Reflektioner efter IK Oskarshamn

Efter sju sorger och åtta bedrövelser, så är vi vinnare igen. Vi behövde bara vara tabelljumbo i mindre än tre timmar, efter att Sundsvall något överraskande igår besegrade serieledande Västerås med klara 5-1. Här kommer fler reflektioner.

Vi kan väl säga det direkt. Vi gör ingen perfekt match, men vi vinner och det är det vi sökt en längre tid. Vinna till varje pris för att bryta förbannelsen och du är den väck. Nu kommer ett perfekt uppehåll där vi kan jobba vidare.

Träffade Mats Lavander innan matchen och han var säker på sin sak:

-Ikväll vinner vi och sen tar vi tio raka!

Jonas Emmerdahl var nästan än vassare med sitt tips. Se HÄR.

Annars blev man ju lite orolig när man efter uppvärmningen såg att Kevin Lindskoug kom ut i båset utan utrustning, endast iförd ett svettigt underställ. Inte bättre blev det när spelarna rusade ut på isen och han inte fanns bland dessa. Han är ju alltid först ut. Nu kom han till slut, absolut sist och det kanske var det trendbrottet vi behövde. han i sig var ju också lugnare under matchen än han varit tidigare. Då har han huggit, slagit och småbråkat med motståndare och skällt på lagkamrater. Inget av detta syntes igår tills det var sju sekunder kvar att spela. Slarv i powerplay gav Oskarshamn deras andra mål och visst kan jag förstå honom. Oerhört slarvigt, men ändå? Skälla röven av lagets backklippa? Nä, tror det mer rörde sig om att Kevins stats blev sämre än något annat. Sa någon laget före jaget?

Kim Karlsson blev den som satte det livsviktiga ledningsmålet och det tidigt i matchen där vi hade ett bra flow, vilket är grymt viktigt på det mentala planet. Att det var Kims tredje raka ”förstamål” innebar att han nu samlat ihop tillräcklig för en skruvdragare av bättre snitt och blev samtidigt, utöver de tre poängen, en bra present på födelsedagen. Målet i sig var inte något av de snyggaste, men sådana mål man måste få med sig i det läget vi var i.

Vi spädde på med 2-0 och det var även det ett viktigt mål på det sättet det kom till. Mike Banwell, som inte rosat marknaden hittills, är snabb att knäppa iväg ett skott mot mål som egentligen inte är ett läge, men kommer överraskande för Dan Bakala i IKO-målet och Jesper Thörnberg får en liten klubba på den och sådana mål behövs också.

Då fick vi höra en gammal klassiker i hallen, ”Vi vill ha mer” med Magnus Bonum! Passade som handen i hansken i det läget!

Tidigt i den andra perioden fick vi så ett klassiskt bonusmål, för mål i boxplay är precis det. Som försvarande lag ska man inte släppa till målchanser och definitivt inte ett 2 mot 1 läge som vi fick. Lucas Sandström har distinkt och tog kommandot och hängde 3-0 som att det var den naturligaste saken i världen. Cred också till Kim Karlsson som är med hela vägen och tvingar backen att välja att hindra pass istället för skytt.

Vid 4-0 i powerplay fick vi se vilket enormt spelsinne Brock Trotter har, om vi nu inte sett det innan det här målet. Hela Oskarshamnsboxen tror att Brott ska ta skott vilket vore det naturliga, men han lägger tillbaka pucken till Stefan Öhman som har mer eller mindre tom kasse att dundra in pucken i. Vackert.

Om vi sen tappar ödmjukheten eller vad det beror på, men andra halvan av den andra perioden är inte bra från vår sida. Vi börjar slänga puckar på chans och ger bort initiativet och mitt i det där så fick också IKO reducera, ett skott som var slumpartat, men som inte såg helt otagbart ut. Fanns ju direkt oro att IKO skulle ta sig in i matchen än mer med ett PP i inledningen av tredje, men vi höll stången och kunde döda matchen via Alex Hutchings 5-1 mål, där han visar hur en sniper avslutar och sen fick han ju en läcker assist av matchens lirare Brock Trotter. Han har så full kontroll på pucken hela tiden, förivrar sig sällan och är redan nu en otrolig tillgång för laget.

Johan Löf / AXELLÖF

Brock Trotter. Matchen utan tvekan bäste lirare i mina ögon. Foto:AXELLÖF

Sen fick IKO ett tröstmål i matchens skälvande sekunder, vilket jag skrivit om ovan. Onödigt, men det hände.

Nu går laget mot en nästan veckolång matchfri del av säsongen och det blir mycket intressant att se laget ta sig an överraskningslaget Tingsryd kommande fredag. Väl mött då.

Ps. Det var ju kallare i hallen, eller hur? Det beror på att tränare Tommy Jonsson tydligen ville ha hårdare is för att få upp farten i spelet, vilket jag tyckte att ha fick. Ds.

 

5 thoughts on “Reflektioner efter IK Oskarshamn

 • 1 november, 2015 kl. 10:29
  Permalänk

  Bra taktik där av Tommy.Spelarna måste ju jobba mer annars fryser dom!!!
  Tycker Banwell är bästa backen just nu.Om fortsätter och blir ännu bättre blir han
  en bra tillgång
  Sen borde det väl dyka upp våran kära åttonde back nu i veckan!!!
  Snart och på gång har vi hört några månader nu.

  Svar
  • 1 november, 2015 kl. 22:33
   Permalänk

   När det gäller den åttonde backen så avvaktar man förmodligen landslagsuppehållet så flertalet SHL-lag lär se om sitt hus och förmodligen föra en eller flera strategiska drag. Då lär det kunna dyka upp ev potentiella säsongslån. Att det tagit sån tid är ju att man inte fått de svar man velat av laget och i detta fall backsidan.

   Svar
 • 1 november, 2015 kl. 12:45
  Permalänk

  Vem skäller på Lindskoug kan man ju undra då? Match eft match släpper han in minst ett skitmål eller hur? Nu gör han förvisso massvis med klassräddningar men ändå!
  Nej, slutklagat för denna gång.
  Som jag sa innan. Idag är jag skitglad ?
  Hoppas nu på fler såna här glada dagar

  Svar
  • 1 november, 2015 kl. 22:34
   Permalänk

   Klart det vore på sin plats att någon svarade med samma mynt? Vem vågar? Vi har lite snälla backar…

   Svar
 • 2 november, 2015 kl. 13:43
  Permalänk

  Om man missar ska man väl få höra det eller är det så högt i tak?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: