Reflektioner efter BIK Karlskoga

Ett effektivt Björklöven som ihop med domartrojkan gjorde allt för att de tre poängen skulle stanna i Karlskoga. Det gick inte. Här kommer fler reflektioner.

Bortamöte med BIK Karlskoga brukar alltid bjuda på lite extra nerv i kroppen. Matchprotokollet brukar knappt räcka till pga. alla utvisningar. Nu har det inte varit så i år då det forna grislag dessvärre denna säsong klivit ur den kostymen och klivit in i en mycket finare stass, vilket måste fått deras publik att omvärdera sitt lag. Oj, vi kan lira hockey…också. Faktiskt lite som vi. Förr var det sarg ut, dump & chase, men nu lirar även vi riktigt sevärd hockey. Mycket plitande i matchprotokollet med utvisningar skulle det dock bli i detta möte, så en liten återgång till det förflutna, men denna gång mer pga. av domarna än grisiga BIK:are.

Vet att man inte ska klaga på domarna, ”De gör sitt bästa”, men efter att domare Bergman gjort en personlig sak mot Fredrik Weigel och som till och med enligt uppgift fick honom att i förra matchen sparka bort Weigels tappade tandskydd när den skulle ta upp det, har det liksom gått för långt och förbi. Lika i den här matchen. Man missar en solklar onside som skulle gett Zach Palmquist ett friläge vid ledning 2-0. Man erkänner till och med felet, men tar ändå en utvisning för snack när en spelare kommenterar felet och det i spel fyra mot fem?? Hur kränkt kan man bli? Även BIK:s tränare var efter matchen frågandes till domarnas nivå i matchen. Läser vidare på Twitter om hur publik i både Himmelstalundshallen och NBB Arena många gånger stod helt frågandes till domarnas agerande, bedömningsförmåga och skiftande nivå. Nog om domarna.

Matchen då? Ja, vi fick ju en smakstart när vi utnyttjade en avvaktande utvisning och Kristoffer Söder gjorde det Kristoffer Söder gör bäst, gör mål med andra kroppsdelar än klubban som ju är en förlängd kroppsdel hon en hockeyspelare. Det är sen gammalt. Bra trafik på kassen som gjorde att Söder kon i kontakt med William Erikssons skott.

Sen började vi ta utvisningar. Först åkte Justin Crandall ut och här skulle jag vilja veta vad han sa för tror knappt han hann öppna munnen förrän han fick ytterligare en tvåa för osportsligt uppförande. Tilläggas här i ämnet nivå, så tror jag Tor Immo vräkte ur sig alla till detta datum uppfunna svordomar till domarna när han åkte ut i mitten av den tredje perioden, helt utan åtgärd.

Vi höll dock ledningen perioden ut trots sex minuters penaltykilling (PK) mot ett lag som alltså gör mål på just vart tredje powerplay och ju är seriens vassaste i spelformen. Riktigt bra jobb i PK av våra gubbar.

Den andra perioden hann ju knappt börja innan vi drog på oss ytterligare en utvisning, då Zach Palmquist fick upp klubban i Karl Berglunds ansikte. Då klev förstås seriens bästa PK.par in och såg till att vid utökande vår ledning till 0-2. Sebastian Selin bröt på blå och spelade fram Alexander Wiklund som enkelt, enligt honom själv, satte pucken i nät. –Jag ser ju att jag är jättefri. Sen ser jag att han kommer långt ut..ja, en liten sidofint då och lägga upp den högt, det brukar funka, sa han i den andra periodpausen.Att han sen blev så jättefri kan ju tillskrivas Selin som lite då där omedvetet korsade vägen för vild backcheckande Wilhelm Westlund. Små detaljer som kan avgöra en hel match, för jag tror att Westlund hade kunnat få kontakt med Wiklund annars. Hatten av Selin.

Efter detta drog vi på oss ytterligare en utvisning vilket gjorde att vi efter nästan 26 spelare minuter hade spelat 10 minuter me3d en man mindre och ledde ändå med två mål och då det mot ett av seriens absolut bästa lag och det på bortaplan. Starkt.

Här fick vi då uppleva offsidemissen av domarna, en händelse som nämnde Wiklund kommenterade såhär i pausintervjun.- Men det är ju jättetydligt att det är ju ingen offside, jag vet inte, han står ju helt felpositionerad domaren och tar den ändå och när man påpekar något så blir dom så djävulskt stötta. Jag vete fan, det är helt jävla otroligt alltså!

När det gäller den så är det en ny bedömning av offside i år. Det räcker numera att skridskon är ovanför blålinjen för att man ska vara “onside”, skridskon behöver alltså likt innan inte vara i kontakt med isen, vilket ju gör denna bedömning än mer horribel.

I samband med detta påpekar någon från lövens bås detta och vi får ytterligare en tvåa. I detta tre mot fem spelet som följde kunde vi till slut inte hålla stången och BIK kunde reducera.

BIK skulle också få kvittera och jag säger ”få” för de behövde tyvärr inte anstränga sig speciellt mycket för det målet, men lite som hockeyn är idag. Förmågan att utnyttja motståndarens misstag och det gjorde de verkligen här.

Många vill kritisera Hardy Häman Aktell här och det ser ju väldigt klantigt ut att bara slänga in pucken där, men när han tittar upp så finns Pontus Andreasson spelbar i mitten(i grön pils riktning) , men han tar en passiv båge bort från spelet till höger (röd pil) och ställer Hardy. Vet inte om han förväntade sig att Hardy skulle lägga pucken bakom mål till August Tornberg? Hur som, ingen enskild syndabock där och då väldigt skönt att vi efter detta tog över matchen.

 Nja, vi skulle ju också dra på oss en till utvisning, denna gång för spel med för många spelare på isen.

I den tredje perioden var det så inget snack. 0-3 i mål och 0-10 i skott säger det mesta.

Först satte Pontus Andreasson 2-3 i PP efter fint pucktempo mellan Tyler Vesel, Oliwer Larsen och Andreasson, vilket alltså skulle varit ytterligare ett mål från Alexander Wiklund då skotten gick in via hans byxa och lite märkligt så att han till slut inte krediterades för målet. Vet att man kan ändra i efterhand, men det kanske inte var läge att snacka med domarna om det? Då hade man väl åkt ut för ”Abuse of officials”. Wiklund har för övrigt nu gjort sju mål denna säsong, fem av dessa på de sex senaste matcherna.

Sen åkte Tor Immo ut som jag skev ovan och där kanske det var fler med mig som tyckte det var konstigt att domarna blåste av spelet när vi hade pucken? Vad hände  med en avvaktande utvisning där?

Inget mål på det PP, men 2-4 skulle komma och då åter genom Alexander Wiklund och åter med Sebastian Selin som framspelare som alltså styr pucken mellan sina egna ben till Wiklund som fick helt öppet mål. Assistpoäng även till giganten Brian Cooper.

BIK tog sen ut målvakt Henrik Lundberg i ett försök att få ett skott på mål, men det lyckades inte utan David Lindqvist spikade istället slutresultatet till 2-5 i tom kasse.

Vid slutsignalen visade till slut en BIK:are gamla takter då Oliver Eklind mycket fult slashade Fredrik Weigel, något som helt nonchalerades av domarna, som alla såg vad som skedde. Samtidigt fick Weigel även en klubba i ansiktet, troligen helt olyckligt från Filip Ahl. Såg hur sugen Alexander hellström var att bunta ihop Eklind, men det var nog förståndigt att han hål sig i skinnet. Vete tusan vilket straff han hade fått av dessa domare om han gjort något.

Eklind har nu anmälts i efterhand för den incidenten.

En bra genomförd match trots allt. Man hade lite fel fokus där mycket energi gick åt att kritisera domarna, vilket ju aldrig fungerar där och då, men som är fullt förståeligt. När man väl såg till att vara fem man på isen var det som inget snack, vilket framförallt den tredje perioden visar.

Nu har vi med oss detta och börjar tagga igång för nästa svåra bortamöte, det med Timrå imorgon sitt två hela busslaster med gröngula djävlar åker. Räkna med en hel del bilar också, så vi som inte kan vara på plats lär få höra vem som kommer äga NKT-Arena.

Era reflektioner efter BIK Karlskoga? Skriv en kommentar..

11 thoughts on “Reflektioner efter BIK Karlskoga

 • 28 november, 2019 kl. 16:38
  Permalänk

  Selin och Wiklund har verkligen lyft sig i år!
  Sedan är det kul att ni uppmärksammade Selins ”inbromsning” där vid 2-0 målet. Den är nästan snyggare än målet. 🙂
  Selin hade en annan bra sekvens i tredje där han på egen hand låste fast pucken vid sargen i BIKs zon i 20 sekunder och flera Lövenspelare hann byta men alla BIK-spelare blev kvar. Jag har för mig att det var senare i den sekvensen som BIK åkte på en utvisning, men det kanske någon annan kan ha bättre koll på. Det känns nästan som om Selin är ett nyförvärv jämfört med Selin förra året. Tänk vad självförtroende och flyt kan betyda.

  Svar
 • 28 november, 2019 kl. 17:33
  Permalänk

  Förmodligen inte rätt plats att fråga men… Någon som vet vad det är för knas med det gröngula forumet?

  För övrigt borde domarna också kunna anmälas till disciplinnämnden för t.ex. bristande kunskap eller förmåga. Allt för många matcher som i princip förstörs av dessa. Har fyra favoriter i Bergman, Lyth, Schillken och Holm…

  Svar
  • 28 november, 2019 kl. 19:56
   Permalänk

   Detta skrevs nyss på twitter: Webbhotellet har driftstörning och försöker lösa det. #update

   Svar
 • 28 november, 2019 kl. 17:54
  Permalänk

  Detta var nog den sämsta domarinsats jag sett. Hursomhelst ändå en underbar vinst mot bobcats.

  Svar
 • 28 november, 2019 kl. 18:26
  Permalänk

  Någon fler som reflekterat över att Hockeyallsvenskan inte har några domarkommentarer angående denna match? Medan det finns på alla övriga matcher som spelades igår?
  Med tanke på nivån igår, så hade jag gärna velat se detta inslag i sammanfattningen på Hockeyallsvenskans hemsida.

  Svar
  • 28 november, 2019 kl. 18:42
   Permalänk

   Dom har inga domarkommentarer alls i matcher där domaren gjort bort sig. Alltså inte bara matchen igår

   Svar
  • 28 november, 2019 kl. 18:43
   Permalänk

   Dom kör inte med domarkommentarer i någon match där domarna gjort bort sig. Det gäller alltså inte bara matchen igår utan hela säsongen har det varit så

   Svar
 • 28 november, 2019 kl. 19:07
  Permalänk

  Att låta dommare” babyface” drömma en sådan match tyder bara på att dommarkolegiet har problem. Att inte kunna kommunicera har han visat tidigare. Ett bottennapp att ta tag i för alla inblandade. Så skönt att Löven höll huvudet kallt och visade att vi är/ var det bättre laget.

  Svar
 • 28 november, 2019 kl. 21:06
  Permalänk

  En riktig skitmatch och det är helt och hållet domarnas fel. Det är helt obegripligt för mig att Holm har fått döma någon SHL match i höst, men det var väl därför han var värre än vanligt igår.
  Och stämmer det där med att Bergman sparkade undan Weigels tandskydd så ska Bergman ALDRIG någonsin få beträda en is med en domartröja på sig, patetiskt beteende av Bergman. Och jag kan tillägga att jag hört om situationen från flera håll så det stämmer säkert. Har skrivit det tidigare att ligan måste göra något åt domarnivån för att ligan ska bli trovärdig. Det är inte bra att det efter nästan varje match ska behöva vara fokus på domarna.
  Men konstaterar att det blev en av säsongens skönaste vinster med tanke på hur matchen var och en grym sista period. Otroligt starkt att inte släppa till ett enda skott i tredje perioden. Men kanske det bästa av allt är att det känns som det finns så mycket mer att hämta från laget, många som inte är på topp just nu, tung träning just nu ? Det gör det extra starkt att vinna.
  En sak som jag undrar över är varför tekar inte Vesel i PP ?

  Svar
  • 29 november, 2019 kl. 05:51
   Permalänk

   När det gäller Vesel och tekningar så brukar man alltid vilja teka utåt sargen dvs en leftare i vänster tekningscirkeln och rightare till höger. Har faktiskt inte tänk på att han inte skulle teka. Får kika på det.

   Svar
   • 29 november, 2019 kl. 12:51
    Permalänk

    Kolla om inte Weigel tar fler tekningar i PP istället för Vesel. Wiegel har väl också bra tekningsstatistik.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: