Reflektioner efter Oskarshamn

Ja, det finns en hel del att kritisera vårt Björklöven för, men är det något vi inte kan ta ifrån dom så är det konsten att hitta sätt att förlora på. Här kommer fler reflektioner.

Nä, det vill sig inte alls för vårt Björklöven. Vi gör matchens första mål, ett mål som nio av tio domare skulle godkänt. Vi tar ledningen sent i matchen vilket skulle knäckt nio av tio lag. Vi får öppet mål med 11 sekunder kvar, men Felix Sandström gör en tokräddning, en räddning som inte ens nio av tio skulle tagit. Vi får PP i förlängningen under hela 3.13 vilket säkert nio av tio lag skulle utnyttjat och sen följde då straffar där 13 av 14 lag är bättre. Då blir det jäkligt tufft att vinna.

Inleder med att konstatera att det var ett bra val att sätta Oscar Masiello i kassen och han gjorde det riktigt bra och var lagets främste. Jag var ganska övertygad att Werner skulle bli vår etta i år, men trodde nog att Oscar skulle få 13-15 matcher under säsongen. Nu lär han knappast hinna upp i det, men klubben måste tänka lite på framtiden. Werner lär få prova i Färjestad kommande säsong eller så drar han över till Colorados organisation och spel i San Antonio Rampage. Därför måste Oscar testas då jag inte tror han blir kvar i Luleå kommande säsong.

Mot Timrå hade vi alltså oerhört många skott i täck/block och det som varit ett genomgående tema i Löven i år fortsatte också i den första perioden. Trots att vi tilläts valsa runt i ytterkant av zon så ville alltså inte ett enda skott hitta fram till Felix Sandström i Oskarshamnskassen. Ett skott noterades vi för till slut…ett dump från mittzon. Tränare Joakim Fagervall menade efter matchen att vi var för trubbiga i offensiven. Vet inte för vilken gång i ordningen han säger det, men det beror ju på någonting. Brist på offensiv spets? Han pratar om att vi jobbar kopiöst hårt, men vilket lag gör inte det? Han menar att vi har ett dåligt byte efter ledningsmålet som leder till kvitteringen och det är ju något man måste jobba på. Det var ju samma visa mot Timrå. Här kan man inte skylla på att man förlorat på slutet och blir ängslig så ju Oskarshamn förlorat fem raka på hemmaplan och påverkades inte nämnvärt av vårt ledningsmål. De körde på.

Han pratar även om att ”Det är för dåligt” att man under sina PP:n i förlängningen knappt får iväg ett skott som att det är något tillfälligt för kvällen, skakar liksom bort det som en slump/tillfällighet. Han partar om att man inte tar avslut när man har lägen, men jag tycker inte det finns några. Återigen måste jag ifrågasätta valet av spelare. I det första PP:t satte man in två leftbackar. I det andra två rightbackar. I det första PP:t hade man Fredrik Andersson på mål(?) och Jacob Anderson på skott, karln som nästan uppfunnit grejen ”skott i täck”. När Fredric äntligen insåg detta och ville få rörelse och kom upp på skott, då sköt Jacke ändå. Det visar också att Löven inte har en minsta tanke i sina PP. Varför i så fall inte bibehållit Jacke med Stefan Andersson som normalt lirar i PP som i alla fall har en grej där de byter kant? Nä, Steffe fick lira med Westerlund.

Messys första mål då? Ja, solklart mål i de flesta böcker…ja, utom domare Holm då. Helt uppenbart att Roope Talaja blir tryckt mot Felix Sandström och då ska det vara mål…eller utvisning på Roope. Den stora grejen som Holm gör fel är att han dömer bort målet. Då är han enligt reglerna förhindrad att videogranska, så han måste varit 100 % säker på sin sak. Hade han istället dömt mål, hade han kunnat granskat och i så fall dömt bort det om han ansåg att det var målvaktsinterference. På bilden nedan ser ni att Roope står perfekt placerad utanför målgården när backen börjar trycka honom mot Sandström i IKO-kassen.

Talaja gör verkligen allt för att inte hamna i Sandströms famn. Ser själv i höjdpunkterna 20 sekunder in.

Såg ni förresten domare nr 56? Nja, inte lätt. Han var ju knappt en tvärhand hög. Tänk han försöka skilja på Oskarshamns Gustav Olhaver (200 cm) och Dan Pettersson i Västervik (198 cm). -Kan vi få vaktmästaren till isen. Det behövs en stege!

Gillar när något bryter mönstret. Finns inget: Du är för liten, för gammal, för snygg.

Nå väl, åter till ordningen.

Oskarshamn tog ledningen, ett mål jag tyvärr missade då sändningen la av. Det blev till i spel 3 mot 5 efter att Filip Riska i spel 4 mot 5 svarat för en bentackling som gav 5 minuter och matchstraff. Ett mål som sattes att Björklövenprodukten Marcus Björk som fortsätter att leverera i IKO och tyvärr var det ju inte slut här.

Vi fortsatte kriga och fem minuter in i den tredje perioden fick vi så hål på Brynäslånet Felix Sandström, då Marcus Messy Jonsson satte sitt ”andra” mål i matchen. Läckert framspelad av David Lindqvist.

Här kunde vi konstatera att numera råder obalans i laget. Sedan Axel Ottosson ”lånade” Messys välkända fiol efter sitt mål mot Timrå senast, bytte Messy alltså instinktivt till en annan klassiker, dvs. Pilbågen!

Efter en bra tredje period, klart mer sevärd än de två föregående, kunde vi till slut ta ledningen. Austin Farley är sist på pucken och hur härlig är inte scenen där Farley jublar ihop med det legendariske Lövenfanet Henry?

Den synen är ju magisk!

Tyvärr kunde vi ju likt mot Timrå inte hålla emot utan blev mjuk som en tinat lax i bytet efter. 2-2 satt bara 51 sekunder senare. Hur kan ett mål framåt för oss ofta bli så ödesdiger, men för våra motståndare ofta en morot? På samma sätt, ett mål för dom är en morot och för oss en lass dynga? Ska allt med Björklöven vara så ologiskt?

Sen fick vi ju en gyllene läge med 11 sekunder kvar av matchen, en snabb kontring signerat Farley/Ottosson som är våt enda egentliga hot över fyra kedjor och hade det inte varit för en enastående prestation av Felix Sandström som alltså gör en helt sjukt räddning så hade vi vunnit. Här kan man fundera över följande. Jag skrev detta. Gustav på Lövenbloggen skrev följande: Flytten av Farley tillbaka till Otto och Linkan gjorde att den formationen var oerhört svår att stoppa och att Farley vaknade till igen. Tyvärr Blir Björklöven väldigt svaga kreativt över de andra linorna även om de ibland med fart och energi kan ta sig till lägen ändå, men det är en avvägning om den linan ska toppas eller om den ska spridas ut. Jag förstår att Fagervall testar lite olika.

Ändå menar man att offensiven finns i gruppen? Tre som är heta ihop eller ska spridas över fyra linor? Är det en bra offensiv? Jobba hårt i 60 minuter och bra offensiv är i min bok två så skilda saker att de inte ens bjuds in till samma fest.

Felix Sandström förresten. Utöver att han var bra, någon som tänkt varför Oskarshamn igår släppte sin andre ”ordinarie” keeper Ludwig Engsund? Det kan ju bara bero på att man är överens med Brynäs att om att dom lånar ut exlövet Linus Fernström till IKO om man bestämmer sig för att ta hem Sandström.

Nåväl, vi tog poäng för första gången sen 2010 och man ska plocka med sig det positiva.

Väl i förlängningen fick vi som jag redan skrivit ovan om ohyggligt med tid i PP, men där vet vi hur det gick. Vi vet också hur den följande straffläggningen gick och hur de 13 senaste straffläggningarna gått. Om inte läs mer HÄR.

Sen är det väl typiskt, att Björklövenfostrade Marcus Björk satte alla tre IKO-kassar. ”Släkten är värst” är ofta en klassiker mot Björklöven och den här kvällen kommer fortsätta ge bränsle på den brasan. Karln har inte gjort ett hattrick sen junioråren och då som forward och så kommer det mot oss.

Ja, summerar vi detta så kan vi bara komma till samma konklusion som tidigare. För långsamt anfallsspel och följaktligen för ineffektivt. För dåligt powerplay och mycket mer behövs inte för att fortsätta ta mindre poäng än sitt motstånd. Sen kan vi fortsätta hitta ursäkter för dagen eller ta tag i det egentliga problemet.

***

Visste ni att Södertälje som haft förtvivlat svårt på hemmaplan igår valde att spela med bortatröjorna hemma? Det höll så när på att skrämma bort hemmaspöket, men med 41 sekunder kvar av matchen kvitterade BIK Karlskoga som sen kunde avgöra i förlängningen. Sa jag att dom gjorde det i PP, i spel 4 mot 3? De behövde 45 sekunder.

***

Era reflektioner efter matchen?

2 thoughts on “Reflektioner efter Oskarshamn

 • 27 januari, 2018 kl. 09:01
  Permalänk

  Han dömde ju mål, i varje fall pekade han mot målet!

  Svar
 • 27 januari, 2018 kl. 11:33
  Permalänk

  Fagervall o laget som inte har problem me offensiven ?

  Vi har inte problem me offensiven vi har gjort över 100 mål?

  Så vi behöver bara brunkare o defensiva specialister ? Visst det behövs oxså men . Det behövs offensiv kraft oxså . O det e dags o värva in det nu !

  Så om dom hade gjort 150 mål nu hade det varit ett problem el ?

  Offensiven saknas . 3- 4 spelare e dom som ska göra det framåt ? Suporterspelaren Roope blev en extrem flopp med tanke på lönen !

  Murphy o hutch saknas oerhört .

  O där måste man agera nu !

  För om ett 10 tal+ matcher kan den här säsongen va slutspelad .

  O då dags för en lång försäsong igen ..

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: