Reflektioner efter Mora IK

Stabilt, tryggt och så lite Vanheden. vad mer kan man begära av en måndag? Här kommer fler reflektioner.

Vi fick väl se en lite matt start och det kändes lite som det gör när tabellmässigt sämre lag är på besök. Lite lojt på både is och läktare fram till matchens första utvisning som drabbade Björklöven, men då blev det en jäkla fart åt alla håll. En gemensam nämnare mellan Alexander Wiklund, David Lindqvist och någon Moraspelare var att alla fick varsitt friläge tämligen omgående utan att någon lyckades bryta dödläget i matchen.

Det skulle dock den utvisade Pontus Andreasson göra. I en kontring hittade Fredrik Weigel Andreasson som släpande forward, där Emil Lundberg gick på mål och banade väg och när Andreasson får sådana lägen är han kall dom en öl, lugn som en filbunke eller kylig som en isvak under tidigt 90-tal. Du väljer, han levererar. En liten visp och väck var Isak Wallin i Morakassen. Minns ni förresten vilken spelare som under 90-talet hade smeknamnet ”Elvispen”? Åter till Andreasson. Han växer för varje match och är så elegant att han är ibland är värd hela entrépengen. Det tror jag bara man sagt om en spelare tidigare och det är Sajsa Beliavski.

Mora var dock inte ofarliga och kändes rätt farliga i sina omställningar. Mattias Pettersson var dock väldigt säker i Björklövenkassen och sen hade han ju både ribba och stolpar med sig matchen igenom och höll ju sin andra raka nolla. Starkt med tanke på hur få matchen har fått i år. Detta var bara hans fjärde match, men ser man statistiken till de som spelat mer än en match så har han faktiskt bäst statistik, hela 96,70% och det är grymt starkt för en andraspade.

Björklöven vann den första perioden med 1-0 och 17-6 i skott och självklart borde man ha lett med något mål mer.

Den andra perioden var ju spelmässigt sämre från Björklövens sida och trots powerplay direkt från starten fick vi inte se något lövenmål utan Mora fick mer att säga till om. Därför kom Oliwer Larsens 2-0 mål väldigt viktigt och lite förlösande. Inte hans hårdaste eller mest välplacerade skott, men alla mål räknas och det här blev ju lite det som fick Mora att tappa musten. Fin assist av Erik Rainersson (inte Ragnarsson som kommentator Lars Lindberg ville kalla honom). Grattis till säsongens första poäng, Erik. Lite kul kuriosa kring målet var ju att nr 26 satte skott nr 26 i omgång 26. Väl scoutat Sweetangel.

Nä, Björklöven är lite som en fin kaffekvarn. Man maler och maler som till slut resulterar i en god dryck som alla inom hockeyn uppskattar, nämligen kaffe.

Måste bara inflika att Moras tredje backpar var en ganska skön syn. 179 cm Victor Amnér ihop med 172 cm Isak Pantzare. Ett backar som inte är mer än två äppel hög och spelade så hårt och tufft är häftigt att se. När det gäller Pantzare såg det nästan ut som att man inför matchen var kort på folk och typ ”Jag har grabben med mig. Han kan hoppa in.”

Sen fick Justin Crandall en klubba på näsan och blödde, men vill inte bli omhändertagen i båset, trots att Lennart försökte så got han kunde. -I´m okey! sa Crandall ett par gånger och till slut fick han gehör. Han vill lira och i bytet efter satt 3-0 av just Crandall. Riktigt, riktigt fin assist av Alex Hutchings och vilket kyligt avslut av Cranie. Kvalité precis som Andreassons 1-0 mål.

Noterade att Tyler Vesel haltade ut i slutet, men då var den bara halv annan minut kvar och säkert inget farligt, då jag inte såg någon situation på isen som skulle föranlett en skada, men självklart vill man inte se en match utan honom.

Grym publiksiffra igen. 4 078 åskådare på en måndag, vilket är den nionde hemmamatchen av 13 denna säsong över 4 000.

En riktigt stabil insats av Björklöven och jag kan ändå inte släppa att jag upplever att vi fortfarande har lite sparkapital. Vår första PP-uppställning är ju inte alls där dom var tidigare. Känns som att Alexander Deilert inte kuggat i på samma sätt där han var innan avstängningen. Lägg till att Emil Lundberg har mer att bevisa. Samtidigt går uj spelare som Sebastian Selin och Alexander Wiklund på 110 % varje match. Vad ska stoppa vårt Björklöven?

Skulle vara domarna då, för tränare Joakim Fagervall var allt annat än nöjd med domare Johan Nordlöf efter matchen. De diskuterade någon/några situationer rätt länge efter att spelarna lämnat isen. Inte helt omöjligt att det rörde pååkningen av Mattias Pettersson som sen renderade två minuter för David Lindqvist som i tumultet efter visade fina brottningstakter mot Dustin Gazley, som matchen igenom hade många åsikter mot allt och alla och en massa tugg mellan båsen, men kontentan blev att han druttade på ändan vid Lövens 2-0 och åkte ut i återkval.

Avslutar med något jag helt klart trodde var skämt och ihopklippt, men det här är alltså sant. Enklast är att citera ordkonstnären @kajbjorkhagen på Twitter, som också var där jag såg detta först. Domare André Hiljanens kommentar efter matchen och om kommentarerna var den enda, men VEM i herrans namn intervjuar?

Det första jag noterade inför första nedsläpp med just Hiljanen var att jag utöver att han likt Amnér och Pantzare bara var två äpplen hög var att han verkligen utstrålade ”Här är jag och jag ÄR fantastisk”. Otroligt spänstigt rörelsemönster som rakt av osade självförtroende.

Era reflektioner efter 3-0 mot Mora? Skriv en kommentar..

One thought on “Reflektioner efter Mora IK

 • 3 december, 2019 kl. 20:53
  Permalänk

  Återigen en stabil insats av löven framförallt defensivt men lite för mycket lekfullt emellanåt. Och visst finns det förbättringspotential trots att dom går som tåget nu, som ni skriver PP fungerar väl si så där men framförallt måste nog effektiviteten bli bättre, 3 mål på 45 skott det är inte godkänt. Men jag tror det kommer sig av att koncentrationen inte var riktigt på topp.

  I början av säsongen så tyckte jag att det blivit mycket bättre på domarsidan med det nya 4- domarssystemet. Men efter en bra start på säsongen så blir det bara sämre och sämre, som igår hur är det ens möjligt att undgår trimningen på FA mitt framför Moras mål. Och det mest horribla var väl pååkning att Pettersson. Domarna kanske efter matchen försöka analysera sin insats istället för att försöka spela in en rolig domarkommentar där som vanligt det inte finns några situationer värt att belysa. Hoppas att det tillsätts två ( fyra ) bra domare till på lördag som klarar av att döma ett hett derby så inte fokuset blir på domarna.
  Sett dom två första perioderna av Vita Hästen – Timrå och även där är det en otroligt svajig insats av domarna och en så ojämn nivå på bedömningarna så man häpnar. Nej det måste bli skärpning i domarkåren och så måste dom kunna tåla att få kritik och sluta att hålla varandra om ryggen och tycka synd om sig själva utan istället rannsaka sina insatser och erkänna sin feldomslut. Det är enda sättet för domarna att få respekt med sig.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: