Reflektioner efter Södertälje

Mest bök och stök, ungefär som det brukar vara mot SSK och så en ojämn domare. Lite så. Här kommer fler reflektioner.

Gick igenom mitt anteckningsblock som alltid är med på matcherna och insåg att jag skrev förvånansvärt lite, men lite så var ju matchen. Inte mycket som stack ut. Mest bök och stök, riv och slit och verkligen ingen publikfriande hockey. De ovana hockeybesökarna som lockats till hallen med de låga biljettpriserna lär knappast vilja återkomma. Nu tyckte tränare Joakim Fagervall att det var bra spel från båda lagen i den första perioden och jag vet inte vilken match han såg eller om det här som ju är lite hans spelstil som gör att han tyckte det var bra. Nu blir oftast mötena med Södertälje just sådana här tillställningar. De är duktiga på att stänga ytor, boxa ut och vi med vårt tempofattiga ickespel borgar ju för att en sån match inte kan annat än bli likt ett par brottare som trär, men aldrig kommer åt för kast.

Det är kanske där vi ska börja och jag har ju varit inne på det så många gånger och egentligen är det knappast värt att dryfta igen. Jag är inte coach och så länge vi har den coach vi har så lär det se ut så här. Man pratar mycket om systemet inom Löven och då är det ju nära till handa att tänka spelsystem, eller i alla fall vad jag lägger in i ett spelsystem, men det kan omöjligt finnas ett sånt. Nått grundtänk i väldigt stora delar ja, men i övrigt. Det det fortfarande ut som att Björklövenspelarna i match efter match lirar ihop för första gången. Det ser så virrigt ut och som att de aldrig vet vart en medspelare befinner sig. När jag växte upp så lärde man sig bågar och funkade inte det första gången tog man alternativa vägar. Inte här. Här ska helst backen först och främst ha hängslen och livrem innan man törs leverera ett pass och då är motståndarna grupperade i mittzon. Alternativt finns en ledig forward i mittzon men som glider runt och tittar på. Allt leder till att det enda alternativ Ändå går förvånansvärt många pass fel ändå. Det enda alternativet är att slänga in pucken i zon med resultatet att motståndarna kan starta ett anfall. Inte ofta vi hinner ned , checka och vinna puck.

Jag har sett en genomgående tanke. Back med burskydd i ca åtta sekunder ska sen lira pucken upp mot sarg till höger där back nr 2 befinner sig stillastående. Denne levererar upp pucken längs med sargen till en stillastående forward vid röd linje som i bästa fall kan styra eller med bandyvev slå ned pucken i motståndarzonen. Det är vårt kreativa uppspel som vi jobbar så hårt på. Är det det här som vi inom ett par säsonger ska göra oss SHL-mässiga? Genom att i största möjliga mån inte vilja ha puck? Ska vi tro att vi genom att checka fram misstag vinna hockeyallsvenskan och sen bäst av sju eller ta oss via seger i slutspelsserien och sen vinna bäst av sju matcher mot SHL-motstånd?

Matchen då? ja, som sagt, inte mycket att skriva hem om. Vi hade råflyt vid vårt 1-0 när pucken stannade på en linjedomare och Mattias Granlund hittade Messy Jonsson som var hur kylig som helst när han fintade bort Sörensen i SSK-kassen.

Messy Jonsson vände ut och in på SSK-keepern när han satte 1-0 igår. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Isak Stenlund Ädelgran fick ju en tung tackling som gjorde att han fick lämna isen och jag tyckte att hans högerarm hände betänkligt när han passerade oss. Hoppas det inte var allvarligt.

Vid Södertäljes kvittering gjorde vi ett sånt där misstag man bara inte får göra. Klart brott mot hockeys ABC. När Södertälje startar sitt anfall så tvekar Simon Åkerström om han ska stöta eller backa hem och det blir istället mellanmjölk som i mina ögon var riktigt sur. Han blev ett lätt rundningsmärke, hamnade på efterkälken och hans kille kunde också sätta målet, egentligen hur enkelt som helst. Sånt får bara inte hända.

Gillade det jag såg av Fredric Andersson framförallt de sista nio sekunderna då kan vann två tekningar i anfallszon som gjorde att vi fick två bra målchanser att avgöra.

35 skott men bara ett mål? Ja, typ 30 alibiskott gör ju att det bli så.

SSK kunde sen avgöra med spel 4 mot 3 i förlängningen.

Ja, bra så, eller? Era reflektioner?

 

10 thoughts on “Reflektioner efter Södertälje

 • 8 januari, 2018 kl. 07:39
  Permalänk

  Såg inte matchen, men 35 skott och 1 mål är oerhört ineffektivt. Behövs krafttag på detta. Att vi dessutom inte fyller ut de bortfall vi har av spelare med målkänsla är också en obehaglig känsla. Sedan all denna diskussion kring Lyth. Om domaren nu är så underpresterande, varför gör inte Björklöven en skrivelse till Svenska Hockeyförbundet för att lyfta frågan?. Jaja… I slutänden är det laget som skall vinna matcher och det gör man genom att näta fler ggr än motståndaren. Punkt.

  Svar
 • 8 januari, 2018 kl. 09:06
  Permalänk

  MåSte in någon som har teknik å bra skott. Håller inte med så MIT skräp bland forwards

  Svar
 • 8 januari, 2018 kl. 09:56
  Permalänk

  Mycket bra å sann analys! Burskydden är alldeles för långa, motsåndarlaget hinner nästan alltid ställa upp en köttmur som löven ska ta sig igenom ? Mer blandade snabbare varianter vid anfall från egen zon behövs om löven ska bli topplag ?

  Svar
 • 8 januari, 2018 kl. 11:24
  Permalänk

  Hör ni några rykten om nyförvärv? Fagge säger ingenting och det är väl bara som det brukar vara.
  Eller är tanken att man ska fortsätta med den trupp vi har?

  Svar
 • 8 januari, 2018 kl. 13:16
  Permalänk

  Bra reflektioner, dock så tycker jag att 1-1 målet faller Rainerssons konto. Det är han som i panik slänger in pucken rakt in i täljes kompakta försvar, vilket skapar utrymmet för kontringen.
  1år med Fagervall och jag ser ingen spelidé eller något grundspel, förutom just denna panik tanke med att få ut pucken via sargen, på alla möjliga sätt.

  Svar
 • 8 januari, 2018 kl. 13:24
  Permalänk

  Efter över- och under- prestationer så känns det som Löven gör mer normalprestationer och med kapacitet att hamna mellan 7de till 10de plats i år. Fagervall är ju Fagervall och defensivt är Löven bättre i år trots att det ofta blir individuella spelarmisstag utan att nämna namn. Offensivt tror jag Fagervall hade hoppats att Ottosson och Lindquist skulle vara de (konsekvent) kreativa – någon annan anledning att byta Karlsson mot Talaja ser inte jag i alla fall. Hutchings och Farley är bra men behöver en passning som kan ge dem yta.

  Men det stora problemet är ju SHL och klubbarna där. Eller ska vi säga ägarna till klubbarna där som är på väg att göra ett NHL fast utan löneregler. Pantern spelar för 100 åskådare och har en fjärdedels av Malmös laguppställning i laget. Om HV71 eller Frölunda skulle riskera nedflyttning skulle varje nedflyttat lag få 10 poäng gratis i kvalserien och bara 0,5 lag åka ner. Det är inte hockey längre.

  /lukas

  Svar
 • 8 januari, 2018 kl. 13:42
  Permalänk

  Min teori är att de är så hårt hållna att de inte vågar pröva alternativen (att man hellre slår ”rätt” passning i täck för då har man följt systemet än att våga vara kreativ. Att det är detta som gör att det ser nervöst och virrigt ut framförallt i spelet med puck. Vrf i helvetet åker man över röda och dumpar i PP till exempel? Kommentatorn tyckte att Talaja såg ”het” ut, jag vet inte… kanske var det hans bästa match men fortfarande så urusel på alla plan. Nä Björklöven måste framförallt öva på att skjuta.. hårt och placerat. En av dessa räcker oftast för att det ska bli mål.

  Svar
 • 8 januari, 2018 kl. 13:43
  Permalänk

  Dessa ständiga bortförklaringar ( Vi var för mesiga eller vi måste bli bättre ) Men herregud så har det varit hela säsongen. Det måste hända något snart om det skall bli fortsättning i Hockeyallsvenskan för som det ser ut nu så tror jag inte på något SHL spel. Titta på SSK som var uträknade vid säsongstarten där har det hänt saker. Förstår inte varför det inte går att få Björklövens spelare och tränarstab att inse allvaret Bänka spelare som inte gör sitt jobb Se till att stoppa alla onödiga utvisningar och träna att nöta in skott på mål som går in tufft men det kan man kräva på den här nivån.

  Svar
 • 10 januari, 2018 kl. 08:42
  Permalänk

  Laget är aldrig någonsin bättre än sin sämsta spelare…Alla snackar sniper osv…byt ut sämsta spelaren…back forward center…spelar ingen roll….mot en spelare som kan tänkas vara topp 5 eller mer i laget .det tänket i lagbygget måste finnas hela tiden…sakta men säkert höjer man nivån och slipper se brunkare…samt kör hellre med 15 bra spelare än 20 halvbra…de 15 spelarna kommer va piggare än 20 brunkare pga innehav puck samt mål gjorda energi osv punkt och slut om detta..

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: