Reflektioner efter Södertälje

Björklöven står likt mötena med KHK och Västervik för en riktigt bra bortamatch, men likt förbannat hittar vi nya sätt att förlora och nio poäng har på dessa matcher bara blivit till tre. Här kommer fler reflektioner.

Ja, vart ska man börja? Egentligen inget nytt. Oförmågan att göra mål sitter i, men igår var temat ”de otroligt onödiga utvisningarnas afton”. 10 av 12 utvisningsminuter går rakt in på det kontot och det ska inte blandas ihop med kontot för onödiga utvisningar så som hakningar och tripping i anfallszon där man i alla fall försöker komma åt pucken, utan här snackar vi ett helt annat konto. Vi snackar alltså två utvisningar för spel med för många spelare och då är det inte de facto spel med för många utan att vi lyckas spela pucken PÅ en inhoppande spelare innan lagkamraten hunnit in i båset. Det finns liksom en grundregel att aldrig spela pucken mot båset vid byten just pga. risken för detta, men lika fullt lyckades vi igår två gånger. Håller dina lagkamrater på att byta, ta burskydd eller något, lägg inte dit pucken. Sen måste det bli bättre avvägning när det är läge att byta. Vill minnas att vid ett av tillfällena så hamnade backen i tidsnöd och istället för att riskera en indian så skyfflades pucken sarg ut.

De höga klubborna då? Orkar inte ens..

Matchen i övrigt då? Jo, som sagt en riktigt bra genomförd bortamatch. Vi stängde av SSK på ett riktigt bra sätt och utöver den sista så städade vi också av PK riktigt förtjänstfullt. Tyvärr tar Emmerdahl ett felbeslut när han vill frysa pucken istället för att runda kassen och lyfta ut pucken. Vad vinner man egentligen på att försöka frysa pucken i det läget? Ett par tre sekunder kanske, istället för ett givet byte och kanske möjligheten att rida ut stormen? Nu blinkade ju Alexander Hellström tokröd av trötthet och orkade inte ens ta kampen framför mål. Det är inget tacksamt läge han får Mattias Pettersson.

Inte heller det avgörande målet i övertiden är man så nöjd över. Förstår inte att Lindqvist ska söka Stenqvist i det läget? Att Stenqvist måste fylla på är logiskt då man måste ha rörelse i spel tre mot tre, men när Lindqvist egen ”gubbe” i Dyk tar en bandysväng bakom mål hade han ju fått ett två mot etta framför mål med Peterson om han gått mot mål.

Annars var Pettersson riktigt bra som sista utpost och även om han i vissa matcher släppt en del billiga mål så är han i min bok definitivt nr 1. Svarade för ett par riktigt svettiga räddningar och häll oss länge kvar i matchen. Vi skapade ju även själv en hel del lägen, men tyvärr lyser det återigen igenom, bristen som finns i laget och det är ju målskyttet. Ta tex. Messys två lägen där han går på kraft i bägge än att lyfta blicken, men det är ju det som är skillnaden på en målskytt och en hårt arbetande spelare. De kan komma till samma lägen, men det där som sitter i ryggmärgen skiljer, så egentligen handlar det varken om otur eller tillfälligheter. Antingen har du det eller så inte. Spelare Meyer har det, Dyk i SSK har det och därför har det gjort 20 respektive 19 mål. Marcus Messy Jonsson har inte gjort ett enda trots en hel del fina lägen. Nu ska inte han lyftas ut speciellt utan bara ett exempel ur just den här matchen. Även Stål Lyrenäs, Selin, och Granlund hade finfina lägen, men ingen slump att de tillsammans med Messy skjutit 344 skott mot mål och endast satt 15. En effektivitet på 4,3 %.

Det är heller ingen slump att vi skjutit flest skott i ligan, men satt procentuellt minst, något man i går under sändningen tog man upp. 86 mål på 1 173 skott ger alltså en effektivitet på 7,33 % och då snackar vi ändå bara om skotten som gått på mål. Räknar vi antal skottförsök blir siffran 1 905 (35 matcher). (Källa Dagens hockey). Tyvärr saknas komplett statistik för de övriga lagen, men kan anta att sifforna inte skulle förbättra lövens effektivitetsplacering nämnvärt. Snarare tvärt om.

Vi kan tycka att vi har otur, men statistiken säger annat. Sätter vi våra chanser, vilket vi förmodligen gjort om vi haft ett antal dokumenterade målskyttar i laget hade vi vunnit den här matchen. Inte konstigare än så. Det går alltid att snedvrida med statistik, men den här tycker jag summerar lagets kapacitet när det gäller målskyttet ganska bra. Nu gjorde vi ett bra mål med mycket trafik och vilja mot målet. Jonsson och Granlunddrog med sig många motståndare så Jacob Andersson kunde ta vara på returen efter Söders skott.

Oroande att Simon Backman bara spelare mindre än två minuter i första och sen försvann. Noterade även att Stål Lyrenäs och Alexander Wiklund saknades i slutet. Nya skador? Vore väl själve fan om det är så. Hoppas på info om dessa snabbast möjligt.

Vi vet dock att vi att vi spelar bra mot bättre motstånd, så på lördag får Oskarshamn sota för det här. Frågan är bara vilket matchtema det blir då?

Avslutar men en insikt jag igår fick om det här. Vi vinner ju oftare mot bättre lag än mot ”sämre”. Ponera då att OM vi någon gång går upp i SHL, då är det banne mig SM-guld direkt. Där är det ju bara bra lag. Hockey är väl inte svårare än så?

Era reflektioner efter matchen?

***

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

5 thoughts on “Reflektioner efter Södertälje

 • 17 januari, 2019 kl. 19:36
  Permalänk

  Oturen grinar Löven i ansiktet!
  Borde inte 33 eller 77 blocka skottet från Oscarsson? Båda är ju där!

  Svar
 • 17 januari, 2019 kl. 21:00
  Permalänk

  Bra analys. Pettersson gjorde en riktigt bra match i kassen och bjöd oss på chans till 3p med sitt stabila spel. Träna på att lyfta blicken och presitionskott är vad som gäller på alla träningar. 20 armhävningar för varje missat skott. Idioten i 5min om skottet går utanför. Saknar Cody.

  Svar
 • 17 januari, 2019 kl. 23:12
  Permalänk

  OM Björklöven går upp i SHL? Det är väl ungefär som att förvänta sig att solen går upp i väster hädanefter, eller hur? Björklöven är så långt ifrån SHL som man kan komma och frågan är väl om något lag spelar så tråkig ishockey i HA som just Björklöven.

  Svar
  • 18 januari, 2019 kl. 14:20
   Permalänk

   Jo, SHL är ju just nu en utopi bortom alla gränser, därav OM med stora bokstäver. 😉

   Svar
 • 17 januari, 2019 kl. 23:14
  Permalänk

  Men Pepo då… Är du full eller?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: