Reflektioner efter Almtuna

Efter Södertälje tänkte jag att den vänt. Sen blir det värre. Efter Västerås tänkte jag samma sak. Nu om möjligt ännu värre. Här kommer fler reflektioner.

Att Björklövens kräftgång fortsätter har nog inte undgått någon, OM man nu kan kalla det kräftgång? Vi har nu sprattlat till ett par gånger, men om det berodde på tur mer än skicklighet är väl svårt att bestämma. Klart är i alla fall att Fagervalls ideliga snack om ett topp 2 lag inte känn speciellt realistiskt just nu. Att spelet inte klickar till 100 % ter sig ju mer än självklart. Vi är inte ens nära 70 %. Hörde jag ett bud på 50 %? Jaha, du sa 5 %? Ja, någonstans där känns det som att laget ligger, för det är verkligen inte mycket i Björklövens spel som fungerar, om ens något?

Gårdagens match var inget undantag utan vi kom ut som ett gäng tyska pensionärer som åkt på minst en bussresa för mycket. Det såg mest ointresserat och tröttsamt ut. Som att man inte riktigt ville vara där och när man kommit dit är det illa. Att man inte kan tänka till själv utan att det måste ett antal baklängesmål eller att en lagkamrat gör något riktigt bra för att tända till. Nu ska jag inte säga att vi ens tände till efter 0-2 i baken tämligen omgående.

Sen kan alla lag göra dåliga matcher, inget snack om det, men när det brister i så elementära saker som det Björklöven just nu uppvisar, så måste någon form av förändring till. Ta Jacob Stenqvist agerade när Almtuna fick ett tidigt friläge, där han omotiverat vänder åt fel håll, rakt in i Mikko Pukka? (se highlights HÄR) Det får inte hända på den här nivån och anstår inte en kille som hyllats borta i NHL? Nä, Almtuna trasade sönder Björklöven tidigt och det behövdes inte mycket för det, tyvärr.

 

Almtunas tränare Martin Gudmundsson beskrev förresten Björklöven inför matchen som ett lag som åker mycket skridskor och är kanske seriens mest fysiska lag. Det första vet jag inte om han bara slänger en klassisk klyscha, för alla tränare i alla serier säger att man ska åka mycket skridskor. Han kan dock inte sett Björklöven, för hur positiv jag än vill vara så är inte fart det första man tänker på när man sett Björklöven spela. Det känns som att spelarna aldrig spelat ihop, det ser virrigt ut, när man får pucken saknas alternativ eller så hinner alternativen rinna ut i sanden då man förtvivlat försöker hitta pucken kring sina skridskor då passen inte suttit där det borde sitta, dvs på bladet. Det andra då, om fysiskt spel? Jo, det stämmer nog, men som någon beskrev det ” Det känns som att Björklöven lägger energin där det inte behövs och när det behövs är de trötta och vill byta”. Kanske stämmer?

Åter till det där med att trasa sönder. Så länge det är 0-0 kan ju allt hända, men vi skulle hitta ett sätt att förlora. Agerandet av Kevin Goumas och Simon Backman vid 0-1 lämnar mycket att önska. Vi vann puck i sarghörnet och Goumas fick pucken och slänger in den mot Simon Backman vid eget mål som inte alls är med då en Almtunaforward låg på och vann puck in bakom mål där både Goumas och Backman rusade efter, glömde en kille framför mål som på egen retur kunde ge Uppsalalaget ledningen. Vet att Lövens taktik är att spela upp via ytan framför egen kasse, men det måste värderas och sen sorteras. Här skedde inget av detta. Mer behövs tydligen inte för att skeppa ned Björklöven in under sina egna sulor på skridskorna.

Sen spelade vi tidigt ut vårt sex man på isen kort. Ett litet patent vi har i hockeyallsvenskan och Almtuna tackade bara inte och tog emot genom ett bra powerplay utan man behövde knappt förta sig efter ett något slappt försvarsspel av Simon Backman, men behöver vi verkligen ligga på med tre man uppe vid blå? 0-2 var i alla fall ett faktum.

Hela perioden kändes ju egen zon som en total otrygg zon där alla gröngula hade ström i klubborna.

Andra perioden inleddes ju med ett powerplay som genom hela kvällen var en sorg att se och blev väl inte bättre när vi tydligen återtagit sex man på isen kort och förstörde ett för övrigt helt uselt PP. Hockey innehåller en och annan grundregel. Dribbla aldrig på blå, det är aldrig fel att skjuta och SPELA ALDRIG UPP PUCKEN PÅ DEN SIDA DINA LAGKAMRATER BYTER PÅ! Alla lag fuskar i olika grad i sina byten, men det märker inte domarna då de allt som oftast har blicken på pucken. Förenar du de båda, ja, då går det åt h-e. Inte svårare än så. Spelsinne är också ett annat ord.

Cody Murphy hade ett friläge i den andra perioden som tyvärr missades, men det tände löven en aning och det är lite märkligt och precis som jag skrev ovan att det oftast krävs en bra prestation av en spelare för att de övriga ska tända till.

I den andra perioden täckte Almtuna 11 skott mot våra två. Det kan ibland visa på offervilja från motståndet, men i lövens fall visar det på den genomskinlighet vi har i vårt spel och då främst i powerplay som är så förutsägbart att motståndarna knappt behöver röra på sig och varför skulle dom? Vi agerar ju som vanligt som bordshockeyspelare. Rörelse är en maktfaktor i PP, men det kör inte vi på. Slagskott från Jacob Andersson är vår idé. Igår 15 (!) skottförsök, varav 5 nådde målvakten, 7 gick i block och 3 gick utanför. 15 skott? Karln har 35 skott på mål hittills med noll mål. Orkar inte ens räkna alla försök. AIK offensiva Anton Holm har 33 skott på mål, men sätter vart tionde och han har börjat blekt. Dags att byta bort Sveriges mest uppenbara taktik?

Upptäckte förresten Filip Cruseman för första fången 10 min in i den tredje perioden. Bara en sån sak.

Inte ens vår ”starka” tredjeperiod kunde ändra på matchbilden. Trots 13-4 i skott kunde vi aldrig hota.

Arma ni som troget tog er till Gränby.

Nu väntar tre raka hemmatcher och där krävs mer eller mindre nio poäng för att inte stämpeln kris blir aktuell, om den ju inte redan är det?

Era reflektioner efter matchen? Skri en kommentar…

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

4 thoughts on “Reflektioner efter Almtuna

 • 11 oktober, 2018 kl. 16:52
  Permalänk

  Mycket bra analys…Vet inte vart man ska börja matchen igår är ju igentligen
  en kopia på pantern hemma, Oskarshamn borta det ser totalt ostrukturerat ut
  med ett spelsystem som inte fungerar, spelarna far omkring och tänker och vet
  inte vad dom ska göra när dom får pucken, dåliga pass, fruktansvärt dåliga avslut
  satt och tänkte på det igår när kommentatorn tjatade om hur bra målvakt Almtuna
  har, visst några bra räddningar men tror Masse gjorde fler, nä skott rakt på målvakten
  och då helst utan skymning, vet inte om J. Andersson tror att man kan skjuta igenom en
  målvakt..Nä allsvenskans bästa backuppsättning får vi lägga ner, vissa ser fruktansvärt
  seg ut och det är konstigt att det är alltid nån eller ett par backar som är dålig, nästa
  match är det nån annan back som faller ur ramen:( och Forwards som är helt osynlig
  och bara rent usla:( Målvakterna som var ifrågasatt innan säsongen är dom enda som
  får godkänt så här långt…Gårdagens match så får Messy, Masse, och Murphy godkänt,
  resten kraftigt underkänt….Dags för Fagervall och co att agera nu!!!!!

  Svar
 • 11 oktober, 2018 kl. 16:54
  Permalänk

  En reflektion är att man tråkigt nog börjar fundera på om det verkligen är ”löven forever”.
  Första perioden tror jag nog är det sämsta jag sett. Man kan ta att man förlorar när man spelar bra och kämpar, med det här. Sen har vi många skott på mål men vilka ställde målvakten på prov?
  Grönbergs svammel och ”han tävlar varje dag” och ”han har en tydlighet i spelet och vill vara ett offensivt hot” blir mest bara pinsamt. Har vi sparkat dom mentala tränarna? Annars kan vi göra det nu och anställa en Power play coach. Jag har nog aldrig varit så less, återigen ett år som blir helt bortkastat.

  Svar
 • 11 oktober, 2018 kl. 17:17
  Permalänk

  Bra..mycket bra utvärdering!!
  Behövs inte kommentera någe mer igentligen.
  Tror att man har höjt nyförvärven samt vissa spelare till bättre spelare än vad man är.
  Skådat sämre kordiantion och annat som igår var länge sen man såg nån match,allt precis alla fel såg ut som man gjorde på banan utom självmål då.
  Hur fasen ska man lösa den här kräfftgången..? Bänka Stenqvist ,hoppas på Emmerdahl i gott skick så ,ta inW Eriksson från Vännäs,bänka någon tänkt målgörare från KHK linan för där är de ett gäng förlorare som ska driva löven till stordåd.
  Jag vet inte men hoppet är de sista men just nu ser de riktigt jobbigt ut..Till slut om detta fortsätter..ja du Fagge vad händer då?

  Svar
 • 12 oktober, 2018 kl. 11:04
  Permalänk

  Upplever inte tränaren som en nytänkare utan mera av samma tänk. Krävs nog lite flexibilitet i det svåra läget som laget befinner sig.
  Bara att i övrigt hålla med i ovanstående skrivning .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: