Reflektioner efter Almtuna

En seger är alltid en seger framförallt så här i slutet av serien. Den behöver inte vara vacker och det var inte den här, men vad gör det med facit i hand? Här kommer fler reflektioner.

Nu ska det sägas att Björklöven inledde bra och efter 2-0 kändes det riktigt bra. En sån inledning med 2-0 relativt tidigt har vi bara haft en gång tidigare denna säsong och det var mot Södertälje i början av december. Då var det 2-0 efter 12.04 när vi till slut vann med 3-0. Nu 2-0 efter 13.47. Så enkelt skulle det tyvärr inte bli denna gång, för hur tryggt och säkert det kändes så kunde man ge sig den på att det inte skulle bli en enkel seger.

Sen var väl inledningen inte helt prickfri. Vi hade ett tidigt powerplay och ursäkta mig Fagervall, men Björklöven är inte NHL. Pratade med Gustav på VK som förklarade att det är anledningen till att vi spelare Söder på vänster och Stål Lyrenäs på höger, dvs med klubborna utåt i banan än inåt. Vissa lag kör så i NHL, då det är lättare att skjuta maskerade skott. Jo, det är i NHL där skickligheten ligger på en helt annan nivå. Här klarar spelarna knappt av att vända om innan boxen och målvakt anpassat sig, än mindre hinna komma till skott. Vi har inte den skillsen att ro det i land. Förenkla, plocka fram några klassiska PP-varianter.

Nu säger väl du, vi har ju gjort mål i PP? Japp, i de tre senaste matcherna har vi gjort mål i PP, MEN bryter vi ned dom så var Emil Lundbergs mål igår en högst enskild prestation snarare än frukten av ett bra PP (och vi gjorde ett mål i PP, inte två som Fagervall var inne på efter matchen), Mattias Granlunds mot Västerås kom i sista sekunden pga. av bra check av honom och Söder, inte frukten av ett bra PP och avslutningsvis Stål Lyrenäs mål mot Pantern, som var en bra tekningsvariant som förmodligen hade suttit i fem mot fem. Ett bra PP i min bok är bra rörelse, en tre-fyra bra snabba passningar så en spelare får ett bra skottläge och sen skicka vattenflaskan i en vid båge rakt uppåt!

Nåväl, finfint lågt skott till 1-0 genom Oscar Stål Lyrenäs och bra skymning av Jacob Peterson och den då 2-0 av mönsterbrytare Lundberg. Så långt bra, men sen föll vi sakna men säkert in i Almtunas usla spel. Mycket felpass och mest bök och stök. Undra hur många sekunder som egentligen gick åt under matchen att böka och stöka efter sargerna?

Här hade vi en hel del lägen att helt stänga ned matchen, men istället kunde exlövet Lucas Sandström reducera halvvägs in i matchen i powerplay där han snyggt styrde in ett skott från Tony Mårtensson, Almtunas alltid bästa spelare. Intressant att se när Mårtensson är på isen. Det händer alltid något från hans sida. Inte konstigt att han svarat för 43 poäng i ett bottenlag.

Resten blev liksom en kamp om vi skulle kunna hålla ut och då låg ju oron främst på ett eget misstag mer än kvalité från Almtuna. Vi skulle förstås ha stängt matchen när Kristoffer Söder serverades fritt läge med tom kasse av Mattias Granlund, men lyckades skjuta rakt på Almtunaspelaren på mållinjen. Sekunden senare blev Simon Åkerström målkåt de luxe och dundrade ett slagskott from egen blå utanför med icing som följd! Snackade om sinnesnärvaro efter segern mot Västerås då backkollega Jacob Andersson gjorde exakt samma sak. Sånt måste vi plocka ut våra spelare. Finns ingen anledning att chansa i det läget. Nu gick det vägen även denna gång, men vem fixar olja och fjädrar nästa gång då motståndarna utnyttjar det extraläget som en tekning i offensiv zon innebär? Inte för allt bröd i Bromölla kan man ta ett slagga i det läget.

Vad tar man då med sig från denna match? Vi vårdar puck på ett betydligt bättre sätt nu än tidigare, även om passningskvalitén ibland försätter oss i lägen som inte ska behöva uppkomma. Upp med passningskvalitén och effektiviteten och jag börjar gilla det Björklöven jag ser just nu. Sen kan man ju inte annat än älska linan med Stål Lyrenäs, Peterson och Lundberg. Härligt kreativ och produktiv lina vilket nio poäng på tre matcher vittnar om.

Mattias Pettersson har tagit hand om förstaspaden på ett mycket bra sätt. Ha ska stå resten av matcherna om inget väldigt oförutsett inträffar.

Vad vill jag se framöver? Främst kanske att Sebastian Selin hittar målet igen. Han tar sig till väldigt bra fram till lägen, men väl i slottet är han dessvärre just nu kall som en öl en fredagskväll.

Era reflektioner efter Almtuna? Skriv en kommentar…

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

One thought on “Reflektioner efter Almtuna

  • 31 januari, 2019 kl. 17:26
    Permalänk

    Håller med dig helt gällande PP. Mer rörelse och klubbor in i banan. Back måste våga gå ned bakom försvarande spelare. Inge kladd utan direktskott ska det vara. Och låt Pettersson för allt i världen nu stå i kassen och få flow i kroppen. Och mer prat på isen spelare emellan.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: