Reflektioner efter Södertälje

Två formstarka lag drabbade samman och vi fick se en rätt märklig match som svängde fram och tillbaka och till slut slutade som det brukar, med seger för Björklöven.

Ja, Björklöven har verkligen hittat olika sätt att vinna denna säsong och det här var väl ett nytt. Från att först kortkort rivstarta i den första perioden, likna en komapatient på valium i inledningen av den andra och att sen gå på som en upphottad Duracellkanin i den tredje. Matchen hade verkligen många ansikten.

Innan matchen fick vi först se Per Kenttä på isen och jag kan säga att jag personligen trodde på en förlängning med Alexander Wiklund, främst kanske när Kenttä sa ”Det var en jobbig jävel” vilket ju Wiklund är i spelstilen och att man längre trott att klubben ska förlänga med honom så vass som han varit, men att han kanske är svårförhandlad. Det skulle sen visa sig vara William Eriksson som skrevs kvar på två nya år.

Wille skriver på kontraktet som Per Kenttä håller fram. Foto:Lucas Norlin

Innan man sen kunde släppa pucken fick domare Johan Nordlöf tvinga lastbilen som levererar matchpucken av isen.

Jag hann nu knappt notera den händelsen i mitt anteckningsblock innan August Tornberg skickade in 1-0 redan efter 47 sekunder på ett skott från blå som jag är säker på att Alexander Sahlin i SSK-kassen bara vill glömma. Här noterades Alexander Hellström för säsongens första poäng via en assist. Grattis Acke!

Inte mycket som skymde Sahlins syn här.

Den där pucken vill Alexander Sahlin nog gärna ha tillbaka 😬 #twittpuck #hockeyallsvenskan pic.twitter.com/Pqds0wwtVd— C More Sport (@cmoresport) 15 januari 2020

En nöjd Tornet, men kanske en ännu nöjdare Alexander Hellström. Foto:Lucas Norlin

Södertälje skulle dock, men god hjälp från en Joe Cannata som kanske kände sympati med Sahlin, kvittera bara 1.40 senare när Nick Olesen sköt förvisso bakom förlängd mållinje, men i en på Cannatavis ovanlig lucka slank pucken in.

Summa summarum kändes det som att det skulle krävas bandymål för att BJörklövenspelarna skulle träffa mål.

Sen var det rätt mycket Södertälje och jag tror inte vi hade en skott på mål under en tiominutersperiod innan förre Södertäljespelaren Fredrik Weigel tog saken i egna händer, tog en halv sväng om i anfallszon och överraskande nog alla med ett skott som satt där det skulle. Här lyckades vi med att få igenom ett skott och få det på mål genom den Kovlandsliknande boxen som SSK praktiserar i egen zon. Emil Lundberg är bra i nyllet på Sahlin också som inte såg ett smack.

Om det var att det hettade till mellan båsen vid slutsignalen av den första perioden som utlöste brandlarmet låter jag vara osagt, men efter en snabbis ut kunde vi återvända in i hallen igen helt utan att pausen förlängdes. Märkligt det där med brandlarm och så var inte Västerås ens där.

Återvända kan man knappast säga att Björklöven gjorde, möjligen kroppsligt men inte mer. Vi var inte alls med när Södertälje kvitterade i powerplay efter bara 1.39. Märkliga positioner i boxen som gav August Berg öppet mål, men här gjorde knappt Joe Cannata en tillstymmelse till förflyttning. Han måste missbedömt den passningen å det grövsta, men visar att han också kan vara mänsklig, vilket ju starkt motbevisats hela säsongen.

Bara minuter senare skulle så Södertälje ta ledningen för första och enda gången i matchen, i en kontring efter att vi tappat pucken på offensiv blå. Ett skott som inte heller såg helt otagbart ut.

Vi skulle få chansen i spel fem mot tre i en hel minut, men det såg ut som perioden i stort, ett enda stort frågetecken.

I pausen till den tredje peroden skulle dock vår tränarduo se till att det frågetecknet rätades ut till ett utropstecken. Ska tydligen ha varit utskällning modell stor och den gav effekt. Om SSK inledde den andra perioden strålande så var Björklöven i den tredje ett steg värre.

Efter 2.33 skickade Alexander Deilert in kvitteringen efter en snabb kontring signerat Pontus Andreasson och David Lindqvist. Lindqvist som ju utgick i den andra perioden där jag själt trodde på en knäskada, men där det verkas som att pucken ”bara” tog på ett känsligt ställe. Skönt att han återkom.

Det matchvinnande målet skulle också komma per omgående, bara 43 sekunder senare då Tyler Vesel var sist på pucken, men det målets behållning är ju Alexander Wiklunds Gretzkyliknande passning. Mycket läckert.

Olle Liss skulle sen stänga målkontot för den här kvällen då han efter förarbete av Fredrik Weigel stenhårt kunde dra in 5-3 pucken från nära håll.

Matchen avslutades rätt grinigt och även efter slutsignalen, vilket mycket hade sin orsak i den tackling Justin Crandall delade ut på Hugo Gustafsson som fick bryta matchen med en hjärnskakning. Jag träffade Hugo efter matchen och då förklarade han kort och gott att han har mått bättre, men hade även kontakt med honom i morse och nu hade han ingen huvudvärk så det är ju positivt. Lär dock bli en vecka i trappan för honom. Min bedömning av tacklingen är att den är först och främst onödig och det är sådana här tacklingar vi måste få bort från hockeyn. Jag protesterar inte nu när Justin blivit anmäld i efterhand. Kan sen för mitt liv inte förstå den hets och de hot som riktats mot Crandall på sociala medier och att han ska märkas vid lagens nästa möte, att hans karriär ska endas är för mig helt sjukt. Har vi inte kommit längre? Sociala mediers baksida.

Hårda tag matchen igenom. Foto:Lucas Norlin

Andreas Hjelm. Någon som saknar honom? Vilken härförare på isen. En av Södertäljes bästa denna kväll.

En annan notering är att GD denna kväll var overkligt tyst. Först efter Deilerts matchvinnande mål märkte man att det var nästan fem tusen på läktarna. Inte är det väl så att vi redan blivit en medgångsklack? En bra klack sjunger även i underläge och motgång. Dags att steppa upp och det redan imorgon mot Timrå, eller hur?

Nu laddar vi om och riktar siktet mot Timrå imorgon kväll, inför en förmodat fullsatt A3 Arena. 5 087 biljetter sålda i morse.

Era tankar efter Södertälje och inför Timrå? Skriv en kommentar…

*

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet

10 thoughts on “Reflektioner efter Södertälje

 • 16 januari, 2020 kl. 16:14
  Permalänk

  Ska bli kul att få komma till A3 igen och kolla live! Känns som laget kommer att känna sig revanschsugna för i det stora hela så gjorde vi ingen bra match…trots att vi vann!!

  Svar
 • 16 januari, 2020 kl. 17:23
  Permalänk

  Från vinkeln jag hade såg det ut som att Linkan fick pucken på insidan av knät, lär göra hyggligt ont men kanske inte lika ofta blir en varaktig skada. Om det nu var så ska jag låta vara osagt, svårt att se. Ni i bloggen kanske kan intervjua honom och ställa frågan…

  Svar
  • 16 januari, 2020 kl. 19:04
   Permalänk

   Tror du har helt rätt. Knäskada var det bevisligen inte. En puck på tredje benet får inte andra att sluta fungera.

   Svar
 • 16 januari, 2020 kl. 17:46
  Permalänk

  Jag kan hålla med att Crandalls tackling var alldeles för sen, ful och onödig, den kunde definitivt ha undvikits och den typen av tacklingar ska bort från hockeyn det handlar om respekt. Men jag kan inte se att den tar i huvudet utan mer i bröstet men visst det är en bedömningssak och domarna måste gjort samma bedömning som jag både under match och efter match eftersom dom inte anmält händelsen. Därför tycker jag att det är pinsamt agerande av Södertälje med sportchef Mikael Samuelsson att anmäla i efterhand. Dessutom har jag för mig att det sedan länge finns en överenskommelse mellan klubbarna att inte anmäla varandra, men jag kan ha fel.

  Jag tycker att anmälan till DN ska göras av domarna själva efter match då dom tittar igenom situationer som dom är osäkra på under matchen alternativt att DN själva tar upp ett fall. Ska klubbarna börja anmäla varandra så kan det bli mycket att göra för DN. Det skulle förvåna mig om Crandall blir avstängd då domarna inte agerat med en anmälan efter matchen men då det gäller DN så vet man aldrig. Om man tar en avstängning så underkänner man ju domarinsatsen i matchen och kritisera domarna det är strängt förbjudet 😉

  Södertälje supportern som igår skrev på twitter att ”Jag hoppas man skadar honom med bruten nacke nästa match” har fortsatt med samma idioti på twitter idag. Allvarligt vilken djävla IDIOT !

  Svar
  • 16 januari, 2020 kl. 19:07
   Permalänk

   Att skriva saker i affekt är en sak, men vidhålla dagen efter visar inte på annat än att man saknar både en och annan beståndsdel som vi andra dödliga innehar. Sorgligt. Håller med om att det bör vara domarnas sak att bedöma, för frångår vi överenskommelser så är vi ute på en farlig väg. Blir intressant att se hur DN resonerar. Visar att det är domarens sak eller inte? Utdelar de en avstängning är det ju som att inkompetensförklara domarparet och det behövs knappast i det klimat som just nu råder mot domarna.

   Svar
 • 16 januari, 2020 kl. 19:14
  Permalänk

  2 saker som jag kommer ihåg extra från matchen. Wiklunds kanonpass till Vesel och hur Crandall med ca 1:20 kvar tar sig in i anfallzon på vänsterkanten och istället för att lägga på mål eller skyffla pucken längs sargen runt mål istället väljer att stanna in och hålla i pucken, tror det gick 30-40 sekunder som vi höll i pucken i SSK:s zon, bara en liten detalj men det visar på rutin och smartness.

  Svar
 • 16 januari, 2020 kl. 20:10
  Permalänk

  Såg att Skellefteås Adam Pettersson gjorde en nästan exakt likadan tackling i matchen nu mot Växjö. Fick 2 min för boarding ( + 2 för roughing men det är en helt annan sak ) blir spännande att se vad som händer med den tacklingen.
  Exakt det du skriver om domarna var min poäng med inlägget, för att tacklingen aldrig skulle gjorts är vi nog alla överens om. Lika överens som att den sk Södertälje supportern som twittrar så korkat är en tragisk figur. Jag hoppas att Södertälje som klubb och supporterklubben officiellt tar avstånd från idioten. Helts skulle dom porta honom från arenan.

  Svar
 • 16 januari, 2020 kl. 20:58
  Permalänk

  Men hallå vakna! Var du på matchen eller? Nr3 Berg nr65 Blomberg och nr80 Blomstrand var anledningen till grinigheten. Från första bytet var speciellt 3 och 80 på och fulla sig efter avblåsningarna, speciellt mot transatlantlinan, 65 hånade klacken och vinkade att”kom då” fortsatte att hånflina mot klacken när han kom på isen, riktig gris! Sen ska vi inte snacka om snackaren nr1 52 Liljevall, men han hade inte fysiken/modet att visa det på plan.. De och bara det var anledningen att de blev grinigt, hjärnskakningen var bara en följd på det…

  Svar
 • 17 januari, 2020 kl. 20:20
  Permalänk

  Jag såg matchen med min son på 10 år och hoppas ni städar upp i publiken och i klacken. Att män skriker glåpord i publiken är visserligen svårt att stävja men ”hata SSK” från klacken är respektlöst. Att jubla när era spelare tacklar en motståndare så att han blir skadad är inte heller sportsligt. Min son var jätteskärrad och ledsen över hur klacken och vissa män i publiken betedde sig. Som född och uppvuxen i Södertälje tyckte även jag att det var otrevligt. Det ska vara roligt att gå på hockey, inte skrämmande.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: