Reflektioner efter Södertälje

Ineffektivt Björklöven mot ett taggat och formstarkt Södertälje med landslagsmålvakt i toppklass kunde väl bara sluta på ett sätt. Exakt. Här kommer fler reflektioner.

Hann med en del grejer innan matchen. Blev en bortatröja rikare då jag passade på att köpa en till det riktigt låga priset av 395 kr. Lika nöjd som jag var var inte de som stressade till matchen men möttes av lång kö i shopen så de inte hann köpa en nedsatt matchtröja innan nedsläpp. Mötte faktiskt stor irritation i den andra pausen bland åskådare som missat chansen att köpa till reducerat pris.

Hann också bli haffad av Per Kenttä som något chockad hade hört snack om att undertecknad och Sweetangel åker till Thailand på söndag och missar hela den hockeyallsvenska finalen. När jag sen skyllde resan på honom förstod han ännu mindre och ville inte minnas att vi pratade om detta under en barmarksträning i juni, då jag skämtmässigt frågade om det blir SHL direkt eller om jag kunde beställa en Thailandsresa i mars. -Beställ du, sa han och tillade. -Det blir ett mellanår och sen bygger vi för SHL på tre år. Vi säger tack på den, men samtidigt hinner vi hem till direktkvalet till SHL, så det får vi ta. Ni löser det även utan oss på plats. Vi följer via nätet i en hotellobby nattetid.

Annars kan man säga att familjen denna kväll bara var typ 2,5 pers på matchen. En dukade under redan på vägen dit.

Trött hjälte som inte vaknade förrän han hörde tremänningen Hugo Gustafssons röst EFTER matchen. Foto: Lövenbloggaren

Matchen då? Ja, vi gnuggade på rätt bra inledningsvis mot ett rätt piggt SSK. Tempostarkt inledning och det kändes definitivt som att vi stämplat in på kontoret till skillnad från senast mot Västervik och det räckte nästan för mig. Förlust och ineffektivitet svider, men kan jobbas på.

Vi tog dock ledningen genom Brian Cooper som kunde sätta en retur efter en fin genomåkning och skott av Tyler Vesel. Vesel är den i Allright-kedjan som var piggast denna kväll och har varit så en längre tid. De andra två känns rätt svala , även om lekfullheten finns där utan att alls få till det där sista som krävs.

William Eriksson ersatte Sebastian Selin som av okänd anledning saknades i laguppställningen och om han förde en rätt anonym tillvaro i den första perioden, var han desto mer synlig i den andra. Skapade ett antal vassa lägen som i en kritikers ögon borde genererat i något mål, men samtidigt får man bara ge honom att han levererade efter att ha varit sidsteppad och inte lirat i en ordinarie kedja sen Timrå borta 29 november.

Den andra perioden var för övrigt en ren kanonad mot Alexander Sahlin. 18-4 i skott, 36 -11 i skottförsök. 0-1 i mål. Här SKA det bara vara 3-4 måls överläge för Björklöven och detta är givetvis något som gnager.

Björklövens skottförsök i den andra i blått, SSK i rött. + är skott på mål.

Ineffektiviteten har mer eller mindre varit ett genomgående tema säsongen igenom. Inte hela tiden, men emellanåt. Vi har ofta vunnit ofta pga. av tät defensiv vilket är bra i sig, men denna måste gödas och få näring av mål framåt. Det kan vi bara nå genom ett rakare anfallsspel. Allt för ofta blir det för plottrigt och duttigt. För många pass på liten yta som stryper tempot och underlättar för försvaret. Jag vill se mer pang på och nu finns det inte mycket att spela på. Snart måste det börja fungera. Vi kan inte tro att vi vinner matcher med en effektivitet enligt statistiken på 4,55 % ,men jag vill hävda att den är felaktig och all effektivitetsstatistik. Den bygger på mål i relation till skott PÅ mål. Jag vill hävda att alla intentioner till skott på mål ska räknas och då hamnar vi på en effektivitet på 2,56 %. Givetvis faller även SSK:s från 16,67 % till 7,3 % men är nästan tre gånger bättre.

Alexander Sahlin hade stängt butiken i den andra perioden. Foto: Lucas Norlin

Samtidigt kan vi luta oss tillbaka mot att vi trots allt har fyra kedjor som alla kan leverera. Inget lag kan sätta ihop en defensiv kedja för att stoppa oss. Det behövs fyra. Många vill se en mer aktiv coachning, men då vi trots allt har fyra riktigt giftiga kedjor tror jag det är klokt att inte ge någon mer istid än någon annan, dels för att de inte förtjänar det, men också för att inte ge de andra lagen någon förhandsinfo. Vi har fyra grymma kedjor som över en matchserie över fem matcher kommer mala ned motståndet.

Däremot förstår jag inte förkärleken att köra hela Allright-kedjan i samma PP. Ska vi nå framgång i den uppställningen måste antingen Alex Hutchings användas på annat sätt eller helt sonika flyttas på. Han har verkligen inget skott likt Olle Liss som hotar från vänster. Han hade det kanske förr, men definitivt inte nu. Han pressar skotten alldeles för hårt så det blir låga skott, närapå isare, den kanske lättaste räddningen för en målvakt i förflyttning. Skjut högt eller inte alls. Då är det bättre att bygga så han kan komma in för skott i skottsektorn där han är riktigt giftig där han hängandes på ett ben kan smeka in puckarna, som vi sett ett par gånger en här säsongen. Ska man fortsätta detta spel med skott från vänster så sätt in William Eriksson. Rappt, högt skott. Släpp prestigen och se vad som funkar. Släpp tryggheten och våga gå på lite magkänsla.

Det vill sig inte i de avgörande lägena för Alex Hutchings. Foto: Lucas Norlin

Som sagt, vi skulle inte göra något mål i den andra perioden, men det skulle SSK göra. Sweetangel ville få detta till mitt fel som en jinx, då jag sa att de skulle kvittera på den utvisningen. Kalla det ett sjätte sinne eller vad som helst, men har man sett och spelat otaliga hockeymatcher får man en känsla när ett övertag kan straffa sig och det var precis där och då. Sätter man inte sina chanser så straffar det sig. Det smyger också sig in en omedveten destruktiv tanke att ”Fan, de får inte göra mål nu” och då blir du ängslig, passiv, precis som vi blev i SSK:s powerplay i slutet av den andra perioden. Kvitterat och vi tappade allt. SSK tryckte på i slutet, men vi kunde lämna den andra perioden med 1-1 på tavlan.

Nära skjuter ingen hare. Inte ens med handgranat. Foto : Lucas Norlin

Trodde benhårt på att vi skulle kliva ut i den tredje perioden likt vi gjorde mot exempelvis Tingsryd, men istället var det Södertälje som inledde bäst och med viss liknelse med den andra perioden gjorde vi målet, där Hardy ”Jag skjuter så in i h-e snett, men gör mål ändå” Häman Aktell kunde ge laget ledningen då kan nästan vådasköt gamle lagkamraten Adam Wilsby som snygg styrde pucken i eget mål. Där och då kändes segern som i en liten ask. Tyvärr, när vi håller pucken lång tid i anfallszon för att vinna tid, så kan vi inte hålla kylan utan blir lite målkåta där det luktar lite läge, tappar puck och orkar inte riktigt backchecka på rätt sätt, inte räkna i på rätt sätt och då blir man ett lätt byte, vilket Södertälje och främst Christopher Linjewall och Nick Olesen utnyttjade skoningslöst.

Väl i förlängningen var vi hyfsat överlägsna, men återigen är det målen som räknas, inte 8-0 i skott.

Skotten i OT. Björklöven i blått, SSK utanför i rött.

Vid den följande straffläggningen var SSK skoningslösa. De hängde två och vi noll, så bonuspoängen gick utan tvekan söderut.

Ingen förlust man är speciellt stolt över, men dessa har man varit med om och bara att arkivera och ladda om. För er som läst tidigare inlägg om att SSK hade en träningstid lördag morgon kl 9.00. Den är inställd och spelarna får istället lite sovmorgon. Kan också meddela att Justin Crandall efter matchen bad Hugo Gustafsson om ursäkt för tacklingen för föranledde Hugo en hjärnskakning och han själv en avstängning efter det senaste mötet i Umeå.

Avslutar med det målvaktstränare Markus Ekman Westman sa efter matchen. –Ner i hålet och gräva. Så är det. Där nere finns de där guldkornen som vi under serielunken tappat bort, som trillade ned och som vi måste ta tillbaka upp i ljuset för att säsongen ska sluta i dur och i glädjedans och inte en sämre kopia av AIK från ifjol.

Era reflektioner efter Södertälje?

* * *

Ska du spela lägger du förstås dessa spel hos vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

3 thoughts on “Reflektioner efter Södertälje

 • 29 februari, 2020 kl. 11:48
  Permalänk

  Jag har följt Löven (IFK Umeå) sen 1966 och därför sett en och annan Lövendominerad match. Dock tror jag mötet med Södertälje tar priset. En sån fullkomlig överkörning har jag nog aldrig sett. Södertälje skapar 1 eller möjligtvis 2 chanser på hela matchen. Det hade kunnat stå 33-0 efter 2 perioder. Intressant att Tälje haussats som seriens formstarkaste lag och att löven körde träningsmatch. Även om Tälje vann, vilket är totalt ointressant, så borde dom vara rejält deppade på bussen hem när det stod klart vilket enormt glapp dom har till Löven. Det var som SHL mot division två. Så vitt jag kan bedöma så har finalmotståndarna, vare sig dom heter Timrå eller Modo, inte skuggan av en chans mot Löven. Gissar att finalen är över efter tre matcher

  Svar
  • 29 februari, 2020 kl. 15:52
   Permalänk

   Timrå kan vi kanske vinna över med 3-0 i matcher, känns som att dom passar oss ganska bra. Men Modo är ju äckligt giftiga(läs första femman), med vår ineffektivitet känns det sjukt ovisst. Tror det blir 5 matcher om vi möter Modo

   Svar
 • 29 februari, 2020 kl. 17:18
  Permalänk

  Ett så dominerade SHL lag som Björklöven, förlorar mot ett div2 lag som Södertälje.
  Hur ska det då gå när Löven möter ett SHL-lag?. Det blir en spännande hockey vår.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: