förvandlas till små rädda barn vid minsta motgång? När man själv spelade och gjorde ett misstag så fick man höra det i båset. Det skedde inte av elakhet utan för att man inte följde den uppsatta planen. Det kunde man ge och det kunde man ta. Efter match och träning var man alltid vänner för man visste att det ingick i spelet. Så verkar det inte vara nu. Jag sitter ju ovanför båset och ser aldrig något som reagerar nämnvärt på något som händer under matcherna. Ser ut som en mejeriavdelning med långfil på bänken och blir det ingen bättring där, så lär det inte bli någon bättring på isen heller.

Hur känner ni som läsare? Skriv en kommentar…

12 thoughts on “Reflektioner efter Södertälje SK

 • 27 december, 2016 kl. 08:03
  Permalänk

  Kan tycka att kedjorna känns lite dåligt genomtänkta. Varför spelar man t.ex Öhman med två brunkare?
  Och som du inne på Lej o Ja i samma backpar.
  Sedan verkar dom ju inte snackat om hur målvakterna fungerar olika med Linus kan du släppa skott utifrån men måste vara framme och städa bort returer. Ett måste är ju att han kommer igång och får självförtroende. Hoppas Lindqvist är spelklar till AIK-matchen och att dom bygger om kedjorna till något vettigt.

  1,7 är nu målsnittet för forwards Dalle startade säsongen med. Det som är lite skrämmande är ju att det inte är så långt i från det dom presterade förra säsongen. Jag undrar hur man tänkte där?
  Hårt jobbande (var tanken) men var skulle målen dyka upp?

  I framtiden skulle jag nog dra av 50k på grundlönen från samtliga spelare och lägga på 75k eller något, i slutspelsbonus. Men det är ju klart, då riskerar man väl att dom bara ställer ut skridskorna i slutspelet.

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 09:57
  Permalänk

  Dags att lägga ”Löven skall äga sitt sätt att spela” åt sidan, typ föralltid! Värdelös spelidé. Börja med att backa hem o styra istället. Motståndarna spelar sig hur lätt som helst förbi vår huvudlösa press o kommer väldigt ofta med en man mer in i vår zon. Och komma 3 mot 2 o möta antingen J.A o LEJ eller S.A o Bull är rena julafton, sämst i egen zon!!

  Agera, det är poängen som räknas!

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 10:44
  Permalänk

  Fredriksson ska inte spela ! för att fredriksson redan fått för många chanser !
  Det e bara o skeppa honom . Går inte o ha en snubbe som åker runt o glider in i situationer o är rädd för kroppskontakt när snubben mäter 195/100 ..
  Att skeppa honom kanske inte förändrar så mycket i det stora hela . Men löven ska väll inte satsa på välgörenhet !
  Hans spel duger inte =felvärvning = lämna föreningen

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 10:46
  Permalänk

  Då spelet ser ut som det gör och alla idéer i Umeå är slut är det inte lätt att hitta något positivt. Ärligt talat är man sjukt besviken på det mesta.
  En sak är dock väldigt bra nämligen era dagen efter reflektioner. Tack för det arbete ni lägger ner på denna sida!

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 10:49
  Permalänk

  Kan ju säga att vår kära SC har under 2 säsonger hittat ett par guldkorn. Men det är allt resten av laget är felbyggt, bygger att lag av gnuggare och energispelare och inser under säsongen att detta var inte bra måste ta in några offensiva lirare.
  Slutar med en trupp som är för stor och pengarna slut. Kan inte göra något åt backsidan nu, vi försökte fixa till målvaktssidan men det är på tok för dåligt.
  Nej då vi har inte en spelare som ryter till där ute, fega stackare..
  Gud vad jag saknar kevin..
  Han ligger på 1.78 insläppta mål/ match och 92.3% i räddningsprocent.
  Dalles största misstag.. nu är ju Dalle avlönade hela säsongen så är inte lönt att låta honom gå, kan ge honom andra uppgifter som att sopa H eller städa toaletterna.
  Efter denna säsong så hoppas jag han återvänder till Piteå eller något annat avlägset lag som ligger långt från vårt.

  Vi kommer att ligga och slåss om tolfteplatsen i år om inte Fagge går ned och stöttar tränarna, eller kasta in Sascha i A laget då hade det blivit straffrundor av rang efter sådana här Insatser.
  Otroligt ruttet!

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 11:11
  Permalänk

  Ja sacha vore bra, han torde nog sätta ner lite jävlaranamma i laget med sitt lövenhjärta och rutin.
  Raset kommer att fortsätta med detta div1 gäng som borde kunna bättre än så här!!
  Man är rätt så chockad och frustrerad som lövensupporter just nu även om man är härdad så gör de ont just nu och har gjort de ett tag !

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 11:33
  Permalänk

  Spela Emmerdahl/Pavel tills de stupar, de släppte knappt en målchans mot sig igår samtidigt som de var bra i offensiv zon. Spela bara LEJ/JA i PP tills de lärt sig att ta defensivt ansvar. Ser just nu ut som att LEJ bara åker och jagar poäng ute på banan.

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 12:46
  Permalänk

  Snart ger publiken o fansen upp . Hur länge vågar Fagervall chansa ? Innan han går ner i båset ? Fortsätter detta spel så slutar löven sist !

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 13:15
  Permalänk

  Jag kan inte förstå att tränarna inte agerar under matchen. Kasta om i kjedjer, byta målvakt, ja bara göra något för att försöka få en förändring. Om inte spelarna tror på speliden måste man förändra den. Kör en match med ett helt annat focus, tex tacklingar. Såg inte många tacklingar av rang igår. Mot Tingseryd small det rejält och man vann matchen. Som tränare måste man kunna byta taktik ifall man ser att det inte fungerar man måste anpassa speliden efter sitt matrial/spelare. Nu känns det som vi kör en spelide vi inte behärskar.

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 13:35
  Permalänk

  Ni får fixa så att Bodén dömmer varje hemmamatch så ordnar detta sig 😉

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 15:54
  Permalänk

  Ta ner Öhman i backen o LeJ som ytterfwd till att börja med…. sen torde det väl va fan om de inte kunde få igång Simon. Hot?
  Använd kroppen el stick hem!
  Just nu är det mesta löjligt dåligt med grabbarna, Fernström är ingen dålig målvakt men med detta försvaret finns det bara 1!! Kevin kungen Lindskoug!!

  Svar
 • 27 december, 2016 kl. 17:09
  Permalänk

  Jag tror att laget har slutat lyssna på Åkerblom,in med en ny röst,lyft in Beljavski som huvudtränare,ta ner Åkerblom som tvåa igen,Jäger kan ta beljavskis nuvarande plats.
  Ändra spelidé med ett enkelt försvarspel.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: