Reflektioner efter Oskarshamn

Oskarshamns dröm om att toppa Västerviks 6-1 slutade med en femetta långt ned i halsen. Sug på den Jens Gustafsson. Här kommer fler reflektioner.

Inför matchen sa Oskarshamns assisterande tränare Jens Gustafsson till Barometern.-Västervik gjorde på samma sätt nyligen och vann ju med 6-1. Kan de göra det kan vi. De fick ju massa cred av C more för det och vi är ju ett bättre lag än dem så då borde vi också kunna göra det. Det kan säkert varit mycket av avsaknaden av ödmjukhet som gjord att man inte kom upp i den kapacitet man brukar. Underskattning på den här nivån brukar straffa sig ganska hårt, det om något har ju vi lövare fått erfara i år. Vi kan bara säga, tack för den, Jens.

Sen stod inte Oskarshamn för någon genomdålig insats utan hade en frisk checking inledningsvis som vi hade väldigt svårt med. Hade det inte varit för en Adam Werner som flera gånger om räddade sönderstressade Björklöven hade vi inte haft en 3-1 ledning efter två perioder, kanske inte ens en ledning. I den tredje städade vi av matchen på ett bra sätt och slutresultatet 5-1 hade ju faktiskt kunnat varit något mål till, trots att det var ganska jämt.

Benar vi ut matchen lite till så är ju alltid första målet oerhört viktigt, framförallt om du är ett lag i motgång som Björklöven just nu är/var. Jacob Andersson hittade en fin lucka i ”gubbhörnet” eller kan man hitta det i ett skott från blå? Ja, den satt i alla fall i fin höjd just ovanför Ragnewalls vänstra benskydd. Ragnewall förresten, stod bredvid Oskarshamns bås under uppvärmningen och vid ett tillfälle kom han fram till båset och visade tydliga problem med nacken. Om det sen påverkade hans spel och den smäll han sen fick i den andra perioden när Ottosson tryckes in i honom vete tusan, men tycket inte riktigt att han gick att känna igen. Inte alls så stabil och säker som jag sett honom tidigare.

När vi sen fick 2-0 tidigt i den andra perioden så kändes det som att det kanske skulle kunna bli vinst denna kväll. Starkt där av Austin Farley som missade första passet till Axel Ottosson med hann med ett snabbt pass till innan läget var över och Otto kunde raka pucken i tom kasse och vilken lättnad det verkade vara för Otto att sätta den pucken. Han var riktigt, riktigt glad när han kom till båset.

Något vi noterade att Löven ofta gör efter ett mål framåt är att man slänger in fjärdelinan och på så sätt inte drar nytta av den boost ett mål framåt ofta ger. Istället hamnar vi i stället i egen zon och ger bort en chans att rida på en våg.

Sen fick vi nog uppleva säsongens hjälteinsats av PK-kvartetten Stefan Andersson, Mikko Pukka, Andreas Wikström och Marcus Jonsson som fick spendera hela PK:t i egen zon och att de höll undan där är inget annat än just en…hjälteinsats!

När vi sen fick ett powerplay (trots att PP-statistiken denna kväll skrevs till 50 %), så såg det väl inte jättebra ut och så får man inte släppa till ett två mot noll läge bakåt. Där kände man att någon gång kommer IKO göra mål på våra misstag och det kom ju tätt efter det PP:t och påminde om alla de övriga chanser som IKO chockade fram. Ett till synes kontrollerat uppspel fastnar längs sarg och tillbakaspelet missas och vips kan IKO sätta pucken i mål, utan att på något sätt förta sig. Sådana misstag får inte ske på den här nivån.

Vi fick sen ett nytt PP en tid senare som inte är värt att skriva om, men väl hur utvisningen kom till. Stefan Andersson var smart att lägga pucken mot Oskarshamns bås när de bytte och då är det väldigt vanligt att fel spelare får tag pucken och det blir spel med för många spelare som också skedde här.

Vi skulle dock få sista ordet i den andra perioden då vi i en kontring fick ett friläge genom Alex Hutchings, som fick lite extra yta genom att Mikko Pukka ”råkade” hamna lite i vägen för närmsta IKO-spelare. Pucken satt fint innanför ribban mitt i målet, med spelet fortsatte som att han träffat ribban. Dock gav träffen inte en klar klang som en träff i ribban ger utan en mer ostämd klang som en träff i innerstolpen och mycket riktigt. Efter att Schilken ringt vid nästa avblåsning godkändes mycket riktigt målet.

Hutch var dock inte färdig än, utan bara 29 sekunder in i den tredje perioden satte han sin andra kasse för kvällen och det var riktigt läckert, när han stående på knä fick in pucken. Såg lite ut som att den HÄR känns het just nu.

Innan slutsignalen hann vi även med ett mål till då Tobias Hage fullbordade femettan med ett mål till i PP. Sen var vi nog närmare ett sjätte mål än IKO ett andra.

Summa summarum: Werner ihop med ett väl fungerande special teams och en stängd tredje period. Kan vi säga att det här var näst intill en väl genomförd match i 60 minuter? De lägen Oskarshamn skapade var pga av deras goda checking men än fatala misstag för lövenspelare. Samtidigt måste vi hitta enkla lösningar mot just en sån checking. Det går inte att försöka vara för kreativ i sådana lägen utan då hellre chippa ut pucken. Sen gör ”rätt” spelare mål. Hutch är värvad att göra mål, han glänser inte alltid, men är där på rätt ställe. Ottosson skapar många lägen men har lite ström i klubban i de avgörande lägena. Kanske det lossnar nu? Ska man envisas att köra Jacob Andersson i PP kan han ju lika gärna göra mål ,eller hur?

Dagens stora ? Vad var det med Roope Talaja denna kväll? Maken till felbalaserad och lättretlig spelare han man sällan sett. Sen hade vi tur att han inte fick 2 minuter till när han tog med sig en blå hjälm och till råga på allt slängde in den i lövens utvisningsbås efter sitt slagsmål. Visst såg det lite kul ut, men helt emot reglerna. Det kändes som att den var ända gången vi hade tur med domare Schilken. Har den karln för övrigt inte någon splitvision eller spelsinne överhuvudtaget?

Roope Talaja, ute på promenad med sin blåa handväska? Foto:Lövenbloggaren

Efter matchen lämnade vi hallen tämligen omgående och mötte Nicklas Johansson utanför i nedjoggnings utstyrsel?? Spelar karln i onepiece, eller?

Vet ni förresten vad fördelen med att dricka kaffe på hockey? Att man uppskattar det så mycket mer hemma sen.

Sen utsattes sonen för ett uppenbart mutförsök inför matchen. Som jag skrev ovan så var vi bredvid Oskarshamns bås under uppvärmningen så helt plötsligt kommer Tom Linder fram och ger sonen en puck och småsnackar lite.

Hörde att många hade svårt med kommentatorn i TV-sändningen. Vissa ville slänga ut…kasta frisbee med platt TV:n , men det fanns tydligen en som gillade hans språkmelodi och gick så långt som att han ville grogga med kommentatorn. Finns nåt gott i allt. 🙂

Ni med lite gott minne vet ju att jag tidigare sett tecken i affärernas skannrar. Det har varit som bortblåst ett tag, men inför matchen fick jag en känsla och fotade skannern.

Rätt nära, va?

Nä, nu stänger vi den här matchen och ser fram emot lördagens verkliga sk ”sexpoängsmatch” mot BIK Karlskoga. Seger och vi har 12 poäng ned till negativt kval. Förlust och det är bara sex.

Era reflektioner efter denna match? Skriv en kommentar…

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på Hockeyallsvenskan? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan för att ta del av ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll.

 

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg gärna något spel för att krydda säsongens matcher!

8 thoughts on “Reflektioner efter Oskarshamn

 • 14 december, 2017 kl. 09:19
  Permalänk

  Var ju allt annat än en bra match av löven är ju bara tur vi var effektiva för Oskarshamn var väldigt platta. Hade inte Oskarshamn haft så platta avslut i andra när löven återigen visar hur värdelöst uppspel vi har och bjöd på läge efter läge hade vi säkert blivit krossade igen. Nä inte mycket att ta med sig förutom målen och Werners målvaktspel

  Svar
 • 14 december, 2017 kl. 10:11
  Permalänk

  Jens Gustafsson fick i alla fall återuppleva sitt favoritprogram Femettan med Staffan Ling som sändes från just Umeå under åren 1983-1994.

  Svar
  • 14 december, 2017 kl. 10:29
   Permalänk

   Ja, det var ju en klassiker:)

   Svar
 • 14 december, 2017 kl. 10:14
  Permalänk

  Måste vart otroligt snöpligt för Oskarshamn 🙂 Stadig analys, har undrat lite varför Löven haft så svårt att göra två snabba mål. Det känns ju nästan lite overkligt när det händer.

  Kan ju också tycka det är lite synd att Werner inte får hålla nollan. Men nu när Emmerdahl är tillbaka så kommer nollorna och procenten i boxplay gå upp. Kan det vara så enkelt?

  Hoppas grabbarna inser att BIK kommer vara desperata och håller sig lika kalla som mina öl på lördag.

  Svar
  • 14 december, 2017 kl. 10:28
   Permalänk

   Nä så enkelt som att Emmerdahl är åter ska leda till stordåd är nog att ta i, men det stärker konkurrensen, något vi ju inte haft på backsidan i år. Någon ska upp på läktaren och dit vill ju ingen. 37 ex har ju steppat upo rejält de två senaste matcherna. Hoppas fler tar rygg.

   Svar
   • 14 december, 2017 kl. 11:52
    Permalänk

    Håller med ang 37 men jag är orolig över den svacka som Pukka befinner sig i. Han hade inte ett misstag i fjol och inte heller i början av denna säsong, men nu är det inte mycket som stämmer för honom. Han är otroligt viktig så månne han hitta vägen upp igen?.

    Svar
 • 14 december, 2017 kl. 12:33
  Permalänk

  Ok, ni har ju koll. Tänkte mer att små saker kan göra stor skillnad åt båda håll. Nu får ju Löven alltid en av Pukka-Backman-Emmerdahl på isen om dom väljer att spela så. Dom kan ju även få en överkuggning i boxen om dom vill.

  Ni har ju lite kontakt med spelarna, så bara för du nämnde 37 så kan jag komma med ett litet tips som du kan ge honom? Jag såg i någon intervju att han blev kallad något i stil med ”slarver” dvs lite oordning på sakerna i omklädningsrummet.
  Hur dumt det än låter så kommer han bli bättre på isen om han började ha full koll på sakerna i omklädningsrummet. Det är sådant som stör det undermedvetna. Nu kanske han redan har fixat till det eftersom det börjat gå bättre 🙂

  Det tipset gäller ju alla som har lite oordning på grejerna. Samma sak med det där som du sa om 4;e femman vid mål. Fagervall kanske själv inte tänker på det offensiva och bara tänker på det defensiva vid mål.
  Man kan ju nämna det i all välmening. Svårt att tänka på allt hela tiden. Som Fagervall själv nämnde, så är det lätt att skaffa sig rutiner, både bra och dåliga.

  Svar
 • 14 december, 2017 kl. 22:24
  Permalänk

  Ingen som reflekterar att vårt sekretariat blåste oss på nollan, för att när det blir blockering i lövens zon 10.44 så ska det vara powerbreak sen tio sek senare gör IKO mål. Hutch försöker påtala det för domarna men dom bara viftar bort det hela. Kunde ha blivit matchavgörande.

  33:07 Powerbreak
  30:55 2-1 (EQ) IKO 68. Hagelin, Joakim (6)
  49. Johansson, Niklas

  28:33 2 min IKO 2. Cederholm, Jacob Interference
  (28:33 – 30:33)

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: