Reflektioner efter Almtuna

En märkligt match, en galen match, en match i publikens smak men inte i tränarnas. Denna match kan beskrivas på många sätt. Jag väljer att tycka att poängen var poängen. Här kommer fler reflektioner.

Inleder med att konstatera att det är härligt med dessa knattar som presenteras inför matcherna och de som vågar sticka ut. Tidigare fick vi se en målvakt gå ned i split och denna kväll en utespelare som bjöd på en kullerbytta. Det är inte helt lätt med hockeyutrustning ska jag säga. Noterade att man verkar ha en uppdelning att Nicklas Johansson tar hand om knattarna på uppvärmningen och Stefan Andersson under själva uppställningen på blålinjen.

Om den presentationen var kul så kunde man kanske ha lagt lite mer krut på presentationen av våra nya transatlanter. Vet inte vad planen var men att ropa upp deras namn och sen planlöst skicka en spotlight över raden av spelare kändes mer än menlöst. Se till att spelaren är redo och får ta ett kliv fram så vi får se dom och att de får känna sig välkomna. Nu blev det typ…ljummen mellanmjölk?

Matchen då? ja 0-1 efter 1:07 och frågan än om någon INTE suckade på läktaren i det läget? Och hur gick det till?

almtuna-1

Notera hur samtliga lövenspelare har blicken på backen med puck och främst Simon Fredriksson som haft kroppskontakt med målskytten bara sekunder innan och ändå blir han sopren. Inte undra på att Adam Werner i kassen ser mycket överraskad ut. Det ska ju inte ens vara en målchans.

Sen tog det inte lång tid innan Zack Hamill presenterade sig för hemmapubliken i T3 Center då han kvitterade knappat sju minuter in i perioden och blev därmed snabbaste transatlanten de två senaste säsongerna att näta. Han hade också fel i intervjun med hemsidan då han inte trodde att han skulle svara för någon poäng denna kväll. Häftigt att vispa in den med sån kraft, men samtidigt måste man säga att det inte såg helt otagbart ut.

Tyvärr han vi knappt glädja oss åt det målet innan det blev dödgrävarstämning i hallen ingen då vi bjöd på 1-2 efter ett pucktittande som bara Björklöven kan bjuda på. Jesper Thörnberg som glömmer sin markeing/målskytten ser mer ut som en åskådare på skridskor än en hockeyallsvensk spelare. Sånt här som han och Simon Fredriksson inleder matchen med FÅR bara inte hända på den här nivån. Betänk att bägge är skolade i SHL-organisationer och ändå brister i markeringsregel 1 A? Att man släpper in mål gör man alltid, men det finns mål man inte kan göra mycket åt och så finns det mål som inte får förekomma och dessa två är precis sådana. Vi tvättade bort dessa under vår vinnarstreak och måste tvätta bort dom igen.

Vi adderar väl Almtunas 1-3 till denna kategori också. Det var väl ett mål som få är förunnat få se live, egentligen någon gång under en hel åskådarkarriär? En Almtuna spelare som alltså utan att ta ett skär kan vicka sig igenom hela vårt försvar som sen ledde till mål. X antal lövare som jagar Atlantångare Emil Larsson med något som påminner hur man jagar flugor med flugsmälla en varm sommardag i juli. Lucas Sandström har väl bästa läget att smälla på med kropp? Även Lucas Ekeståhl-Jonsson måste i sista skedet strunta i att försöka ta puck och plocka bort motståndare alternativt dennes klubba. Offensivt kan vi smälla på och spela fysiskt, men det måste börja ske även i egen zon. Vid 1-3 trodde då verkligen inte jag inte på utvecklingen som skulle se härnäst.

Frågan är om utvecklingen av matchen skett så som den skedde om vi inte satt det mycket psykologiska 2-3, där ovan nämnda Lucas Sandström och Lucas Ekeståhl-Jonsson revanscherade sig rejält när de serverade Austin Farley som avslutade läckert mellan benen på Jonas Johansson i Almtunakassen.

Noterade att man tog han om Farleys första målpuck, men inte Hamills. Kanske fick han någon random puck efteråt, vem vet?

I den andra perioden fick så Zack Hamill chansen i PP och det räckte att se de ca 30 sekunderna för att förstå vilken tillgång han kommer att bli i den spelformen. Frågan är bara om han ska spela fram sig själv för han har tydligen ett sjujäkla skott som borde utnyttjas.

Tyvärr fick vi ju alla hjärtat i halsgropen och alla medier hade redan vässat sina rubriker när nämnde Hamill en stund senare brakade in i sargen och slog sig rejält i huvudet. Han försökte resa sig tre gånger utan att vara nära att lyckas. När han passerad oss på väg in i omklädningsrummet pekade hans ögon åt alla väderstreck och såg totalt väck ut. Han föll ju även ytterligare en gång i båset innan de fick in honom i omklädningsrummet. Döm om allas förvåning när han återkom 18 minuter in i andra perioden. Att han fick fortsätta spela tycker jag verkade mycket mycket märkligt, då alltså det sägs en skruv i hjälmen trängde igenom när hjälmen pressades ihop och skar ett rejält jack i huvudet. Det om något borde väl vara ett tecken på att allt inte var OK, men han fick bevisligen OK från läkarna och de ska kunna sitt jobb, han fortsatte och det såg bra ut där efter, även om man höll korta byten och var duktigt trött emellanåt. Han såg också pigg och fräsch ut när han lämnade omklädningsrummet efter matchen. NI missade väl inte bloggkollegans statistiska sammanfattning av Hamills debut? Läs det i så fall HÄR.

20161129_201933

Zack Hamill återkom mycket överraskande i matchen efter att ha plåstrats om/sytts i omklädningsrummet.

Under hans bortavaro hann vi ju få två märkliga frilägen på ungefär samma sätt under en och samma minut. Först Farley som tappade klubban efter ett yxhugg som borde gett utvisning, men han valde att hämta klubban trots att Almtuna anföll. Vi bröt och han fick en långpassning och friläge, som tyvärr missades. Sen råkade Kim Karlsson ut för typ samma, hamnade långt på efterkälken efter en situation med William Quist och kunde med viss möda få pucken i mål till 3-3 efter sitt friläge och vilken skön och befriande målgest. Hör honom beskriva det HÄR.

Just innan pucken skulle släppas i den tredje perioden passade Björklöven på att hylla William Quist för hans insatser i Björklöven under de fem säsonger han var här.

img_20161129_204904

Mycket uppskattat och Wille fick stående ovationer i T3 Center vilket gjorde honom mycket rörd berättade han för bloggen efter matchen. Härligt också att se när han hyllades efter matchen och slog sig för hjärtat i en gest mot Green Devils! Han var så glad att vara tillbaka att vi till och med fick en kram efter matchen.

Att det aldrig blev mer än tjafs mellan Niklas Pavel och #21 Ludwig Blomstrand gjorde mig nästan besviken. En liten brottningsmatch kunde vi väl fått?

Om den första perioden var direkt usel så växte Löven mer och mer och den tredje perioden såg det helt ok ut.

Först en läcker passning av Jacob Andersson och ett läckert avslut av Linus Boström gav 4-3. Sen luktade det lite väl mycket löven återigen vid 4-4 målet bara 59 sekunder senare. Vi hamnar alltså sekunder innan målet faller med fyra(!) man ute i ena hörnet.

almtuna-2

Vi hinner sen inte sortera in och ytterligare ett enkelt baklängesmål. Här vill vi ju alldeles för mycket. Alla kämpar och vill väl, men ska liksom in i varandras zoner och markeringar och då blir det så fel, så fel.

Starkt då att höja sig ytterligare en gång och ett riktigt fint och förmodligen oväntat backhandskott av Lucas Sandström med knappt åtta minuter kvar av matchen. Efter det tycker jag att vi städade av matchen på ett rätt bra sätt och Nicklas Johansson fick avsluta målskyttet med sitt 6-4 i tom kasse.

Ingen höjdarmatch sett ur ett tränarperspektiv. Kändes lite som en fotbollsmatch utan mittfält, men det kan man ta när man vinner. Nu fick killarna gå in i uppehållet med lite självkänsla och tror vi kan se ett allt bättre Björklöven framöver.

Noterade att Almtuna, som skulle bussa hem under natten, tryckte varsin pizza innan avresan? Nice….

Avslutar med att streakar är till för att brytas. till slut kunde vi vinna en match där vi släppt in det första målet och det kan vara väl så viktigt för framtiden.

Era tankar efter matchen?

18 thoughts on “Reflektioner efter Almtuna

 • 30 november, 2016 kl. 07:33
  Permalänk

  LEJ tog hand om Hamills puck också!

  Svar
 • 30 november, 2016 kl. 08:08
  Permalänk

  Almtunas målvakt var mäkta förvånad över att han släppte in Hamills puck men han har sådan kraft när han vispar in pucken att jag tror att han tryckte in den vid första stolpen (flyttade i princip skridskon på målvakten). Det går dock väldigt snabbt så man ser inte riktigt. Trodde han vallade in den mellan målvaktens ben först men så var det inte.

  Ett klassavslut egentligen…en halvchans, knappt det, men med kirurgisk precision och beslutsamhet får han i pucken.

  Svar
 • 30 november, 2016 kl. 09:18
  Permalänk

  Zach kommer nog göra många poäng i vinter. Hoppas dom hittar lite olika varianter så dom inte blir sönderlästa.

  Vilka problem dom har med inräkning och puckstirrandet.
  Är dom redan två mot en får man ju titta ut i banan. Lite kan man väl skylla på centerbrist men inte sådär.
  Dom får ju börja skrika på varandra så dom vaknar från puckförtrollningen.

  Några snygga mål blev det ju men handen på hjärtat, hade inte det lag som haft en toppmålis vunnit?
  Tycker Werner gjorde det bra och hade lite oflyt, men spelarna gör det inte lätt för honom. Visst förstår Kevin bättre när man ser andra målvakter och förstår hur jobbigt det är att hela tiden hamna i svåra lägen pga ”slarv”?

  Nu får ju dom en veckas paus från matcher men jag tror det kan bli för jobbigt mentalt för en såpass ung målvakt att stå så många matcher med så dåligt försvar.

  Saknar ju Hellström som totalt ägde det inre slottet. Han har ju ganska imponerande plus/minus i Örebro som är ganska värdelösa framåt med SHL-mått mätt. Blir inte många mål bakåt på hans byten.

  Svar
 • 30 november, 2016 kl. 09:37
  Permalänk

  En bra sammanfattning av matchen med total avsaknad av intern kritik från egna led. Att ställa ett lag som Löven i denna serie utan att med en spetsförstärkning eller två i försvaret är att skjuta sig själv i foten. Får vi någon back skadad faller vi som ett korthus. Räcker med att någon är ur form så har vi 4 raka förluster igen. Här måste föreningen reagera. Att lägga ansvaret på målvakten som knappt vuxit ur juniorkostymen håller inte heller. Dessa två värvningar får gå under epitetet misslyckade. Att släppa den burväktare vi hade i fjol som ensam avgjorde matcher till Lövens favör är ett intern misslyckande. Relationer individer och grupper emellan måste gå att lösa om viljan finns. Nu får vi hoppas att en veckas vila gör laget gott och att sportchef och ledning dammsuger marknaden efter försvars förstärkningar. Kom igen Löven!

  Svar
 • 30 november, 2016 kl. 10:13
  Permalänk

  Någon som har koll på varför Pavel bara spelade 2,27 min i sista perioden, bänkad ? skadad ? eller ett drag av Jäger för att inte riskera att Pavel drog på sig någon onödig utvisning på slutet, han hade ju en liten intern uppgörelse med Blomstrand ( tror jag det var ) under hela matchen.

  Svar
  • 30 november, 2016 kl. 10:21
   Permalänk

   Han var OK och bänkades helt enkelt.

   Svar
   • 30 november, 2016 kl. 10:53
    Permalänk

    Inte konstigt, han och Fredriksson gick ju bort sig antalet gånger ikväll vilket resulterade till 2 mål i baken.
    Helt klart svagaste backpar ikväll.
    Fredriksson är jag inte det minsta imponerad över.
    Pavel kommer iaf från div 1 och efter mina förväntningar spelat godkänt.
    Vet inte om jag gillar dessa i samma backpar dock. Tycker de är specialister på att spela fast oss i egen zon.

    Svar
    • 30 november, 2016 kl. 14:58
     Permalänk

     Har du tittat på matcherna?!

     Det backparet spelar ut oss ur egen zon absolut enklast. Snabbt, enkelt och rakt.

     Svar
 • 30 november, 2016 kl. 11:17
  Permalänk

  Jag tänkte på matchen mot pantern. En person i björklöven lyckades vara ens nära att göra mål. Stenlund-Ädelgran. Synlig och hårt jobbande i situationerna.
  Den killen blir bänkad mot Almtuna.

  Märkligt.

  Svar
 • 30 november, 2016 kl. 11:43
  Permalänk

  Pavel fick väll ta skulden för målen o blev bänkad igår . Men fredriksson fick spela vidare ? Fredriksson är ju pinsam ! 195 och över 100 kg och
  är rädd för kroppskontakt .
  Stöter med klubban o tar varken spelare el puck ? Va e problemet ställ dit kroppen bara så tar det ju stopp för motståndaren . Men han Vågar inte sätta dit kroppen . Åker o petar med klubban o möjligtvis puttas me armarna lite grann ? Pinsamt .
  Seriöst spela hockey el lägg ner . Det han gör nu e pinsamt !
  Större i kroppen än Hellström . Men spelar som en flicka .

  Svar
  • 30 november, 2016 kl. 12:41
   Permalänk

   Det känns som det var så. Men jag kan inte förstå varför. 0-1 så missar Fredriksson sin markering, det är HANS gubbe som bara traskar in, Pavels stänger slottet för eventuell andra våg.

   Andra målet blir Pavel lämnad helt själv med TRE gubbar. Vad skall han göra? Werner borde dock varit lite mer på den pucken..

   Ähh. Jag fattar inte varför exempelvis Emmerdahl, Stefan Andersson, LEJ inte får testa bänken? Är de gnälliga? Vågar de inte bänka dem? Jag blir så trött……

   Svar
 • 30 november, 2016 kl. 12:27
  Permalänk

  Vi har en backbesättning som är den sämsta vi nånsin haft. Som back är de främsta uppgifterna att kunna försvara, att stå rätt i positionerna, att INTE stirra puck, att hålla rent framför kassen, spela enkelt, hitta rätt med första passet. Tro mig, jag ser inte nått av detta i våra backar. De är lättstressade, mesiga, puckstirrande, har ingen aning var de ska stå i positionerna och uppspelen är under all kritik. Varje match är rena parodin. Självfallet har forwards och centern också ansvar i försvarszonen men det fråntar inte att backbesättningen är usel. Om inte en sån som Fredriksson kan använda sig av storleken vad faan ska vi då med honom till. Många menar på att Emmerdahl är våran bästa back, kan vara så, det säger allt. Nä ni, här finns det jobb för en ny SC att ta tag i, för det tar jag för givet att vi har senast om 6 månader. Saknar Hellström nått oerhört.

  Svar
  • 30 november, 2016 kl. 12:32
   Permalänk

   Emmerdahl är INTE vår bästa back. Se bara senast matcherna. KATASTROF

   Svar
 • 30 november, 2016 kl. 14:54
  Permalänk

  Låna ut Jakob A, Emil W och Christian B för mer speltid, större roller och förbättrat självförtroende. Ersätt med lediga Derek Meech (ex Malmö), Chris Campoli (ex Hv71) och ev efter nyår Dennis Persson!

  Svar
  • 30 november, 2016 kl. 23:00
   Permalänk

   O köpa en egen sedelpress dessutom…

   Förövrigt var försvarsspelet bra ett tag fram till 4 centrar drabbades av skador/sjukdomar. Att få till centerspelet är nyckeln

   Svar
 • 30 november, 2016 kl. 18:57
  Permalänk

  Gormat,
  Jakob A är den back som är klart bäst i laget just nu. Slår helt suveräna snabba första pass. Stenhårt på bladet efter isen genom hela mittzon. Helt ensam om detta. Den enda backen förutom LEJ som kan spela kreativt.
  Se bara på skottpasset till Boström i senaste matchen. Passet på bladet efter isen….
  Han är också ensam om att kunna skjuta ett slagskott på en puck i rörelse som träffar mål. Skottet påminner om Johan Åkermans. Alltid på mål alltid precis ovanför benskydden.
  Han måste självklart vara kvar.
  Sätter inte sig själv i helt omöjliga situationer som Lej gör hela tiden….

  Svar
  • 30 november, 2016 kl. 19:45
   Permalänk

   Jag håller med om han ibland gör fina prestationer framåt! Men däremellan är det ruggigt virrigt i den egna zonen. Han väger dessutom lite lätt och orkar inte hålla undan motståndarna! Men med en bättre kompletterande kollega på den andra backplatsen kanske han kunde blomma ut till en blivande storback.

   Svar
 • 30 november, 2016 kl. 19:08
  Permalänk

  Om man har problem med backspelet så kan man börja låna ut spelare och ta in nya,absolut men jag tycker man måste anpassa spelidén så det passar laget och i synnerhet backarna,vi måste börja spela enklare,en hockey som våra backar klarar av.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: