Reflektioner efter Södertälje

Tänk hur lite logik det finns i hockeyallsvenskan. Inget går som man tror eller som det borde gå och det är både skönt och förstås högst frustrerande. Här kommer fler reflektioner.

Vad jag då tänker på är att vi inte ska kunna slå Leksand bort efter att ha förlorat skotten med 12-41. Inte heller ska Troja/Ljungby sätta fem kassar på åtta skott mot samma Leksand igår. Sist är då tanken att vi inte heller ska kunna förlora en match såsom gårdagens. Befriande och skönt med en sån serie, men bara när det inte drabbar dig själv.

Inleder annars med en annan befrielse och det är ju att se Södertäljes bänk där hela ledarstaben ser ut att vara sprungen med toppbetyg ur Söderberg/Lagerbäcks skola. Coacher m.m. i hoodies, hur skönt är inte det?

Matchen då? ja, vi gör ju en helt ok första period, även om skottövervikten 14-3 inte alls speglade matchbilden. Vi tar i vanlig ordning en hel del alibiavslut inte någonstans kan bli mål och det känsn som att våra iskrigare 43 omgångar in i säsongen fortfarande har orden ringande i öronen ”Gör dig av med pucken, fort!”

Att Södertälje sen tog ledningen kändes rätt ologiskt och det skottet såg inte helt otagbart ut, men Werner har stått för sådana enorma insatser på slutet att även han måste få göra något misstag emellanåt. Bra anfall av SSK, men får känslan att vi kommer på mellanhand vid varje passning Södertälje slår i det anfallet. Målskytten Christoffer Bengtsson hade jag tänkt varna för i våra nycklar inför matchen efter sitt hattrick mot Leksand, men tänkte att det var en engångsföreteelse och valde Valkvae-Olsen istället. Tänk så fel jag hade. Undra om en spelare gjort fem raka hemmamål genom historien?

Den luckan kommer nog Werner jobba bort redan till mötet med Troja/Ljungby i morgon.

Vi skulle dock snabbt kvittera och sist på pucken var Austin Farley efter bra förarbete att Fredric Andersson och Roope Talja, men kanske främst Simon Åkerström, som ju vände bort en spelare i egen zon och startade anfallet samt fyllde på och skapade tryck. Tänk att Åkerström är så skicklig med puck, men tyvärr alldeles för vek i spelet utan puck. Lite muskler och utveckling där och vi har en storback i vardande. Även nämnde Talaja gjorde en mycket bra match och är väl egentligen vårt enda hot just nu. Han spelar väldigt enkelt men gör alla saker rätt…eller nja, nästan alla. Hade han satt något av sina bra lägen i tredje så hade vi tagit den här matchen.

Vi fick se bar coaching av Fagervall i slutet när han bytte in Filip Riska för tekningar i anfallszon och på han vann ju två klockrena tekningar sista 12 sekunder som gav två bra avslut. Fick kvällens bästa kommentar av ett fan i detta läge:

Riska tekar ju som om han höll i en pizzaspade. Han vinner ju allt!

Kunde inte sagt det bättre själv.

Annars gjorde vi en stabil förstaperiod där vi stoppade upp SSK:s anfall snabbt så de inte fick tryck i zon och långa anfall.

Vid vårt powerplay i den andra perioden fick vi en glimt i vad snabbt pucktempo han innebära. 3-4 bra snabba pass öppnar stora ytor och vi fick ett par riktigt bra lägen utan att kunna sätta pricken över i:et. Vi hade även ett par till lägen i perioden som bara måste vara mål och tänker kanske främst på det läget Fredric Andersson fick kring nionde minuten och det här blev ju tyvärr genomgående även denna match. I den tredje perioden tror jag vi hade fem mycket bra lägen i slottet och det här visar bara på det jag skrivit om tidigare. Vi har inga naturliga målskyttar i laget. Visst Fredric Andersson satte sju kassar på de inledande sex matcherna, men bara gjort ytterligare åtta på de följande 35. Austin Farley satte 6 mål inom tre omgångar, men utöver det gjort nio mål på 36 matcher. Med ”naturliga” målskyttar i laget ihop med de bra karaktärer och hårt jobbande spelare vi har tror jag utfallet i en sån här match hade varit annorlunda.

Sen faller vi till slut på att vi oförklarligt börjar ta utvisningar. Tre raka utvisningar med börjar sekunder innan andra periodens slut där vi började jobba med klubban mer än kroppen. Trötthetsindikation? Övermod? Det blir i alla fall början till slutet där vi tappar övertaget och när sen Södertälje utnyttjar ett av dessa powerplay så känns det så oerhört onödigt.

Sen förstår jag Fagervalls reaktion i slutet när domare Bergman tog ut Farley för målvaktsinterference. Situationen i sig är inte alls någon utvisning (se highlights 2.21) då han blir duktigt hakat i sin väg mot mål och vart ska han ta vägen?? Det ihop med allt Farley fått utstå med två höga klubbor (Se 1.17 i highlights) som var övertydliga som inte renderade i någon utvisning så förstår jag att det brann i Fagges kontor.

Tre I och med den här förlusten kan vi (jag) också sluta drömma om en hockeyallsvensk final. Vi tar inge exempelvis nio poäng mer än AIK på de nio sista matcherna. Dock kan vi bli att räkna med OM vi kan hitta spelare att spetsa offensiven med. Fortfarande tar vi alldeles för mycket alibiskott som ger en bild att vi ”äger” matcherna rent statistiskt och kanske rent lurar oss att vi är bättre än vi är. Det är målen som räknas. Tittar man på matchen rent statistiskt så har vi 62-29 i skottförsök mot mål. Vi gör ett mål. Nästan vartannat skottförsök träffar inte mål. Det säger ganska mycket.

Avslutar med detta: En sak är dock genomgående i den här serien, något som aldrig överraskaroch alridg kommer att överraska men dock fortsätta att göra folk skogstokiga och det är domarnivån. Kan det finnas någon självrannsakan, granskning eller videogenomgångar inför/efter matcher? Denna gång känns det som att vi drabbades hårt men sett andra matcher där nivån är så skrämmande låg, ojämn att skulle det vara på våra jobb så vete fan om vi inte skulle omplaceras eller få sparken? Visst spelare gör enormt med misstag, men det innebär inte att domare får göra detsamma. Ni som sitter högst upp på stegen måste fatta rätt beslut varje gång. Det är därför ni utsetts till ”chefer”. I företag och även för spelare så leder misstag att man får lämna sitt jobb. Varför ska det vara annorlunda här. Det står miljoner på spel för varje klubb. Då måste vi kunna lita på att domarna gör ett bra jobb att att de granskas som allt annat granskas i samhället. Samtidigt vet jag att domarkåren där alla granskare än kollegor är en klassiskt ryggdunkarförening så den som hoppas på en förbättring lär stånga sig blodig utan hopp om förbättring. Vet domare dom dömt magsjuka för att inte svika de andra eller framstå som illojal.

Era tankar om SSK-matchen?

3 thoughts on “Reflektioner efter Södertälje

 • 8 februari, 2018 kl. 16:32
  Permalänk

  Vad som saknas i laget är väldigt tydligt. Vi förlorar inte på Domarinsatsen men någon ordning måste det vara.
  Saknar info från Björklöven om skadorna. Besked skulle ju komma igår så vi borde få veta.
  Det börjar bli rätt patetiskt.

  Svar
  • 8 februari, 2018 kl. 19:44
   Permalänk

   Thomas, håller med vi förlorade inte på grund av domarinsatsen. Men vi fick aldrig chansen att på allvar jaga kvittering då Bergman tar en helt horribel utvisning på Farley då vi precis tagit ut Werner och ska spela med en gubbe mer.
   Angående skadorna så har vad jag vet inte Björklöven sagt att dom ska kommunicera ut något om dom skadade spelarnas status igår. Det som är sagt är väl att Grönborg skulle få besked igår och med tanke på hur informationen angående skador varit tidigare så skulle det snarare förvåna om dom i klartext talar om hur läget är.

   Svar
 • 8 februari, 2018 kl. 20:22
  Permalänk

  Under matchen igår kändes det som vi fick tillbaka allt vi hade med oss i Leksandsmatchen, så flyt och missflyt jämnar väl ut sig. Men det är alldeles för dåligt att på 35 skott bara göra 1 mål ! Men med tanke på att vi saknar Hutchings och Murphy som inför säsongen var tänkta som två av våra bättre offensiva pjäser och poäng görare så kan vi kanske inte förvänta oss mer.

  Det som förvånar mig då vi ligger där vi ligger i tabellen med häng uppåt ( och fortfarande risk nedåt ) är att inte Björklöven agerar. I mina ögon så oavsett om Hutchings och Murphy kommer tillbaka ( dom lär behöva tid för att komma i matchform ) så måste vi snabbt få in två nya poänggörare, tåget
  väntar inte så länge på perrongen det går inom väldigt snar framtid. Pengar borde inte vara ett problem med tanke på dom extra 500 000:- från hockeyallsvenskan och även intäkter från förhoppningsvis minst tre hemmamatcher i slutspelet. Om nu inte löven har budgeterat in inkomsterna i ett eventuellt slutspel redan innan säsongen.

  Sedan fattar jag också att det inte finns så många bra spelare lediga vid den här tiden på året och dom ska vara rätt spelartyp passa in i gruppdynamiken med mera men för mig känns det som vi har mer att vinna än förlora på att ta in några nya spelare.

  Till slut, så tillför och behövs Norberg och Rainersson ( om han inte är för gammal ) mer i J 20 laget i deras jakt på superelit plats till nästa säsong än dom tillför i A-laget just nu. Och Vikström skulle nog må bra av att spela i Teg eller Vännäs ett tag.

  Det blir spännande dryga tre veckor innan serien avslutas 7 mars, hoppas vi han ta plats i första klass vagnen innan tåget lämnade perrongen.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: