Reflektioner efter Almtuna

Björklöven tar sin fjärde raka seger och behåller därmed sin serieledning, men gårdagens insats var inget att skriva hem om, men det kanske just det som är bra, kanske lika bra som en fruktsallad? Här kommer fler reflektioner.

Styrkan i ett lag säger man ofta ligger i att vinna när man inte spelar speciellt bra. Björklöven började bra, riktigt bra till och med och satte två mål i powerplay innan åtta minuter var spelade och kanske gick det för lätt? Han man väl kommit in i känslan att motståndet är dåligt och man börjar åka på en skridsko, än det svårt att hitta tillbaka och det höll på att kosta poäng den här matchen.

Alexander Deilert satte 1-0 i ett snabbt uppspel i PP som om det vore den mest naturliga sak i världen när han smekte upp pucken i det högra krysset.

När 2-0 målet föll efter en finfint klappklapp spel där Alex Hutchings var sist på pucken, var vi många som kunde släppa den sten vi burit i bröstet för Hutchings skull.

Smack! Alex Hutchings sätter säsongens första kasse! Foto:Lucas Norlin

Nu fick han äntligen sätta säsongens första mål, men visst finns det fortfarande en oro. Han satte sitt första skott och hade sen ytterligare sex bra lägen där tre räddades, men även tre i block. Totalt sett under de fyra första matcherna har han avlossat 23 skott där ett då har gått i mål, 8 har träffat mål, åtta har hamnat utanför och sex skott har hamnat i block. Det är inte sylvass statistik för en spelare man bygger spelet på. Nu får vi hoppas att det här målet förlöser en del demoner som alla ”målskyttar” hemsöks av när målen inte trillar in. Sen har han många andra kvalitéer numer som han kanske inte hade när han var här senast, men använder vi honom som största hotet offensivt så måste målen komma. Inte svårare än så.

Mitt i alla mina funderingar efter 2-0 målet och Hutch kom jag på att det finns ett flertal oskrivna regler inom hockeyn som man bara inte får bryta mot. En av dessa är… att Almtunas Per Svensson inte får raka sig!

Mitt i allt detta passade Björklöven på att tacka av förre Björklövenspelaren, numera i Almtuna Mattias Granlund, dels med hans underbara avgörande mål mot MODO ifjol, dels med följande text på jumbotronen.

Tack Mattias. Usel fotograf med god intention:Lövenbloggaren

Du har väl inte missat vårt samtal med Matte efter matchen? Läs HÄR.

I ett Almtunaanfall kom sen #28 och drog på ett slagga och tänkte instinktivt ett annat exlöv, Lucas Sandström! Men sen insåg jag ju att del var fel för det var ju Fakt(a).

När det gäller skadeläget så bytte jag några snabba tysta ord med Lukas Ericsson inför den andra perioden samtidigt som han försökte söva sitt barn i barnvagn och han hade genomgått röntgen för sin onda axel, men fått ok så ska testa på is på måndag. Såg även att Oliwer Larsen och Alexander Wiklund kring båset under matchen och dessa såg ut att vara vid rätt god vigör.

Sen kom den så miserabla andraperioden och tillbaka kom den där känslan vi hade för att vi alltid var usla i andra perioden, ungefär som vi tyckte på 80-talet att när klacken sjöng ”Röda lampan, den ska lysa!” under ett PP, att då är det kört. Det blir inget mål. NU ska vi inte måla fan på väggen, vi har 2-2 i andra perioder hittills men det vi såg igår var inte vackert. Slarv och sen vete fan. Almtuna kunde reducera till 2-1 efter att vi spelat spelat väl snålt i mittzon som kryddades med att en back satte sig på ända som gav Harlestam precis den ytan han behövde. Vi spädde på med ett skott i block som snabbt blev ett kontring där vi i mina ögon jobbade lite fel. Låt puckförare ta skott och täck pass för att inte försätta Mattias Pettersson i en helt omöjlig position. Där och då kändes det som ifjol att vi var på väg att slarva bort en given seger mot ett betydligt sämre lag.

Vi kunde dock repa mod och åter ta ledningen när Oskar Stål Lyrenäs på egen hand, efter en läcker dragning till slut pilla in sin egen retur till 3-2, en ledning vi höll perioden ut.

Väl in i den tredje perioden kändes det som att Björklöven snackat ihop sig och kunde hålla Almtuna ifrån sig på ett relativt enkelt sätt. 9-3 i skott säger det mesta, men tanke på att Almtuna fick ett femminuters powerplay i slutet av matchen efter att Brian Cooper i mina och många andras ögon utdelat vad man på min aktiva tid kallade för arseltackling. Domarna bedömde det dom en kneeing, dvs tackling med knät. Bedöm själva.

Jag bör ju förstås inte uttala mig då jag inte sett en transatlant naken, men känner mig ändå ganska säker på att de inte har ett knä i arslet..eller?

Här fick vi ju bli riktigt defensiva och än mer när ”generalen där bak (Cooper)” saknades som Alexander Deilert uttryckte det efter matchen fick han ta ett större ansvar. Cooper förresten, general och samtidgt Schyrre som innan utvisningen skickade en puck upp i taket och som landade farligt nära oss och som 4-årige sonen sen fick tag på och som nu inte släppt de pucken och slängt kramdjuren i ur sängen för att sova med en puck! Tack Brian!

Nattens ”kramdjur”, eller nåt. Foto:Lövenbloggaren

På tal om puck. Trots att Almtuna i det här läget tryckte på så kunde jag skönja en helt annan Joakim Fagevall i båset. En puck hamnade i båset och han plockade lugnt upp den och kikade upp på läktaren och valde ut en liten kille som skulle få den. Många sträckte upp händerna när de insåg att han skulle humpa upp pucken på läktaren, men Fagge var tydligt och pekade på en kille. ”Han ska han den” och så blev det. Det tro jag knappast hade hänt ifjol. Snyggt, Fagge!

Tror en viss press höll vi tätt och kunde vinna med 3-2. Ingen seger man är speciellt stolt över, men som jag inledde med, styrka är att vinna när man inte är bra.

Avslutar med det faktum att inför matchen fick uppleva när vårt sportchef, Per Kenttä, nyintagen i klubben, inför matchen fick priset som årets ledare i svenska ishockey säsongen 18/19, före ledare i exempelvis Frölunda som både vann SHL och CHL! Tror få fattar vilken jäkla värvning Björklöven har gjort här. Han är tveklöst just nu Sveriges bästa sportchef och det har vi redan börjat skörda frukten av. Passa på att smaka nu, för snart kommer vi ha så mycket att du inte kan äta en singelfrukt utan måste ta en fruktsallad direkt.

Era reflektioner efter Almtuna? Skriv en kommentar..

* * *

Dessa spel lägger du med fördel hos Coolbet. Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, basket eller kanske helt andra sporter? Spana då ändå in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

4 thoughts on “Reflektioner efter Almtuna

 • 28 september, 2019 kl. 09:15
  Permalänk

  Var det kneeing han åkte för? Tyckte de sa ”clipping”.

  Svar
  • 28 september, 2019 kl. 09:37
   Permalänk

   Det ändrades i efterhand.. galen utvisning oavsett, sällan man sett en vackrare höfttackling.

   Svar
 • 28 september, 2019 kl. 11:19
  Permalänk

  Efter att ha sovit på saken så är jag lika upprörd över utvisningen idag som jag var när jag skrev min kommentar efter matchen igår. Det är en helt horribelt tagen utvisning och att man på isen bedömer det som Clipping som enligt regelboken definieras som;
  ”Clipping ska ådömas den spelare som kastar sig och med sin egen kropp träffar en motståndare på eller under knäna. Clipping ska också ådömas den spelare som sänker sin kroppsposition och träffar med en låg tackling på eller under knäna på en motståndare”.
  Då domarna tittade på situationen efter matchen så insåg dom att tacklingen var så långt ifrån en clipping som det går att komma. Och vad händer ? Jo då kommer domarna på ”snilleblixten” att ändra sitt domslut till kneeing som i regelboken definieras;
  ”Kneeing ska ådömas den spelare som skjuter fram sitt knä eller ben och på så sätt tacklar sin motståndare” Håller med det som Lövenbloggaren skriver ” Jag bör ju förstås inte uttala mig då jag inte sett en transatlant naken, men känner mig ändå ganska säker på att de inte har ett knä i arslet..eller?”

  Och så här skriver man i regelboken om bedömningsdirektiv för kneeing;
  Kneeing ska utdömas om förseelsen är att anse som uppenbar för alla, fördelsskapande eller skaderiskerande.
  Uppenbar: En spelare som t.ex. på öppen is kliver in i en tackling genom att leda med knät, och som träffar en motståndare, ska anses ha gjort sig skyldig till en uppenbar förseelse.
  Fördel: En spelare som kommer in snett i en tacklingssituation, och som försöker kompensera, även om det är oavsiktligt, genom att sträcka ut benet eller knät och träffar en motståndare och på så sätt hindrar motståndaren från att hantera pucken, ta emot en passning eller behålla sin åkriktning och hastighet, ska anses ha gjort sig skyldig till en fördelsförseelse.
  Att domarna försöker i efterhand rädda sitt på isen uppenbara feldomslut genom att ändra bedömningen gör bara saken värre.
  Det är två meningar som jag tycker är utmärkande för att det är ett helt galen bedömning;
  -Kneeing ska utdömas om förseelsen är att anse som uppenbar för alla.
  -En spelare som t.ex. på öppen is kliver in i en tackling genom att leda med knät.
  Situationen var nog inte uppenbar för mer än två personer i hela hallen, och båda verkar tillhöra någon förening för inbördes beundran. Det är ingen lätt uppgift att vara domare för det går snabbt därute på isen men domarna skulle få så mycket mer respekt om dom någon gång efter en match kan medge att det där blev helt fel på isen. Nej istället så försvarar man sitt domslut in i döden ( nästan alltid men det finns undantag ). SKÄRPNING !
  Vi som löven fans är naturligtvis färgade när vi ser på situationen men jag kan inte tänka mig att någon med lite hockey och regelkunskaper kan bedöma det som varken clipping eller kneeing. Skulle vara roligt om någon ”riktig expert” typ Sanny, Wikegård; Hellber……… skulle ta upp situationen så man fick höra deras bedömning.

  Ursäkta om det blev en lång kommentar men jag behövde skriva av mig ?
  Trevlig Helg till er alla Grön Gula ! ??

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: