Reflektioner efter BIK Karlskoga

Han har via Asplöven och Oskarshamn visat att han kan utöva magi. Ikväll visade han att han också kan se in i framtiden. han beställde två, han fick till och med tre. Per Kenttä kan vara på väg att ta Björklöven till SHL. Här kommer fler reflektioner.

13 månader efter den avbrutna finalen ifjol är vi alltså där igen. Björklöven avancerade till den Hockeyallsvenska finalen via 5-8 på bortaplan i den sjunde och avgörande och mest galna semifinalen vi sett. BIK Karlskoga fick gå på sommarlov, men de får bra väder i helgen sägs det.

Hur reflekterar man egentligen kring en sån här match? Fullständigt stabilt och överlägset i 50 minuter med en 1-6 ledning och sen en anslutning det kommer pratas länge om där resultatet till slut skrevs till 5-8, men där BIK Karlskoga missade öppet mål vid ställningen 5-6.

Vi gör väl ett litet försök där vi rivstartade med att sätta 0-1 redan efter 50 sekunder, där Alex Hutchings stressade en BIK-back och där Justin Crandall smällde in pucken på volley. Man valde att ringa, men kunde inte, trots många minuters granskning, avgöra om det var hög klubba och målet godkändes. Ny miss av BIK i försvaret gjorde att Alexander Wiklund kunde spela fram Fredric Andersson till 0-2 efter 3.44. Wiklund haltade sen av isen kort efteråt och återkom aldrig i spel. Oklart vilken typ av skada det rör sig om, men den situationen lukade late hit så det rök om det.

BIK:s reducering blev en omtalad sak, då Alexander Hellström delade ut en rejäl tackling på just innan pucken gick i mål. David Lilja fick utgå skadad, men så också Hellström. En del ville ha en checking to the head, men det ville inte domarna.

Situationen är svår. Tycker Acke går för hårt fram, men Lilja blir låg och inpact? Ja, hur som, situationen går att undvika, samtidigt borde Lilja förbereda sig för en tackling. Säger varken bu eller bä.

Nåväl, mål för BIK och här trodde då jag på en tät fortsättning, men 1-3 och ett nytt mål av Justin Crandall fick mig lite lugnare. Detta kom efter en kanonad i PP där Daniel Norbe först tog i för kung och fosterland och där sen Alexander Deilert hittade Crandall på vänsterkanten som inte gjorde något misstag.

I den andra perioden ångade Björklöven på och det var bara ett lag på isen. 1-4 bombade Alexander Deilert in efter ett läcker bakom-ryggen-pass från Olle Liss, mannen som jag inte tro förlorade en närkamp denna kväll.

Deilert gjorde sen även 1-5 då han hittade gubbhörnet som ju är han lilla specialitet. Även här bra förarbete av Olle Liss, men kanske främst Pontus Andreasson som vann ett par dueller framför mål.

Inför den tredje perioden kändes det ganska tryggt, även om hockey är hockey och när vi inledde med att sätta dit 1-6 tämligen omgående (Alex Hutchings) så kände man att det var ganska lugnt…. trodde man.

2-6 kändes ju som ett klassiskt tröstmål efter två ganska billiga utvisningar. Visst ska inte Tyler Vesel sätta klubban i ryggen där, men åkte Axel Ottosson ut för en diving när han fälldes när han i den andra perioden bröt in på mål, jag då var det precis lika mycket förstärkning i den döende svanen. Här hade alltså BIK Karlskoga tagit ut målvakten i underläge med 1-6 med 10.52 av matchen. Måste vara något slags rekord tänker jag. Det gav effekt när Steen fick flänga mellan målet och båset som en jojo.

3-6 kom med 6.01 kvar och sen fortsatte det.

4-6 med 5.20 kvar.

5-6 med 2.53 kvar och sen missade då Gustaf Thorell öppet mål, varpå Gustav Possler kunde sätta 5-7 i tom kasse. Alexander Deilert fullbordade sen sitt hattrick med att sätta ytterligare en puck i tom kasse med en sekund kvar. Sportchef Per Kenttä sa för övrigt inför matchen till Deilert att han hade två mål i sig. Klart man lyder chefen. Med råge! Det innebar också Dellans första hattrick i karriären! Grattis säger vi!

En riktigt bra insats från de våra och en match hade det aldrig blivit om inte domarna ville bli synliga eller om de tyckte att de kunde snygga till siffrorna genom att börja plocka utvisningar igen. Föga anade de väl att BIK skulle sprattla till liv så pass.

Ja, vi måste tyvärr återigen prata om domarnivån, något både Hans Wallson och Per Kenttä var inne på efter matchen. Efter att ha haft en hyfsat bra nivå i två perioder var den som att man kunde ta lätta utvisningar på lövenspelare för att man ledde. Samma situationer bedömandes helt olika vilket vi sett tidigare under semifinalserien. Ett exempel är ju när Pontus Andreasson får en klubba i ansiktet så han tappar balansen, där hans klubba i sin tur far upp i ansiktet på en motståndare och på den åker han ut. På den utvisningen reducerar BIK till 5-6. Lägg till Ackes tackling som lätt kunnat ge minst 2 minuter, sen sena tacklingen på Wiklund. Nä, man började ta struntutvisningar i en tredje period i en sjunde och avgörande semifinal. Nivån! Nu väntar en final där jag antar att dessa domare eller de som dömt den andra semifinalen Wessner/Hiljanen får förtroendet, och inte de har undgått kritik utan fått en rejäl dom under sen semifinalserien.

Tråkigt att behöva klaga på domarnivån, men när det står så mycket på spel måste vi kunna lita på att spelarna på isen ska veta vilken nivå som gäller. Det är en genomgående problem jag upplever att vi har inom hockeyn just nu och hur vi ska komma till rätta med det veta jag ärligt inte. ”Vi måste få bättre domare” säger många. Tror inte dessa försöker vara dåliga, men hur ska de bli bättre? Har alla videobedömningsmöjligheter gjort att de blir mindre uppmärksamma? De kan alltid kolla en video i efterhand och rätta till. Har den extra huvuddomaren gett samma effekt? Förr gick den ensamme huvuddomarens huvud som att han tittade på väldens snabbaste tennismatch. Nu har det skapats en falsk trygghet i alla hjälpmedel och det tror jag förstör känslan i spelet. Sen ska vi inte glömma att när man införde fyrdomarsystem fick de bästa Hockeyallsvenska domarna kliva upp i SHL och HA fick fylla på från div1 osv. Klart det också ger effekt.

Nu när det gick vägen kan man njuta trots att vi fick slitas mellan hopp och förtvivlan under några minuter.

Såg förresten under intervjuerna efter matchen en skylt bakom Lars Lindberg där det stod Välkommen till Nobelhallen. Hoppas inte behöva sen den nästa säsong om ni förstår vad jag menar.

Tack för en grym matchserie BIK Karlskoga.

Om spågumman Per Kenttä får fortsätta gnida kulan kan det innebära ett avancemang till SHL 21/22.

Era reflektioner efter BIK Karlskoga, den sjunde dansen och vad tror ni om framtiden? Skriv en kommentar…

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet.

6 thoughts on “Reflektioner efter BIK Karlskoga

 • 17 april, 2021 kl. 10:27
  Permalänk

  Bra analys.
  Hoppas innerligt att dom ledande i hockeysverige tar sig en funderare över hur man bäst utnyttjar dom nya tekniska förutsättningar som tillkommit.
  Skyller inte enbart på domarna,utan mer på dom som har beslutat vad domarna ska rätta sig efter.I längden tror jag inte att hockeyn vinner på detta ryckiga sätt att spela en match.Nånting måste göras.Vad?Har ingen aning.Begränsa VAD som ska granskas i videorummet,kanske.
  Nu kommer det till en final mot Timrå.
  Får se hur mycket Lyckner lyfter Dahlen igen.Enligt Harald så borde ju han ha en leadingline i NHL.Så bra tycker han att han är…tydligen.Kul serie blir det hursom.

  Svar
 • 17 april, 2021 kl. 14:50
  Permalänk

  Slänger ihop några förslag på regeländringar säkert inte helt genomtänkta men känns bra 🙂

  – byte får endast ske när inkommande passerat sargen och är i båset
  – hög klubba i ansiktet ska inte automatisk innebära utvisning om det inte bedöms avsiktligt
  – hög klubba ska inte jämföras med målburens ribba utan spelarens axlar
  – utvisning för filmning är 5 min + match
  – slashing skall endast dömas vid hårt slag och inte varje gång någon tappar klubban
  – icing skall blåsas oavsett vilken spelare som hinner först fram
  – crosschecking dvs två händer på klubban mot en motståndare emellan skall ALLTID vara utvisning
  – tackling i ryggen vid sarg på seniornivå skall inte vara utvisning om det inte är boarding och för många skär. Lösningen på att undvika de hemska skador som uppstår måste vara att spelare från ung ålder lär sig och ser till att aldrig ha ryggen mot spelet vid sargen

  Sen tycker jag som Wikegård mfl att vi borde som i NHL möjliggöra slagsmål för att skydda de skickliga spelarna som ju är varje motståndarlags måltavla.

  Om vi lämnar domarna nu så var det fantastiskt att se Löven i 7de matchen där de sköljde över Karlskoga helt och hoppet som nästan var ute efter match 6 blev stort igen.

  Mot Timrå möter vi precis som mot Karlskoga ett lag med en leadingline och vi måste undvika utvisningar. Den här säsongen har ju visat att det är meningslöst så mindset inför varje match måste vara att Timrå kommer sätta 2-3 i PP men vi kommer göra minst 5-6 ! 🙂

  Go Löven.

  Svar
 • 17 april, 2021 kl. 15:13
  Permalänk

  Det ska vara SHL domare i finalen o inget annat. Vore en skandal annars. Borde så ha varit i semin också.

  Svar
 • 17 april, 2021 kl. 16:12
  Permalänk

  Har för lite kunskap för att avgöra HA nivå på domare.Vet inte om det är högre i SHL.
  Borde det vara.Vad jag är mer ute efter är att få regleringar för videoavbrott.Dom är trots allt 4 domare på banan.Ett avbrott vid bedömning om pucken var över linjen kan jag ta.Pga det kan vara svårt att se med spelare som skymmer.Men nu är det för många avbrott.Det är nog det jag vill ha reglerat.Sedan är det väl inte fel att nivån på domarna höjs generellt.

  Svar
 • 17 april, 2021 kl. 17:07
  Permalänk

  Håller verkligen med om 5+game för filmning. Och då ska motståndaren inte kunna åka ut för hooking, tripping osv, förstärker man ska man bara själv åka ut. Däremot är ju domarna så fega, så det skulle ju aldrig användas. Men diving borde iaf innebära att motståndarens ev utv skulle släckas.

  Svar
 • 17 april, 2021 kl. 17:35
  Permalänk

  HA är på ett sätt en ”utvecklingsliga” för spelarna.
  Krasst och lite generaliserat men de bästa är ju i SHL (el dyl), de i HA är där för att utvecklas…eller avvecklas p g a ålder.

  Det innebär att klassen på domarna är ungefär lika. Dom, eller i alla fall många, är ganska bra, kan utvecklas och bli ännu bättre domare på sikt…men dom är inte där än och därför blir nivåerna i matcherna löjligt märkliga och dåliga ibland – som igår och egentligen hela serien.

  Enda chansen att vi ska få bättre domare är naturligtvis att dom får skaffa sig erfarenhet och det sker ju bara genom praktik.
  Men nu är det final!
  En SHL-plats står på spel!
  Det vore väl fullständigt självklart att denna serie ska dömas av SHL-domare!
  Sen vete det sjutton om spelarna klarar av att anpassa sig till en helt ny nivå men det blir i alla fall mer rättvist och konsekvent under en match.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: