Reflektioner efter AIK

En dag som började skit slutade också i skit och det blev alltså rakt igenom en riktig skitdag. Här kommer mer reflektioner.

Att inleda gårdagsmorgonen med beskedet att Henrik ”Ryde” Ryderberg lämnat oss tog hård och då insåg man att livet är så mycket annat än Björklöven och hockey, även om just Björklöven och hockey var stor del av Rydes liv. Man tog sig genom dagen med önskan om att dagen skulle prydas med en seger i Rydes namn, men så blev det alltså inte. Fint att Björklöven ordnade en liten ceremoni inför matchen.

Känslosamt under den tysta stunden i Rydes ära. Foto:Lövenbloggaren

Matchen då?

Ja, egentligen inte mycket att reflektera över. Vi har fått hyfsat ordning på försvarsspelet och då främst med backparet Mikko Pukka och Linus Högberg. Båda har mycket bra placeringsförmåga och sätter sig sällan i problem och gör dom det så tar de ansvar att lösa situationen också. Det är inte lika klockrent i de andra backparen, men totalt sett ser det bättre ut än tidigare och det är logiskt. 33 % av bytena är ju faktiskt bättre.

Noterade att Jonas Emmerdahl har en speciell boxplayklubba som står redo i matrialar-Kents hand så fort domaren blåser en lövenutvisning. Lika redo är han med 5 mot 5 klubban när utvisningen är över.

AIK hade ju ett klockrent skott i kryssribban just innan sitt ledningsmål, ett mål som kom i powerplay efter att Lucas Sandström blivit tvungen att haka en AIK spelare då Axel Ottosson spelat alldeles för svårt längs egen blå linje och försatte laget i en svår situation. Målet som sådant då? Ja, lövens vana trogen så får motståndaren hitta en passning över centrallinjen och på returen efter Olsson-Trkuljas skott är vi inte på hugget.

Exakt fem minuter in i den andra perioden tog Joakim Fagervall timeout (Se här) och det behövdes verkligen i det läget och efter det så spelade vi upp oss rejält. Om de första 25 minuterna tillhörde AIK, så vägde vågskålen över åt Löven de sista 35 minuterna, men det är ju ingen klyscha utan en exakt sanning att det är målen som avgör. Vi skrapade fram några halvchanser, men det märks att vi saknar fyra forwards som alla höjer den kreativa offensiven rejält. Frågan är om vi hinner få tillbaka dom innan tåget försvunnit i horisonten?

Vi tog ut återigen utmärkte målvakten Linus Fernström, men AIK var närmare ett mål via en stolpträff innan de till slut satte matchens andra och sista mål i tom kasse.

Det var inte bara två lag som stred tappert på isen utan även två bra klackar. Green Devils har hittat tillbaka en aning och en del talar om en ny klackledare i skägg. Får vi det inte på isen så får vi ta det på läktaren,eller hur? Black Army var inte många men hålla igång kan dom, ömsom kaxigt i ”Sämre klack än Bajen” men också en hel del fyndiga långa ordrika ramsor. Tror inte det var tyst en sekund under matchen.

Mattias Granlund var inne på i intervjun med hemsidan efter matchen att vi inte riktigt kom in på mål, att vi måste jobba lite mer in på kassen, att vi inte riktigt är på tå. En sak är förstås inställningen. Lars Briell kunde åka igenom sargen om han ville, så visst kan det hänga på vilja, men de facto är att i gårdagens match vägde våra forwards i snitt 6 kg mindre än AIK:s backar. Det är inte ankskit i jämförelse. Klubben har valt att satsa på väldigt små och lätta forwards och det får vi betala i matcher som denna. När AIK sen kan ”spelet”, dvs att dela ut småfula grejer över hela isen och som kommer undan med att ex tredjegubben in i en situation kan sänka en motståndare med en höger (läs Nicke Johansson), då vinner man sådana här matcher. När såg ni en lövare senast spela på gränsen? Samtidigt, kan vi inte vinna en sån här match, hur ska vi då passera Västerås, som ligger två poäng för med två matcher mindre spelade? Nu gäller det inte längre att ta ett steg i rätt riktning, nu gäller det att vinna.

Avsluta med en fundering jag haft sedan i mitten av veckan. Tänker på intervjun i Allehanda och med VK där Lucas Ekeståhl-Jonsson uttryckte en önskan att testa något nytt. Redan där kan man fundera lite över vart fokus ligger? När han sen fortsätter med – Det sitter mycket i skallen. Från början av säsongen var jag nöjd med att sätta ett bra förstapass, men sedan har jag blivit mer delaktig i anfallsspelet. Nu försöker jag göra något i varje byte egentligen. Inte bara åka runt i ingenmansland utan att jag försöker göra något avgörande, så eskalerar mina farhågor. Vi har alltså en kille som när han får förtroende från klubben, börjar bygga upp varumärket Lucas Ekeståhl-Jonsson helt allena. Han sätter i det första rummet att skapa något framåt, dvs poäng i protokollet, allt för att få ett så bra kontrakt som möjligt då han vet att många klubbar tittar i poängligorna. Få kollar i +-. Han gör många poäng, men har ändå minusstatistik. Att han sen sätter laget i klistret är alltså sekundärt. Detta är också så övertydligt när han mer eller mindre efter varje byte kommer till båset, daskar klubben i sargen i frustration för att han inte har lyckats med sina ”avgörande försök”. Vem gör det i byte efter byte? Mot Tingsryd hade han 32 byten och igår mot AIK 25. Tror han på allvar att vi skulle typ ha vunnit med 32-1 mot TAIF och 25-2 ikväll? Inte ens Erik Karlsson har tanken att kunna göra något avgörande varje byte. Klart det blir pannkaka av en sån mentalitet. Väx upp, grabben!

Vanlig syn i T3 när Lucas Ekeståhl-Jonsson är nära båset. En klubba i sargen. Foto:Lövenbloggaren

Hur går era tankar om matchen, om Ekeståhl-Jonsson eller om Lövens läge i övrigt? Skriv en kommentar…

15 thoughts on “Reflektioner efter AIK

 • 4 februari, 2017 kl. 10:54
  Permalänk

  Det märkliga är väl oxå att löven varje säsong säger att det är i mars vi ska vara som bäst! Alla andra lag blir oxå bättre och bättre vartefter säsongen lider medan lövens form verkar gå åt motsatt håll. Vi håller fortfarande på med detaljer i grundspelet och pratar om att förbättra det och det! DET borde sitta nu efter 42 omgångar! Vad har hänt med Axel Ottosson, inte blir han bättre direkt! Vekeståhl blir bara sämre o sämre. Kim Karlsson, Lukas Sandström, Zack Hamill, Markus Jonsson och Mattias Granlund är spelare som borde kunna bära laget men är i långa stunder totalt osynliga, även om de ibland glimtar till. Messy och Granlund vill åtminstone något men räcker inte riktigt ända fram! Vad beror detta på??????? Backsidan har det klagats på ända sedan återkomsten till allsvenskan! Har den blivit bättre? Det frestar på att vara lövensupporter!!! Otroligt att ni orkar hålla igång bloggen! Ni gör det betydligt bättre än laget och ni leder serien överlägset!

  Svar
 • 4 februari, 2017 kl. 11:02
  Permalänk

  Med Murphy borta så kändes det faktiskt generellt sett lite viljelöst. Efter segern mot Tingsryd så trodde jag på ett helt annat go i laget. Med dessa 4 spelare borta så lutar det ju utan tvekan åt negativt kval. Jag ser verkligen inte fram emot att möta hungriga lag från ettan som är beredda att offra allt för framgång.

  Svar
 • 4 februari, 2017 kl. 11:04
  Permalänk

  Dags att ladda för kvalet , där kan allt hända !!

  Svar
 • 4 februari, 2017 kl. 11:14
  Permalänk

  Håller med er helt i det ni skriver om LEJ. Och jag har skrivit tidigare att det är ett problem när man hamnar i det läget som Löven gjort nu i slutet på säsongen, dom spelare som känner / vet att dom inte blir kvar nästa säsong har fokus på helt fel ställe. Varför ska dom bry sig om vilken serie Löven spelar i nästa säsong ? Tycker dock att en sådan som LEJ borde bry sig då Löven är hans moderförening men då är det fan dags att visa det Lucas ! Det är nog stor risk för att det blir kvalserien om vi inte snabbt får tillbaka några av våra fw, tyvärr så ryktas det ju att Farley är borta för resten av säsongen och det är väl Thörnberg också, illa som tusan. Är så fallet så måste Löven öppna plånboken igen och ta in ett par riktiga målskyttar inför slutspurten och det är bråttom och låt det kosta för alternativet att eventuellt åka ur är otroligt mycket dyrare. Skulle det blir så är jag rädd för att det är dödsstöten för Björklöven, fast det har man ju sagt tidigare.
  Sedan kan jag inte låta bli att kommentera domarinsatsen igår, i mina ögon var den patetiskt dålig och det var nästa så man satt och längtade efter Lyth eller Schilken. Sedan hörde jag i hallen att domaren bor i Solna ! och dessutom är född i Skellefteå ! Mycket märkligt domartillsättning nästan i klass med att Bodén har dömt oss i Umeå.

  Svar
 • 4 februari, 2017 kl. 11:42
  Permalänk

  Jag tycker det är tydligt att LEJ inte krigar för laget utan för sig själv. Kan inte annat än hålla med er. Jag tycker löven borde markera och bänka honom. Sen tycker jag någon fler junior borde få prova något byte, kan ju inte skada iaf. Dom är hungriga och visar hjärta. Domaren igår var ett skämt! Måste vara i stort sett omöjligt att som spelar hitta nivån. En stunden kan man crosschecka hårt medan nästa gång åka ut för en liten knuff?

  Svar
 • 4 februari, 2017 kl. 12:49
  Permalänk

  Typisk Aik match… sett många under åren

  Svar
 • 4 februari, 2017 kl. 14:19
  Permalänk

  Vi kämpar men kommer inte till. Önskar mer transatlantisk mentalitet med att gå direkt in på mål och mer skridskoåkning i anfall. Inte vända ut mot sarg och bli fast i hörnen. Lyckas vi inte med det så släng puck på mål och jobba på returerna. Nu spelar vi mest fast oss efter sargen. Våga låta andra köra PP när inte ordinarie uppställning lyckas leverera!

  Svar
  • 4 februari, 2017 kl. 18:55
   Permalänk

   Vi har ju inte haft ordinarie uppställning sen omgående 5.

   Svar
 • 4 februari, 2017 kl. 15:29
  Permalänk

  Det ser väldigt mycket bättre defensivt. Men offensivt saknas spetsen. Inte konstigt när vi har dom skador vi har. Det är ju faktiskt 4 poängspelare som är skadade. Men det är typiskt Björklöven att detvalltid ska var något strul.
  Har ni hört rykten om något är på gång, det ryktas om nya spelare?
  Gissar på en back iallafall, Växjö killen lär väl åka hem för att spela j-SM.

  Svar
 • 4 februari, 2017 kl. 16:02
  Permalänk

  Har sagt det vid flera tilfällen nu…. sätt upp LEJ som fwd. Han är katastrof bakåt o står still. Men offensivt har han skills o det där lilla flytet att plocka poäng. Kan inte gå fel…. eller?
  Domaren var patetisk igår, missade under hela matchen men de solklara 2 utv sista minutrarna sticker ut mest eftersom de skulle drabbat AIK

  Svar
 • 4 februari, 2017 kl. 18:57
  Permalänk

  Kan ni inte kolla upp hur rehaben går med våra skadade spelare och när de väntas vara åter. I sändningen igår sa de att det ryktades om att Farley spelat färdigt för säsongen.
  Skulle vara ett enormt avbräck inför säkringen av nytt allsvenskt kontrakt.

  Svar
 • 4 februari, 2017 kl. 19:08
  Permalänk

  Så här går det när man sparkar hjärta och bara ska ha legoknektar.
  Nu är ju det inte hela problemet.
  Men börja med att ringa Boström igen och kolla vad som krävs.

  Sedan går det ju inte att spelare som Hamill och Hage går mållösa ur nästan varje match. I Hages fall kan man t.om prata om poänglös. Bara gjort mål i en match med seniormålvakt är ju pinsamt.
  Nu ska Jonsson spela första center?
  Dags att vaska om på forwardsidan och be till gudarna att någon av dom skadade är tillbaka snart nog.

  Nu tycker jag kvalet till HA är det mest spännande inom svensk hockey men med det här laget kommer det vara ett högriskprojekt. Det är inte många forwards utan kontrakt förutom Öhman som man vill ha kvar. Och det vet dom.

  Svar
 • 5 februari, 2017 kl. 01:52
  Permalänk

  Tycker inte LEJ är så bra som folk säger. Hans negativa sidor väger starkt över hans positiva tycker jag iallafall…

  Svar
 • 5 februari, 2017 kl. 10:38
  Permalänk

  Instämmer med många andra, LEJ är ett försvarsmässigt haveri och agerar mer som en fwd än back. Det i kombination med hans uttalande känns det i min värld som en självklarhet att bänka honom.

  Helt obegripligt att TPS värvat honom, måste ju vara en klassisk Eliteprospects-värvning. Kan inte tänka mig något annat. Hans indianare och oroliga defensiv lär ju inte blomstra i ett högre tempo direkt. Folk blir väl lätt förblindade av poängskördar.

  Svar
 • 5 februari, 2017 kl. 19:58
  Permalänk

  #16 LOJ bör ta sig en rejäl funderare på om jakten på egna poäng verkligen är viktigare än lagkamraterna, föreningen och umeåpubliken. Känns som 75% fokus på egna poäng och 25% på lagets bästa borde byta plats med varandra. När han inte själv förstår det så borde han bänkas tills han har förstått det..

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: