Reflektioner efter BIK Karlskoga

En helt ok bortamatch, något väntat matchbild, men en förlust mot ett bottenlag svider alltid. Här kommer fler reflektioner.

Okej, en poäng, men det hjälper föga i tabellen och framförallt när vi släpper in mål på vet sätt vi släppt in mål på hela säsongen. För lågt försvarsspel sätter oss i skiten gång efter gång, men är knappast lönt att dryfta då det tydligen är så vi ska spela.

Skönt att få ledningen efter BIK:s hyfsade inledning där Adam Werner kom ut stort några gånger och som vi har väntat på att Jacob Stenqvist ska agera på blålinjen. Vi såg det både mot Vännäs och Teg på försäsongen, men fick nästan bittert inse att det bara funkade mot lag från ettan….till i kväll när han vände ut och in på BIK:s Adam Byström Johansson och skickade in 0-1 med sitt fina handledsskott.

Vi vann också den första perioden med matchens enda mål, trots flera fina chanser från BIK och 10-4 i skott i hemmalagets fördel, men där Adam Werner kom ut stort på både egna styrningar och frilägen.

I en andra perioden hann vi inte njuta länge (1.21) förrän 1-1 var ett faktum och som stör mig väldigt. Här har vi en bild. Två BIK:are byter uppe till höger. Vi har FYRA man hem och puckförare än väldigt ensam. Slår vi stopp på blå här, så har nr 54 Rommel inget annat val än att dumpa ned pucken i zon för killen på vänsterkanten att gå på.

Men vad gör vi? Vi ger Rommel blålinjen medan resten av hans lagkamrater snackar taktik, gör highfive, bestämmer fikat till på måndag innan de väljer att delta. Tre stötbrytningar senare ligger pucken i mål och jag kan inte räkna till en enda närkamp i zon! Det har hänt sen omgång 1 och när det händer i omgång 27 så handlar det inte längre om system, inställning eller något annat utan om kunskap. Sen hade vi någon som på sociala medier anklagade Werner att gå ned för tidigt på skymda skott. Ser den här bilden ut att rättfärdiga ett sånt uttalande? Oattackerat skytt, två BIK:are oattackerade framför mål? Säkert Werners fel igen, som det varit hela säsongen…

BIK:s ledningsmål kom bara 2:19 senare i PK.

Tränare Fagervall är i intervjun efter matchen inne på att han tycker att vi kan blocka bort den och visst kan man tycka att PK-spelare av idag typ Granlund och Messy sällan släpper igenom skott och här kommer inte Talaja i linje, men frågan är om det stora felet inte ligger djupare i zonen? Sällan har en klubbspets flyttat på 105 kg Lihagen? Säkert inte lätt att flytta på, men jucket en sekund tidigare gav knappast önskad effekt.

Vi repade dock mot och 2-2 målet var riktigt vackert med gröngula ögon sett. Lagets assistkung Axel Ottosson hittade Simon Backman på bortre stolpen som förpassade pucken i mål. Med gröngula ögon ska vi vara nöjd att Mattsson stirrar puck och glömmer Backman som fyller på.

Sen fick vi ett klassiskt ställningskrig andra halvan av matchen där det kändes som att bägge lagen var rädd om poängen.

Vi fick en aningen tuff slashingutvisning på Axel Ottosson med mindre än tre minuter kvar, när han slår klubban ur handen på en motståndare, men vi fixade den och sen visade samma Ottosson, trots sin ungdom, rutin när han i ett liknande läge bara halvminuten innan slutsignalen, håller klubban bara sådär lagom hårt när han får en likadan slashing. Bra dock att domare Sandstedt visade sig vara konsekvent att döma på effekten.

Tyvärr kunde vi inte utnyttja överläget de sista 28 sekunderna, men visst fanns förhoppningar i förlängningen då vi fick 1.32 i spel 4 mot 3, men någonstans kan man fundera över valet av spelare när man satte både Stenqvist och Hutchings uppe på blå för skott? En rightare till höger är lika effektivt som att ha en klädnypa som råttfälla.

Vi gick till straffar och det är hårt att säga att det inte är vår grej då vi bara hamnat i detta läge i två matcher än så länge, men sex raka missade straffar är förstås inte ok. Visst är valet att Alex Hutchings och Fredric Andersson sak lägga straffar fullt logiskt. De har gjort flest mål och har rutin, men att låta Andreas Vikström lägga en avgörande, trots att han enligt Fagervall vunnit alla strafftävlingar man haft, känns inte ok. Att lägga straff på träning, under lek och utan press är en sak, men att lägga avgörande? Är han så säker, låt honom då lägga en utan större press som en förstastraff kan vara. Nu fick han hårt erfara att träning och match är två helt olika saker och får nu bära med sig det. Onödigt.

Tro vi nöjer oss där.

Nä, kvällens skönaste mössa signerat Marcus Evertsson.

 

***

När det gäller situationen med Niklas Pavel så, ja tacklingen tar mot huvudet men vad ska han egentligen göra?

Båda åker mot pucken från var sitt håll, Berglund sträcker sig fram för att stöta bort pucken samtidigt som Pavel redan är på väg. Berglund blir väldigt låg och är redan från när säsongen startade 17 cm kortare än Pavel. Pavel har i mina ögon igen liten möjlighet att undvika eller att förutse vad Berglund ska göra. I mina ögon inget matchstraff, även om resultatet av tacklingen blir olyckligt.

Det som sen händer tar jag dock avstånd ifrån och att Hockeycoach i en kommentar menar att det är lågt att jag hoppas att en löven spelare skall få en lång avstängning? Nä, det är inte lågt. Ska vi få bukt med all idioti som sker på hockeyplanen kräver det att partiskheten upphör. Det är allt för vanligt att man ”aldrig” ser det som ens egna spelare utsätter andra för, men precis lika vanligt att man spyr galla när motståndaren gör samma sak.

Här gör Niklas Pavel en grej som inte är ok någonstans. Visst, Patrik Parkkonen vänder upp mot Pavel för att visa att han inte tyckte det var ok och det ska banne mig varje spelare göra om man anser att något gått käpprätt åt helvete och förmodligen tyckte han det här. Då ska Pavel invänta en ev. sammandrabbning eller avvakta och se vad som händer, inte möta upp med en crosschecking i ansiktet! Parkkonen bromsar ju till och med in framför honom och ser allt annat är hotfull ut i kroppsspråket. Här får Pavel hjärnsläpp, förväntade sig ett riktigt BIK-angrepp, men Parkkonen är nu och inte inskolad i grissystemet, men det gör det trots allt inte OK, så jävla långt ifrån OK man kan komma, tyvärr. Sånt här måste bort och långa avstängningar är enda medicinen, även om et drabbar ens egna spelare. Jag gillar Pavel, har en god relation med honom och vet att det här blev bara så jäkligt fel och enda lektionen han kan få av detta är att nöta läktare ett tag.

 

***
Era reflektioner från kvällen? Matchen, Pavelmainac eller något annat? Skriv en kommentar…

4 thoughts on “Reflektioner efter BIK Karlskoga

 • 17 december, 2017 kl. 09:28
  Permalänk

  Första tackligen tycker jag varken är feg eller ful, precis som dig, den träffar kanske olyckligt. Dock ser det ut som kroppen träffas först och sedan huvudet? (=Ok?)

  Att det sedan är en crosschecking… ja… den går inte att diskutera. Hoppas inte det blir en lång avstängning då vi behöver våra backar och att Pavel skänker en trygghet i att vara en polis samt att han gjort en bra säsong överlag.

  Svar
 • 17 december, 2017 kl. 09:29
  Permalänk

  Det finns väl lite grunder i straffläggning som man kanske borde gå igenom teoretiskt?
  Om nu Vikström är bäst i laget ensam mot målvakt borde inte han testas i någon offensiv lina?

  Utan att lägga några för eller emot angående Pavels crosscheck så ser det ju ut som han ska avsiktligt åka in i Pavel, om ni kollar på riktningen på hans skridskor så blir det ganska tydligt, och att han sedan försöker slå stopp först när han upptäcker Pavel skyddar sig. Så uppfattar jag situationen men är öppen för att jag kan ha fel.

  Svar
 • 17 december, 2017 kl. 10:02
  Permalänk

  För att vara tydlig med din referens till mitt inlägg igår så handlar det om att låta hockeyförbundet göra bedömningen, crosscheckingen är inte ok på något sätt och alla har rätt till sin åsikt, MEN man skall ta med helheten, om Pavel i situationen innan som flera namnkunniga bloggare förbiser utan enbart kapar honom som person och dessutom raljerar över vad han gjort, det är lågt.
  Handlingen i sig skall inte försvaras på annat sätt än med fakta, intressant är att samma person 2,37 tacklar pavel med befarad hjärnskakning och som sedan skall markera efter tacklingen oavsett om han är skolad i grishockey eller inte.
  Det som är fruktansvärt tråkigt med detta är de totalt onödiga skador som uppstår och som skall stävjas på alla sätt dvs inte bara pavels omtalade situation utan även det han drabbas av.
  Sedan om vi skäms för klubbmärket och tycker Pavel är en dålig spelare mmdet är upp till var och en det lägger jag ingen värdering i.

  Svar
 • 17 december, 2017 kl. 10:15
  Permalänk

  Glömde en sak – tycker din analys av spelsituationerna är riktigt bra!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: