Reflektioner efter Leksand

1990 rånades Gotabanken som hittills ansetts som det mest spektakulära rånet i Sverige, fram tills igår då Björklöven rånade Leksand. Här kommer fler reflektioner.

Ja, vad ska man säga efter en sån här match? Givetvis helt otroligt nöjd efter matchen, vi spelar om tre poäng och vi snodde dom rakt av och är med i racet, men samtidigt. Ska jag vara ärlig har jag nog aldrig svurit så mycket under en lövenmatch.

Vi har alltså första skottet på mål när pucken väl gick i mål (10:41), då inlånade Jacob Peterson satte sitt första mål i Björklöventröjan på sitt första skott på mål i Björklöventröjan och vilket mål sen. För många är det kanske bara ett skott, men här ser man att han precis som när Roope Talaja satte 3-0 mot Oskarshamn som ju kom på en retur efter skott från Filip Westerlund, så väljer Peterson att skjuta i det bortre gubbhörnet för OM han missar så får Nicke Johansson lika öppet mål som Talaja fick. Nu satt pucken och ett stort grattis Jacob! Så agerar skolade hockeyspelare. Detaljer!

Nåväl, vi hurrade som satan förstås, men inte vill jag väl direkt hålla med tränare Fagervall som efter matchen tycket att den första perioden var bra från vår sida, förvisso säger han orkesmässigt, men jag har nog aldrig sett ett lag inte ens försöka anfalla när man väl har pucken. Därför kom ju vårt andra mål än mer överraskande. Rejält misstag från Bertov som gav Talaja nästan fritt fram och en straff som följd som Hockeyvärldens nye Barkov Jacob Andersson satte lika fint som senast. Har till exempel Williamsson missat att scouta den?

0-2 och 15-2 i skott efter den första perioden. Inte ens Robert Gustavsson i sin primetime hade kunnat skriva ett bättre skämt, men den tar vi, alla dagar i veckan.

Om den första var en stilstudie i hur ett lag ska försvara sig så var den andra perioden ännu värre och även om Leksands reducering kändes hur rättvis som helst så känns det alltid kymigt när den kommer i PK på en helt felaktigt utdömd utvisning på Niklas Pavel. Här utnyttjar de också att vi kommer fel i boxen. Stefan Andersson blir forwards för en stund och när Leksand byter kant blir det fritt framför Werner och en styrning är alltid läcker. Här hade jag dock sett att Messy Jonsson låtit backen ta ett skott är att rusa från sin tillfälliga backplats och släppa Friesen på kassen.

Vårt första skott på mål i den andra perioden kom efter 11:28 och så bra är inte Leksand att vi låter leka hur dom vill. Sen fick vi chansen att verkligen ställa frågor till Leksand när vi fick powerplay, först fem mot fyra i 1.41 som följdes av spel fem mot tre i 18 sekunder och ytterligare fem mot fyra i 1.42, men här såg vi vad vi sett så många gånger i år. Uselt pucktempo, ingen rörelse och så ofattbart uppenbart att att skott ska komma från backarna. Mer lättläst än en pekbok för barn.

Fagervall sa att han han ville ha mer avslut i PP efter två perioder. Mer avslut? Leksand hade ju mer puck än oss. Hur ska vi då kunna ta avslut? 26-5 i skott efter två perioder och 1-2. Lovar att ingen sett något liknande och lär inte göra det framöver heller.

Lagkapten Fredric Andersson var mer logisk i intervjun efter två perioder. -Märkligt, tyckte han om matchen, men att det bara var att sätta på rånarluvorna och köra på. – Vi måste våga anfalla! tillade ha också. Lite konstigt att ens en sån kommentar ska finnas. Leksand är ju liksom inte jättemycket bättre än många andra lag? Ändå agerar vi som att vi är Vietnams landslag mot Kanada. Jättekonstigt. Freddan menade också att benen inte verkade vara där och att de verkade lite trötta. Visst, tredje matchen den här veckan, men det är det för de övriga lagen också.

Ingen trodde väl på allvar att det här skulle hålla, men när David Lindqvist var kyligare än en natt i Sibirien och satte 1-3, så visste då min lycka inga gränser. Är inte direkt stolt över de danssteg/hoppsasteg jag gjorde i vardagsrummet, men det står jag för, även om den 15-årige dottern skämdes.

Även om Leksand sen reducerade till 2-3 fortsatte vi kriga och när Messy Jonsson osjälviskt gav 2-4 målet till stekhete Roope Talaja så van matchen biff! Roope å sin sida var lika skön efter matchen då han som ”vinnare” av tröjan delade ut den till bänken dvs Niklas Pavel, Andreas Wikström och Oscar Masiello. Mycket snyggt!

Någon fler än jag som drog på smilbanden när kommentatorn i den tredje perioden sa -Nu kommer en spelvändning som är läskiga för Leksand!. På riktigt?

Hur summerar man det här? Ja, Jämtland har en president i Ewert Ljusberg, men vi har en kung i Adam Werner!

Sen sa Fagervall efter matchen att vissa spelare fått spela väldigt mycket och precis så är det. Det beror på att vi inte har tillräckligt med bra spelare och ska vi ta resten av säsongen på allvar så måste vi in med spets. Det finns inte på världsbilden att exempelvis ”seriens bästa offensiva spelare” Fredric Andersson av någon outgrundlig anledning spelar hart när spelar i alla spelformer. Inget lag kan ha spelare som spelar i både powerplay som boxplay. Anser Fagervall att vi inte har spelare så vi kan separera dessa spelformer så är laget fel sammansatt. I Min värd borde vi kunna spela 51,33,48,28 och 20,22,8,12 i PK och sen övriga i PP. Känner du Fagervall att detta inte går så måste du ju ta in nytt folk. Det håller ju inte att exempelvis lira 21 och 10 tills vi leder och sen gå ned på tre kedjor. Då bränner du ju krutet direkt.

Nä, vi står verkligen vid ett vägval. Sex poäng upp till Hockeyallsvensk final och åtta poäng ned till missad slutspelsserie Vart vill vi? De andra topplagen förstärker inför det som komma skall och att inte göra detsamma är i mina ögon naivt, när vi faktiskt i dag inte har en offensiv att tala om. Dags att skanna marknaden. Leksand presenterade idag två nya och öppnar för fler. Pantern tog in nytt och lär ha 2-3 nya på gång. Säger inte att vi ska tokvärva, men en eller annan målskytt måste in. Övriga kvalitéer har vi.

Samtidigt talar man inom löven att ta ett eller ett par kliv per säsong och det kan vi dock skriva under på att vi gjort. Ifjol spelare vi in 67 poäng, precis samma antal poäng vi spelat in nu och då återstår ändå 1o matcher. Det är helt ok.

Vi hittar återigen sätt att vinna och det är verkligen en styrka och bra att ha inom gruppen, men att tro och bygga en framtida satsning på sådana här vinster är inte realistiskt. De är en på miljonen så vi måste bara plocka ut det bästa ur detta och förädla.

Leksands tränare Leif Carlsson sa efter matchen att Leksand ändå hade ett annat GO i laget än senast mot Södertälje och tyckte synd om sina killar som skapade lägen nog för att vinna och vist håller vi med där. Att han sen väljer att plocka ut vissa spelares insatser som fick avgörande betydelse tycker jag inte är hans sak att göra, i alla fall inte i direktsändning. Det är vi i media som om möjligt ska göra den sågningen. Här lyfte han Bemströms miss vid situationen som ledde till straffen som lite avgörande och 1-3 målet lyfts som Noréns fel. Sån tar man inom laget.

En sak jag noterade efter matchen var när jag gick igenom de bilder jag i vanlig ordning tagit av tv:n. Detta!!

Vad in i hela h-e står till höger i klacken när vi firar segern? Är det ett skämt, eller? Åsikter av er på plats, tack!

Innan vi knyter ihop den här matchen så måste jag bara återkomma till Adam Werner. C More sa att han hade ett par matchavgörande räddningar, men enligt mina anteckningar så var det sju räddningar som borde vart mål. Det ser man verkligen inte varje dag. Inte heller ser man det som måste betecknas som det stora rånet.

Den stora skillnaden mellan rånet här och rådet mot Gotabanken är att de tre rånarna vid Gotarånet alla dömdes till fängelse. Gårdagens gärningsmän från Norrlands huvudstad belönades för sitt rån med tre poäng.

Era reflektioner efter segern mot Leksand?

12 thoughts on “Reflektioner efter Leksand

 • 3 februari, 2018 kl. 07:59
  Permalänk

  Dålig humor att komma med en Skellefteå tröja och ställa sig med lövenanhängare kan jag tycka.
  Provocerande snurrigt. Bästa är väl om alla ignorerade honom för det är väl uppmärksamhet man är ute efter…
  Hoppas inte man kompiskäka korv ihop i paus för då går detta åt fel håll…..

  Pinsamt.

  Svar
  • 4 februari, 2018 kl. 23:59
   Permalänk

   Ingen dålig humor från min sida @Löv – utan en markering och ett lycka till i fortsättningen av årets HA-spel.
   Saknar de riktiga hockeyderbyna i norr – de mellan AIK och Löven. Hoppas att de inte dröjer alltför länge och att de spelas i SHL. Inte i Hockeyallsvenskan.

   Läs gärna mina reflektioner på annan plats i den här tråden om du vill.

   Svar
 • 3 februari, 2018 kl. 08:06
  Permalänk

  Sedan är det bra mkt längre till negativt kval än 7 poäng men det blev väl bara skrivfel va;)

  Svar
 • 3 februari, 2018 kl. 09:25
  Permalänk

  Vi ska välkomna honom.det är en kille som har fötts som Skelleftebo men innerst inne känner han att det är fel och att han innerst inne är en Löven-kille. Han har bara inte vågat komma ut som Lövenkille ännu. Vi måste stötta honom så att han vågar ta klivet! 🙂

  Svar
  • 4 februari, 2018 kl. 23:55
   Permalänk

   Tack!
   Läs mina reflektioner på annan plats i tråden om du vill.

   Svar
 • 3 februari, 2018 kl. 10:21
  Permalänk

  Mycket bra skrivet. Kan inget annat än hålla med. Få tillbaka våra skadade spelare och in med någon till spets så kan vi gå långt. Heja Werner, du får inte lämna oss. Alla till A3 arena, nu fyller vi ladan!

  Svar
 • 3 februari, 2018 kl. 10:29
  Permalänk

  Vi rånade Leksand på 3 poäng men deras rån på en SHL-plats från modo för 2 år sedan är ändå värre.

  Svar
  • 3 februari, 2018 kl. 10:32
   Permalänk

   Ja, en sån serie över sju matcher kommer vi aldrig att skåda igen. Man skakar ju fortfarande på huvudet hur det egentligen gick till?

   Svar
 • 3 februari, 2018 kl. 10:38
  Permalänk

  Det positiva från matchen är de tre poängen.
  Vad har hänt med Otto-linan? Förutom målet av Linkan tillbringade den kedjan i princip hela matchen i egen zon, och där är de inte världens bästa om man så säger. Farley’s form har varit nedåtgående ett tag, men nu får vi hoppas att botten är nådd. Vidhåller fortfarande att det blir för mycket av det goda med dessa tre i samma kedja. Alla tre är oerhört kreativa och det är vackert att titta på när det funkar, men disciplinen blir lidande när rollfördelningen inte funkar.
  Teknik/balans är något som laget verkligen behöver träna på. Det är samma sak i varje närkamp, eller snabb spelvändning,, nog faller det en grön spelare.
  Att Åkerström uppmärksammas är på tiden. Han är nog den som ligger närmast ett SHL-kontrakt, hans spelstil är den nya tidens backspel.
  Pavel har verkligen presterat på topp de senaste matcherna. Att han låg bäst till i fysvärderna inför seriepremiären visar han med bravur. Han skulle garanterat göra ett bättre jobb framför mål än vad t ex Eriksson gör i pp.
  Sen så måste kaptenen få bättre avlastning i form av ett nytillskott, men varken Fagervall eller Grönberg verkar ha ögat för den typ av spelare som saknas.

  Svar
 • 3 februari, 2018 kl. 10:48
  Permalänk

  Föreställ er målvaktsparet Werner/Lindskoug. Blöt dröm! ??

  Svar
 • 4 februari, 2018 kl. 23:52
  Permalänk

  Halloj alla!

  Fick igår veta att jag var känd från sociala medier efter mitt besök på bortastå i Leksand i fredags.
  Nej, Löven är inte mitt lag. Åtminstone inte mitt förstalag. Men i valet mellan vit-blått och grön-gult i fredags var valet enkelt.

  Visst jag fick någon enstaka schysst pik (och det hade jag räknat med) när jag stod med mitt lags tröja på. Mötte däremot desto mer reko behandling (ex-)västerbottningar emellan.

  Anledningen att söka sig till bortastå var inte att söka uppmärksamhet utan en markering – jag önskar upp Löven i samma serie som Sveriges bästa AIK vars tröja jag bär med stolthet. Saknar derbyna. De där riktiga derbyna mellan AIK och Löven. Det lulefansen gör sitt bästa att bygga upp är substitut – ungefär som jag misstänker att ”derbyna” mellan Löven och Modo är för många av er.

  Ha det gott alla!

  Och lycka till med den fortsatta HA-säsongen.

  Svar
 • 6 februari, 2018 kl. 19:23
  Permalänk

  Tycker Pukka och Pavel har stängt matcherna ypperligt de senaste matcherna. Ett jobb som jag tycker förtjänar en tumme upp.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: