Reflektioner efter Södertälje

Tre härliga poäng efter en riktigt bra första period och sen krigade vi av resten av matchen. Här kommer fler reflektioner.

Inför matcherna presenteras ju ett antal gröngula knattar som alltid får uppge sin favoritspelare. Oftast är det en NHL-stjärna, en spelare i A-laget eller ibland sin pappa. Denna gång var det dock en som plockade ut Mattias Fahlesson från J20-laget. Tämligen otippat och kul val.

Inför matchen var jag annars lite kluven då jag skulle få se kusinbarnet nr 87 Hugo Gustafsson live för första gången i SSK:s A-lags tröjan. Sett honom en gång tidigare och då gick det bra…för honom. Nu sa vi innan matchen att han gärna fick sätta ett par tre-fyra kassar, så länge löven då gjorde fem. Nu blev det ingen kasse för vare sig honom eller SSK, men han var nog SSK:s genomgående bäste spelare i matchen eller vad tyckte ni?

Matchen då? Ja, vi tog ju tag i taktpinnen å det grövsta redan från första nedsläpp och redan efter 3.26 satt 1-0 då pigge Sebastian Selin satte en retur. Efter matchen noterade jag att Mike Helber gav Green Devils en assist och en förstaplats på hans lista för att han menade att Selin inte upptäckt den returen om de inte skrikit. Om så verkligen var fallet låter jag vara osagt (sa jag tidigare) och har nu fått höra att Selin själv sagt så i en intervju, så hatten av GD, ni är alltid bäst på alla vis, nu också med en assist på kontot och 1-0 gav ju en mycket viktig start och vi var ju även nära 2-0 många gånger om innan den till slut satt och vilket mål sen.

2-0 var ju ett sånt där mål som likt Hästens 1-0 senast går in på kontot för turmål, men jag tror ärligt talat att både vi, men kanske främst David Lindqvist skiter i det. 🙂 Det är ju så, oerhört turligt och irriterande när motståndaren gör dom, men oerhört välförtjänt när vi gör dom. Ungefär så.

Sen strimlade förstalinan kringlor till det här läget för Emil Lundberg och givetvis borde det ju blivit 3-0 där, men vi låter kanske udda vara jämt med tanke på 2-0 målet.

Den kändes nästan som att Björklöven skapade lägen i näst intill varje anfall. Peterson hade ett bra läge, Simon Åkerström och Lucas Eriksson varsitt och allt såg grymt ut fram till vårt första powerplay efter 15.00. Då dog offensiven ut och sen kunde SSK avslutet helt ok med ett par lägen och också ett ribbskott. Kan upplevas som märkligt att vi inte bara kunde pumpa på, men snackade lite med John Slettvoll om det och han menade att ett lag som för tillfället har ett dåligt PP och får ett PP i ett sånt här flow, lätt börjar tänka att nu ska vi också leverera i PP och att det då knyter sig än mer och så blev ju också fallet. Mer om vårt PP nedan.

Den andra perioden blev betydligt sämre rent kvalitetsmässigt, men vi skapade ändå en hel del målchanser och så här såg mitt anteckningsblock ut då.

Här fick jag inte ens med Fredric Andersson skott i skottsektorn. Inte varje dag i veckan man kan notera då fem raka bra lägen för Björklöven, men i den här matchen var det ju precis så det såg ut. Det var ändå stabilt och lugnt matchen igenom, även om SSK likt den första perioden fick ett visst tryck i slutet.

Om den första perioden var riktigt bra, den andra sisådär så var ju främst inledningen av den tredje lövens absolut sämsta del av matchen. SSK inledde starkt, sen fick vi ett tidigt PP som återigen var klappkasst och SSK kunde fortsätta trumma på och hade ju ytterligare en puck i ribban, så match av det här hade det ju faktiskt kunnat bli, men millimeterna var på vår sida denna match. Lite oroande att vi ändå efter en sån här match, där vi skapar så oerhört många bra lägen jämfört mot tidigare, ändå ”bara” vinner med 3-0 där ett mål är en lyckosam retur, en via en skridsko och en i tom kasse. Vi sätter väldigt sällan de klara lägena. Kontentan av detta? Som jag sagt sedan första ispasset, naturliga målskyttar saknas, men det räckte denna kväll. Vill vi konkurrera om en plats i SHL, skaffa dom som sätter dessa lägen och även levererar i PP. Då först blir vi bra och kanske till och med riktigt bra.

I ytterligare ett PP fick vi ju se ett litet storbråk som i slutändan gav oss spel 5 mot 3 och tror att SSK här inledningsvis tog chansen att få med sig nån extra utvisning, men det slog bakut och vi fick spel fem mot tre. Lycka för många lag, men inte för Björklöven. Bra så. Som sagt, mer PP nedan.

3-0 kom efter att SSK tagit ut skickligare målvakten som består av ett par benskytt och en mask George Sörensen precis som jag alltid förespråkat att löven borde göra. Ta ut målvakten när läge ges. Här fick SSK en offensiv tekning efter en rätt onödig icing av löven. Man tog timeout, plockade målvakten och satte in det hetaste man hade för dagen med hela 2.45 kvar. Då gav man verkligen laget chansen att få tid och utan stress bygga upp en jakt på första och främst reducering. Nu gick det förvisso käpprätt åt h-e med Alexander Wiklunds 3-0 bara 12 sekunder senare, men tanken är helt rätt. Sen fortsatte man att satsa på sex man även efter 3-0 målet. Skönt offensivt tänk av SSK. Den credden ska tränare Lundberg ha.

Matchen hade ju dock ett par sorgebarn. Sorgebarn numero uno är ju vårt PP. och denna kväll hade vi väl knappt en målchans i PP? Maken till menlös spelform och frågan man snart ställer sig är ju om spelarna OCH ledarna utbildats i hockey på tåget till Obbola? Visst, det finns många lag som är skickliga i PK, men faktum kvarstår att man skulle kunna ställa ut en syjunta från valfritt äldreboende och de skulle utan större svårighet (trots rullatorer) hinna med att stänga ytorna. Tror banne mig änkefru Siv-Britt efter sockenrättare Jonsson skulle hinna med vetelängd också och det bara när en spelare kladdar med pucken. Hur svårt ska det vara att ha lite rörelse? Även om man alltid har utgångspositioner så måste man ju förflytta och anpassa sig så man alltid är spelbar utan att det ska krävas ett Gretzkypass. Sen kan man ibland undra om det finns några varianter eller om grundtanken är hitta backskott från Åkerström eller Jacob Andersson från höger backplats och hoppas på det bästa? Vi är ju också de enda som anser att två likfattade backar är en framgångsfaktor även om statistiken säger annat. Hittade en video som visar bl.a. på detta. Kika,jämför och fundera. Diskutera sen gärna i smågrupper.

Nu ska jag inte uppmåla powerplay som en lätt spelform, för det är det inte. Krävs en rejäl dom spelförståelse och många parametrar att ta hänsyn till, men som jag varit inne på så många gånger denna säsong är att man måste utvärdera detta dagligen och ändra om inget fungerar. Man kan inte köra på i samma hjulspår och tro att allt löser sig med tiden. Har man gjort detta, så finns bara ett svar. Vi har då helt enkelt inte tillräckligt spelskickliga pelare att lösa powerplayets gåta och då får man jobba vidare utifrån det.

Sorgebarn två var åskådarantalet. Nu sa statistiken 3 334, men vi som var på plats vet ju att det faktiska antalet var rekordlågt och inte i närheten av 3 334 och så lite publik med Björklövenmått mätt ger ju direkt känslan av träningsmatch. Tyvärr tråkigt att löven efter en seger inte kan locka mer folk. Samtidigt drog Pantern 96 pers(!) mot tabelltvåan Oskarshamn, men det är en helt annan femma.

Tyvärr klev ju Lucas Eriksson av och det såg ju tyvärr inte bra ut när Nicklas ”The untouchable” Grossman tacklade Lucas efter en avblåsning för icing så att han själv föll över Lucas knä och Lucas klev ju av direkt och syntes inte efter det. Hoppas att det inte är allvarligt då han klivit fram mer och mer och sett riktigt pigg ut de senaste matcherna. Filip Cruseman ersatte utan att glänsa, men jag kan säga så mycket, den tejpningen av handleden som han har går inte av för hackor.

Trots allt, vi drog ifrån lagen under i tabellen och skaffade oss lite andrum inför tre raka bortamatcher. Vi stod också för en stabil och gedigen insats från förste till siste man och visade också att vi är ett riktigt bra lag när vi får första målet. Jag var faktiskt glad när jag gick hem. Att jag sen fick se Mike Helber spela in sina tre efter matchen live var också en upplevelse och samtidigt kika in fiskelådan med knappar.

Era reflektioner efter matchen? Skriv…

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.


Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

2 thoughts on “Reflektioner efter Södertälje

 • 6 december, 2018 kl. 16:22
  Permalänk

  De borde hyra in Conny Strömberg som PP konsult eller nåt. Ofattbart j-a dåligt.
  Se på Malmö som har pp specialisten Jeppe Mattsson enbart för denna uppgift.
  Och de har ett av Shls bästa pp med rätt så mediokra spelare….
  Men denna gång gick det bra ändå

  Svar
  • 6 december, 2018 kl. 16:25
   Permalänk

   Hehe, tänkte samma sak en tid sen jag såg en intervju med Conny på C More och hans svarta PP-bok.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: