Reflektioner efter Asplöven

Allt var upplagt för en repris av senaste mötet i Luleå. Ett till synes hopplöst underläge var nära att vändas, men närmare än så kom vi inte. Här kommer fler reflektioner. Under min vecka i huvfudstaden har jag laddat för denna match och så som jag avundats de som tagit sig hela vägen upp till Luleå för att se matchen. ja, nu lät ju det där som att en resa på 30 mil enkel väg var en lång resa, men för oss hårdnackade norrlänningar är det ju som en sväng nästgårds. Snackade faktiskt om detta med en kollega från södra landdelarna som tyckte 10 mil var en jorden-runt-resa och som visst tyckte jag saknade både kamkedja och drev som ens kunde tänka mig att åka dessa mil för en hockeymatch, men det är väl som dom säjer, livet är som röven, klöven och den man älskar agar man (smörmacka till er som tycker jag var negativ på Twitter igår).

Trodde förresten att jag hittat Icascannern x10 när jag av en ren och skär slump hittade den coolaste av coola butiker i Americana-Classic Vintage på Gamla Brogatan och hittade denna baseballjacka i helrätta färger.

jacka

Kunde kvällen börja bättre? Ja, vi kan väl säga att den började bättre än den slutade, men mer om det senare. Får bara inse att man surt nog får skaffa Ica-scanner även i Stockholm. Att jackan i sig vid en första koll var XL(till mitt ångestfyllda förtret), men efter provning visade sig vara historiens minsta XL-variant, så öppnades ju möjligheter för seger som inte var av denna värld. Tyvärr blev man ju sen varse om att man lever i detta ”vanliga” tråkiga värld och inte den drömvärld jag under en stund seglade i väg i.

Om vi lämnar vin drömvärld och återgår till verkligheten så gjorde de tillresta sitt yttersta för att bana väg för de våra. De hördes direkt på nedsläpp och var den enda klack som hördes. Haffade de dock inte på bild förrän i den tredje perioden då de sjöng klassiska ”Hata Skellefteå” vilket av någon outgrundlig anledning alltid får gehör hos motståndarfansen/publiken.

fans

Visst är grejen med Asplöven i Luleå en bra grej, men 2 904 åskådare i Coop Arena låter som en intensiv träning. Hajpen är över.

Vi inleder bra, men lika fullt får Asplöven sätta 1-0 och det görs på klassiska ”juniormisstag”. Vi tittar för mycket puck och även om vår defensiv i sig har varit god så här långt av säsongen så synas vi brutalt i denna match.

Ska vi sen ge Asplöven mål som vid 0-2 är det oerhört svårt att vinna hockeymatcher. Vi slarvar å det grövsta vid sargen och Dyk d.ä. ser till att detta blir början till slutet i denna djupDYKning i Luleå. Inte bättre blev det vid 0-3 när Asplöven får utnyttja ett powerplay utan ann ens ställa upp i zon. Byggde ett skämt på Twitter om att våra backar kanske skulle presenteras av Specsavers, något vi själv skämta om på jumbotronen om domarna på hemmamatcherna. Här bet det oss i arslet big time. Hur kan vi missa Berglunds båge i det läget?

Wikegård sa för övrigt ”Löven” otaliga gånger under matchen. Kommentatorn ville hela tiden veta vilka han menade. För Wikegård var det självklart. Han har koll.

VI lyfter oss efter ett grymt vackert mål i powerplay till 1-3 där Fredrik Hetta var sist på pucken med fint förarbete av Stefan Andersson och Lucas Sandström. Detta följdes upp av ett nytt PP mål till 2-3 och denna gång av Jesper Thörnberg som på egen hand satte en riktigt pärla där pucken hittade tre maskan som man säger på hockeyspråk, dvs klykan eller krysset som gemene man skulle säga. Varför tredje maskan frågar du? Ja, det vete tusan, då allt över mitten av målet anses gå i krysset idag.

Vi fick en ny jobbspost då Nicklas Johansson skadades under en andra perioden. Oklart hur allvarligt. Sportchef Daniel Johansson sa under matchen. – Inga kommentarer.

I den tredje perioden skulle vi då jaga för en kvittering och ett segermål, men av detta såg vi inte mycket. Kändes på något sätt som om vi fick uppleva den snabbaste av tredje perioder. Vips var det aktuellt att at ut Olli och vips satt pucken i vår egen kasse utan att vi ens försökt kvittera. Surt, men på något sätt rättvist. Hockey har alltid gått ut på att göra mål och det gjorde Asplöven på ett bättre sätt än oss. Rättvis seger med andra ord. Varför förlorade vi då?

Ja, att summera kort är att något måste ske nu innan vi tappar för mycket mark. Summera lite längre? Vi spelar med lite för mycket folk lite för nära mål. Skulle vilja se att tredjegubben låg lite högre. På något sätt hamnar vi för nära kassen. Sen anser jag att en del av våra backar allt för ofta lägger puckarna ner i sarghörnen istället för att snabbt knäppa in pucken mot mål. Det här är inte bara ett backproblem utan även ett forwardsproblem. Det tänks för mycket och för lite med instinkt och ryggrad. Tyvärr är sanningen att vi tydligt saknar den riktiga spetsen. Vi har bra gnuggare som skapar lägen och jobbat till sig målen. Men vi har ingen sniper som levererar. Sen saknar vi anfallen med fart och tyngd. Blir väldigt mycket ute i hörnen där det är tryggt och mjukt. Tyvärr börjar vi närma oss ett läge där klubben måste ta ett beslut. Är det här truppen som ska ta oss till toppen eller måste förändringar ske? Det finns de som har en ”trygg” plats mer pga den person de är än det de presterar och till den lön de lyfter. Sportchef Daniel Johansson är en bra person, men vågar han ta obekväma beslut? Smekmånaden är över…

Hade velat se en riktig summering av tacklingar. Vi förlitar vår statistik på swehockey, men när den inte ens finns på vissa arenor (*hostcoopigårkvällhost*) så vad vet vi?

Jo, att vi trots allt inte har gjort mål i 5 mot 5 på närmare 126 minuter. Vi säger oss ha naturliga målskyttar…

På fredag väntar Leksand…

3 thoughts on “Reflektioner efter Asplöven

 • 15 oktober, 2015 kl. 08:30
  Permalänk

  Mycket bra skrivit igen.
  Sportchefen måste agera nu annars är det tjänstefel.
  Ser bra indikationer i spelet men man saknar någon som tar grisgörat ..det lilla extra framför mål och nån som kan göra mål!
  Ochså den där 8e backen….??!!

  Svar
 • 15 oktober, 2015 kl. 08:54
  Permalänk

  Ja uppenbart är att något saknas i offensiven. Per Ledin blir snart ledig igen, perfekt både som pådrivare, gris och polis. Någon behöver ryta till och ha tillräckligt med pondus och status för att få med sig resten av gruppen. Vad det gäller backsidan så har både Edström och Ekelund uppenbara svårigheter och är dubbla säkerhetsrisker. Edström på bristande markeringsförmåga och Ekelund med horribla passningar och onödiga utvisningar. Sedan bör helst varken Thörnberg, Palmebjörk eller Karlsson få tillstånd att vistas i egen zon. Otroliga felpassningar i fel lägen! Men fem omgångar till bör laget få, om sedan inte bättring skett, behövs förstärkningar.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: