Reflektioner efter Leksand

Tyvärr ytterligare en förlust, men denna gång känner man sig i alla fall som att vi verkligen gav matchen chansen, men allt är förstås inte bara ros. Här kommer fler reflektioner.

Egentligen en riktigt bra genomförd match av Björklöven, bra energi, bra fysik, bra tempo och egentligen bara millimeter ifrån succé, men men de brister vi sett hittills i år fortsätter att visa upp sig och det känns lite oroande att man ändå tycker att det verkar räcka och tror att det kommer att lösa sig. Kör man bara vidare i samma hjulspår så kommer et lösa sig. jag tror inte det.

 

Vad är då bristerna? Ja, den offensiva spetsen för det första.Det känns som att vi ofta är väldigt nära och att det bara är otur eller att vi har millimeterna emot oss, men sanningen är ju att kvalitén på en passning bara behöver vara några decimeter fel för att du behöver någon tiondel extra för att lägga till pucken och under den tiondelen hinner motståndaren täcka mer och målvakten förflytta sig lite extra. Sen är det riktigt bra läget förbi.

Så är det inte med genuina målskyttar. Där kommer allt naturligt och automatiskt. De behöver inte tänka till när läget dyker upp. Det behöver dem andra som inte är vana att göra mål och då förlorar du den där tiondelen som innebär att ett riktigt bra läge istället bli en alibiskott, en bra räddning eller ett skott i täck. Tycker trots en till synes bra insats igår inte att sportchef Grönberg ska sitta lugn i båten. Han ska jaga den spelaren/spelarna som sätter de här lägena. Vi måste förfina det som är bra så det blir mycket bättre.

En annan brist är ju vårt spel i special teams. Har listat den sk. 100-listan tidigare och expertkommentator Harald Lückner tog upp det under matchen, där man adderar PP och PK och bör hamna över 100 %. Vi ligger på 87,31 % och det är för dåligt. 11:a i både PP och PK är helt enkelt inte siffror för ett topplag.

Fortfarande, vi gör en riktigt bra match, men fråntar inte det faktum att målskyttet är vår akilleshäl och det måste fixas till och det görs inte med befintlig trupp. Det blir exempelvis oerhört svårt att vinna när man bara gör ett mål och just målskyttet på bortaplan är ju faktiskt anmärkningsvärt. Vi har gjort tio mål på sju bortamatcher. TIO! Många lag har gjort det dubbla eller mer. Ska vi fortfarande tro att det löser sig medan tåget går och vi sitter lugnt på perrongen?

Sen måste vi våga ha lite snabbare spelvändningar. Leksand fick väl en fyra-fem 3 mot 2 och 2 mot 1 lägen. Hur många hade vi? Finns trots allt en del att jobba med.

Sen hade vi kunnat få med oss minst en poäng och tänker då främst på Emil Lundbergs läge i slutsekunden. -Jag ser att han skjuter åt det hållet och flaxar till lite! sa Leksands målvakt Axel Brage efter matchen. Samtidigt var han inne på att han tyckte det var ganska lugnt. -Löven hade bra snurr utan att skjuta. De skapade inte lika bra lägen som Oskarshamn gjorde. Tyvärr är han ju inne på en annan brist och det är att vi själva upplever att vi spelar bra, har bra snurr och press, när det egentligen precis det som motståndarna vill, ha oss på utsida och ingen som riktigt vill/vågar ta striden på mål.

Matchen lilla snackis blev ju förstås bedömningsnivån gällande kontakt med målvakten. Björklöven fick en utvisning på Sebastian Selin som blev direkt matchavgörande, men Leksands hade en liknande där man valde att fria. Håller med tränare Fagervall om att det måste vara tydligt vart nivån går. Tänkte precis i situationen med Selin att det var skönt att någon bröt in på mål istället för att ta den mjukare vägen runt målet, men när det pratar om att våga bryta in på första stolpen, men till 99 % riskerar att åka ut, vem ska då våga ta den vägen?

Nåväl, inledde med en grundtanke om att detta skulle bli ett ganska positivt inlägg, men sakta smög det sig på mig att sanningen tyvärr är så här, eller hur?

Kort och gott handlar det ju om det Fagervall sa efter matchen: -Det handlar ju om att trä in puckjävlen! men då gäller det att ge pucken de rätta förutsättningarna att hamna i kassen.

Era tankar om matchen och löven i övrigt?

* * *

Spelet lägger du förstås hos vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

4 thoughts on “Reflektioner efter Leksand

 • 17 november, 2018 kl. 11:11
  Permalänk

  Tycker dock att Selins utv är solklar men då även Leksands som inte blev någon. Förstod redan när Ollas levererade en rak vänster o inte blev utv att det skulle bli en sån match. Svårt dock för en ensam domare att dömma en så speedig o hård match fast då får han inte missa de klara utv som uppstår.
  Med det sagt så förlorar vi ju inte på Selins utv. Vi har en hel del PP oxå och fler fina lägen men som ni beskriver så går många skott i täck. Annars var det en(förutom alla indianare) förbannat kul hockeymatch där Löven borde kunnat vinna. Härligt o se att alla fullföljde varenda tackling o inte vände om som de flesta gör.
  Petterson var riktigt bra i målet oxå o gav oss ju faktiskt chansen att vinna denna matchen men saknaden av målskyttar är öppenbar. Lyran, Selin, Fredde, Emil, JP o William hade allihopa bra lägen men lyckas inte sätta den.

  Svar
 • 17 november, 2018 kl. 12:27
  Permalänk

  Rakt igenom en bra insatts av Löven. Svårigheten att näta kvarstår dock.

  Svar
  • 17 november, 2018 kl. 13:35
   Permalänk

   Då länge vi är nöjda med det kommer vi inte kunna kliva i tabellen. Vi måste ha mönsterbrytare. Klart bra match men det ger ju inga poäng.

   Svar
 • 17 november, 2018 kl. 12:36
  Permalänk

  Pettersson för fantastisk i målet. Stabil och hade med fri sikt tagit skottet som ledde till 1-0. Kan känna att vi ibland låter motståndarna stå ivägen utan att göra ngt åt det. I så fall måste vi täcka skott bättre. Att sätta lägen och hitta sidlespass med direktsktott sker i för liten omfattning. Kan tycka att spelare utan puck är lite passiva i anfallzon vilket skapar för lite frispel (öppnande passningar). Annars gjorde vi en kanonmatch och borde varit värda i alla fall minst 1 poäng. Men bra att studsa tillbaka jämfört med matchen mot Almtuna. Bra jobb gubbar!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: