Reflektioner efter Oskarshamn

Björklöven gick in med en härlig seger i ryggen där vi strimlade kringlor så det stod härliga till. i går hade vi nog inte kunnat strimla kål, då trubbigt var det. Här kommer fler reflektioner.

Ska man hårdra det så är det ingen större skillnad att spela mot Södertälje hemma som att möta Oskarshamn borta. Isytan är den samma, du ställer samma lag på isen och allt är egentligen lika. Ändå är det en så evinnerlig skillnad när löven lirar på bortaplan. Varför? Det tog oss alltså 10.01 att leverera första skottet på mål. Vi toppade det i andraperioden levererade det första skottet på mål efter ca åtta minuter. Var är det då som skapar denna passivitet på bortaplan, som vi inte är i närheten av att se i andra lag? Om man ska vara riktigt hård så skapade hade vi väl inte en riktig målchans värd namnet innan William Erikssons läge efter 9.47 i den andra perioden?

Fagervall pratade efter matchen om att vi tappade puck i anfallszon vid samtliga tre målen. Stämmer väl på de två första i alla fall och håller med om att det är just sådna här mål vi släpper till. Många av lövens insläppta i de flesta matcherna beror mer på egna misstag än ”riktiga hockeymål” från motståndarna. Går vi sen in på att göra misstag , så ser jag inte problemet som att vi i egentlig mening tappar mer puck än andra lag. Problemet är hur man hanterar motståndaren misstag. Andra lag utnyttjar dessa misstag betydligt bättre än vad vi gör. Kika på passningskvalitén och avsluten vid dess två mål. IKO drällde vi ett par tillfällen men vi lyckades inte alls hugga på dessa lägen. Återkommer nedan om dessa misstag i egen zon. Samtidigt kändes det tidigt som att Björklöven denna kväll inte alls var redo att montera ned lastbilstutan. Tekningsstatistiken är ett ganska bra riktmärke på hur fokuserat ett lag är och när vi förlorar den antalsmässigt 34-17 eller i procent 66,67 %-33,33 % (per period: 73 %-27 %, 58%-42%, 80%-20%).

Matchen i sig då? Ja, vi fick ju inte se en rolig match totalt sett utan det var tempofattig och rätt händelselös och det visar ju skottstatistiken också i 24-15. 1-o satte IKO efter dryga nio minuter där vi drällde med puck, där Cruseman måste få ut pucken, där Erik Rainersson helt missade när ”sin” back som smög upp bakom hans rygg samtidigt som Jacob Stenqvist inte alls hinner med sin markering. Återigen ser vi ett mål där hela femman verkar mer intresserad av vad som händer med pucken är att ta sin markering.

Vi städade sen av en PK bra vilket vi gjorde hela matchen igenom och det är skönt att i alla fall den spelformen verkar fungera.

Något jag funderat på är Björklövens förkärlek att rulla på sju backar. Man ändrar backpar i PK och i PP, vilket ofta medför att du efter ett PP eller en PK måste köra med andra backpar för att de som varit inne ska få vila. Lirar man då nästan konstant med olika bakpartners så är det inte konstigt att det blir misstag i egenzon. Helt omöjligt att vara totalt samspelt med alla backar i laget. Kontinuitet i den mån det är möjligt är så oerhört viktigt.

I den andra satt 2-0 målet där vi återigen drällde med puck, denna gång Simon Åkerström som tar ett märkligt beslut som Oskarshamn utnyttjade skoningslöst. Här väljer han alltså att försöka nå Mattias Granlund som får pucken på benskyddet och ut till Heinerö som är klinisk i avslutet. När det är så trångt så lägg bakom rygg till Jacob Andersson som ser ut att förvänta sig det och hamnar därför på mellis när Heinerö skjuter eller då upp med blicken och flippa ut diagonalt där Messy Jonsson har ytor stora som Värmlands skogar.

3-0 kom ju inte långt senare och där vill i alla fall inte jag beskylla laget för att drälla med puck. Visst, vi tappar puck i anfallszon, men är i överläge fyra mot tre när Oskarshamn går in i vår zon, även kan de med två pass kollra bort oss fullständigt och återigen tittar alla efter puck och glömmer sin markering. Här Jacob Peterson som hellre vill titta på hockey än markera. Just Peterson hade inte sin bästa dag med bl.a. 14 % i tekningar och då han oftast är våt enda hot vid sidan av förstalinan är det svårt att vinna. Samtidigt är ju laget sammansatt så att vi denna säsong inte ska förlita oss på ett fåtal spelare.

Vi kunde ju till slut sätta en puck, men det blev tyvärr alldeles för sent för att vi skulle kunna hota. 3-1 satt med 24 sekunder kvar och där tyckte man nästan, men bara nästan mer synd om Rifalk (son till en tidigare lagkamrat) än glädje för målet, men målet i sig var ju riktigt vackert med två snabba passningar av Emil Lundberg och Jacob Andersson gav David Lindqvist öppet mål.

Fagervall sa senast efter SSK att det ska bli otroligt skönt med tre raka bortamatcher för att få en rytm i bortaspelet och sätta en otrolig prestige i göra kanonmatcher borta. Hade vi fortsatt strimla hade jag sett fram emot onsdagens möte med formstarka Västerås. Nu gör jag det inte. Samtidigt har vi verkligen ingen press där och det kan väl vara den enda som talar för bortapoäng..och att vi faktiskt vann där senast med 2-0.

Kontentan efter den här matchen är i alla fall att Björklövens bortaspel fortsätter att vara oerhört uddlöst, viljelöst och trubbigt. Känslan nånschtans är att man inte ens tror på idén, men så illa kan det väl inte vara? Hemma är där man vill vara, men vill våra spelare lira borta?

Era reflektioner? Skriv en kommentar…

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.


Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

2 thoughts on “Reflektioner efter Oskarshamn

 • 8 december, 2018 kl. 16:42
  Permalänk

  Risken är att vi startat -19 betydligt närmre kval än slutspel. Självförtroendet lär väl också vara dåligt. Är det Grönberg som är skyldig till detta märkliga spelprogram?

  Svar
  • 8 december, 2018 kl. 17:33
   Permalänk

   Vet att klubbarna får inkomma med önskemål på det preliminära spelschemat, men att de ändringar man får igenom inte brukar vara många.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: