Reflektioner efter IK Oskarshamn

En riktigt tung inledande förlust mot IK Oskarshamn trots en lovande förstaperiod. Sen blev det allt annat än lovande. Här kommer fler reflektioner.

Johan Löf / AXELLÖF

Tommy Jonsson får nog fundera hur vi ska minimera de individuella misstagen. Foto:AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Lika taggad som man var inför matchen, lika less är man just nu, men det kommer fler matcher, jag vet…men att förlora som vi gör är oroande. I mina ögon tre individuella misstag som bäddar för samtliga baklängesmål. När sen powerplay sen såg ut som det gjorde så vinner man inga matcher, men vi tar kanske matchen i kronologisk ordning.

Noterade att IKO hade riktigt snyggt matchställ, OM man bortser från Coop reklamen på baksida byxa som störde mycket då den var i grönt. Veckans tips. Jobba för att integrera som Löven lyckats med i många fall (vilket i och för sig kanske redan är gjort utan lycka).

Sen kör man med klappor på läktarna. Usch!

Vi inledde riktigt riktigt bra och kunde tidig ta ledningen genom de något ovane målskytten Simon Fredriksson, men han avslutade som han aldrig gjort annat. Vem kan tro att han endast gjort 3 mål på 186 elitmatcher tidigare?

Sen visade vi upp hur man fixar boxplay på bästa sätt, både 4 mot 5 och 3 mot 5.

Som toppen på kexet satte sen Isak Ädelost 0-2 efter fint stressat av Marcus Jonsson och läckert framspelat av Axel Ottosson. Första perioden som helhet riktigt bra med högt tempo, men redan där kunde man ana att man inte skulle orka i det furiösa tempot och det skulle straffa sig, genom individuella misstag som ofta kommer som ett brev på posten när du blir trött. Oskarshamn fick ta över helt och att man skulle vända matchen kände man tämligen direkt i de andra perioden.

Vid 1-2 tycker jag att vår forward väljer helt fel sida (utsida och raggar puck) när motståndaren rundar kassen istället för att ta insida och inte ge honom ytan att bryta in på.

Vid 2-2 så är vi rejält passiva när IKO kommer in i zon och att en liten spelare som Manuel Ågren ska oattackerad få styra in pucken framför vårt mål ska inte få hända. Här står backen och petar med klubben, istället för att helt sonika flytta på spelaren. Äh, ät upp spelaren och spotta ut honom på väg till båset!

Vid 3-2 stöter vi med tre man i olika sekvenser och alla blir bortspelade. När så IKO kommer 2 mot våra 3 väljer en av de våra att släppa sin markering och ragga puck varpå han ställer backen som inte hinner ”ta över” den blivande målskytten.

Nu är det lätt att kritisera de våras agerande och analyserar man IKO:s spel när vi gjorde mål så hittar man säkert linkande misstag. (Får analysera matchbilderna mer sen.)

Sen har vi tre powerplay i den tredje perioden där vi måste kunna kräva mer av de våra. Vi skapar i stort sett inte en farlighet och om man pratat om att vi inte ska kunna bli paralyserade i år så visade man snabbt att så visst är fallet. Man kan inte skylla på att Kim Karlsson och Jesper Thörnberg saknades. Man spelar med det lag man har och man ska kunna kräva mer av laget i den spelformen.

Någon sa att Richard Wallin sagt i World Cup studion att det finns statistik på att det görs fler mål om laget för in pucken under kontroll i anfallszon. Det är ju inte vår spelidé, men det måste vi då kunna göra när vi jagar i underläge. Att förlita oss på att motståndarna ska göra 3-4 rejäla misstag per match är förstås en utopi. Nu gjorde vi ju det så det kanske går ändå. Vad tror ni?

3 thoughts on “Reflektioner efter IK Oskarshamn

 • 15 september, 2016 kl. 07:14
  Permalänk

  Oskarshamn gav tillbaka med samma medicin. Syntes att de valde ändra sitt spel. Snabbare överlapp i uppspel och då de tappade puck satte de schuuuukt hård press på puckförare löv. Sedan var även IKO etta på returer. Jag vill se fler tunga proppar från backarna. Snällheten måste bort, duttandet med klubbor. Det ska göra ont möta Löven.

  Svar
 • 15 september, 2016 kl. 09:03
  Permalänk

  Håller med, det fysiska spelet tyckte jag såg ut att lysa med sin frånvaro både i offensiven men framförallt i defensiven. Och backsidan den oroar i alla fall mig, vi måste in med helst två starka defensiva pjäser för utan att nämna några namn så var det rätt uppenbart igår att några inte hänger med i allsvenskan.

  Hoppas på storpublik imorgon och att Löven med Messy i täten kan ”knyta handen i säcken” och ta säsongens första tävlingsvinst.

  Svar
 • 15 september, 2016 kl. 15:10
  Permalänk

  Emil Wikström o S.Andersson är ett osmart val som backpar
  Nu måste Tommy sätta ihop backparen på bästa sätt
  Blir en nöt att knäcka att få bra balans.
  Såg ju ha ut på träningsmatcherna, men nu är det allvar

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: