Reflektioner efter Mora

En stabil insats gav en 5-3 seger och säsongens tredje raka seger i Smidjegraven Arena och också en matchboll för semifinalspel. Här kommer fler reflektioner.

Inför matchen var man i vanlig ordning ”skit” nervös och när laget presenterades så drog man faktiskt lite på öronen. Perron och Belov skickade på läktaren. Jo, tack, skönt att man agerar.

Sen triggades irritationen lite då man inte körde vidare med typ samma lag som senast och som man aviserat utan rörde om rejält i kedjorna… igen!

Nu ska jag inte säga att bytena blev fel, för Sebastian Selins intåg i kaptenskedjan var precis vad de behövde. Sebbe låg själv bakom de fyra första målchanserna vi skapade och bara synd att han inte fick sätta någon av dom, men det satte på något sätt avtryck för resten av matchen.

Mora skulle dock inleda målskyttet när man lite enkelt kunde sätta en retur där vi ville för mycket och alla jobbar stenhårt på samma spelare. Vilja är en sak, men det får inte mynna ut i dumdristighet. Det hände här. Viktigt att hitta balansen mellan hårt jobb och systemet. Det fallerade här. Målskytten i röd ring. Sen vet jag inte om taktiken är att en ytterforwards ska hjälpa till när backar överbelastar, men vi fixar det ju inte.

Sen häpnade jag, något inte är ovanligt när Herr Harald (Lücker) går igång. Han lät överraskad att Mora ofta skjuter höga skott mot Kevin Poulin? Han, som sitter som expert i TV, måste väl ändå efter de två inledande matcherna förstått att Mora scoutat Kevins benägenhet att gå ned tidigt vid målchanser? Annars kan jag ta över ditt jobb. Det fattade jag efter ett par minuter i match 1.

Nä, utöver att vi skapade en del halvchanser i de första bytena så var den första perioden helt och hållen Moras och jag trodde verkligen Alexander Wiklunds utspel i media om fega Mora skulle få laget att bli riktigt griniga, så där som kan få Alex Hutchings och Justin Crandall så där härligt snacksaliga, men icke. Oron och toalettbesöken fortsatte.

Slut på den första perioden och då tänkte man det skulle bli bättre och så blev det ju… men inte direkt. Nä, först skulle C More köra sina ”säsongskarameller” och ”årets bästa” för typ 28 gången i rad. Visst, men är skitkul med ett sådana utmärkelser, men bara en gång, inte varenda eviga paus i varje match resten av säsongen. Vi betalar överpris för vad vi får fast vi är lika många tittare som de i SHL. Är det för mycket begärt med en liten slant till lite kreativitet runt matcherna? Viasat var billigare, men jobbade häcken av sig före, under och efter matchen, till och med kring kvalet upp till Hockeyallsvenskan? Nä, lagstifta om att samma kanal inte få ha bägge ligorna Hockeyallsvenskan och SHL.

Åter till matchen och den andra perioden. Här fick vi äntligen se lite effekt av Wiklunds uttalande. Vi började komma Mora under skinnet. Det började med att Alex Hutchings retade retstickan Lucas Wernblom vilket gjorde att Nils Andersson-kopian Simon Johansson ville kolla hur bra Hutch visir satt fast i hjälmen, men två minuter på botbänken som belöning. Här satte Olle Liss kvitteringspucken till 1-1, eller satte och satte, rullade in men alla mål räknas, även de som domarna ringer på fast de dömt mål, bara för att Mora ville det. Höj er! Tro på dina egna ögon och dina beslut. Målet blev dock inget PP-mål då utvisningen var över i samma sekund som pucken rullade in.

Här trodde jag vi skulle ta över matchen, men Mora skulle chocka oss med ett 2-1 mål, där försvaret åter igen stirrar puck och missar Wernblom på bortre stolpen. Vi måste bli betydligt bättre på att räkna in i egen zon. Ett fyra mot två läge ska INTE få bli till ett öppet mål, där en forward ska försöka rädda upp situationen.

Sen är det väl märkligt att Alex Hutchings och inte Olle Liss fick ett minus i statistiken? Sen är det kanske bara i Umeå man har femtielva statistikpersoner? I Mora kanske man prioriterar att heja? Här ska vi dock premiera passningsläggaren Ludvig Larsson som i intervjun förklarade att han försökte lägga en flippmacka till Wernblom och den gick hem. Använder man ordet flippmacka är man välkommen hem till mitt middagsbord. Respekt Ludwig!

Vi skulle dock kvittera och det genom Gustav Possler som hittade luckan i gubbhörnet efter en fin framspelning av Olle Liss. Det är ju sådana här mål vi fick se massvis av ifjol. Sylvassa omställningar och det vill man ju se mer av.

Nåväl, från här och framåt var det gröngult och enbart gröngult… och lite Oskar Eklind. Om han var matchhjälte i Umeå senast så föll han lite för Björklövens psykningar. Äkta hattrick i utvisningar är inget man skriver ned på sitt CV och säkert inte agenten heller. Nu hade Justin Crandall redan gett oss ledningen med 2-3 innan han satt på botbänken vid matchvinnande 2-4 målet, signerat Alex Hutchings, men vilken skarvning av Alexander Wiklund!

Mora försökte givetvis komma igen i den tredje perioden, men efter att man gjort en Björklöven, dvs spelat med sex man, punkterade Björklöven matchen med sitt andra mål i powerplay, denna gång med J.T. Brown sist på pucken, efter att Olle Liss formligen skjutit sönder målramen, Axel Ottosson vunnit en 50/50 puck, Pontus Andreasson trollat lite innan JT gjorde karriärens enklaste mål till 2-5.

Mora reducerade sen till 3-5 i powerplay, men resten var mer eller mindre en transportsträcka. Dock blev jag lite sned vid det målet. Hur ställer vi egentligen upp? Ävenom vi tekar utåt banan så ställer man alltid spelarna id insidan av tekningscirkeln om man inte är 200 % säker på att man vinner teken?? Nu blev vi ju grymt straffade som vi inte hade blivit om vi just ställt bägge backarna på insidan. Nu redde vi ut matchen, men detaljerna. DETALJERNA!

Vi pratar inte om detaljen att Alexander Wiklund oattackerad missade två öppna mål i slutet. Den nämner vi inte. Han har kanske fyllt sin kvot?

Avslutar med några andra noteringar, som att Moras lille storback Isak Pantzare tidigt i matchen fördes till sjukhus efter att ha täckt skott med bröstkorgen och han liknar verkligen Adam Plant i spelstilen. Knappt ett äpple hög men fullständigt orädd och hänsynslös mot den egna kroppen. Oftast räddar du ett mål, men ibland får du lämna isen i förtid. Han ska enligt Moras tränare Johan Hedberg vara ok. – Isak är på väg på undersökning. Han är en krigare ut i fingerspetsarna, men pucken tog olyckligt på ett oskyddat ställe. Jag har pratat med honom och han är okej, men vi får se vad det är för något. Pantzare var en spelare jag för övrigt gillade redan under tiden i Oskarshamn. På tal om Johan Hedberg så fick han ju inför matchen priset som årets tränare och det är mer än välförtjänt. Utöver att han fått ihop ett rätt nederlagstippat Mora att hota om en SHL-plats är imponerande, men även hans agerande runt omkring, han sätt att exempelvis försvara Björklöven kring spelskandalen, hans sätt att hantera förra förlusten och den icke utdömda utvisningen. Bra val i mina ögon.

Vi tar ledningen md 2-1 i matcher och kan avgöra på söndag, även då i Smidjegraven Arena. Jag tror vi gör det. Vi har tröttat ned Mora rejält och har svårt att se att de i det här läget tar två raka mot oss. De går på rejält lite folk och vi har nästan en hel femma där hemma som bara vill in och kriga.

Era reflektioner efter 5-3 mot Mora? Skriv en kommentar..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet.

2 thoughts on “Reflektioner efter Mora

 • 27 mars, 2021 kl. 13:00
  Permalänk

  Flippmacka låter så mycket bättre än engelskan ”saucer pass”

  Svar
 • 27 mars, 2021 kl. 15:35
  Permalänk

  En till sak om Hedberg. Innan tredje perioden (eller om det var efter matchen) försökte Cmores utsända att få Hedberg att erkänna att laget uppträtt odisciplinerat i andra perioden. Något vi alla kunde se. Ett försök att montera bort Hutchings visir, en stöld av Browns hjälm och ett yxhugg med klubban mot plexit framför utvisningsbåset.
  Och jag är övertygad att detta var en av punkterna som Hedberg tog upp i utvärderingen av matchen. Men att hänga ut spelare i Cmores direktsändning – icke då. Odisciplinerat? Nejdå inte alls.
  Gillar det ledaskapet. Mora är att gratulera.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: