Reflektioner efter BIK Karlskoga

Denna kväll märktes det vilket lag som låg i vilken tabellände. Trots ett psykologiskt 1-0 i boxplay så krossar BIK oss. Här kommer fler reflektioner.

Trots att vi förlorat sex raka matcher på hemmaplan, så fanns en viss förhoppning efter den starka insatsen mot Modo senast, men trots att vi fick det viktiga förstamålet genom Sheriff Marcus ”Messy” Jonsson som sköt skarpt, så kunde vi inte alls förvalta det. Med mycket god hjälp av domaren kunde BIK Karlskoga spela sitt klassiska grisspel och vi höll pladask i deras fälla och långa stunder handlade det bara om att fokusera på domaren än på den egna insatsen och hur usel en domare än är och usel var verkligen Bjälkander, så vinner man inga matcher genom att lägg den mesta energin på att klaga på domslut. Det sköter vi på läktaren alldeles utmärkt. Här måste nu Svensk hockey ta krafttag mot domarnivån. Det går inte en omgång utan att Twitter flödar om att den ena domaren är sämre än den andra och det beror inte på dåliga förlorare, enögd hemmapublik eller näthat eller något sånt. Nivån är just nu faktiskt otroligt urusel.

Ska dock säga direkt att vi inte förlorade matchen pga av Bjälkander. Därtill var vi alldeles för dåliga idag och det är återigen förunderligt hur Björklövens insats kan skifta så oerhört från match till match. Samtidigt visade BIK att dom är ett topplag som vann fullt rättvist. Denna kväll kom vi knappt in på mål en enda gång och vi hade ingen fart i anfallen. Vi fastnade i deras klyka i mittzon gång på gång. BIK däremot fick ytor stora som Värmlands skogar i mittzon att bygga fart på, mötte ett stillastående försvar som var ihåligt som en tavla på valfri skyttebana.

Se bara på BIK:s 1-2 mål. 1-1 målet hoppar vi över. Visst, självmål av Pukka, men hade han inte på fotbollsmaner bentacklat pucken i mål hade Valkvae-Olsen satt den alla dagar i veckan. Nä, vi går på 1-2 målet. Dels byter vi som vanligt som en påse nötter, men Stefan Andersson agerande vet jag inte vad det är. Se 40 sekunder in i highlights. Han försöker täcka skott inledningsvis men när Lundegård glider inåt fortsätter SA…utåt?? Måste hålla insida, ALLTID! Lundegård förresten, ni visste att han gjorde sitt första mål för säsongen? Vet att vi tjatat om detta, men det är otroligt många spelare som gör sina första mål mot oss. Slump? Kanske. Vågar mer mot vårt stillastående försvar? Troligt. En sak han dock inte vågade var att stå kvar när ismaskinsgubben inte hade någon som helst lust att låta Lundegård bli intervjuad av C More.

Vid 1-3 målet har Jacob Andersson en enda uppgift och det är att se till att Thomas Valkvae-Olsen inte får ta sig fram till målet. Lysande passning av Lavoie förstås, men den pucken får inte nå TVO. Jacob har koll på honom inledningsvis men lyckas ändå missa när han sticker förbi. Svagt! SE 1:02 in i highlights

Inför den tredje perioden fanns som alltid ett hopp. Ett snabbt oförtjänt mål för Löven och det hade varit match igen. Nu missade hockeyguden den lilla men inte oviktiga detaljen och gav ett snabbt mål till BIK istället…eller vad det möjligen Lucas Ekeståhl-Jonsson?

Vi ritar lite. BIK kontrar och någonstans utanför bild i blå stor cirkel finns Simon Mattsson. Pucken är i den lilla blå cirkeln och Lucas Ekeståhl-Jonsson är i grön cirkel. Här bör han ta sig lite längre ut (se pil) och stå upp på blå. Mattsson är helt ensam då alla lagkamrater byter, vi har tre man till på väg hem och man kan välja och vraka vem som ska äta upp Mattson först och därmed kommer Mattsson att dumpa ned pucken. Står LEJ upp på blå?

Nej, han gör inte det. Han tar ett märkligt enormt djup in i egen zon vilket ger Mattsson möjlighet att bibehålla sin fart. Men här står väl ändå LEJ upp? Aldrig ska en spelar släppas in mellan tekningspunkterna.

Nej, han tar ännu mer säkerhetsavstånd. Till slut kan man konstatera att Simon Mattssons läge blir ett regelrätt friläge, men med ”extra allt tillbehöret” att han får hjälp från LEJ att skymma sin egen målvakt. Det spelet håller inte i högre serier. Det kan jag garanterna. Se 1:30 in i Highlights

Sen spårade matchen ut. Vi föll in i BIK:s klassiska gruff, stök och gris hockey och jag lovar att om du frågar varenda Lövenspelare vad man inte ska göra mot BIK så är det just att inte svälja deras bete, men ändå är det just det vi gör.

Att det till slut blev 2-7 speglade inte matchen, men att vi spelare helt OK första halvan, men att vi förlorar sista 25:05 med 1-7 är inte OK någonstans.

Det här skickade inga bra signaler alls. Om man var orolig före Modomatchen så kom hoppet till viss mån tillbaka, men den oron man kände då är ändå inte i närheten av vad man känner nu.

Avslutar med något positivt. Det pris man delade ut inför matchen ”Rolf Norgrens Hederspris” gick till Johan Moritz, ledare för Björklövens U13 tillika min gamle lagkamrat i innebandy. Grattis Johan och Forza IB Phemus!

Era reflektioner efter matchen eller det jag skrivit? Skriv en kommentar…

13 thoughts on “Reflektioner efter BIK Karlskoga

 • 21 februari, 2017 kl. 08:28
  Permalänk

  Jag tycker att man ska tillägga en sak till debatten om domarnivån. Bjälkander brukar hålla förhållandevis bra klass jämfört med många andra i serien. Nu såg jag inte matchen igår, så jag ska inte uttala mig om den specifikt, men det verkar ha varit en plattmatch av honom.

  Svar
 • 21 februari, 2017 kl. 08:29
  Permalänk

  Snacka om löven dokussåpan serien i vinter.
  Har aldrig varit med om dess like.
  Nu är är de bara några matcher kvar o risken att Vik blir svår att nå till sisra matchen.
  Efter denna säsong kan va som helst hända, åker Björklöven if ner till 1 an efter de här är det en stor skam och skandal efter vilka ramar klubben hade.
  Nä bara en lång lång pina

  Svar
 • 21 februari, 2017 kl. 08:49
  Permalänk

  Det slutar i negativt kval .. Laget o dess ledning har underpresterat hela säsongen !
  O vad som händer i negativt kval me detta lag vill jag inte ens tänka på .

  Svar
 • 21 februari, 2017 kl. 08:53
  Permalänk

  Okej. Vi har 3 st backar som inte håller defensivt på denna nivå. En har dessutom kontrakt även nästa säsong. En försvinner dock till Finland, tack o lov.
  Mycket i år har handlat om det svaga defensiva försvarsspelet. Få pratar om det mediokra målvaktsspelet som ingår där.
  Ingen av sållen Ferna / Werner lär bli kvar nästa år oavsett serietillhörighet.
  Vidare till det näst största problemet. Powerplay. Där saknas skills, pucktempo, fantasi, skott (man skjuter för lite).
  Här försvinner den otränade Zach och med stor förhoppning även menlöse Hage och mediokre 91#Högberg.

  Skulle vi mot alla odds klara oss kvar i HA till nästa säsong (med eller utan kval) så behöver vi allså:
  2 nya målvakter
  3-4 nya backar som klarar det defensiva spelet.
  2 nya centrar av hög kaliber
  2 ytterforwards goda för 15-20 mål minst.
  1 Heltidsanställd idrottspsykolog.

  Åker vi ur så får vi bygga laget runt de få som stannar:
  Susse, Nicke, Linkan, Öhman, Pavel & Ädelgran, samt Norberg, Vikström, Wikström, Berglin, Lundberg, Åström, Sehlstedt
  Kryddat med hämvändare som Palmebjörk. Hetta. Bör räcka till en Allettanplats även med megasållen Wälitalo/Ollikainen som målvaktsduo.

  Svar
  • 21 februari, 2017 kl. 09:15
   Permalänk

   Mangan, Jag tänker föreslå dig som ny sportchef! Klockren analys! Håller med till 100%. Tycker dock att vi bör behålla Susse oavsett serietillhörighet!

   Svar
  • 21 februari, 2017 kl. 13:55
   Permalänk

   Fernström är bra och har varit det på slutet, dock inledde han svagt men då var försvaret lika dåligt som igår. Werner är bra och ung klart utvecklingsbar. Ett riktigt bra mv par i allsvenskan.
   Se på matchen igår, Ferna var bra fram till att försvaret krashade. Så att kalla våra mv såll är helt fel.

   Svar
 • 21 februari, 2017 kl. 09:09
  Permalänk

  Ingen av backarna Dalle ställt på isen inför denna säsong klarar av defensiven. Visst i enstaka matcher. De är helt enkelt för dåliga. Svårare än så är det inte.

  Svar
 • 21 februari, 2017 kl. 09:27
  Permalänk

  Redan när värvningar och spelartrupp blev klar denna säsong så fanns det väl bara hopp kvar. Tre tränare som bevisar att det inte går att koka soppa på en spik. Spiken Daniel Johansson lär få svårt att hitta ny anställning i samma roll.

  Med Fagervall har det blivit bättre och även om det blir kval så kommer vi stanna kvar tror jag. Förhoppningsvis försvinner DJ och till nästa år kan vi slänga bort och ta in nya spelare lite klokare. Tingsryd, Pantern, Västervik … listan börjar bli lång på lag som presterar bättre än Löven med sämre förutsättningar.

  Svar
 • 21 februari, 2017 kl. 09:31
  Permalänk

  Nu är det viktigt att Fagervall gör tydligt för spelarna att det är 15 matcher kvar av säsongen. 5 matcher grundserie och därefter 10 matcher kvalserie. Som Björklöven har spelat borta på slutet finns det trots allt ett litet hopp att vi ska kunna överleva, men då är det 3 saker som måste fungera:
  1. Att spela ”äckligt disciplinerat” i 10 matcher. Vi har sett det på bortais på slutet så laget kan om de vill stänga till.
  2. PP. Kan inte själv säga vad de ska göra men här måste Fagervall få ihop ett spel som fungerar och ligger på 20-25% i kvalserien. Det är skillnaden mellan vinster och förluster. (Ni på Löven4ever som gillar statistik: Går det att se PP% i vunna respektive förlorade matcher i år?)
  3. Hemmaplan. Nu har vi alltså 7 raka hemmaförluster. I vår BORG. 7 raka hemmaförluster kan väl bara överträffas under den där mardrömssviten under Jens Öhman. FÖrr i tiden gjorde det ont att komma till Umeå. Förr i tiden var en fanatisk hemmapublik en sjätte spelare som lyfte laget. Nu börjar jag undra. Har våra spelare så svagt psyke att de inte klarar av stort stöd, kärlek, men också förväntningar. Nyckeln till att hålla sig kvar är att ha 5 segrar = 15 poäng på hemmaplan. Kan vi ta 15 poäng hemma så håller vi oss kvar. Men hur ska det gå till. Klarar inte spelarna av vårt stöd? Ska Löven prova att spela för tomma läktare i en kvalserie eller vad är det som krävs för vinst hemma?

  Svar
 • 21 februari, 2017 kl. 11:11
  Permalänk

  Följande tre backar är de enda jag tycker vi skall behålla:

  1) Emmerdahl
  2) Pavel
  3) Pukka

  Det visar konsekvenst bra sidor. Dem har absolut sämre matcher också mem överlag är de en bra stomme för nästa säsong. De behöver konpletteras med 2 rutinerade och 1 ung samt 1 upcoming back. 8de platsen matchas med junior. Efter 10 omgångar vet vi om vi måste signa in något ytterligare och har då inte en för stor lönekostnad att snurra.

  Svar
 • 21 februari, 2017 kl. 11:20
  Permalänk

  skillnaden i lagbygge allsvenskan vs div1 är stor

  Så lika bra o avvakta med spekulationer om vem som ska behållas o inte !

  I div 1 vill inte många va kvar endå så ingen idé o hålla på o fundera kring ett nytt lagbygge . Om vad som ska (behållas) !
  Kan lika bra va så att dom (tappar) spelare .

  Inte sitter i sitsen att kunna välja vilka som ska gå el va kvar .

  Löven tappar även Fagervall om div 1 blir verklighet .

  Svar
 • 21 februari, 2017 kl. 18:35
  Permalänk

  För att kyckas hemma skall laget ta bussen via vasaplan och spela i B-hallen för lykta dörrar. Då går det bra. I övrigt törs man inte ens tänka tanken på vad som är på gång. Men grön/gul förblir jag alltid!!

  Svar
 • 21 februari, 2017 kl. 19:51
  Permalänk

  Vid 1-3 målet startar den situationen med att Högberg i anfallszon från hörnet vandrar upp mot offensiv blå för att därefter försöka vika tillbaka mot Karlskogas mål. Han blir av med pucken och orsakar den 3-2 situation som leder till 1-3 målet. Även forwards måste vara noggranna och inte tappa pucken fel lägen.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: