Reflektioner efter Almtuna

Efter en veckans uppehåll fanns igår en rätt stor lust för hockey. Det fanns hopp efter den senaste tidens segrar och spelmässiga uppryckning. Sen kommer ett av seriens sämsta och målfattigaste bortalag och bokstavligen drar ned byxorna på oss. Här kommer fler reflektioner.

 

Att alla lag förlorar matcher är liksom inget nytt men Björklöven lyckas på något sätt ta det till helt nya höjder varje gång. Andra halvan av den andra perioden i går var så dåliga att till och med plastblommor vissnar.

Min oro inför matchen var att ”systemet” bara passar mot bra motstånd och antingen så är det så eller så är det bara så att dagens Björklöven tror att man är så jäkla bra för att man har satt en målsättning om att vara bäst av alla i serien så man faktiskt tro på detta och går ut med en skridsko mot sämre motstånd. ”Systemet” känns heller inte alls tillförlitligt då spelare gång efter annan verkar bestämma sig för att gå utanför det och leka hockey helt för sig själv. Tanken är ju att systemet bygger på solitt försvarsspel där vi ska kunna vinna matcher med 3-4 mål framåt, men här släpper vi in sju mål mot ett lag som Almtuna. Är det sen spelare som går utanför systemet så har vi ett problem, men köper man inte systemet så här långt in i säsongen så kommer de aldrig göra det.

Det fysiska spelet framför eget mål är något jag kritiserat förr och det tål att upprepas. Jag tror banne mig Almtunaspelarna hade kunnat spela med ett packe ägg under tröjan och det hade varit intakt efter matchen. Sen har vi ett förvånansvärt stillastående försvarsspel. Svårt att plocka bort spelare då.

Ta 2-2 målet som exempel. Hur mycket rövhår tror ni inte Masse tick spotta ut efter det målet? Simon Åkerström och Jacob Andersson är mer intresserade att titta på hockeyn som spelar högre upp i zon är rensa framför mål och hjälpa målvakten. Se gärna hela sekvensen i dessa highlights hur länge Almtunaspelaren får stå i Masses nylle. Helt otroligt.

 

Vid 2-3 bjuder vi också upp till ett märkligt beteende där vi får en spelare bakom Masiello på mållinjen. Vilken nytta gör man där? Vid 3-4 är vi på mellis hela vägen. Vid 3-5 är firma Åkerström/Andersson inne igen med sitt pucktittande. Hur kan Tobias Hage få åka helt oattackerad förbi och skymma Masse där??

Vid 2-2 och 2-3 ser det illa ut, men när vi gör 3-3 så ska vi vara tillbaka i rullarna, inte klappa ihop en gång till.

Fanns det inget positivt då? Jo då, bra PP inledningsvis där William Eriksson tackade för förtroendet när han tillfälligt fick ta munskadade Sebastian Selins plats och med bra vilja satte 1-0 pucken. Märkligt att han inte då fick fortsätta i den powerplayuppställningen. Liten taktisk miss kan jag tycka. Spela den som är het. Inte konstigare än så. Fint 2-1 mål av Jacob Peterson där han lurade in pucken mellan benen på Fröbergi Almtunakassen. Bra trafik framför mål när Simon Åkerström satte 3-3. Notera där hur Emil Lundberg blir rejält uppvaktad framför mål, men är starkt och lyckas ändå skymma. Även Lundbergs reducering till 4-6 var riktigt fint. Klassavslut helt enkelt.

Annars är det väl lätt att skylla insatsen på domarna och visst var exempelvis Simon Backmansutvisning som sen gav matchavgörande 3-5 målet oerhört tveksam, men det går inte att ge domaren skulden för hur det såg ut. Noterade att Jäger skällde ut linjedomare Käck efter noter efter den andra perioden och frågan är om periodvilan användes på rätt sätt då Fagervall tog över stafettpinnen och fortsatte att gå hårt åt Käck när denne äntrade isen inför den tredje.

Det går tyvärr att fortsätta kritiken mot tränarduon när vi ligger under med 4-6, det återstår två minuter och vi har press i anfallszon. Varför plockar man då inte ut Oskar Masiello och satsar på sex man? Nä, man väntar till 1.10 och tar ut honom precis när vi bakom egen bur startar ett uppspel där det är mer än rörigt i mittzon och sen ett baklängesmål tämligen omgående.

Den taktiska matchen vanns ju istället av Almtuna som helt sonika bytte ut utmärkte Fröberg för Ljung direkt på 4-6 målet. Dels förstås för att få ett break i Björklövens tänkta forcering och sen blev det ju som det brukar bli. En inkastad målvakt håller för det mesta nollan resten av matchen och så blev det även här.

Allt det man jobbat upp och allt som såg så stabilt ut försvann under en tiominutersperiod. Allt man pratat om att det tagit tid att få systemet att fungera är återigen som bortblåst. Hur det sen kan gå så som det gjorde i den andra perioden och hur vi kunde hamna där är ju ändå en gåta. Med det lag vi har ska det inte kunna hända. Visst, vi saknar alltjämt viss spets i mina ögon, men med den rutin som finns i laget ska sånt här inte kunna ske. Det ska banne mig inte det.

Era reflektioner efter matchen?

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.


Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

4 thoughts on “Reflektioner efter Almtuna

 • 15 november, 2018 kl. 16:44
  Permalänk

  Det mesta var väl katastrof igår igen, tyvärr. Det är ju märkligt att antingen fungerar offensiven eller defensiven sällan att allt lirar ihop samma match. Håller med att det är mycket märkligt att inte William E spelade mer PP efter det första när han gjorde mål, Selin var helt bedrövlig hela matchen igår.
  Sedan är Stenqvist ett kapitel för sig och jag fattar inte hur i hvete han kan får så mycket speltid trots att han är så sjukt dålig i många matcher.
  Nej nu måste alla rannsaka sig själva och göra en stark insats imorgon annars blir det nog lite folk i nästa veckas tre hemma matcher. BTW hur kan det vara möjligt att göra ett sådant spelschema som Björklöven har, dom gör bort typ alla sina hemmamatcher innan jul. Dom har bara 9 hemmamatcher januari – mars, helt galet !
  Till sist, tycker inte att Backmans utvisning var tveksam utan den var direkt felaktig, men den gode Johannes Käck som kommer ”ner” från SHL ville väl ha sin tid i rampljuset.

  Svar
 • 15 november, 2018 kl. 17:03
  Permalänk

  Minns inte i vilken period det var men såg ni när Fagge sparkade i ryggstödet på avbytarbänken? Såg inte om det satt någon framför just där eller vad han reagerade på just då.

  Svar
  • 16 november, 2018 kl. 14:52
   Permalänk

   Vi minns sparken men ej i vilken situation. Kan ha varit när Lundberg gjordes ned.

   Svar
 • 15 november, 2018 kl. 22:07
  Permalänk

  Det här laget är alldeles för dåligt helt enkelt. Trots tjat om system och husvagnar. Ännu en bortslarvad säsong i Lövens historia, nu måste målet vara att hålla sig kvar utan kval.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: