Reflektioner efter Almtuna

Oj, vilka matcher Björklöven bjuder på denna säsong. Sällan en och samma matchbild om man säger så. Här kommer fler reflektioner.

Almtuna är som en lustig klubb. För bara någon säsong sedan var det SHL-satsning, men till denna säsong drog man ned förväntningarna och planerna. Man bygger visst ny arena, men vad händer där? Och varför? När man ropade upp publiksiffran på 1 327 så trodde sambon att dom ropade ut vinstpotten i 50/50 lotteriet då folk ju faktiskt applåderade….å sen klappor på det??

Jaja, det finns bra saker med Almtuna också. Per Svensson till t.ex. Där har vi både spets och skägg! Tror banne mig hans skägg är i gore-tex! Nu blev han rejält snuvat vid vårt segermål, men jag säger som bandriljärerna på jul! -Honom ska vi ha!

Sen lyfte man in Lucas Sandström i line-up:en och det var snyggt, riktigt snyggt!

Matchen då?

Jag, maken till turligt ledningsmål går faktiskt inte att finna. Får Almtuna försöka 1000 ggr till så kommer de inte att lyckas. ett sånt mål går inte att träna försvarsspel mot, än mindre träna likadant avslut! Turmål, that´s it, MEN rots detta så hade Lucas Sandström helt fritt läge efter tio sekunder och det är något att videoanalysera. Förvisso skapade Almtuna liknande mot Leksand och tog också ledningen än tidigare så, men det är inte ok och knappast en briljant taktik som Uppsalalaget har.

Jo, en annan sak med Almtuna. Ledningsmålet föll alltså efter 54 sekunder, men sekretariatet påade målet i spelavbrottet efter 3.25! Märkligt.

Jo, en annan sak. Såg ni att John Dahlström hade annat typsnitt på sitt namn på tröjan än sina lagkamrater? Känns ju…fast det är ju inte ett kriterie för SHL…

Vid 2-0 så har vi ett märkligt lågt försvarsspel och som vi har emellanåt. Förstår inte varför. Vi har alltså fem egna pucktittade spelare och typ tre motståndare i nyllet på Adam Werner. Tror ni det blir jättelätt att ta en puck man inte ser?

Noterbart med dessa två mål av Almtuna är att det är deras respektive förstamål för säsongen. Kan inte nog understryka hur ofta spelare i andra lag gör sina första mål för säsongen mot just Björklöven.

Sen fick vi luft då Alex Hutchings kliniskt satte 2-1 i spel 5 mot 3 och det kändes så skönt för just spelet 5 mot 3 inte såg bra ut ifjol och inte heller på försäsongen. Sen är ju Hutch värvad för att just göra mål och det gör han ju. Ingen flashig spelare i spelet ute på isen, men fortsätter han så här? Förra svängen gjorde han tre mål på de åtta första matcherna, åtta mål de första 30 matcherna, för att avsluta med 14 mål på 22 matcher. Nu har han gjort sex mål på åtta matcher. Vi tyckte han avslutade grymt säsongen 15/16 med ett snitt på 0,63 mål/match. Nu ligger man på 0,75! Grymt!

Något som satte sig i mig och även under matchen mot Pantern var att vi var så passiva i spelet. Borta var den tajmade aggressiva checkingen på deras backar. Nu bakcade vi till och med i mittzon och sjönk väldigt djupt även i egen zon, ända ned i knät på Werner och det kan aldrig vara tanken. Att heltidsanställa Steffe Öhman, köra skiten ur grabbarna, och sen bara börja spela gubbhockey? Blev ju bättre sen…

Man blev ju lätt trött i sinnet vid 3-1 målet. Tre man bakom mål stirrandes puck? Visst lämnar man sånt vid 7-8 års ålder?

SEn blev man ju måttligt road av att Almtunas första mål minsann gick in men Hutch skott i insidan av stolpen kunde inte gå in? Tydligen har Löven aldrig dragit turkortet i det här spelet.

Sen fick vi ett 5 mot 3 läge igen efter att Austin Farley fått en rejäl smäll i nyllet av en klubba, men han hämnades tämligen omgående men en rejäl smäll till 3-2. Så långt hade 5 mot 3 lägena räddat oss i matchen.

19 mot 19. Två förgrundsgestaler i matchen i Austin Farley och William Quist. Foto:Lövenbloggaren

Vi hade några bra lägen som Tobias Hages i första eller Stefan Anderssons i andra när de serverades öppna mål, men dålig kvalité i passningarna hindrade enkla lövenmål.

En helt annan sak. Varför saknar Erik Rainersson namn på sin bortatröja? Eller såg jag fel?

En annan sak. William Quist ska inte vara korthårig. Han ska ha ett svall

I slutet av den andra perioden drog Tobias Hage på sig en utvisning som i min bok är väldigt onödig. I offensiv zon med en måhända petigt tagen hakning, men ändå i ett ofarligt läge med halvminuten kvar av perioden. Här får vi i stället försvara en uddamålsledning perioden ut och inleda den tredje med tempodödande spel i 90 sekunder innan vi kan växla upp, något vi givetvis vill göra från första sekund. Nu är Björklöven anno 17/18 inte allena vad vi såg mot Pantern utan här fick vi se en skiftning i attityd och engagemang.

-Spela så här. Sätt press på deras backar! Kanske Joakim Fagervall sa till grabbarna. Bättre blev det i alla fall.

Vips var den aggressiva forecheckingen framme och vi åt upp Almtuna bit för bit och till slut fanns liksom inget annat än ett tomt mål att sätta pucken i. Det tomma målet fick Austin Farley efter ett att Axel Ottosson slitit sig fri, men upphakad inte fick skottläge, men väl läge att passa och då kändes det skönt. Axel Ottosson är grymt talangfull och skapar enormt talangfull, men inte alls fått målskyttet att stämma och det vittnar ju om en effektivitet på 13,04 % om. Dock skulle han få sista ordet. Detta skrev jag faktiskt på Twitter inför den tredje perioden.

Vi fick inte bara en assist till 3-3 målet utan även ett riktigt läckert nummer i förlängningen, där han skickade annars duktige Per Svensson upp på läktaren och lekte in segermålet. Sa jag att han i sekvensen tidigare hade ett rungande skott i virket? Ni Almtunafans kan känna er lugna. Med hjälp av en högtryckstvätt kunde man senare tvätta bort både ketchup och senap från Pers skägg.

Gillade delar av det jag såg av löven i denna match, men det finns definitivt sekvenser att jobba på. Känns jäkligt fånigt att skylla på att Björklöven sällan släpper in riktiga hockeymål dvs enbart bra agerande av motståndare. Visst finns et en del misstag från motståndare som vi utnyttjar, men kalla mig färgat, men aldrig så ofta som vi. Rätta till det och vi stannar i toppen.

Sen har i vårt powerplay. I Alex Hutchings har vi ett rejält hot, men det är lika lättläst som när Stefan Öhman serverade Jon Palmebjörk säsongen 13/14 i PP. Vi måste skapa en alternativ lösning. Visst har vi bra stats i PP, men för att kunna utnyttja Hutch till max bör vi få en leftare högt i slottet som alternativ när han blir avläst. Hinner Fredric Andersson in i mitten, ska vi ha en leftback som faller in från blå, exempelvis Åkerström eller Backman men naturligt slagskott, eller ska Granlund backa upp in i från målet? Något bör göras för att spetsa ett redan bra, men lättläst PP.

Söderlövare och ditresta Umebor och ev. andra. Ni hördes och man blir alltid lika stolt. Vi/ni är sååå bäst!

Gillade det jag såg att William Quist och Lucas Sandström. Wille börjar smälta in i uniformen, men Lucky såg helt malplacerat ut. Kände mest igen honom när han blev skadeskjuten i foten av Åkerström, för otaliga är de gånger då han haltat ut i lövens bås för att sen med järnvilja återkommit i nästa. Sen i nr 21? What? 28 är inte ens upptaget…

Enligt obekräftade uppgifter har vaktmästaren i Gränbyhallen ringt arbetsmiljöverket för att ena målburen inte vill sluta vibrera. Orsaken kan ha varit Fredric Anderssons stolpskott i tredje.

Som svar till en Lövenbloggen på VK som skrev: ”Det känns konstigt att se Kim Karlsson spela boxplay och gnugga i en checkinglina. Det väcker helt klart funderingar på varför man förlängde med Kim. Inte så att han gör det dåligt, men det känns inte som att utnyttja honom som bäst.” Jag kan inte annat än hålla med om boxplay och checkingkedja, men det ligger till så här. Kim signades som tänkt vinge till Fredric Andersson och det provades också på försäsongen. Kim trivdes dock inte riktigt i rollen som vinge då han allt som oftast hamnade utan puck. Samtidigt som fjärdelinan inte alls fungerade så kom Fagervall och Kim fram till att Kim skulle ta den rollen framöver för att stabilisera upp utan att något är skrivet i sten att han ska vara kvar där forever. Detta är alltså vad Kim själv vill för lagets bästa och ett sätt att ta det ansvar har bör som gammal i laget. Tycker det är skitstort gjort av honom.

Bra så?
Era tankar och reflektioner efter matchen? Skriv en kommentar…

6 thoughts on “Reflektioner efter Almtuna

 • 14 oktober, 2017 kl. 10:08
  Permalänk

  Kim måste uppåt i femmorna. Så är det.

  Svar
 • 14 oktober, 2017 kl. 11:08
  Permalänk

  Per Svensson spets & skägg?? Var på plats i Uppsala och såg en stor orörlig back. Vi kan tacka Per Svensson för tre mål igår. Jag håller med om skägg och stor… Jag förstår tanken på att han ser ut att kunna vara spets & skägg, han vill vi inte ha till Löven.

  Svar
 • 14 oktober, 2017 kl. 11:25
  Permalänk

  Per Svensson, nej tack. Är det bara jag som tycker att vi släpper till väldigt många lägen ( som också resulterat i mål ) alldeles framför våran målvakt. Motståndare får stå helt rena nästan hur länge som helst. Bara en liten reflektion.

  Svar
 • 14 oktober, 2017 kl. 15:40
  Permalänk

  Vi skriker efter 1 målvakt som kan vinna matcher åt oss och det var precis vad Werner gjorde igår. Även om en del gick utanför men det är ju oxå för att han är stor och på rätt plats.

  Svar
 • 14 oktober, 2017 kl. 17:08
  Permalänk

  En rolig grej med en på tusen så gjorde Vallorani ett liknande mål i en av de första matcherna dock tog den på en Almtunaspelare den gången så det blev assist då. Så det är just nu mer åt en på typ tio eller tjugo.

  Svar
 • 14 oktober, 2017 kl. 20:00
  Permalänk

  Tycker också det är stort av Kim att ta ansvaret i en defensiv formation.
  Det tråkiga är väl att Löven inte riktigt har den budgeten att hålla sig med etablerade klasspelare på alla platser?

  Personligen skulle jag gärna se Quist-Kim-Boström nästa säsong som en mellanbudgetlina. Inte gratis men inte heller dyr. Klart man kan hitta mer bang per buck där om man vill.
  Men samtidigt vill man ju ha lite själ och kontinuitet i laget. Även om det var lite avbrott här och där. Kanske jag tänker fel, men det där är spelare som har sitt hjärta i Löven och har en bra högsta nivå. Om man väljer en annan väg är det också ett alternativ.
  Om man leker med tanken att dom spelarna dra 300 personer till matcherna tillsammans, så är ju en stor del av lönerna snart nog betalda. Återigen är öppen för att jag tänker oklart någonstans?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: